Kisah 5 Usahawan Dan 3 Perkara Yang Kita Boleh Belajar Daripada Mereka

Kita sering dengar kisah usahawan yang mempunyai harta warisan untuk memulakan perniagaan ataupun tentang perniagaan yang lama tetapi diberikan nafas baru. Cerita sebegini sememangnya memberikan inspirasi kepada kita.

Namun, apa yang lebih menarik adalah mendengar kisah usahawan yang bermula dengan tiada apa-apa, namun masih mampu membina empayar perniagaan yang gah.

Ini adalah kisah 5 usahawan yang memulakan perniagaan tanpa modal, pembiayaan dan ada juga yang tidak mempunyai pendidikan atau pengalaman.

Apa yang mereka lakukan dan apa yang boleh kita belajar daripada mereka?

1. Sam Walton

Kredit Gambar: Addicted 2 Success

Sam Walton merupakan pengasas Walmart. Beliau hanya berharap dengan pinjaman USD25,000 daripada ayah mertuanya untuk memulakan perniagaan pada tahun 1945. Beliau terus berjaya dan membuka Walmart pertama secara rasmi pada tahun 1962.

Pada tahun 1976 sahaja, Walmart sudah bernilai lebih daripada USD176 juta.

2. Kevin Plank

Kredit Gambar: Baltimore Sun

Kevin Plank merupakan CEO untuk syarikat pakaian kecergasan Under Armour. Semasa beliau memulakan perniagaan menjual pakaian di bawah jenama Under Armour, beliau boleh dikatakan kehabisan wang.

Beliau menggunakan semua wang simpanan sebanyak USD20,000 dan membuat hutang kad kredit sebanyak USD40,000 untuk membiayai syarikat.

Tidak lama selepas itu, beliau telah menjual sebanyak USD17,000 kepada Georgia Tech University dan juga kepada 24 pasukan NFL.

Bermula daripada situ, perniagaan beliau semakin berkembang dan mampu menjana jutaan jualan dan mengambil lebih ramai pekerja.

3. Jan Koum

Kredit Gambar: Geeknack

Jan Koum adalah pengasas WhatsApp yang dilahirkan di sebuah kampung kecil di Ukraine. Berasal dari keluarga yang miskin, keluarga Koum telah berhijrah ke California dan Koum mula belajar tentang computer pada masa lapang.

Ketika berusia 18 tahun, dia sudah mempunyai kemahiran yang mengagumkan, dan pada tahun 1997, beliau diambil bekerja di Yahoo! sebagai jurutera insfrastruktur.

Beliau meluangkan lebih kurang 10 tahun di dalam industri tersebut sebelum menyedari peluang yang ada dalam industri aplikasi (app industry) dan memulakan Whatsapp Inc. pada tahun 2009.

4. George Soros

Kredit Gambar: Fortune

Bagi George Soros pula, mungkin ada yang menggambarkan beliau lebih kepada seorang pelabur daripada usahawan. Semasa Soros remaja, di Hungary pada tahun 1947, beliau melarikan diri daripada Nazi dan mentap di England.

Walaupun mempunyai wang yang sedikit, beliau mendaftarkan diri di London School of Economics untuk mendapatkan ijazah.

Sekitar 1950an, beliau berhijrah ke Amerika Syarikat untuk menjadi pengurus pelaburan di beberapa syarikat besar, dan akhirnya memulakan perniagaan hedge fund dan syarikat sendiri.

Pasti ramai yang tahu tindakan beliau yang membuat short trading British pound pada awal 1990an yang membuatkan beliau mendapat keuntungan USD1 bilion dalam masa sehari!

5. John Paul DeJoria

LOS ANGELES, CALIFORNIA, UNITED STATES – July 25, 2017: John Paul DeJoria, Co-Founder of the Paul Mitchell line of hair products and The Patrón Spirits Company, poses for a portrait at the John Paul Mitchell Systems office. ( Photo by Philip Cheung )

Kredit Gambar: Variety

John Paul DeJoria bukanlah suatu nama yang biasa kita dengar seperti Steve Jobs atau Elon Musk. Bermula dengan penghantaran surat khabar, bekerja sebagai tukang cuci dan pemandu trak tunda, DeJoria akhirnya berkerja di sebuah syarikat penjagaan rambut, di mana beliau bertemu dengan Paul Mitchell.

Dengan pinjaman yang bernilai hanya USD700, mereka memulakan perniagaan yang sekarang telah menjadi konglomerat iaitu John Paul Mitchell Systems. Kemudian, DeJoria menjadi pengasas bersama untuk Patron Spirits dan juga menjadi rakan pengasas untuk House of Blues.

Setelah melalui kisah hidup mereka, ada 3 perkara yang kita boleh belajar daripada mereka.

1. Hutang Boleh Menjadi Sesuatu Yang Berguna

Bukannya hendak menggalakkan budaya berhutang, tetapi kadang kala berhutang boleh membuahkan hasil. Berhutang sememangnya perkara yang menakutkan, apatah lagi jika kita tidak yakin dengan apa yang kita nak lakukan.

Tetapi, apa yang boleh kita lihat, hampir semua mereka yang di dalam senarai ini berhutang sebagai langkah pertama mereka. Selagi anda yakin boleh membayar balik hutang anda, berhutang boleh menjadi alat yang bernilai untuk memulakan perniagaan.

2. Melabur Untuk Diri Sendiri

Kita perlu melabur untuk kepentingan diri sendiri dahulu sebelum membuat pelaburan lain. Antara pelaburan yang boleh kita buat adalah meningkatkan kemahiran kita, menuntut ilmu dan memperoleh pengalaman.

Jika kita tidak mempunyai semua ini, kita tidak akan mampu untuk memulakan perniagaan, apatah lagi untuk mengembangkan dan mengekalkannya.

3. Berpandangan Jauh

Jika kita lihat para usahawan ini, mereka tidak masuk ke industri yang sudah sedia ada. Mereka memulakan sesuatu yang baru, ataupun cuba untuk mengubah pasaran sedia ada.

Strategi yang fokus kepada masa depan biasanya akan mengatasi strategi yang hanya fokus kepada keadaan semasa.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: Entrepreneur

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur