Kisah Bagaimana Domino’s Pizza Bermula Dan Mendominasi Industri Piza Di Seluruh Dunia

Piza merupakan makanan ruji bagi masyarakat di barat. Piza mula dicipta pada kurun ke-18 di Bandar Naples, Itali yang merupakan makanan harian bagi golongan pekerja pada ketika itu.

Piza menjadi popular di kalangan golongan pekerja kerana harganya yang murah selain dapat mengenyangkan perut. Piza telah menjadi simbolik dan popular kepada penduduk Itali pada kurun ke-19.

Penghijrahan warga Itali ke Amerika Syarikat telah membawa bersama dengan makanan tradisi mereka. Piza mula popular di Amerika Syarikat selepas Perang Dunia Kedua di mana banyak syarikat piza muncul pada ketika itu.

Yang paling popular adalah Pizza Hut dan juga Domino’s Pizza. Kedua-duanya diasaskan oleh rakyat Amerika Syarikat yang bukan berketurunan Itali.

Kedua-dua jenama piza ini sangat berjaya pada hari ini, termasuklah di Malaysia.

Bagaimana Domino’s Pizza Bermula?

This image has an empty alt attribute; its file name is Kisah-Bagaimana-Dominos-Pizza-Bermula-Dan-Mendominasi-Industri-Piza-Seluruh-Dunia2-700x393.jpg
Kredit Gambar: The Balance Smb

Domino’s Pizza telah diasaskan oleh Tom Monaghan bersama dengan abangnya pada tahun 1960. Jika dibandingkan dengan Pizza Hut, Domino’s Pizza lebih lewat dalam 2 tahun memasuki pasaran.

Pada asalnya, Domino’s Pizza ini bernama DomiNick Pizza. Mereka kemudianya terpaksa menukar nama kedai pizanya kerana masalah hak cipta nama tersebut dan tidak lagi dibenarkan untuk beroperasi.

Akhirnya, beliau menamakannya Domino’s Pizza. Tom Monaghan mula mengembangkan operasi pada tahun 1967 apabila membenarkan francais syarikatnya digunakan.

Pada waktu tersebut, Pizza Hut telah menguasai pasaran piza di Amerika Syarikat dengan francais yang lebih banyak berbanding dengan Domino’s Pizza yang baru sahaja bermula.

Walaupun dilihat sukar untuk bersaing dengan Pizza Hut, ia tidak sedikit pun melemahkan semangat Tom Monaghan. Domino’s Pizza sejak dari mula lagi terkenal dengan penghantaran piza secara percuma dan ia telah menjadi teras perniagaan syarikat ini.

Pada era 1980-an, Domino’s Pizza telah memperkenalkan satu teknik pemasaran yang unik di mana setiap piza yang dipesan akan sampai kurang dalam tempoh 30 minit. Jika melebihi tempoh 30 minit, pelanggan akan diberi piza secara percuma.

Kempen ini telah berjaya menaikan jenama Domino’s Pizza pada era 1990-an di samping memperkenalkan menu yang baru pada ketika itu. Setelah berada di puncak kejayaan, Tom Monaghan telah menjual keseluruhan saham perniagaan kepada syarikat pelaburan Bain Capital pada tahun 1998, dengan harga USD1 bilion.

Zaman Kemelesetan Pizza

Setiap perniagaan mempunyai naik dan turun. Begitu juga yang terjadi kepada Domino’s Pizza. Selain daripada persaingan sengit, mereka juga turut bersaing dengan kepopularan piza segera yang dijual di pasar raya.

Piza segera menjadi popular di kalangan rakyat Amerika Syarikat disebabkan harga yang murah dan senang untuk disediakan. Ini telah menyebabkan syarikat ini mengalami penurunan jualan pada dekad tersebut.

Kemelesetan ekonomi pada tahun 2008 telah memberi kesan yang besar kepada Domino’s Pizza. Pada waktu tersebut, syarikat ini berada di ambang kejatuhan dengan jualan yang semakin merudum.

Bagaimana Domino’s Pizza Kembali Menguasai Pasaran?

Semuanya berubah apabila syarikat ini melantik CEO yang baru, Patrick Doyle yang telah mendengar segala masalah pelanggan. Domino’s Pizza telah mengubah resipi piza mereka kerana mendapat rungutan daripada para pelanggan yang mengatakan rasa piza mereka seperti cardboard.

Mereka mula mengambil langkah memperbaharui semua resipi piza bagi memenuhi citarasa pelanggan.

Selain itu juga, Patrick Doyle turut membawa pembaharuan kepada Domino’s Pizza daripada segi penghantaran. Beliau yang mengikuti perkembangan semasa dengan menggunakan teknologi semasa dalam melakukan penghantaran piza kepada pelanggan mereka.

Di antaranya adalah menggunakan dron dan juga e-hailing bagi mempercepatkan proses penghantaran piza kepada pelanggan. Mereka juga menggunakan media sosial dengan berkesan bagi mempromosi piza kepada para pelanggan.

Kredit Gambar: Fortune

Hasil yang diperolehi oleh Domino’s Pizza di bawah pengurusan Patrick Doyle sangat luar biasa. Pada tahun 2017, syarikat ini telah berjaya memintas Pizza Hut daripada segi jualan.

Paling membanggakan adalah saham Domino’s Pizza pada akhir tahun 2008 hanya bernilai USD3 kini telah meningkat kepada USD400 dalam tempoh 12 tahun.

Nasib Domino’s Pizza Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik berlaku, permintaan terhadap Domino’s Pizza begitu menggalakkan dan perniagaan mereka telah meningkat sebanyak 17.5% di Amerika syarikat dan dijangka akan terus berkembang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.