Siapa Tahu Kenapa Di Mana Saja Ada KFC, Pasti Ternampak Kelibat McD?

Sudah menjadi kebiasaan kita lihat perniagaan yang membuka kedai di tempat yang sama. Kalau tidak bersebelahan, pasti tidak jauh di antara satu sama lain. Mungkin jarak selang beberapa kedai. Sebagai contoh, kita selalu lihat kalau ada KFC pasti ada McD di tempat yang sama.

Sama juga dengan stesen minyak. Di mana ada Petronas, pasti ada Shell atau Petron berhampiran.

Mengapa ini terjadi? Jom kita baca fenomena menarik ini.

Ilustrasi

Apa sebenarnya yang berlaku? Cuba bayangkan ilustrasi berikut:

Di satu jalan kampung, ada seorang peniaga nasi lemak. Panjang jalan tersebut satu kilometer. Peniaga tersebut menjual nasi lemak di tengah-tengah supaya dapat pelanggan dari 500 meter di sebelah kirinya dan dari 500meter di sebelah kanannya.

Pada keesokan harinya, ada seorang lagi peniaga nasi lemak yang ingin berniaga di jalan kampung tersebut. Supaya adil, mereka memutuskan untuk memisahkan tempat jualan. Seorang akan menjual di sebelah kiri manakala seorang lagi akan menjual di sebelah kanan. Ini bermaksud seorang peniaga akan mendapat pelanggan dalam jarak 250 meter dari kiri dan kanan masing-masing.

Pembahagian wilayah jualan yang sama rata

Tetapi, disebabkan peniaga yang kedua ingin mendapatkan keuntungan yang lebih, beliau menggerakkan gerai jualannya supaya jumlah wilayah jualannya semakin bertambah. Dia menggerakkan gerainya 200 meter ke kiri supaya mendapat 700meter wilayah jualan.

Peniaga 2 mengambil wilayah jualan lebih banyak

Kemudian, peniaga yang pertama mula menyedari hal tersebut dan juga menggerakkan gerai jualannya ke kanan untuk mendapat lebih untung. Mereka saling menggerakkan gerai jualan masing-masing sehinggakan pada suatu masa, mereka tidak dapat lagi menambah keuntungan kerana masing-masing sudah tidak dapat menggerakkan gerai jualan.

Pada masa tersebut, ini adalah posisi yang paling optimal kerana pesaing sudah tidak dapat bergerak sehingga mereka kelihatan seperti bersebelahan. Fenomena ini dinamakan ‘Nash Equilibrium’.

Konsep ini dicetuskan oleh seorang ahli matematik yang bernama John Forbes Nash Jr, di mana kita akan mula mengambil langkah apabila pesaing kita sudah tidak mampu untuk menukar strategi mereka untuk setiap tindakan strategi yang telah kita lakukan.

Dengan ilustrasi ringkas di atas, kita boleh tahu sebab kenapa KFC dan McD selalu berdekatan di antara satu sama lain selain mengambil kira faktor-faktor lain seperti jumlah pengguna, jarak pembekal dan sebagainya.

Trend ini biasanya terjadi pada kedai perniagaan besar seperti francais kerana mereka sudah faham konsep ini dan boleh mengurangkan waktu dan kos untuk membuat penyelidikan. Mereka terus membuka kedai berdekatan dengan kedai-kedai pesaing selepas melihat jumlah jualan yang diperolehi oleh pesaing tersebut.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan ([email protected]). Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.