4 Tips Nak Buat Pelan Pewarisan Perniagaan

Sebagai seorang usahawan, pernahkah kita terfikir bagaimana perniagaan yang dijalankan dapat terus beroperasi walaupun selepas kita tiada nanti?

Siapa yang akan menguruskannya? Bagaimana nasib para pekerja? Adakah perniagaan kita akan turut mati setelah kita mati?

Perkara ini seharusnya bermain di minda seorang usahawan, tidak kira yang masih muda atau pun yang telah lanjut usia. Ini kerana, perancangan pewarisan perniagaan adalah suatu kemestian yang dilakukan oleh semua usahawan.

Ada usahawan yang ingin ‘bersara’ awal dan menyerahkan urusan perniagaan kepada anak. Ada pula usahawan yang ingin terus mengemudi perniagaannya sehingga ke hujung usia.

Kedua-duanya memerlukan kepada perancangan pewarisan perniagaan.

Hak Pengurusan dan Hak Milik

Sebelum membuat perancangan pewarisan perniagaan, perlu difahami terlebih dahulu perbezaan di antara Hak Pengurusan dan Hak Milik (Management vs. Ownership). Kedua-duanya adalah perkara yang berbeza.

Contoh mudah, kita sebagai usahawan berhasrat untuk menyerahkan tanggungjawab menguruskan perniagaan kepada anak yang dirasakan paling berpotensi untuk menguruskannya dan dalam masa yang sama memberikan saham pemilikan yang sama rata kepada semua anak-anak.

Bagi tujuan ini, seharusnya usahawan mendapatkan bantuan daripada perancang kewangan profesional dan juga peguam yang terlibat secara langsung dengan perancangan pewarisan perniagaan. Mereka akan dapat membantu dalam memberikan khidmat nasihat serta strategi terbaik bagi memastikan pewarisan perniagaan berjalan dengan baik.

Bahkan mereka juga akan mencadangkan strategi terbaik untuk meminimakan cukai semasa proses pewarisan tersebut.

Tips Perancangan Pewarisan Perniagaan

1. Tiada istilah terlalu awal atau terlalu lambat, melainkan jika usahawan tersebut meninggal dunia sebelum membuat perancangan. Perancangan pewarisan hakikatnya adalah satu strategi keluar (exit strategy) usahawan dalam sesebuah perniagaan.

Sampai bila nak uruskan perniagaan? Berniaga bukan macam bekerja kerajaan, ada masa pencen dan dalam masa sama masih terima pendapatan (pencen).

2. Libatkan ahli keluarga. Realitinya, kita sebagai usahawan pasti lebih cenderung untuk mewariskan perniagaan kepada ahli keluarga sendiri, sama ada hak pengurusan mahu pun hak pemilikan.

Oleh itu, libatkan ahli keluarga dalam perbincangan pewarisan tersebut. Jangan buat keputusan selagi tidak mendapat input daripada mereka.

Boleh jadi ada ahli keluarga yang mahu menyumbang secara langsung dalam pengurusan perniagaan dan boleh jadi mereka hanya mahu terima bahagian saham pemilikan tanpa pening kepala bab pengurusan.

Kuncinya adalah berbincang dan dapatkan pandangan daripada ahli keluarga.

3. Latih pewaris perniagaan yang telah dilantik. Beri dia kepercayaan dan tanggungjawab menguruskan jabatan, projek dan kerja-kerja yang terdapat dalam perniagaan.

Letak satu tempoh masa untuk melihat perkembangan prestasi pewaris tersebut, sama ada dia memang benar-benar layak atau pun perlu mencari pengganti lain.

4. Dapatkan khidmat nasihat profesional. Peguam, akauntan dan perancang kewangan profesional akan dapat membantu usahawan melicinkan lagi proses pewarisan perniagaan.

Sekiranya berlaku sebarang gangguan (hiccup) dalam proses pewarisan tersebut, golongan profesional yang mempunyai kepakaran dalam pewarisan perniagaan akan menyediakan jalan keluar supaya proses dapat berjalan lancar.

Kesimpulannya, perancangan pewarisan perniagaan hakikatnya memerlukan kolaborasi golongan profesional dan juga pandangan daripada ahli keluarga juga sekiranya usahawan mahu mewariskan perniagaan kepada keluarga.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka secara Syariah.

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: