4 Tips Nak Buat Pelan Pewarisan Perniagaan

Sebagai seorang usahawan, pernahkah kita terfikir bagaimana perniagaan yang dijalankan dapat terus beroperasi walaupun selepas kita tiada nanti?

Siapa yang akan menguruskannya? Bagaimana nasib para pekerja? Adakah perniagaan kita akan turut mati setelah kita mati?

Perkara ini seharusnya bermain di minda seorang usahawan, tidak kira yang masih muda atau pun yang telah lanjut usia. Ini kerana, perancangan pewarisan perniagaan adalah suatu kemestian yang dilakukan oleh semua usahawan.

Ada usahawan yang ingin ‘bersara’ awal dan menyerahkan urusan perniagaan kepada anak. Ada pula usahawan yang ingin terus mengemudi perniagaannya sehingga ke hujung usia.

Kedua-duanya memerlukan kepada perancangan pewarisan perniagaan.

Hak Pengurusan dan Hak Milik

Sebelum membuat perancangan pewarisan perniagaan, perlu difahami terlebih dahulu perbezaan di antara Hak Pengurusan dan Hak Milik (Management vs. Ownership). Kedua-duanya adalah perkara yang berbeza.

Contoh mudah, kita sebagai usahawan berhasrat untuk menyerahkan tanggungjawab menguruskan perniagaan kepada anak yang dirasakan paling berpotensi untuk menguruskannya dan dalam masa yang sama memberikan saham pemilikan yang sama rata kepada semua anak-anak.

Bagi tujuan ini, seharusnya usahawan mendapatkan bantuan daripada perancang kewangan profesional dan juga peguam yang terlibat secara langsung dengan perancangan pewarisan perniagaan. Mereka akan dapat membantu dalam memberikan khidmat nasihat serta strategi terbaik bagi memastikan pewarisan perniagaan berjalan dengan baik.

Bahkan mereka juga akan mencadangkan strategi terbaik untuk meminimakan cukai semasa proses pewarisan tersebut.

Tips Perancangan Pewarisan Perniagaan

1. Tiada istilah terlalu awal atau terlalu lambat, melainkan jika usahawan tersebut meninggal dunia sebelum membuat perancangan. Perancangan pewarisan hakikatnya adalah satu strategi keluar (exit strategy) usahawan dalam sesebuah perniagaan.

Sampai bila nak uruskan perniagaan? Berniaga bukan macam bekerja kerajaan, ada masa pencen dan dalam masa sama masih terima pendapatan (pencen).

2. Libatkan ahli keluarga. Realitinya, kita sebagai usahawan pasti lebih cenderung untuk mewariskan perniagaan kepada ahli keluarga sendiri, sama ada hak pengurusan mahu pun hak pemilikan.

Oleh itu, libatkan ahli keluarga dalam perbincangan pewarisan tersebut. Jangan buat keputusan selagi tidak mendapat input daripada mereka.

Boleh jadi ada ahli keluarga yang mahu menyumbang secara langsung dalam pengurusan perniagaan dan boleh jadi mereka hanya mahu terima bahagian saham pemilikan tanpa pening kepala bab pengurusan.

Kuncinya adalah berbincang dan dapatkan pandangan daripada ahli keluarga.

3. Latih pewaris perniagaan yang telah dilantik. Beri dia kepercayaan dan tanggungjawab menguruskan jabatan, projek dan kerja-kerja yang terdapat dalam perniagaan.

Letak satu tempoh masa untuk melihat perkembangan prestasi pewaris tersebut, sama ada dia memang benar-benar layak atau pun perlu mencari pengganti lain.

4. Dapatkan khidmat nasihat profesional. Peguam, akauntan dan perancang kewangan profesional akan dapat membantu usahawan melicinkan lagi proses pewarisan perniagaan.

Sekiranya berlaku sebarang gangguan (hiccup) dalam proses pewarisan tersebut, golongan profesional yang mempunyai kepakaran dalam pewarisan perniagaan akan menyediakan jalan keluar supaya proses dapat berjalan lancar.

Kesimpulannya, perancangan pewarisan perniagaan hakikatnya memerlukan kolaborasi golongan profesional dan juga pandangan daripada ahli keluarga juga sekiranya usahawan mahu mewariskan perniagaan kepada keluarga.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka secara Syariah.

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA