Menyelami Kehidupan Seorang Genius – 9 Fakta Menarik Mengenai Thomas Edison

Bagaimana anda mendefinisikan seorang yang genius? Apakah makna sebenar genius bagi anda? Untuk perkongsian kali ini, jom kita selami kehidupan seorang genius. Nama penuh beliau adalah Thomas Alva Edison yang dilahirkan pada 11 Februari 1847. Beliau digelar sebagai ‘America’s Greatest Inventor’ berdasarkan apa yang beliau sumbangkan kepada pemodenan dunia.

“Genius is 1% inspiration and 99% perspiration” – Thomas Edison

Menarik bukan kalau diselami petikan kata-kata emas beliau. Dalam bahasa mudahnya, genius bukan berdasarkan semulajadi seperti genetik, warisan keluarga dan sebagainya, tetapi genius lahir daripada apa yang kita usahakan dan pelajari. Jika dibuat penelitian semua manusia juga berpotensi untuk menjadi seorang genius.

Ini bermakna, kita perlu menumpukan sepenuh usaha dan tidak kenal erti berputus asa. Berikut adalah 9 fakta menarik mengenai Thomas Edison:

 1. Pernah Dibuang Sekolah

Beliau terpaksa disingkirkan daripada persekolahan akibat sikap beliau yang terlalu nakal. Guru sekolah beliau menggelarnya seorang pembawa masalah. Beliau baru masuk 3 bulan bersekolah, kemudian terpaksa disingkirkan disebabkan memiliki kenakalan yang ekstrem. Namun ibunya merayu agar beliau dimaafkan agar dapat meneruskan persekolahan.

Sedikit fakta menarik tentang ibu beliau, ibunya yang bernama Nancy Matthews Elliott juga merupakan seorang genius dalam bidang pendidikan.

2. Gemar Membaca

Membaca seperti gula dan garam dalam resepi menjadi seorang genius. Beliau sangat suka membaca. Bayangkan ketika ini terhidang 10 buah buku di depan anda, adakah anda akan membaca keseluruhan jumlah buku tersebut?

Berbeza dengan Thomas Edison, jika beliau pergi ke perpustakaan, beliau tidak hanya membaca 10 buah buku, tetapi membaca keseluruhan buku yang ada di dalam perpustakaan tersebut.

3. Seorang Yang Pekak

Satu kemalangan telah berlaku ketika zaman kanak-kanak sehingga menyebabkan sebahagian daripada deria pendengaran beliau pekak. Semasa berumur 12 tahun, beliau mengambil jalan meninggalkan rumahnya untuk mengembara dan belajar mengenai perniagaan.

Beliau memohon untuk bekerja di stesen kereta api sebagai seorang penjual gula-gula dan surat khabar. Lebih mengejutkan, beliau juga memohon untuk diberikan sedikit ruang atau tempat percuma, supaya dapat memulakan makmal kecil sebagai jalan untuk memajukan diri beliau.

Beliau telah belajar untuk menjadi seorang operator telegraph semasa perang dunia melanda. Secara tidak langsung beliau mendapati dirinya sangat menyukai peralatan elektrikal.

4. Wang Dan Kekayaan

Ketika beliau berumur 22 tahun pada tahun 1869, beliau telah mencipta satu peralatan elektronik yang sangat bermakna dalam dunia saham iaitu Ticker Tape. Hasil daripada inovasi beliau ini, telah memberikan keuntungan sebanyak $40 juta. Sedikit fakta tentang Ticker Tape: Alat ini digunakan dengan sangat meluas pada kurun ke-18 dan 19 dalam dunia saham. Harga saham akan keluar perlahan-lahan daripada mesin tersebut.

Berbekalkan keuntungan tersebut, Thomas Edison memulakan kehidupan baharu bersama keluarganya. Beliau juga membina sebuah kilang dan makmal pertama di dunia, khas untuk mencipta dan menemukan peralatan elektronik baharu. Menurut catatan sejarah sebanyak 1,093 alatan telah dicipta melalui makmal peribadi beliau dan rekod itu masih kekal hingga ke hari ini sebagai rekod yang sukar untuk dipecahkan.

Pada tahun 1887, beliau telah mencipta satu mesin perakam suara pertama di dunia yang beliau gelar sebagai Phonograph. Disebabkan ciptaan beliau ketika ini cukup menggemparkan seluruh negara, beliau telah di jemput ke White House untuk memperkenalkan teknologi yang beliau telah bangunkan.

5. Bekerja Keras

Beliau hanya tidur 4 hingga 5 jam dalam sehari. Ini kerana beliau mempercayai bahawa tidur akan melepaskan peluang untuk meningkatkan pengetahuan, sama ada berdasarkan pembacaan buku untuk mendapatkan maklumat atau cuba mencipta sesuatu yang baru di makmal beliau.

6. Persaingan dengan Nicholas Tesla mengenai

Nicolas Tesla merupakan seorang Electrical Engineer yang berasal dari Serbia, dan datang ke Amerika Syarikat pada tahun 1884. Beliau datang dengan penyelesaian yang tidak mampu untuk Thomas Edison selesaikan. Mereka berlumba-lumba dalam bidang AC (Alternating Current) dan DC (Direct Current).

Penyelesaian masalah DC yang menukarnya kepada AC, membolehkan elektrik dijana pada jarak yang lebih jauh berbanding DC. Sungguhpun masalah ini tidak dapat diatasi oleh Thomas, namun beliau sentiasa berusaha melakukan yang terbaik.

7. Kehilangan wang sebanyak $2 juta dan membazirkan 10 tahun

Disebabkan kejatuhan ekonomi negara Amerika Syarikat pada ketika itu, beliau mengalami kegagalan teruk. Banyak wang dan masa beliau dibazirkan akibat terlibat aktiviti perlombongan

Namun disebabkan beliau masih mempunyai pelaburan lain iaitu saham elektrikal milik syarikat beliau, beliau masih mampu berdiri teguh.

8. The Motion Picture (Gambar Bergerak)

Buat pertama kali manusia menyaksikan peralatan elektronik yang menampakkan gambar bergerak. Walaupun ianya hanya berulang-ulang, tetapi ia dapat menjadikan inspirasi baharu kepada penemuan yang lebih baik.

9. Kilang Dan Makmal Pernah Terbakar

Kurang bernasib baik apabila kilang dan makmal beliau habis terbakar pada tahun 1919. Tetapi seperti biasa, seorang yang genius tidak pernah mengenal erti putus asa. Beliau bangkit dan membina kilang serta makmalnya semula.

Kesimpulannya di sini, untuk menjadi seorang pakar atau genius dalam bidang kita, kita perlu bekerja keras dan tidak mudah berputus asa. Bukan mudah untuk sampai pada tahap yang beliau capai. Tahukah anda selain daripada Thomas Edison, Steve Jobs juga merupakan di antara individu genius seperti beliau?

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seorang Usahawan Perlu Ada 4 Ciri-Ciri Ini

Untuk bergelar sebagai seorang usahawan dan seterusnya jutawan, kita perlu tahu jenis keperibadian yang harus dimiliki. Keperibadian merujuk kepada sikap dan ciri ciri yang terdapat pada seseorang.

Tidak kira baru nak memulakan perniagaan atau sudah lama berkecimpung, pastikan kita ada ciri-ciri ini yang perlu diterapkan dalam diri kita.

1. Belajar, Belajar Dan Terus Belajar

Orang yang berjaya tahu apabila mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai sesuatu perkara, mereka mempunyai motivasi untuk belajar dengan mereka yang pakar. Ini membolehkan kita mengatasi kelemahan dan memperbaiki kekuatan sengan serentak.

Ini juga membolehkan kita menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru dan menjadi lebih bijak menghadapi cabaran yang mendatang.

2. Fokus Dan Tahu Apa Yang Kita Nak

Mengapa patut menjadi “biasa” apabila kita dilahirkan untuk menonjol? Mereka yang mahu berjaya sentiasa berusaha untuk menjadi berbeza daripada orang lain. FOKUS pada apa yang kita inginkan dan tidak bimbang tentang apa yang difikirkan oleh orang lain.

Bill Gates, Mark Zuckerberg dan Steve Jobs adalah contoh terbaik. Sekiranya mereka tidak mempunyai keupayaan untuk berfikir untuk diri sendiri dan hanya cuba menyesuaikan diri, mereka tidak akan dapat mencapai apa yang mereka lakukan.

Dengan berfikir secara berbeza dan memberi tumpuan kepada matlamat mereka, mereka dapat “membuat” laluan yang luar biasa untuk berjaya.

3. Bantu Selesaikan Masalah Orang Lain

Orang yang berjaya tahu bahawa semakin ramai kita membantu orang lain, semakin banyak pulangan dan kelebihan yang tidak dijangka kita akan dapat sebagai balasannya. Lagi banyak masalah yang dapat kita selesaikan, lagi besar ganjarannya.

Apabila kita membantu orang lain dalam membina kerjaya mereka, sama ada secara langsung membantu mereka, beri mereka sokongan, atau menjadi mentor mereka; mereka mungkin dapat menawarkan kita peluang yang baik untuk perniagaan kita pula pada masa akan datang. 

4. Bertindak Sekarang, Usah Tangguh

Mereka yang berjaya adalah orang yang tidak suka menangguhkan sesuatu pekerjaan. Penangguhan kerja adalah satu sikap yang akan menyusahkan anda kita di masa akan datang.

Sebagai seorang yang ingin berjaya, cuba lakukan kerja secepatnya dan elak daripada menangguh kerja tersebut. Percayalah, kita akan rasa lega apabila dapat menyelesaikannya secepat mungkin. 

Kesimpulannya, keperibadian ini adalah sikap yang harus dimiliki oleh mereka yang ingin berjaya. Jika kita mahu berjaya, cuba terapkan sikap ini ke dalam diri kita, pasti dapat satu kelainan dalam diri selepas mengamalkannya.

Iklan

7 Tips Larry Page Untuk Menjadi Usahawan Berjaya

Google kini telah digunakan secara meluas di seluruh dunia oleh seluruh masyarakat dan golongan. Bahkan kanak-kanak kecil juga telah pandai menggunakan Google dalam mendapatkan maklumat, mencari game, melihat movie dan rancangan kegemaran mereka.

Jadi, kita harus mengucapkan terima kasih kepada Larry Page, iaitu founder dan juga bekas CEO syarikat Google. Larry Page telah mempermudahkan dan mengubah kehidupan kita sepenuhnya dengan adanya Google sebagai platform ilmu, hiburan, informasi dan lain-lain lagi.

Tetapi tahukah anda, bagaimana Larry Page mengubah idea perniagaannya menjadi salah satu syarikat paling berjaya di seluruh dunia?

Untuk menjawab persoalan tersebut, jom kita tengok 7 tips daripada Larry Page untuk menjadi usahawan berjaya.

1. Sentiasa Berbuat Baik Dengan semua pekerja

Pekerja adalah aset terpenting bagi sesebuah syarikat kerana ia melibatkan operasi dan profit sesebuah syarikat.

Sekiranya anda memperlakukan pekerja anda dengan hormat seperti pelanggan dan bakal pelanggan anda, anda akan melihat bagaimana mereka akan bertindak untuk syarikat anda.

Kesannya amat mengejutkan! Itulah prinsip dan perkara rutin Larry Page dalam menjadi seorang usahawan yang berjaya.

2. Sentiasa Berikan Manfaat Produk Yang Terbaik

Anda harus fokus kepada keperluan pengguna dan berusaha dalam mendapatkan kepercayaan pelanggan anda. Misalnya, anda menawarkan mereka kandungan yang berkualiti atau layanan mesra pelanggan yang hebat.

Selain itu, jangan menampakkan anda terlalu menjual produk, tetapi berusahalah untuk berkongsi manfaat yang mereka perlukan dan ianya ada pada produk anda.

3. Jangan Takut Dengan Kegagalan

Dalam menjadi usahawan yang berjaya seperti Larry Page, jangan sesekali takut dengan kegagalan. Jadikan kegagalan tersebut pemangkin untuk kita terus berusaha sehingga berjaya.

Jangan lupa, baiki setiap kelemahan yang mendatangkan kegagalan kepada kita.  Bagaimana prinsip dan perkara rutin Larry Page lakukan, anda boleh tiru dan amalkan tips ini.

4. Belajar Menyelesaikan Masalah Besar

Masalah besar juga merupakan antara faktor yang menghalang kita dalam menjadi usahawan berjaya. Untuk pengetahuan anda, Larry Page sering memastikan beliau menyelesaikan segala masalah yang mendatang dengan sempurna.

Apa yang lebih penting, jangan pernah lari daripada masalah!

5. Mengejar Impian

Mencapai kejayaan sering dikaitkan dengan mengejar impian. Prinsip Larry Page untuk menjadi usahawan berjaya adalah beliau sering berfikiran positif dan fokus untuk mengejar impian.

Untuk berjaya seperti Larry Page, kita harus sanggup berusaha dalam mengejar impian kita. Jangan pernah berasa lelah sepanjang perjalanan dan perjuangan kita.

6. Fokus Dengan Kerjaya

Fokus dengan kerjaya juga merupakan antara prinsip Larry Page untuk berjaya. Seperti Larry Page, beliau sangat fokus dan takkan berhenti sebelum kerja tersebut selesai.

7. Berani Menyahut Cabaran

Larry Page sentiasa gemarkan cabaran dan berani menyahut cabaran apapun yang mendatang. Beliau tidak akan lari dari cabaran kerana hadapi cabaran adalah langkah untuk mencapai kejayaan.

Kesimpulannya, tips daripada Larry Page bukanlah sesuatu yang mustahil. Dengan mengikuti 7 tips tersebut, InsyaAllah kejayaan pasti akan jadi milik anda.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ini 5 Youtuber Terkaya Malaysia (?)

Bukan mudah menjadi seorang youtuber, apatah lagi yang menjana income sehingga 5 angka. Tetapi tidak mustahil bagi mereka yang bergelar youtuber kerana ia telah pun dibuktikan oleh youtuber terkenal di negara kita.

YouTube bukan sahaja menjadi pengganti kepada televisyen, namun ia juga mendatangkan pendapatan daripada video-video yang dimuat naik menerusi iklan (Adsense), penaja serta mengharapkan viewer mereka akan klik pada link-link referral (jualan produk atau servis).

Di Malaysia juga pengaruh Youtube boleh dikatakan amatlah kuat. Ada juga dalam kalangan masyarakat negara kita yang telah menjadikan YouTube sebagai karier mereka.

Jom kami kongsikan antara 5 youtuber yang berkemungkinan meraih pendapatan yang tinggi di Malaysia.

1. Alieff Irfan

Alieff Irfan telah menubuhkan saluran YouTube beliau pada 6 Ogos 2016 yang lalu. Beliau telah memuat naik sebanyak 145 buah video.

Pendapatan beliau dikatakan mencecah USD 22,230 sebulan yang bersamaan dengan hampir RM 95 ribu sebulan. Walaupun ini hanya anggaran, namun Aliff Irfan katanya telah mempunyai syarikat produksinya yang tersendiri dan dibantu oleh 8 orang pekerja. Wow!

2. Namewee

Sebut sahaja nama Namewee, teringat akan kontroversi lagu Negaraku yang telah diubah olehnya. Kini, Namewee telah mempunyai 1.9 juta pengikut di YouTube. Pendapatan Namewee kini dikatakan mencecah USD15,300 sebulan. 

Pasti ramai yang sudah kenal akan nama ini bukan? Maklumlah beliau sering mencetuskan kontroversi.

3. Syahmi Sazli

Siapa tak kenal dengan Syahmi Sazli yang telah mengarahkan drama spontan di youtube bersama Asif Suhaimi dan Yoe Parey. Mengikut laporan, pendapatan beliau juga mencecah RM 100 ribu sebulan? Beliau juga sedang giat mengarahkan Movie yang bertajuk Mael Totey The Movie.

Siapa sangka dengan kisah yang bersahaja dan tidak terlalu mengikut standard pembikinan filem, video-video di channel beliau menjadi kegemaran ramai kerana telatah lucu Asuf dan Yoe.

4. Isa Isarb

Katanya baru beli rumah dengan harga RM1.8 Juta. Beliau sering menghabiskan duitnya dalam bersedekah kepada yang memerlukan sambil dalam penggambaran videonya.

Video-video beliau juga turut viral dan kebanyakan video ada referral link ke Lazada dan OctaFX yang boleh menjadi sumber pendapatan tambahan.

5. Nur Amira Syahira

Adakah anda mengenali Nur Amira Syahira? Ya, beliau adalah seorang gadis yang gemar bermain drum sejak kecil lagi. Beliau telah menjadi seorang youtuber sejak tahun 2011.

Tahukah anda, beliau pernah menjuarai rancangan TV realiti kanak-kanak ‘Ceria All Stars’ pada tahun 2015. Syabas diucapkan kepada beliau!

Kesimpulannya, ramai lagi youtuber Malaysia yang buat duit melalui YouTube dan tidak cukup ruang untuk kami senaraikan seperti Mat Luthfi, Soloz dan sebagainya.

Cuma nak pesan, bila dah masyuk jangan lupa tunaikan kewajipan lapor pendapatan dan bayar cukai pendapatan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Bagaimana Nak Manfaatkan Prinsip “25/5” Warren Buffett Dalam Hidup?

Semua orang mampu mencapai Emotional Intelligence (EI) atau juga dikenali sebagai kecerdasan emosi, jika tahu cara yang betul. Disebabkan perkara inilah Warren Buffett mewujudkan Prinsip 25/5 untuk memberikan kita fokus yang tinggi dalam mencapai matlamat hidup, secara tidak langsung meningkatkan kecerdasan emosi seseorang.

Apa benda Prinsip 25/5 ni? Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Rahsia Kecerdasan Emosi Warren Buffett Kini Terbongkar (Prinsip 25/5).

Kita mungkin lebih mudah mencapai matlamat hidup, jika meletakkan fokus matlamat hidup yang sedikit. Jika sebelum ini, kami berkongsi mengenai Prinsip 25/5, kini kami akan huraikan prinsip tersebut dengan lebih mendalam, dan ‘bagaimana kita mampu mengekploitasi prinsip ini dalam kehidupan’.

Prinsip ini tidak hanya tertumpu kepada matlamat jangka masa panjang, ia juga boleh dipecah-pecahkan, contohnya:

  • Jam, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh satu jam ini?
  • Harian, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 24 jam hari ini?
  • Mingguan, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 7 hari ini?
  • Bulanan, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 30 hari ini?
  • Tahun, apakah 5 matlamat anda dalam tempoh 365 hari?

Dan begitulah seterusnya, 5 tahun, 10 tahun, 20 tahun dan seterusnya. Jika kita boleh mengenali matlamat kita dalam sesuatu tempoh masa, sekaligus fokus kita akan jadi lebih tinggi untuk mencapainya.

Contohnya setiap pagi apabila bangun dari tidur, kenal pasti 5 perkara yang menjadi fokus kita pada hari tersebut. Abaikan benda lain, hanya fokus dan jadikan ia sebuah matlamat untuk disempurnakan.

Jangan sesekali membiarkan diri anda tenggelam dalam situasi multiple task, kerana itu juga akan mengganggu konsentrasi diri. Kita boleh ulang proses ini sehinggalah kita betul-betul mahir dan berdisiplin untuk melakukannya.

Adakah prinsip ini dapat membantu diri anda fokus?
Apabila kita betul-betul fokus, apakah positif yang kita perolehi?
Adakah prinsip ini dapat membantu strategi dalam mencapai impian kita?

Ingat senaraikan 25 matlamat terlebih dahulu, kemudian hanya fokus kepada 5 matlamat yang menjadi keutamaan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!