Merungkai Ucapan Arnold Schwarzenegger Yang Menggoncang Internet

Beliau diibaratkan seperti Hercules dalam dunia bina badan dan juga industri perfileman Hollywood. Siapa yang tidak mengenali wajah beliau? Beliau yang dimaksudkan adalah Arnold Alois Schwarzenegger atau lebih dikenali sebagai Arnold Schwarzenegger.

Tahukah anda, semasa era kegemilangan bina badannya, setiap gym, wajib memaparkan wajah dan lagak beliau sebagai seorang ikon bina badan terbaik sepanjang zaman? Pada perkongsian kali ini, kami akan berkongsi ucapan beliau yang telah menggegarkan dunia internet.

Untuk pengetahuan, semasa ucapan beliau di muat naik ke Facebook, ia telah memecahkan rekod perkongsian terbanyak, iaitu lebih daripada 100 juta perkongsian. Semoga dengan mendengar ucapan beliau yang viral di seluruh dunia, kita dapat mengambil iktibar dan menjadi lebih baik dari semalam.

Vision

Saya ada di sini pada pada hari ini untuk memperkatakan tentang kejayaan. Prinsip pertama untuk seseorang invidu berjaya adalah dengan mempunyai visi hidup yang jelas. Jika anda tidak mempunyai visi hidup dengan jelas atau matlamat diri, ibarat anda seperti ‘menaiki kapal terbang yang tidak mempunyai pemandu’, tidak akan tahu hala tuju destinasi anda.

Walaupun anda menaiki kapal terbang termewah, termahal dan pemandu (kapten kapal terbang) terbaik di dunia; tanpa visi, anda seperti tiada tujuan untuk menyempurnakan haluan keinginan anda. Ia juga boleh mengakibatkan anda menuju ke jalan yang kurang tepat dan juga salah.

Sedikit Mengenai Saya

Saya lahir pada tahun 1947 di Austria selepas peperangan dunia kedua. Saya tidak suka untuk teruskan hidup di negara Austria ketika saya membesar. Saya tidak sabar untuk meninggalkan negara tersebut, untuk mencuba nasib di negara lain.

Saya tidak boleh membayangkan kehidupan saya sebagai seorang petani, bekerja di kilang, dan perkara serupa itu. Namun, keluarga saya ingin saya kekal tinggal di kampung halaman dan menjalankan kehidupan normal seperti penduduk Austria yang lain.

Ayah saya, mengimpikan saya bekerja sebagai polis seperti mana pekerjaan beliau. Ibu saya, mahu saya terus kekal di kampung dan berkahwin dengan wanita tempatan serta membina keluarga yang normal. Walaubagaimanapun itu adalah visi mereka kepada diri saya, bukannya visi saya kepada diri sendiri.

Visi saya berbeza. Saya dilahirkan dengan berlainan pemikiran, unik dan juga mempunyai visi hidup yang besar; berbanding orang lain. Kemudiannya saya terus mencari arah hidup.

Bermula Dengan Impian

Sehinggalah pada suatu hari ketika saya berumur 11 tahun, saya telah melihat satu dokumentari mengenai negara Amerika Syarikat. Dalam dokumentari tersebut dipaparkan tentang negara mereka yang mempunyai bangunan pencakar langit, bangunan bertingkat yang tinggi, jambatan yang besar, lebuh raya yang mempunyai 6 lorong, kereta besar dan banyak lagi.

Ini telah menyebabkan saya mempunyai keinginan yang tinggi untuk berhijrah ke sana. Saya mesti meninggalkan tempat kelahiran saya yang terlalu usang. Namun persoalan utama, bagaimana saya boleh berhijrah ke sana?

Pada masa itu, tambang perjalanan terlalu mahal, berbanding seperti hari ini. Nasib sedikit baik, apabila satu kenal sebuah pasaraya bernama Brule yang hanya menjual barangan buatan Amerika Syarikat. Ketika saya memasuki pasaraya tersebut, saya terlihat sekeping majalah yang memaparkan Reg Park di muka depan, sebagai model atlet bina badan. Beliau merupakan pemenang Mr. Universe sebanyak tiga kali.

Melihat betapa perkasanya Reg Park, saya tanpa membazirkan masa, membeli majalah tersebut dan membacanya banyak kali di rumah. Isi kandungan majalah tersebut menunjukkan bagaimana Reg Park berlatih, bagaimana dia boleh menjadi atlet bina badan terbaik di England, Eropah, dan di dunia. Juga bagaimana beliau boleh terlibat dalam dunia lakonan dan banyak lagi mengenai diri beliau.

Mempunyai Idola

Meskipun sudah beberapa kali saya membaca, saya masih berasa rasa kagum yang tidak terhingga kepada beliau. Disebabkan inilah, timbul Visi saya yang baharu untuk mengikuti seperti apa yang beliau lakukan, bagi mencapai misi saya untuk berhijrah ke Amerika Syarikat.

Saya ingin menjadi juara atlet bina badan seperti Reg Park. Saya ingin menjadi pelakon seperti Reg Park. Saya ingin memiliki wang yang banyak, kaya dan popular seperti Reg Park.

Anda tahu betapa saya teruja dan terlalu bersemangat untuk mencapai kesemua visi tersebut? Kebanyakan manusia tidak tahu hala tuju hidup mereka, tetapi saya tahu matlamat hidup saya.

Ketika timbul persoalan bagaimana saya boleh berhijrah ke Amerika Syarikat, saya sedikit lega dan bertuah, kerana jika anda ada matlamat, visi dan hala tuju; semuanya akan berubah menjadi mudah dan jelas.

Iklan

Sebabnya jika kita lihat di peratusan mereka yang menyukai pekerjaan yang mereka lakukan, 74% tidak menyukai pekerjaan mereka. Sebaliknya 26% menyukai apa yang mereka lakukan kerana mereka mempunyai visi, dan matlamat yang memandu ke arah cita-cita mereka.

Jika anda hanya bekerja disebabkan kerja, ianya tidak menyeronokkan dan membosankan.

Mereka bertanya kepada saya, kenapa setelah saya melakukan senaman bina badan 5 hingga 6 jam dalam sehari, senyuman masih terpapar di wajah saya? Manakala individu lain yang melakukan perkara sama, kelihatan kusam dan muka masam di wajah mereka?

Fokus Kepada Impian

Bagi saya, saya hanya fokus untuk mencapai impian saya (shooting for goals). Setiap tekan tubi yang saya buat, angkat berat dan sebagainya, menyebabkan saya semakin hampir untuk mencapai matlamat saya.

Saya tidak sabar untuk menjadikan visi saya menjadi realiti. Bermaksud, saya tidak boleh sabar untuk menanti 500 pound, squat, bench press 2000 rep-sits up seterusnya. Saya tidak boleh bersabar untuk menanti hari esok bagi melakukan kesemuanya tanpa merasai kebosanan.

Saya rasa sangat bahagia, untuk memaklumkan pada anda semua, ianya sangat berhasil kepada diri saya. Ketika saya berumur 20 tahun, saya mengikuti pertandingan Mr. Universe di England, dan merupakan peserta paling muda sepanjang zaman.

Kesemuanyadi sebabkan saya ada visi dalam hidup. Perkara seperti ini tidak jauh berbeza dengan perkara lain. Ianya bukan hanya berkisar dalam bidang atlet bina badan sahaja.

Mula Berlakon Filem

Saya masih ingat, semasa menjalankan penggambaran cerita Conan The Barbarian. Saya perlu melakonkan watak seorang yang extreme, sehinggakan ianya menyebabkan tangan dan lutut saya berdarah. Penggambaran tersebut terpaksa diambil beberapa kali untuk menyempurnakan babak tersebut.

Setelah melakukannya 10 kali percubaan, pengarah mengarahkan penggambaran tersebut di ambil semula dan dia bertanya kepada saya, adakah saya masih mampu melakukannya kerana keadaan fizikal saya yang cedera?

Saya tersenyum lalu mengatakan saya boleh, dan tidak merasai apa-apa kesakitan pada masa itu. Semua ini disebabkan, saya dapat membayangkan visual wayang tersebut jika dipertontonkan kepada orang ramai, saya akan berusaha untuk memberikan yang terbaik.

Bina Badan, Filem dan Politik

Begitu juga dengan kerjaya politik saya. Semasa saya mempunyai visi untuk menjadi seorang Gabenor di California, saya merupakan bukan rakyat asli negara Amerika Syarikat, jadi bagaimana saya boleh mencapai visi tersebut?

Menjadi seorang gabenor kepada negeri ke-5 terbesar di Amerika Syarikat adalah sebuah impian yang tinggi. Sesetengah individu mengatakan pada saya, bahawa saya perlu bermula dari bawah. Namun saya menanamkan semangat dan bekerja keras untuk mencapai visi saya.

Hasilnya, 2 bulan selepas itu saya dilantik menjadi gabenor negeri California!

Semestinya ia disebabkan oleh visi saya yang jelas. Saya ulangi sekali lagi, anda perlu visualisasikan visi anda dengan amat jelas, lalu meletakkan keseluruhan usaha dan keghairahan serta perasaan seronok untuk mencapai matlamat, tujuan, visi dan hala tuju hidup anda.

Bersambung….

Kalau taknak baca panjang-panjang, boleh juga tonton video di bawah:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menyelami Kehidupan Seorang Genius – 9 Fakta Menarik Mengenai Thomas Edison

Bagaimana anda mendefinisikan seorang yang genius? Apakah makna sebenar genius bagi anda? Untuk perkongsian kali ini, jom kita selami kehidupan seorang genius. Nama penuh beliau adalah Thomas Alva Edison yang dilahirkan pada 11 Februari 1847. Beliau digelar sebagai ‘America’s Greatest Inventor’ berdasarkan apa yang beliau sumbangkan kepada pemodenan dunia.

“Genius is 1% inspiration and 99% perspiration” – Thomas Edison

Menarik bukan kalau diselami petikan kata-kata emas beliau. Dalam bahasa mudahnya, genius bukan berdasarkan semulajadi seperti genetik, warisan keluarga dan sebagainya, tetapi genius lahir daripada apa yang kita usahakan dan pelajari. Jika dibuat penelitian semua manusia juga berpotensi untuk menjadi seorang genius.

Ini bermakna, kita perlu menumpukan sepenuh usaha dan tidak kenal erti berputus asa. Berikut adalah 9 fakta menarik mengenai Thomas Edison:

 1. Pernah Dibuang Sekolah

Beliau terpaksa disingkirkan daripada persekolahan akibat sikap beliau yang terlalu nakal. Guru sekolah beliau menggelarnya seorang pembawa masalah. Beliau baru masuk 3 bulan bersekolah, kemudian terpaksa disingkirkan disebabkan memiliki kenakalan yang ekstrem. Namun ibunya merayu agar beliau dimaafkan agar dapat meneruskan persekolahan.

Sedikit fakta menarik tentang ibu beliau, ibunya yang bernama Nancy Matthews Elliott juga merupakan seorang genius dalam bidang pendidikan.

2. Gemar Membaca

Membaca seperti gula dan garam dalam resepi menjadi seorang genius. Beliau sangat suka membaca. Bayangkan ketika ini terhidang 10 buah buku di depan anda, adakah anda akan membaca keseluruhan jumlah buku tersebut?

Berbeza dengan Thomas Edison, jika beliau pergi ke perpustakaan, beliau tidak hanya membaca 10 buah buku, tetapi membaca keseluruhan buku yang ada di dalam perpustakaan tersebut.

3. Seorang Yang Pekak

Satu kemalangan telah berlaku ketika zaman kanak-kanak sehingga menyebabkan sebahagian daripada deria pendengaran beliau pekak. Semasa berumur 12 tahun, beliau mengambil jalan meninggalkan rumahnya untuk mengembara dan belajar mengenai perniagaan.

Beliau memohon untuk bekerja di stesen kereta api sebagai seorang penjual gula-gula dan surat khabar. Lebih mengejutkan, beliau juga memohon untuk diberikan sedikit ruang atau tempat percuma, supaya dapat memulakan makmal kecil sebagai jalan untuk memajukan diri beliau.

Beliau telah belajar untuk menjadi seorang operator telegraph semasa perang dunia melanda. Secara tidak langsung beliau mendapati dirinya sangat menyukai peralatan elektrikal.

Iklan

4. Wang Dan Kekayaan

Ketika beliau berumur 22 tahun pada tahun 1869, beliau telah mencipta satu peralatan elektronik yang sangat bermakna dalam dunia saham iaitu Ticker Tape. Hasil daripada inovasi beliau ini, telah memberikan keuntungan sebanyak $40 juta. Sedikit fakta tentang Ticker Tape: Alat ini digunakan dengan sangat meluas pada kurun ke-18 dan 19 dalam dunia saham. Harga saham akan keluar perlahan-lahan daripada mesin tersebut.

Berbekalkan keuntungan tersebut, Thomas Edison memulakan kehidupan baharu bersama keluarganya. Beliau juga membina sebuah kilang dan makmal pertama di dunia, khas untuk mencipta dan menemukan peralatan elektronik baharu. Menurut catatan sejarah sebanyak 1,093 alatan telah dicipta melalui makmal peribadi beliau dan rekod itu masih kekal hingga ke hari ini sebagai rekod yang sukar untuk dipecahkan.

Pada tahun 1887, beliau telah mencipta satu mesin perakam suara pertama di dunia yang beliau gelar sebagai Phonograph. Disebabkan ciptaan beliau ketika ini cukup menggemparkan seluruh negara, beliau telah di jemput ke White House untuk memperkenalkan teknologi yang beliau telah bangunkan.

5. Bekerja Keras

Beliau hanya tidur 4 hingga 5 jam dalam sehari. Ini kerana beliau mempercayai bahawa tidur akan melepaskan peluang untuk meningkatkan pengetahuan, sama ada berdasarkan pembacaan buku untuk mendapatkan maklumat atau cuba mencipta sesuatu yang baru di makmal beliau.

6. Persaingan dengan Nicholas Tesla mengenai

Nicolas Tesla merupakan seorang Electrical Engineer yang berasal dari Serbia, dan datang ke Amerika Syarikat pada tahun 1884. Beliau datang dengan penyelesaian yang tidak mampu untuk Thomas Edison selesaikan. Mereka berlumba-lumba dalam bidang AC (Alternating Current) dan DC (Direct Current).

Penyelesaian masalah DC yang menukarnya kepada AC, membolehkan elektrik dijana pada jarak yang lebih jauh berbanding DC. Sungguhpun masalah ini tidak dapat diatasi oleh Thomas, namun beliau sentiasa berusaha melakukan yang terbaik.

7. Kehilangan wang sebanyak $2 juta dan membazirkan 10 tahun

Disebabkan kejatuhan ekonomi negara Amerika Syarikat pada ketika itu, beliau mengalami kegagalan teruk. Banyak wang dan masa beliau dibazirkan akibat terlibat aktiviti perlombongan

Namun disebabkan beliau masih mempunyai pelaburan lain iaitu saham elektrikal milik syarikat beliau, beliau masih mampu berdiri teguh.

8. The Motion Picture (Gambar Bergerak)

Buat pertama kali manusia menyaksikan peralatan elektronik yang menampakkan gambar bergerak. Walaupun ianya hanya berulang-ulang, tetapi ia dapat menjadikan inspirasi baharu kepada penemuan yang lebih baik.

9. Kilang Dan Makmal Pernah Terbakar

Kurang bernasib baik apabila kilang dan makmal beliau habis terbakar pada tahun 1919. Tetapi seperti biasa, seorang yang genius tidak pernah mengenal erti putus asa. Beliau bangkit dan membina kilang serta makmalnya semula.

Kesimpulannya di sini, untuk menjadi seorang pakar atau genius dalam bidang kita, kita perlu bekerja keras dan tidak mudah berputus asa. Bukan mudah untuk sampai pada tahap yang beliau capai. Tahukah anda selain daripada Thomas Edison, Steve Jobs juga merupakan di antara individu genius seperti beliau?

Iklan

Nak Lebih Bahagia? Cuba Ikut 2 Nasihat Warren Buffett Ini

Dalam ucapan Warren Buffett pada tahun 1998 yang ditujukan khas buat pelajar Master of Business Administration(MBA) di University Of Florida, beliau telah banyak memberi nasihat dan tunjuk ajar bagi mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia perniagaan.

Sehinggalah seseorang peserta menanyakan satu soalan ‘Apakah yang beliau akan lakukan jika inginkan kehidupan yang lebih bahagia, sekiranya umur beliau masih panjang?’

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Berkshire Hathaway tersebut, bagi mencapai kebahagiaan sepanjang hidup, kita sepatutnya hanya menjalinkan hubungan kerjasama dengan orang yang kita selesa untuk bekerjasama dan mengelakkan sebaliknya. Seperti dirinya, beliau hanya menjalinkan kerjasama dengan individu atau orang yang selesa beliau bekerjasama.

Tambah beliau lagi, kejayaan mencipta keuntungan sebanyak $100 juta dengan bekerjasama dengan orang yang beliau tidak suka dan tidak selesa, ibarat seperti hanya mengutamakan wang semata-mata.

Ianya bukanlah idea yang baik, kerana boleh menyebabkan kita tidak mempunyai jiwa dan perasaan ketika melaksanakan sesuatu.

1. Carilah Persekitaran Yang Baik

Warren Buffett bukan mengesyorkan perkara tersebut untuk bidang perniagaan dan pelaburan, namun beliau juga mengunakan prinsip yang sama dalam kehidupan seharian. Demikian juga dengan kita, boleh gunakan prinsip tersebut dalam apa jua situasi kehidupan seharian kita.

Iklan

Contohnya bekerja di pejabat, persekitaran tempat kerja kita kurang menyenangkan dan di kita berada tak selesa, kita dicadangkan untuk mencari inisiatif untuk mengubahnya, atau meninggalkan pekerjaan tersebut, sekaligus mencari pekerjaan baru.

Tidak ada faedahnya jika kita terus kekal dalam persekitaran tersebut, ianya bakal mendatangkan kemudaratan kepada diri kita sendiri pada masa akan datang.

2. Berkawan Dengan Orang Yang Lebih Baik

Manakala ketika satu majlis bual bicara bersama Bill Gates pada tahun 2017 yang bertempat di University of Colombia, Warren Buffett menjelaskan bahawa ‘Anda terbentuk melalui orang yang berada di sekeliling anda, jadi tersangatlah penting untuk anda bergaul dengan orang yang lebih baik dari diri anda.

Semua orang tahu kata-kata emas pakar motivasi Jim Rohn iaitu ‘kita merupakan purata lima orang yang kita luangkan lebih banyak masa bersama’.

Sekaligus kita dapat menyimpulkan bahawa, adalah baik sekiranya kita mampu untuk elakkan untuk bersama dengan orang yang menyebabkan kita berasa tidak selesa. Tidak kira samada ianya dalam perhubungan di kehidupan seharian, tempat kerja, perniagaan dan sebagainya.

Nak lagi tips power dari Warren Buffett? Jemput baca:

Iklan

Ritesh Agarwal, Kisah Self-Made Bilionaire dari India Dengan OYO

Ritesh Agarwal, founder dan CEO untuk Kumpulan OYO telah mengumumkan bahawa beliau tidak akan mengambil keseluruhan gaji tahun ini bermula April 2020. Selain daripada itu, keseluruhan pasukan pengurusan tertinggi juga telah dipotong gaji antara 25-50%.

Ini susulan daripada penulaan wabak Covid-19 yang telah memberi impak yang sangat besar kepada ekonomi dunia.

Siapakah Ritesh Agarwal Ini?

Ritesh Agarwal merupakan self-made bilionaire termuda di dunia selepas Kylie Jenner. Ini selepas nilai kekayaan beliau dianggarkan sekitar $1.1 bilion pada tahun 2020.

Beliau menubuhkan syarikat OYO Hotels pada usia yang sangat muda di India. Kini, OYO Hotels telah berkembang dengan pesat ke seluruh dunia.

Ketika Agarwal mengembara sekitar India selama 3 bulan dengan menginap di hotel bajet, beliau berhadapan dengan pelbagai isu kebersihan seperti lipas, cadar kotor dan lain-lain. Agarwal lantas sedar potensi dalam menambahbaik mutu dan kualiti hotel bajet.

OYO Hotels bermula dengan sebuah hotel dengan menukar cadar berkualiti tinggi, tilam tebal, televisyen dan air panas. Ini menyebabkan kadar penghunian hotel meningkat dari 18% kepada 90% hanya pada bulan pertama.

OYO Hotels bekerjasama dengan hotel bajet dan guest house dengan mengubahsuai hotel dan memberi latihan kepada pekerja hotel untuk memastikan kualiti dan piawaian yang ditetapkan. Selain itu, hotel-hotel ini akan diberi ruang dalam platform tempahan OYO.

Kebanyakan hotel-hotel bajet di India pada ketika itu tidak mempunyai sebarang iklan di internet. OYO Hotels mampu menarik pelanggan ke hotel-hotel yang diuruskan setelah mengalami perubahan besar dalam operasi hotel mereka.

Iklan

Umum mengetahui antara industri yang paling terjejas dengan Covid-19 ialah industri penerbangan, pelancongan dan perhotelan. Ini adalah kerana kebanyakan negara yang rakyatnya telah dijangkiti Covid-19 telah mengenakan sekatan perjalanan dan juga darurat yang memaksa setiap rakyat untuk kekal di rumah masing-masing.

Namun begitu, syarikat ini turut sama-sama membantu memerangi wabak Covid-19 dalam keadaan pendapatan syarikat yang terjejas teruk. OYO Hotels telah bekerjasama dengan pihak hospital di India dengan menawarkan katil dan fasiliti kepada pesakit yang disyaki telah dijangkiti Covid-19 untuk menjalani kuarantin dengan pemerhatian petugas perubatan.

Berdasarkan tweet dari Ivanka Trump, OYO Hotels juga menawarkan penginapan percuma kepada petugas perubatan dan frontliners yang bekerja di Amerika Syarikat untuk melawan virus Covid-19. Tawaran penginapan percuma ini merangkumi semua OYO Hotels di US.

Lain pula keadaan di Malaysia, apabila CEO Malaysian Association of Hotels mengatakan bahawa hotel yang menjadi pusat kuarantin akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak kerajaan dengan kadar yang rendah. Ini bertentangan dengan kenyataan Menteri Pertahanan yang mengatakan kerajaan memberi subsidi RM150 untuk setiap bilik di hotel 3 bintang dan kebawah.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Oh ya, kalau nak tahu OYO bermaksud ‘Own Your Own’. Kalau OYO Hotel bermaksud ‘Own Your Own Hotel’, kalau OYO Room bermaksud ‘Own Your Own Room’; dan begitulah seterusnya.

Kalau minat dengan kisah inspirasi seterusnya, jemput baca Kekuatan Pengaruh Media Sosial Menjadikan Kylie Jenner Bilionaire Termuda Dalam Sejarah Moden ketika berusia 21 tahun.

Iklan

Siapakah Gerangan Jeff Bezos

Anda kenal dengan Jeff Bezos? Beliau merupakan founder syarikat e-dagang terkemuka dunia iaitu Amazon, dan merupakan sumber inspirasi kepada ramai orang. Kalau nak tahu, beliau merupakan seorang yang bermula dari bawah, dan perlahan-lahan merongkak langkah ke puncak kejayaan.

Dan pada awal September 2018 yang lalu, Amazon Menjadi Syarikat Kedua Bernilai $1 Trilion US Dolar. Dah boleh geng dengan syarikat Apple, yang merupakan syarikat pertama di Amerika Syarikat Yang Bernilai $1 Trilion US Dolar.

Orang Terkaya Di Dunia

Jeffrey Preston Bezos adalah nama panjang beliau dan kalau nak tahu, Jeff Bezos merupakan orang terkaya di dunia. Menurut kepada senarai yang dikeluarkan Forbes bertajuk The World’s Billionaires, beliau bernilai $112 bilion US Dolar.

Sumber: Forbes

Lahir Pada 12 Januari 1964

Kalau diikutkan, kini Jeff Bezos berumur 54 tahun. Beliau dilahirkan di Albuquerque, New Mexico dan dibesarkan di Houston, Texas. Beliau merupakan graduan daripada Universiti Princeton dengan ijazah sarjana muda dalam kejuruteraan elektrikal dan sains komputer.

Beliau kemudiannya menubuhkan Amazon pada penghujung tahun 1994 di garaj rumahnya sendiri. Ianya bermula dengan hanya menjual kedai buku atas talian, dan kini Amazon menjual segala jenis barangan yang ada di dunia.

Kini Amazon merupakan syarikat e-dagang terbesar dunia, dan merupakan pembekal terbesar dunia dalam perkhidmatan infrastruktur awan menerusi Amazon Web Services.

Nak maju dan berdaya saing, perlu ikut peredaran zaman.

Dan kalau dulu orang biasa pesan barang online dan dihantar melalui van atau motorsikal, Amazon dah bertahun rupanya membuat hantaran menerusi dron dalam masa tak sampai sejam.

Iklan

Syarikat Pandai Buat Duit, Semakin Ramai Pelabur, Lagi Kaya Jeff Bezos

Sumber: Google

Kalau nak tahu, Jeff Bezos merupakan pemegang saham terbesar Amazon iaitu sebanyak 78.8 juta saham syarikat setakat Ogos 2018.

Pengiraan mudah nilai pegangan saham * harga saham

78.8 juta saham * $1,987.15 US Dolar

Bersamaan $156,587,420,000 atau $156 Bilion US Dolar

Ini bermakna senarai Forbes di atas dah outdated!

Semakin tinggi pendapatan dan keuntungan Amazon, semakin ramai pelabur membeli saham kerana percaya dengan prestasi syarikat yang semakin berkembang, maka semakin kayalah Jeff Bezos.

Alah, korang apa tahu, akaun CDS pun belum buka. Tapi berangan nak jadi orang kaya tahap bilionair. Pergi baca Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10.60 sahaja.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!