Michael Marcus: Pakar Psikologi Yang Menggandakan $30,000 Menjadi $80 Juta

Pernahkah anda mendengar kisah mengenai seorang pelabur jutawan yang asalkan ingin menggapai cita-cita sebagai pakar psikologi? Siapa sangka seorang pelabur ini kini telah menjadi seorang jutawan dan bukannya berkecimpung dalam bidang yang disangkanya berpuluh tahun dahulu.

Michael Marcus adalah seorang pelabur yang sangat berjaya. Pada usia muda, beliau mula melakukan penyelidikan untuk firma pembrokeran. Selepas itu beliau menyertai Commodities Corporation untuk memperdagangkan wang syarikat tersebut.

Sepanjang masa beliau di Commodities Corporation, pulangannya sering melebihi pulangan pelabur yang lain. Dalam tempoh tak sampai 20 tahun, Michael Marcus telah berjaya mengembangkan $30,000 USD menjadi $80 juta USD.

Inilah kisah mengenai Michael Marcus yang boleh kita ambil iktibar.

Perjalanan Kehidupan Michael Marcus

Pada tahun 1972, Michael Marcus bertemu dengan seorang lelaki yang mendakwa dia boleh menggandakan wang Marcus setiap dua minggu. Disebabkan beliau pada ketika itu seorang yang naif dan terlalu tamak, akhirnya Michael Marcus kehilangan semua wangnya kepada tips lelaki itu tanpa menjana sebarang keuntungan.

Michael Marcus yang sangat berbakat dalam bidang akademik memutuskan bahawa dengan lebih banyak masa dan strategi, beliau juga boleh berurus niaga dengan jayanya.

Dengan mengumpul dana daripada keluarga, kawan-kawan dan sumbernya sendiri, Michael Marcus mengikuti nasihat penulis surat pasaran dan membuat keuntungan pertamanya dalam perdagangan gandum. Michael Marcus membeli setiap kali harga menurun di bawah julat dan menjualnya apabila harganya naik tinggi.

Beliau kemudiannya mula mempelbagaikan jenis perdagangan komoditi dan memisahkan modal awalnya menjadi $30,000. Berikutan khabar angin pasaran bahawa hama akan menyerang tanaman, Marcus membeli saham tersebut. Akibat kerana kesilapannya ini, beliiau menyaksikan keseluruhan sahamnya dan wang keluarganya hilang begitu sahaja.

Bangkit Semula Dengan Pelaburan

Dengan tiada wang baki untuk dilaburkan, Michael Marcus mengambil keputusan untuk bekerja sebagai penganalisis penyelidikan di Reynolds Securities. Meminjam wang dari rakan dan keluarga, Marcus masih kehilangan wang kerana beliau tidak memahami selok-belok perdagangan.

Pada bulan Oktober 1971, beliau bertemu dengan Ed Seykota, salah satu pengikut trend terbesar sepanjang masa. Michael Marcus mula melabur menggunakan wang sendiri dan belajar daripada pendekatan Ed Seykota, Michael Marcus telah membuat kekayaan kecil.

Sebahagian daripada kejayaannya adalah kerana beliau mula memahami peraturan perdagangan asas. D antaranya seperti menganalisa kedudukan yang menguntungkan dan mengurangkan kerugian.

Selain itu, ianya adalah disebabkan oleh pasaran bull market pada tahun 1970 yang menguntungkan para pengikut trend. Selepas itu, Michael Marcus telah menyertai dengan Commodities Corporation dan mula melabur wang mereka.

Marcus telah memperdagangkan $30,000 daripada modal syarikat itu menjadi $80 juta dalam masa tak sampai 20 tahun.

Kesimpulannya, untuk berjaya seperti beliau kita haruslah kuat berusaha. Selain daripada itu, kita ada sifat jangan mengalah dalam diri dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan yang ada.

Dengan azam yang kuat serta gigih berusaha, kita semua boleh berjaya seperti Michael Marcus dalam dunia pelaburan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM