Nikola, Pencabar Baru Tesla Dalam Penghasilan Trak Pikap Elektrik

Suka atau tidak, teknologi kenderaan elektrik akan menjadi kenderaan masa hadapan. Walaupun negara kita masih lagi kurang popular dengan kenderaan berasaskan elektrik, namun semakin ramai orang di seluruh dunia tertarik untuk menggunakannya.

Ianya juga semakin menarik minat para pelabur di seluruh dunia untuk melabur ke dalam syarikat yang menghasilkan kenderaan elektrik.

Buktinya, Syarikat Tesla telah menjadi syarikat kenderaan yang terbesar daripada segi market capitalization walaupun baru berusia hampir 20 tahun, berbanding dengan syarikat automotif lain yang rata-rata berusia lebih daripada 100 tahun.

Kini muncul pula sebuah syarikat kenderaan elektrik yang bakal menjadi pesaing kepada Tesla di Amerika Syarikat, iaitu Nikola. Nama syarikat ini adalah sempena memperingati seorang saintis terkenal di Amerika Syarikat iaitu Nikola Tesla.

Syarikat ini yang diasaskan pada tahun 2014 oleh Trevor Milton yang merupakan seorang usahawan yang pernah gagal dalam beberapa perniagaan sebelum ini.

Berbanding dengan Tesla, Nikola hanya memfokuskan pengeluaran kenderaan elektrik berasaskan trak pikap dan lori. Misi syarikat ini juga sama seperti dengan Tesla iaitu mengeluarkan kereta yang berstatus zero emission.

Oleh yang demikian, kita boleh lihat kebanyakan pengeluar kenderaan yang menggunakan teknologi combustion engine telah mengurangkan saiz kapasiti enjin mereka bagi mengurangkan kadar pencemaran terhadap alam sekitar.

Jika Tesla hanya mengeluarkan kenderaan berasakan elekrtrik, Nikola pula fokus terhadap kenderaan elektrik dan juga teknologi hidrogen. Menurut mereka, penggunaan teknologi hidrogen ini adalah lebih baik berbanding dengan bateri. Ini kerana teknologi hidrogen mampu membekalkan lebih kilometer berbanding dengan teknologi bateri.

Elon Musk yang mengkritik kenyataan Nikola mengenai teknologi hidrogen dengan mengatakan teknologi tersebut sebagai bodoh. Apa yang menariknya, Nikola tidak pernah mengeluarkan sebarang kenderaan elektrik tetapi berjaya mendapat kepercayaaan ramai pelabur terutamanya pelabur besar di seluruh dunia untuk melabur ke dalam syarikat tersebut.

Ramai yang percaya syarikat ini akan menjadi seperti Tesla pada masa akan datang. Di antara pelabur yang terkenal yang turut melabur di syarikat start-up ini adalah dari Jerman iaitu Bosch.

Syarikat ini turut bekerjasama dengan pengeluar trak di Eropah iaitu Iveco dari Itali. Setelah mendapat banyak kepercayaan dari pelabur luar, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka melalui reverse merger di pasaran Nasdaq pada pertengahan tahun ini.

Reverse merger adalah salah satu teknik yang digunapakai di dalam mengapungkan saham mereka ke pasaran. Ia bermaksud, syarikat private bergabung dengan syarikat public dan menguasai syarikat tersebut dan menjadikanya syarikat public trade. Nikola telah bergabung dengan syarikat VectoIQ dan menjadikan Nikola sebagai syarikat public.

Selepas berjaya menjadi syarikat public, General Motors turut membeli 10% saham di dalam Nikola. General Motors akan menjadi pengeluar khusus kenderaan elektrik milik Nikola dan juga menjadi pembekal utama dalam menghasilkan kenderaan Nikola Badger yang dimiliki oleh Nikola.

Saham syarikat General Motors dan Nikola meningkat setelah pengumuman pembelian ini dibuat.

Nikola akan bergerak sebagai syarikat mereka sendiri dan General Motors  akan menjadikan kilang mereka dan menyediakan tempat untuk menghasilkan trak pikap keluaran Nikola. Nikola dijangka dapat mengeluarkan trak pikap mereka yang akan berada di pasaran pada penghujung tahun 2021.

Dengan pengeluaran skala besar yang dilakukan oleh Nikola, ia akan menjadi pesaing yang hebat kepada trak keluaran Tesla.

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!