Nikola, Pencabar Baru Tesla Dalam Penghasilan Trak Pikap Elektrik

Suka atau tidak, teknologi kenderaan elektrik akan menjadi kenderaan masa hadapan. Walaupun negara kita masih lagi kurang popular dengan kenderaan berasaskan elektrik, namun semakin ramai orang di seluruh dunia tertarik untuk menggunakannya.

Ianya juga semakin menarik minat para pelabur di seluruh dunia untuk melabur ke dalam syarikat yang menghasilkan kenderaan elektrik.

Buktinya, Syarikat Tesla telah menjadi syarikat kenderaan yang terbesar daripada segi market capitalization walaupun baru berusia hampir 20 tahun, berbanding dengan syarikat automotif lain yang rata-rata berusia lebih daripada 100 tahun.

Kini muncul pula sebuah syarikat kenderaan elektrik yang bakal menjadi pesaing kepada Tesla di Amerika Syarikat, iaitu Nikola. Nama syarikat ini adalah sempena memperingati seorang saintis terkenal di Amerika Syarikat iaitu Nikola Tesla.

Syarikat ini yang diasaskan pada tahun 2014 oleh Trevor Milton yang merupakan seorang usahawan yang pernah gagal dalam beberapa perniagaan sebelum ini.

Berbanding dengan Tesla, Nikola hanya memfokuskan pengeluaran kenderaan elektrik berasaskan trak pikap dan lori. Misi syarikat ini juga sama seperti dengan Tesla iaitu mengeluarkan kereta yang berstatus zero emission.

Oleh yang demikian, kita boleh lihat kebanyakan pengeluar kenderaan yang menggunakan teknologi combustion engine telah mengurangkan saiz kapasiti enjin mereka bagi mengurangkan kadar pencemaran terhadap alam sekitar.

Jika Tesla hanya mengeluarkan kenderaan berasakan elekrtrik, Nikola pula fokus terhadap kenderaan elektrik dan juga teknologi hidrogen. Menurut mereka, penggunaan teknologi hidrogen ini adalah lebih baik berbanding dengan bateri. Ini kerana teknologi hidrogen mampu membekalkan lebih kilometer berbanding dengan teknologi bateri.

Elon Musk yang mengkritik kenyataan Nikola mengenai teknologi hidrogen dengan mengatakan teknologi tersebut sebagai bodoh. Apa yang menariknya, Nikola tidak pernah mengeluarkan sebarang kenderaan elektrik tetapi berjaya mendapat kepercayaaan ramai pelabur terutamanya pelabur besar di seluruh dunia untuk melabur ke dalam syarikat tersebut.

Ramai yang percaya syarikat ini akan menjadi seperti Tesla pada masa akan datang. Di antara pelabur yang terkenal yang turut melabur di syarikat start-up ini adalah dari Jerman iaitu Bosch.

Syarikat ini turut bekerjasama dengan pengeluar trak di Eropah iaitu Iveco dari Itali. Setelah mendapat banyak kepercayaan dari pelabur luar, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka melalui reverse merger di pasaran Nasdaq pada pertengahan tahun ini.

Reverse merger adalah salah satu teknik yang digunapakai di dalam mengapungkan saham mereka ke pasaran. Ia bermaksud, syarikat private bergabung dengan syarikat public dan menguasai syarikat tersebut dan menjadikanya syarikat public trade. Nikola telah bergabung dengan syarikat VectoIQ dan menjadikan Nikola sebagai syarikat public.

Selepas berjaya menjadi syarikat public, General Motors turut membeli 10% saham di dalam Nikola. General Motors akan menjadi pengeluar khusus kenderaan elektrik milik Nikola dan juga menjadi pembekal utama dalam menghasilkan kenderaan Nikola Badger yang dimiliki oleh Nikola.

Saham syarikat General Motors dan Nikola meningkat setelah pengumuman pembelian ini dibuat.

Nikola akan bergerak sebagai syarikat mereka sendiri dan General Motors  akan menjadikan kilang mereka dan menyediakan tempat untuk menghasilkan trak pikap keluaran Nikola. Nikola dijangka dapat mengeluarkan trak pikap mereka yang akan berada di pasaran pada penghujung tahun 2021.

Dengan pengeluaran skala besar yang dilakukan oleh Nikola, ia akan menjadi pesaing yang hebat kepada trak keluaran Tesla.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boleh Jual Saham Anda Jika Keluar 3 Tanda Ini

Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, kita perlu sentiasa membuat analisa pada carta dan mempunyai trading plan. Kita perlu fahamkan pattern-pattern perubahan trend dan mempunyai kepakaran untuk mengesannya.

Daripada segi analisa teknikal, ada banyak jenis pattern dalam carta yang boleh memberikan tanda awal untuk kita mula melepaskan pegangan saham kita.

Mari kita tengok bagaimana untuk mengesan tanda-tanda awal sesuatu saham itu akan jatuh.

1. Three Black Crows

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda2.jpg
Kredit: Investopedia

Pattern ini adalah pattern yang jelas di mana harga akan terus turun ke bawah.

Candlestick hitam yang pertama muncul dan telah mempengaruhi harga ke bawah diikuti dengan dua lagi candlestick hitam yang menolak harga ke bawah.

Ketiga-tiga candle ini adalah tanda yang jelas pelabur menjual saham tersebut dengan cepat. Emosi ketakutan telah mula menghantui pelabur kerana takut kehilangan modal dan mereka menjual pegangan mereka.

Menurut Thomas Bulkowski yang merupakan seorang penulis dan trader tegar, pattern ini menjangkakan penurunan harga dengan kadar ketepatan sebanyak 78%.

2. Evening Star

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda3.jpg
Kredit: Investopedia

Pattern evening star adalah berlawanan dengan morning star. Morning star selalunya muncul, di dalam aliran downtrend manakala evening star muncul dalam aliran uptrend.

Evening star berlaku apabila pembeli berpusu-pusu membeli saham tersebut dan menyebabkan satu candlestick putih besar muncul.

Namun, pada candlestick kedua pembeli yang baru berkurang dan menyebabkan candlestick putih kecil terbentuk. Minat belian berkurang dari sebelumnya.

Candlestick ketiga melengkapkan pattern evening star apabila candlestick hitam muncul dan menolak harga ke bawah.

Menurut Thomas Bulkowski, pattern ini menjangkakan penurunan harga dengan kadar ketepatan sebanyak 72%.

3. Two Black Gapping

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda1.jpg
Kredit: Investopedia

Candlestick pertama di dalam kawasan petak biru adalah candle shooting star di mana merupakan tanda awal penolakan harga ke bawah akan berlaku.

Candlestick kedua pula adalah candlestick bearish engulfing di mana pembeli mula melepaskan saham mereka dan menyebabkan harga jatuh ke bawah.

Pada candlestick ketiga, penjualan panik berlaku di mana harga terus gap down ke bawah dan membentuk satu candlestick panjang berwarna hitam. Ini telah melengkapkan pattern Two black gapping dan harga dijangka akan terus ke bawah.

Menurut Thomas Bulkowski, pattern ini menjangkakan harga akan turun ke bawah dengan kadar ketepatan sebanyak 68%.

Jika kita melihat ketiga-tiga tanda ini muncul dalam aliran uptrend, kita boleh bersedia untuk melepaskan pegangan saham kerana ia menunjukkan harga akan terus jatuh ke bawah.

Walaubagaimanapun , kita perlu bersedia dengan trading plan. Ini kerana sebagai seorang pelabur kita perlu tahu nak buat apa sekiranya pasaran bergerak melawan arus agar dapat mengelakkan kerugian yang lebih besar.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Iklan

Majalah Labur