Perniagaan Memerlukan Pemimpin Yang Bijak

Bagi sesebuah syarikat atau perniagaan, perlu ada seorang pemimpin yang mampu untuk buat keputusan dengan baik dan memikul tanggungjawab dalam menguruskan perniagaan.

Semua manusia termasuk anda boleh menjadi pemimpin yang bijak kerana anda juga dilahirkan untuk menjadi seorang pemimpin. Seorang ayah memimpin keluarganya, seorang isteri memimpin anak-anaknya, dan seorang ahli perniagaan memimpin syarikatnya.

Tapi bagaimana caranya?

1. Tahu Kelemahan Dan Kekuatan

Satu perkara yang pasti, kenali dulu kekuatan dan kelemahan anda. Tak ramai yang boleh mengaku kelemahan diri sendiri. Siapa yang lebih mengenali diri anda sendiri, kalau bukan anda?

Anda perlu mengenali kelemahan dan kekuatan dengan lebih mendalam, supaya dapat menggunkannya untuk membantu anda dalam perniagaan. Contohnya, jika anda tahu mengenai kelemahan dalam perniagaan, anda harus bijak memperbaiki kelemahan tersebut.

Cari juga cara untuk memanfaatkan kekuatan yang ada. Anda memerlukannya untuk membantu dalam menguruskan perniagaan dan kewangan dengan lebih sistematik.

2. Tajamkan Strategi Jualan

Sebagai pemimpin yang bijak, anda harus jelas dengan strategi jualan. Anda boleh mulakan dengan mengenal pasti produk atau perkhidmatan yang paling menguntungkan dan fokus untuk meningkatkan lagi jualan produk atau perkhidmatan tersebut.

Mungkin boleh gunakan keuntungan kasar sebagai ukuran, fikir cara untuk tingkatkan lagi keuntungan. Kalau boleh, letakkan pelanggan anda dalam beberapa kategori.

Boleh juga buat promosi dari semasa ke semasa bagi membuatkan pelanggan anda datang lagi dan lagi.

3. Pandai Hidu Dan Rebut Peluang

Sebagai pemimpin yang bijak, pastikan mata anda sentiasa terbuka. Kena selalu brainstorm idea dan pandai hidu dengan mengikuti berita dan trend semasa.

Biasa dengar pepatan “Peluang takkan datang bergolek” dan “Bulan takkan jatuh ke riba”. Semuanya memerlukan kita untuk mencari peluang.

Sebagai seorang usahawan yang bijak, rebut peluang untuk belajar dengan mereka yang lebih berjaya dari anda. Tengok apa yang mereka buat dan berjaya melakukannya, mungkin kita boleh buat perkara yang sama dalam perniagaan kita pula.

4. Jangan Berhenti Memperbaiki Perniagaan

Anda perlu sentiasa menambah baik sagala aspek, termasuklah proses kerja anda serta menguruskan kewangan perniagaan dengan bijak. Sekiranya terdapat lebihan kos dalam perniagaan anda, anda harus bijak menguruskannya agar perniagaan tidak terganggu.

Boleh juga ambil manfaat daripada program seperti Pengurusan Kualiti Menyeluruh (Total Quality Management @ TQM). Dengan ini, anda dapat meningkatkan kos jualan dan mengurangkan kos yang merugikan perniagaan.

Sebagai kesimpulan, semua ini diperlukan kerana ia dapat membantu anda untuk menjadi seorang pemimpin yang bijak . Percaya atau tidak, pemimpin yang bijak secara tidak langsung dapat meramal jualan pada masa akan datang dan tidak reti duduk diam.

Ada saja ilmu baru yang ingin diperolehi, ada saja kawan baru yang ingin dikenali.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee