Rahsia Kejayaan Jack Ma

Jack Ma yang terkenal dengan platform e-commerce Alibaba, telah dianugerahkan sebagai orang paling kaya di negara China pada tahun 2014. Beliau telah mencapai kejayaan mencecah $28 bilion US Dolar dan menjadikan beliau berada pada tangga ketujuh sebagai orang paling kaya di dunia.

Hasil daripada kerja keras beliau telah membuahkan kejayaan  pada masa kini. Berlatar belakangkan keluarga yang bukan kaya-raya dan juga seorang yang tidak begitu menonjol dalam bidang akdemik, sehingga menyebabkan permohonan beliau sebanyak 10 kali ke Universiti Harvard telah gagal. Namun, itu bukanlah menjadi penghalang untuk terus berusaha untuk mencapai kejayaan.

Beliau juga pernah memohon bekerja di KFC, namun beliau turut gagal dalam permohonan tersebut. Namun, segala kegagalan tersebut tidak pernah menjadikan beliau seorang yang berputus asa. malah ianya telah menjadikan beliau terus bangkit demi mengubah nasib diri.

Berikut merupakan 10 rahsia kejayaan Jack Ma yang boleh kita contohi.

1. Biasakan Diri Dengan Kegagalan, Kritikan Dan Penolakan

Segala kejayaan dan kemewahan yang dikecapi beliau kini adalah daripada sikapnya yang terbuka terhadap sebarang kritikan dan penolakan. Bayangkan sahaja permohonan beliau untuk belajar di Univeraiti Harvard telah ditolak sebanyak 10 kali. Kita kalau sekali ditolak atau direjek, pastinya berkecil hati, tetapi bukan beliau.

2. Perlu Ada Impian Dan Cita-cita

Jack Ma pernah memberitahu bahawa salah satu rahsia kejayaan adalah dengan sentiasa mempunyai angan-angan yang tinggi dan memastikan angan-angan tersebut dijaga dengan sebaik mungkin. Ini kerana angan-angan tersebut pasti menjadi kenyataan jika kita berusaha bersungguh-sungguh. Jack Ma juga turut mempunyai impian untuk menewaskan Walmart yang merupakan pemborong terbesar di dunia, dan lihat di mana beliau berada sekarang

3. Visi Dan Misi Merupakan Nilai Yang Paling Berharga

Beliau acapkali memberi penekanan kepada setiap pekerjanya bahawa penubuhan Alibaba adalah sebagai satu platform untuk membantu dan memudahkan orang ramai. Ia bukanlah untuk mengaut keuntungan semata-mata, di mana ianya dapat membantu ramai pengguna membeli barang tanpa perlu bersusah-payah ke kedai untuk membelinya.

4. Jangan Hiraukan Tanggapan Orang Ramai

Sekiranya anda yakin bahawa setiap idea anda adalah bagus, maka sebaiknya anda berusaha mencari jalan untuk menjadikan idea tersebut suatu realiti. Sewaktu membangunkan Alibaba, beliau seringkali mendapat kritikan bahawa idea beliau akan menemui kegagalan, namun Jack Ma tetap mempertahankan idea tersebut dan menjadikannya realiti.

5. Cari inspirasi

Jack Ma mengakui bahawa beliau mendapat inspirasi daripada menonton filem yang mempunyai mesej positif sehingga membolehkannya berpidato dan berhujah dengan baik sekali.

6. Sentiasa Fokus

Beliau sentiasa fokus serta mencari cara untuk mempernudahkan kerja dan juga memperbaharui cara beliau bekerja. Dan apabila sedang melakukan sebarang kerja, harus memberikan tumpuan 100% terhadap apa yang sedang dilakukan.

7. Jenama Adalah Sangat Penting

Jack Ma amat menitik-beratkan jenama produk dan syarikat beliau sendiri. Ini adalah sangat penting bagi melonjakkan nama Alibaba daripada jaguh di negara China, sehinggalah menjadi nama yang dikenali ramai di seluruh pelusuk dunia.

8. Utamakan Pelanggan

Kita biasa dengar pepatah yang berbunyi Customer Is King kan? Begitu jugalah dalam perniagaan, keutamaan terhadap para pelanggan perlu sentiasa diutamakan. Seterusnya, barulah utamakan para pekerja dan pemegang saham Alibaba itu sendiri.

9. Jangan Pernah Mengeluh Dan Bijak Mencari Peluang

Insan berjaya adalah seorang yang sentiasa mencari peluang, walaupun di dalam suasana yang suram. Sebab itu kita biasa dengar, di dalam musibah pun mesti ada peluang. Sebarang masalah yang dihadapi, anggaplah ia sebagai satu cabaran untuk mengatasinya.

10. Minat Yang Mendalam

Apabila kita meminati sesuatu, pastinya kita tak berasa penat apabila sedang bekerja. Begitulah sifat yang sering Jack Ma terapkan ke dalam para pekerjanya. Hasil yang berlipat kali ganda dapat dilihat di dalam diri seorang pekerja yang sangat meminati pekerjaan yang dilakukannya.

Jack Ma Datang Malaysia Meninggalkan Kesan Yang Cukup Hebat

Pada awal tahun lepas, kita dapat lihat bagaimana Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia. Pelancaran rasmi Digital Free Trade Zone (DFTZ), e-hab pertama dunia yang menggabungkan Kumpulan Alibaba yang dikepalai Jack Ma dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah memberikan kesan yang cukup positif kepada syarikat-syarikat yang berkaitan di Bursa Malaysia seperti Malaysia Airports Holdings (MAHB), Pos Malaysia, Rev Asia, Cuscapi dan banyak lagi.

Adakah kesan yang sama dapat dirasai apabila Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula yang berkunjung ke China?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Ralph Wanger

Berkecimpung dalam dunia pelaburan saham, kita akan mendengar pelbagai kisah kejayaan daripada pelabur yang telah berjaya.

Kebanyakan pelabur yang berjaya pada mulanya pasti akan mengalami pelbagai rintangan untuk berjaya, begitu juga dengan Ralph Wanger.

Namun, kisah kejayaan Ralph Wanger ini pastinya memberikan inspirasi buat anda.

Strategi Pelaburan Ralph Wanger

Sebelum melabur dalam syarikat, Ralph Wanger mencari syarikat yang kukuh daripada segi kewangan dan mempunyai peluang pertumbuhan yang besar di masa hadapan. Ini adalah kriteria jelas yang dicari oleh kebanyakan pelabur yang bijak.

Walaubagaimanapun, ramai pelabur mengabaikan cara yang dilakukan oleh beliau.

Ralph Wanger percaya bahawa keuntungan pelaburan hanya boleh didapati dengan strategi yang betul dan nilai pelaburan yang masuk akal harganya.

Beliau juga telah menggunakan idea pelaburan yang berkonsepkan mengikut keadaan semasa seperti pertumbuhan KDNK dalam sesebuah negara.

Beliau juga berani dalam menentang trend pelaburan dan beliau telah membuktikannya pada akhir tahun 1990-an.

Ambil Masa Untuk Membuahkan Hasil

Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Ralph Wenger telah mencari beberapa perniagaan yang berpotensi untuk berjaya tetapi ‘cash flow’ amat rendah dan murah, dalam strategi pelaburannya pada tahun tersebut.

Hasilnya mula terbukti berkesan pada bulan Mac 2000 hingga April 2001. Beliau telah memperolehi peningkatan keuntungan sebanyak 16.8%.

Wang yang dilaburkannya pada bulan Jun 1970 iaitu sebanyak USD10,000 telah meningkat sebanyak hampir USD1.3 juta pada bulan Mei 2003.

Perkara yang sama terjadi kepada wang pelaburannya dalam indeks S&P 500 yang telah meningkat sebanyak USD400,000. Boleh dikatakan bahawa kejayaan tidak akan datang dalam masa yang singkat.

Ketika ramai pelabur lain memfokuskan pelaburan dalam industri automotif, emas, perladangan dan sebagainya, Ralph Wanger lebih tertarik untuk melabur dalam salah satu syarikat perisian permainan video yang sememangnya membuahkan hasil.

Pada mulanya, beliau ditertawakan oleh rakan-rakannya kerana beranggapan pelaburan tersebut tidak akan mendatangkan pulangan yang menguntungkan.

Kunci Kejayaan Ralph Wanger

Kunci kejayaan Ralph Wanger adalah kesabarannya dalam memilih syarikat pelaburan yang betul serta bijak dalam mengatur strategi pelaburannya.

Selain daripada itu, beliau juga tidak mengendahkan sindiran dan ejekan daripada kawan-kawannya yang akhirnya membuahkan hasil.

Sumber Rujukan:

Kita selalu dengar orang cakap, beli saham, jual saham, main saham.

Tapi apa itu saham?

Apakah faktor anda tidak terlibat dengan pelaburan saham?

  • “Takut rugi”
  • “Pelaburan saham ialah haram dan tidak patuh syariah”
  • “Saham memerlukan modal yang besar”
  • “Sibuk bekerja, tiada masa nak monitor saham”
  • “Saham ni susah”

Dengar kerjasama Bursa Malaysia-i, jom kita sertai webinar percuma ‘Saham For Newbies’ yang akan diadakan pada:

Tarikh: 22 Mei 2021 (Sabtu)
Masa: 9 pagi – 1 tengah hari
Tempat: Online

Daftar sekarang di -> Saham For Newbies

Iklan

Majalah Labur