Rahsia Kejayaan Jack Ma

Jack Ma yang terkenal dengan platform e-commerce Alibaba, telah dianugerahkan sebagai orang paling kaya di negara China pada tahun 2014. Beliau telah mencapai kejayaan mencecah $28 bilion US Dolar dan menjadikan beliau berada pada tangga ketujuh sebagai orang paling kaya di dunia.

Hasil daripada kerja keras beliau telah membuahkan kejayaan  pada masa kini. Berlatar belakangkan keluarga yang bukan kaya-raya dan juga seorang yang tidak begitu menonjol dalam bidang akdemik, sehingga menyebabkan permohonan beliau sebanyak 10 kali ke Universiti Harvard telah gagal. Namun, itu bukanlah menjadi penghalang untuk terus berusaha untuk mencapai kejayaan.

Beliau juga pernah memohon bekerja di KFC, namun beliau turut gagal dalam permohonan tersebut. Namun, segala kegagalan tersebut tidak pernah menjadikan beliau seorang yang berputus asa. malah ianya telah menjadikan beliau terus bangkit demi mengubah nasib diri.

Berikut merupakan 10 rahsia kejayaan Jack Ma yang boleh kita contohi.

1. Biasakan Diri Dengan Kegagalan, Kritikan Dan Penolakan

Segala kejayaan dan kemewahan yang dikecapi beliau kini adalah daripada sikapnya yang terbuka terhadap sebarang kritikan dan penolakan. Bayangkan sahaja permohonan beliau untuk belajar di Univeraiti Harvard telah ditolak sebanyak 10 kali. Kita kalau sekali ditolak atau direjek, pastinya berkecil hati, tetapi bukan beliau.

2. Perlu Ada Impian Dan Cita-cita

Jack Ma pernah memberitahu bahawa salah satu rahsia kejayaan adalah dengan sentiasa mempunyai angan-angan yang tinggi dan memastikan angan-angan tersebut dijaga dengan sebaik mungkin. Ini kerana angan-angan tersebut pasti menjadi kenyataan jika kita berusaha bersungguh-sungguh. Jack Ma juga turut mempunyai impian untuk menewaskan Walmart yang merupakan pemborong terbesar di dunia, dan lihat di mana beliau berada sekarang

3. Visi Dan Misi Merupakan Nilai Yang Paling Berharga

Beliau acapkali memberi penekanan kepada setiap pekerjanya bahawa penubuhan Alibaba adalah sebagai satu platform untuk membantu dan memudahkan orang ramai. Ia bukanlah untuk mengaut keuntungan semata-mata, di mana ianya dapat membantu ramai pengguna membeli barang tanpa perlu bersusah-payah ke kedai untuk membelinya.

4. Jangan Hiraukan Tanggapan Orang Ramai

Sekiranya anda yakin bahawa setiap idea anda adalah bagus, maka sebaiknya anda berusaha mencari jalan untuk menjadikan idea tersebut suatu realiti. Sewaktu membangunkan Alibaba, beliau seringkali mendapat kritikan bahawa idea beliau akan menemui kegagalan, namun Jack Ma tetap mempertahankan idea tersebut dan menjadikannya realiti.

5. Cari inspirasi

Jack Ma mengakui bahawa beliau mendapat inspirasi daripada menonton filem yang mempunyai mesej positif sehingga membolehkannya berpidato dan berhujah dengan baik sekali.

6. Sentiasa Fokus

Beliau sentiasa fokus serta mencari cara untuk mempernudahkan kerja dan juga memperbaharui cara beliau bekerja. Dan apabila sedang melakukan sebarang kerja, harus memberikan tumpuan 100% terhadap apa yang sedang dilakukan.

7. Jenama Adalah Sangat Penting

Jack Ma amat menitik-beratkan jenama produk dan syarikat beliau sendiri. Ini adalah sangat penting bagi melonjakkan nama Alibaba daripada jaguh di negara China, sehinggalah menjadi nama yang dikenali ramai di seluruh pelusuk dunia.

8. Utamakan Pelanggan

Kita biasa dengar pepatah yang berbunyi Customer Is King kan? Begitu jugalah dalam perniagaan, keutamaan terhadap para pelanggan perlu sentiasa diutamakan. Seterusnya, barulah utamakan para pekerja dan pemegang saham Alibaba itu sendiri.

9. Jangan Pernah Mengeluh Dan Bijak Mencari Peluang

Insan berjaya adalah seorang yang sentiasa mencari peluang, walaupun di dalam suasana yang suram. Sebab itu kita biasa dengar, di dalam musibah pun mesti ada peluang. Sebarang masalah yang dihadapi, anggaplah ia sebagai satu cabaran untuk mengatasinya.

10. Minat Yang Mendalam

Apabila kita meminati sesuatu, pastinya kita tak berasa penat apabila sedang bekerja. Begitulah sifat yang sering Jack Ma terapkan ke dalam para pekerjanya. Hasil yang berlipat kali ganda dapat dilihat di dalam diri seorang pekerja yang sangat meminati pekerjaan yang dilakukannya.

Jack Ma Datang Malaysia Meninggalkan Kesan Yang Cukup Hebat

Pada awal tahun lepas, kita dapat lihat bagaimana Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia. Pelancaran rasmi Digital Free Trade Zone (DFTZ), e-hab pertama dunia yang menggabungkan Kumpulan Alibaba yang dikepalai Jack Ma dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah memberikan kesan yang cukup positif kepada syarikat-syarikat yang berkaitan di Bursa Malaysia seperti Malaysia Airports Holdings (MAHB), Pos Malaysia, Rev Asia, Cuscapi dan banyak lagi.

Adakah kesan yang sama dapat dirasai apabila Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula yang berkunjung ke China?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee