Rahsia Kejayaan Jack Ma

Jack Ma yang terkenal dengan platform e-commerce Alibaba, telah dianugerahkan sebagai orang paling kaya di negara China pada tahun 2014. Beliau telah mencapai kejayaan mencecah $28 bilion US Dolar dan menjadikan beliau berada pada tangga ketujuh sebagai orang paling kaya di dunia.

Hasil daripada kerja keras beliau telah membuahkan kejayaan  pada masa kini. Berlatar belakangkan keluarga yang bukan kaya-raya dan juga seorang yang tidak begitu menonjol dalam bidang akdemik, sehingga menyebabkan permohonan beliau sebanyak 10 kali ke Universiti Harvard telah gagal. Namun, itu bukanlah menjadi penghalang untuk terus berusaha untuk mencapai kejayaan.

Beliau juga pernah memohon bekerja di KFC, namun beliau turut gagal dalam permohonan tersebut. Namun, segala kegagalan tersebut tidak pernah menjadikan beliau seorang yang berputus asa. malah ianya telah menjadikan beliau terus bangkit demi mengubah nasib diri.

Berikut merupakan 10 rahsia kejayaan Jack Ma yang boleh kita contohi.

1. Biasakan Diri Dengan Kegagalan, Kritikan Dan Penolakan

Segala kejayaan dan kemewahan yang dikecapi beliau kini adalah daripada sikapnya yang terbuka terhadap sebarang kritikan dan penolakan. Bayangkan sahaja permohonan beliau untuk belajar di Univeraiti Harvard telah ditolak sebanyak 10 kali. Kita kalau sekali ditolak atau direjek, pastinya berkecil hati, tetapi bukan beliau.

2. Perlu Ada Impian Dan Cita-cita

Jack Ma pernah memberitahu bahawa salah satu rahsia kejayaan adalah dengan sentiasa mempunyai angan-angan yang tinggi dan memastikan angan-angan tersebut dijaga dengan sebaik mungkin. Ini kerana angan-angan tersebut pasti menjadi kenyataan jika kita berusaha bersungguh-sungguh. Jack Ma juga turut mempunyai impian untuk menewaskan Walmart yang merupakan pemborong terbesar di dunia, dan lihat di mana beliau berada sekarang

3. Visi Dan Misi Merupakan Nilai Yang Paling Berharga

Beliau acapkali memberi penekanan kepada setiap pekerjanya bahawa penubuhan Alibaba adalah sebagai satu platform untuk membantu dan memudahkan orang ramai. Ia bukanlah untuk mengaut keuntungan semata-mata, di mana ianya dapat membantu ramai pengguna membeli barang tanpa perlu bersusah-payah ke kedai untuk membelinya.

4. Jangan Hiraukan Tanggapan Orang Ramai

Sekiranya anda yakin bahawa setiap idea anda adalah bagus, maka sebaiknya anda berusaha mencari jalan untuk menjadikan idea tersebut suatu realiti. Sewaktu membangunkan Alibaba, beliau seringkali mendapat kritikan bahawa idea beliau akan menemui kegagalan, namun Jack Ma tetap mempertahankan idea tersebut dan menjadikannya realiti.

5. Cari inspirasi

Jack Ma mengakui bahawa beliau mendapat inspirasi daripada menonton filem yang mempunyai mesej positif sehingga membolehkannya berpidato dan berhujah dengan baik sekali.

6. Sentiasa Fokus

Beliau sentiasa fokus serta mencari cara untuk mempernudahkan kerja dan juga memperbaharui cara beliau bekerja. Dan apabila sedang melakukan sebarang kerja, harus memberikan tumpuan 100% terhadap apa yang sedang dilakukan.

7. Jenama Adalah Sangat Penting

Jack Ma amat menitik-beratkan jenama produk dan syarikat beliau sendiri. Ini adalah sangat penting bagi melonjakkan nama Alibaba daripada jaguh di negara China, sehinggalah menjadi nama yang dikenali ramai di seluruh pelusuk dunia.

8. Utamakan Pelanggan

Kita biasa dengar pepatah yang berbunyi Customer Is King kan? Begitu jugalah dalam perniagaan, keutamaan terhadap para pelanggan perlu sentiasa diutamakan. Seterusnya, barulah utamakan para pekerja dan pemegang saham Alibaba itu sendiri.

9. Jangan Pernah Mengeluh Dan Bijak Mencari Peluang

Insan berjaya adalah seorang yang sentiasa mencari peluang, walaupun di dalam suasana yang suram. Sebab itu kita biasa dengar, di dalam musibah pun mesti ada peluang. Sebarang masalah yang dihadapi, anggaplah ia sebagai satu cabaran untuk mengatasinya.

10. Minat Yang Mendalam

Apabila kita meminati sesuatu, pastinya kita tak berasa penat apabila sedang bekerja. Begitulah sifat yang sering Jack Ma terapkan ke dalam para pekerjanya. Hasil yang berlipat kali ganda dapat dilihat di dalam diri seorang pekerja yang sangat meminati pekerjaan yang dilakukannya.

Jack Ma Datang Malaysia Meninggalkan Kesan Yang Cukup Hebat

Pada awal tahun lepas, kita dapat lihat bagaimana Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia. Pelancaran rasmi Digital Free Trade Zone (DFTZ), e-hab pertama dunia yang menggabungkan Kumpulan Alibaba yang dikepalai Jack Ma dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah memberikan kesan yang cukup positif kepada syarikat-syarikat yang berkaitan di Bursa Malaysia seperti Malaysia Airports Holdings (MAHB), Pos Malaysia, Rev Asia, Cuscapi dan banyak lagi.

Adakah kesan yang sama dapat dirasai apabila Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula yang berkunjung ke China?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Usaha Literasi Kewangan Perlu Dipertingkat Seawal Peringkat Sekolah – Ahmad Maslan 

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Bernama) — Usaha menggalakkan literasi atau celik kewangan masih perlu diperbaiki khususnya di peringkat sekolah supaya rakyat tidak ketinggalan dan ‘buta’ dalam pengurusan kewangan, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan. 

Justeru itu, beliau berkata berharap pengenalan mata pelajaran ‘Kewangan dan Keusahawanan’ dapat direalisasikan sebagai subjek khususnya di sekolah menengah agar golongan muda khususnya mendapat pendedahan dan pendidikan lebih awal mengenai pengurusan kewangan dan keusahawanan sebelum menamatkan pengajian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). 

“Dalam satu mesyuarat jawatankuasa Kabinet mengenai belia beberapa bulan lepas, yang dipengerusikan (Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, kita di Kementerian Kewangan (MoF) telah mengesyorkan cadangan ini secara rasmi iaitu pendidikan keusahawanan dimulakan di sekolah menengah supaya akhirnya anak-anak yang hanya ada SPM boleh menyara kehidupan dengan lebih baik.

“Jika tidak ada ilmu kewangan dan menjadi sihat kewangan, mereka yang hanya memiliki SPM terpaksa makan gaji dengan gaji yang rendah dan akhirnya menjadi kumpulan B40,” katanya ketika berucap pada Program Literasi Kewangan ‘Kembara Bijak Wang 2023’ (KBW2023) di sini hari ini.

Ahmad berkata dalam 400,000 ke 500,000 calon SPM setiap tahun, hanya 40 peratus daripada mereka akan melanjutkan pelajaran ke peringkat STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia), vokasional atau teknikal, diploma dan ijazah ke atas. 

Sehubungan itu, beliau berharap Strategi Kebangsaan Literasi Kewangan (2019-2023) akan diteruskan sebagai usaha mempromosikan tingkah laku kewangan yang bertanggungwajab dan sikap yang positif terhadap pengurusan kewangan. 

Program KBW2023 yang dianjurkan buat kali keempat sejak 2019 adalah hasil kerjasama antara Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan HSBC Malaysia bertujuan meningkatkan literasi kewangan menggunakan pendekatan digital dan menawarkan aktiviti mencabar serta pengalaman yang menyeronokkan. 

Program tahun ini melibatkan 3,202 pelajar dari universiti tempatan, politeknik, kolej komuniti dan MySkills Foundation. 

— BERNAMA