Senarai Buku Kewangan Dan Pelaburan Terbaik

Awal bulan ini Menteri Pelajaran, Dr Maszlee Malik memulakan trend #MalaysiaMembaca bagi menjadikan Malaysia sebagai negara membaca tahun 2030. Kayu ukur kepada pendidikan yang berjaya ialah budaya membaca yang tinggi. Jadi beliau menggalakkan orang ramai berkongsi bahan bacaan mereka bersama dengan netizen yang lain supaya dapat meyemai minat membaca dalam kalangan rakyat Malaysia.

Memandangkan fokus Majalah Labur adalah untuk berkongsi ilmu berkaitan kewangan dan pelaburan, kami susun semula thread dari Twitter oleh Jackvladamir, seorang global macro trader dimana beliau menyenaraikan 10 buku terbaik berkaitan kewangan dan pelaburan untuk dibaca.

Orang berjaya banyak menghabiskan masa mereka dengan membaca. Buku-buku ini merangkumi setiap bidang pelaburan termasuk saham, hartanah dan lain-lain. Walaupun tiada jaminan kita akan menjadi kaya selepas membaca buku-buku ini, tapi ia boleh menjadi asas yang baik.

1. The Automatic Millionaire

Sumber: Amazon

Penulis : David Bach

Mukasurat : 266

Buku The Automatic Millionaire mendedahkan rahsia untuk menjadi kaya. Buku ini menjadikan pasangan Amerika Syarikat sebagai kajian kes dan bagaimana mereka berjaya menghasilkan jutaan dolar dalam akaun mereka walaupun terpaksa menempuh perjalanan yang berliku.

2. The Intelligent Investor

Sumber: FinPipe

Penulis : Benjamin Graham

Mukasurat : 652

Boleh dikatakan merupakan salah satu buku terbaik dan terkenal dalam dunia pelaburan. The Intelligent Investor ditulis oleh Benjamin Graham, seorang pelabur Amerika Syarikat kelahiran British dan antara salah seorang lagenda Wall Street. Buku ini  menjelaskan pendekatan pelaburan yang unik dengan falsafah pelaburan yang dapat membantu pelabur-pelabur baru. Ia telah diiktiraf dan disarankan oleh pelabur terkemuka dunia termasuk Warren Buffet.

3. The Little Book of Common Sense Investing

Sumber: Amazon

Penulis : John C. Bogle

Mukasurat : 216

Ditulis oleh John C. Bogle, pengasas Vanguard Group dan pencipta indeks dana pertama di dunia. The Little Book of Common Sense Investing menekankan kaedah pelaburan yang paling cekap. Dalam buku The Little Book of Common Sense Investing, Bogle berkongsi pengalamannya sebagai ahli strategi pelaburan dan cuba mendedahkan kepada pembaca realiti sebenar membina kekayaan melalui pelaburan indeks.

4. Think and Grow Rich

Sumber: Amazon

Penulis : Napoleon Hill

Mukasurat : 400

Selepas mendapat inspirasi dari Andrew Carnegie, seorang ahli perniagaan, Napoleon Hill telah mengkaji lebih daripada 500 orang jutawan. Kajian & penelitian beliau mengambil masa lebih dari 20 tahun. Selepas itu Napoleon Hill menerbitkan buku berjudul “Think and Grow Rich.” Buku ini menceritakan tentang pengalaman beliau melakukan kajian dalam usaha untuk memecahkan rahsia kegagalan dan kekayaan.

5. Rich Dad, Poor Dad

Sumber: Amazon

Penulis : Robert Kiyosaki

Mukasurat : 224

Dalam buku ini, Robert Kiyosaki menceritakan kisah menarik antara dua bapanya dan sahabat baiknya. Robert mendedahkan perbezaan dalam pemikiran golongan miskin, kelas menengah dan kaya. Di dalam buku ini juga, beliau berkongsi pemikirannya tentang mengapa perlunya mempunyai banyak aliran pendapatan untuk mencipta kekayaan. Aku dapati ramai juga yang memperlekehkan buku ni. Tapi aku dah baca ribuan buah buku, dan buku ini sejujurnya antara yang bagus.

6. Common Stocks and Uncommon Profits

Sumber: Amazon

Penulis : Philip A. Fisher

Mukasurat : 192

Buku ini ditulis oleh Philip A. Fisher dan merupakan antara buku terbaik mengenai saham. Buku ini menawarkan pendekatan komprehensif dalam memilih saham terbaik berdasarkan kajian. Walaupun Common Stocks and Uncommon Profits diterbitkan sebelum era internet, kandungannya masih relevan untuk digunakan sebagai rujukan pada hari ini.

7. Business Adventures

Sumber: Amazon

Penulis : John Brooks

Mukasurat : 459

Bill Gates, Warren Buffet dan pelabur-pelabur lain memuji buku ini. Bill Gates menggambarkan Business Adventures sebagai buku terbaik yang pernah dibacanya. Disarankan untuk mendapatkan buku ini.

8. How Rich People Think

Sumber: Flipkart

Penulis : Steve Siebold

Mukasurat : 224

Steve Siebold mewawancara beberapa orang terkaya di dunia dan mempelajari bagaimana mereka memperoleh kekayaan mereka. Buku ini mendedahkan pandangan tentang proses mencipta kekayaan dan menunjukkan kepada pembaca bagaimana untuk memecahkan mindset kelas menengah.

9. The Essays of Warren Buffet

Sumber: Amazon

Penulis : Lawrence A. Cunningham

Mukasurat : 313

Buku ini boleh menjadi medium untuk anda masuk ke dalam falsafah dan pemikiran pelabur Warren Buffet. Buku yang ditulis bersama Lawrence A. Cunningham, mengandungi koleksi nota Warren Buffet.

10. The Clash of The Cultures

Sumber: Ebay

Penulis : John C. Bogle

Mukasurat : 353

The Clash of The Cultures adalah karya lain yang ditulis oleh John Bogle. Melalui buku ini, Bogle mengetengahkan perbezaan antara pelaburan jangka panjang dan spekulasi jangka pendek.

Kredit: @Jackvladamir

Dapatkan Khidmat Nasihat Berkaitan Kewangan Daripada Perancang Kewangan Yang Berlesen

Anda sedang berdepan dengan masalah kewangan dan tak tahu nak tanya siapa? Ada masalah nak menyimpan dan tak tahu nak melabur kat mana?

Zaman sekarang ni, ramai yang claim mereka pakar, tapi berapa ramai yang merupakan Perancang Kewangan atau Financial Planner yang berlesen? Kalau nak tahu di Malaysia, bilangan mereka ini tak sampai pun seribu orang, memang rare sangat.

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!