Rahsia Wanita Berpurdah Ini Jadi Jutawan Pada Umur 23 Tahun

Banyak orang di luar sana yang ingin berniaga tetapi ada yang belum bermula dan hanya berdiam diri. Apabila melihat billboard di tepi jalanraya, mendengar iklan di radio dan menonton kisah mereka yang berjaya di kaca televisyten, ramai yang cemburu akan kejayaan tersebut.

Jom kita tengok rahsia wanit yang baru berumur 23 ini yang telah pun bergelar seorang jutawan.

Nurraysa Beauty

Wanita berpurdah yang telah menjadi jutawan pada usia 23 ini adalah Puan Nur Aini Zolkepeli. Beliau merupakan pengasas Produk Nurraysa Beauty.

Seperti yang kita ketahui, membina perniagaan bukan dalam sekelip mata sahaja boleh berjaya. Begitu juga dengan kisah kejayaannya.

Banyak turun naik yang telah dihadapi beliau dalam kehidupannya. Beliau hanya memulakan bisnesnya dengan bermodalkan RM500 yang telah dipinjam dari suami.

Bunyinya macam senang namun hakikatnya tidak sesenang yang dibayangkan. Ketika itu, banyak perkara yang perlu hadapi oleh Puan Nur Aini. Antaranya ketika beliau mula berniaga dengan menjual rumpai laut.

Dalam masa sekejap sahaja pesaing mula bermain harga. Sehinggakan beliau susah nak menjana keuntungan. Namun, beliau tetap tidak berputus asa dan terus berusaha.

Mula Hasilkan Produk Sendiri

Kemudiannya, beliau berhajat untuk mengeluarkan produk sendiri. Malangnya beliau memerlukan modal yang besar dan pada ketika itu, beliau tidak mampu. Ditakdirkan, beliau bertemu dengan seorang rakan yang bekerja di kilang produk kecantikan yang akhirnya telah mengajar beliau membuat sabun sendiri.

Hasilnya, beliau mula menghasilkan produk sabunnya sendiri hanya dari dapur rumahnya. Sabun kecantikan itu diberi nama Nurraysa. Sabun tersebut mula mendapat perhatian ramai tetapi banyak lagi masalah yang timbul.

Sejak daripada itu, Puan Nur Aini mula mencari mentor dan kini; beliau sudah mempunyai rangkaian produk sendiri dengan beribu-ribu ejen di seluruh Malaysia dengan hasil jualan mencecah RM2.5 juta sebulan!

Hasil daripada kejayaan beliau membangunkan perniagaannya, beliau telah memberi banyak kebaikan kepada keluarganya. Suaminya juga menjadi tulang belakang utama dalam perniagaannya. Jika dulu suaminya hanya menjadi pemandu lori tetapi kini beliau menjadi peneraju penting dalam Nurraysa Beauty.

Bantu Surirumah Jana Pendapatan

Dengan hasil daripada perniagaannya, Puan Nur Aini juga telah membantu ramai suri rumah dan wanita di luar sana menjana pendapatan dengan produk miliknya. Dengan matlamat mewujudkan bisnes bersama, beliau sentiasa memberikan bimbingan kepada stokis dan ejennya.

Ada di kalangan mereka yang sudah mampu menjana keuntungan beratus-ratus ribu sebulan.

Puan Nur Aini tak jemu untuk terus belajar, sehingga kini Nurraysa Beauty telah mampu untuk memasuki pasaran antarabangsa.

Kesimpulannya, kita memerlukan keazaman, kerja keras serta bimbingan dan nasihat. Selain itu, jangan lupa untuk sentiasa mendekatkan diri dengan Allah S.W.T.

Semoga rahsia kejayaan wanita yang menjadi jutawan seawal 23 tahun ini dapat membakar semangat kita untuk terus maju ke hadapan dan menempa kejayaan.

Sumber RujukanAzizan Osman

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee