Robert Wang, Bekas Jurutera Menjadi Jutawan Dengan Periuk Pintar Instant Pot

Pantas dan berkhasiat, ianya sesuai dengan alatan masakan yang dibangunkan oleh Robert Wang. Dengan perkembangan teknologi di sekeliling kita, ianya memudahkan para wanita yang bekerja untuk menyediakan masakan yang berkhasiat kepada ahli keluarga mereka.

Beliau yang mencipta periuk masakan pintar bertekanan tinggi yang boleh digunakan unntuk memasak pelbagai hidangan dengan hanya menggunakan satu periuk. Periuk ini juga digelar sebagai magic pot oleh para peminat mereka kerana berjaya membantu mereka mengatasi masalah kekangan masa untuk memasak makanan yang berkhasiat.

Asal-Usul Robert Wang

Beliau merupakan seorang jurutera yang bekerja untuk sebuah syarikat telekomunikasi di Kanada. Beliau yang berasal dari China dan berhijrah ke Kanada pada tahun 1990-an untuk mencari kehidupan yang lebih baik.

Beliau berjaya menamatkan pengajian di dalam bidang sains komputer dan artificial intelligence di sebuah universiti di United Kingdom.

Robert Wang ketika masih bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi di Kanada

Setelah menamatkan pengajian di peringkat PhD di United Kingdom, Robert merasakan dia tidak sesuai untuk berada di negara tersebut kerana peluang untuk meningkatkan kemahiran tidak begitu cerah. Beliau mengambil keputusan untuk berhijrah ke Kanada kerana negara tersebut menyediakan peluang pekerjaan yang terbaik untuk dirinya.

Setelah tiba di kanada, beliau pun bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi yang bernama Nortel dan kemudianya bekerja untuk sebuah syarikat teknologi pemesejan sebelum dibuang kerja pada tahun 2008 akibat kemelesetan ekonomi dunia.

Setelah dibuang kerja, Robert banyak menghabiskan masa terluang dengan memasak untuk keluarga. Beliau mendapat idea untuk mewujudkan periuk masakan pintar ini selepas merasakan kebanyakan wanita yang bekerja tidak mempunyai masa untuk memasak makanan yang berkhasiat untuk keluarga mereka kerana kesibukan kerja.

Hal ini juga berlaku di dalam hidupnya sendiri ketika beliau masih lagi bekerja. Dia dan isterinya selalu membeli makanan segera untuk anak mereka kerana menghadapi masalah kekangan masa.

Beliau mengambil peluang untuk menghasilkan periuk masakan pintar bagi memudahkan mereka yang bekerja untuk memasak. Robert dan dua orang rakannya bekerjasama untuk menghasilkan periuk pintar bagi memasak makanan yang berkhasiat.

Beliau kemudian tekad untuk melabur sebanyak $300,000 duit simpanannya bagi menjayakan hasratnya itu. Pada permulaan perniagaanya itu, dua orang kenalanya itu tidak nampak dengan jelas idea Robert dan mereka telah menarik diri daripada projek ini.

Setelah mereka menarik diri, tinggal Robert bersendirian untuk menjayakan misinya.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kisah-Bekas-Jurutera-Yang-Dipecat-Menjadi-Jutawan-Dengan-Periuk-Pintar-Instant-Pot1-700x504.jpg

Nasib Robert begitu baik kerana dia tidak lama bersendirian. Dia telah mendapat dua lagi rakan kongsi baru yang tertarik dengan idea yang dikemukannya itu.

Kedua-dua rakan rakan kongsinya itu adalah bekas pekerja Blackberry yang tahu selok-belok dalam teknologi. Robert yang yang terinspirasi dengan perkembangan telefon pintar telah memberinya idea mengenai peralatan yang akan dibinanya itu.

Beliau yang hampir 15 tahun bergelumang dalam bidang telekomunikasi menyedari tentang perkembangan telefon dari semasa ke semasa. Baginya, apa yang membuat sesebuah telefon itu menjadi pintar adalah kerana sensor yang terdapat pada telefon tersebut.

Dia pun mengambil pendekatan menggunakan sensor pada periuk ciptaannya itu untuk menjadikan periuk itu pintar. Robert menamakan periuk memasak yang diciptanya itu sebagai Instant Pot. Beliau kemudiannya mengambil masa 18 bulan bagi menyiapkan Instant Pot dan dibawa ke pasaran.

Beliau mula menjual Instant Potnya itu pada tahun 2010. Pada permulaan perniagaan, mereka hanya menjualnya kepada rakan terdekat mereka untuk mendapatkan maklumbalas bagi membolehkan mereka menambahbaik lagi produk keluaran mereka itu.

Robert yang mengambil pendekatan tidak mempercayai pengiklanan mampu membuat Instant Pot yang dikeluarkan oleh syarikatnya itu berjaya. Beliau yang menggunakan kaedah pemasaran tradisional dengan membiarkan para pengguna sendiri yang mengesyorkan produknya itu kepada orang ramai.

Robert percaya dengan menggunakan kaedah pemasaran mulut ke mulut, produk keluaran syarikatnya lebih berjaya dan diyakini oleh pelanggan mereka berbanding dengan pengikalanan melalui televisyen atau media sosial.

Titik kejayaan periuk pintar yang dikeluarkan oleh Robert adalah pada tahun 2013 yang mana pada ketika itu, generasi kedua periuk mereka telah berada di pasaran. Beliau menggunakan platform Amazon untuk menjual periuk masakan pintarnya itu dan  menyedari periuk pintar itu menjadi perhatian ramai kerana telah menjadi best-seller dalam kategori pressure cook.

Pada ketika itu, terbuktilah bahawa pemasaran dari mulut ke mulut telah berjaya menaikkan jualan periuk pintar keluaran syarikatnya itu.

Robert membaca setiap komen yang ditinggalkan oleh pelanggan setelah mereka membeli produk tersebut di Amazon. Hampir 40,000 komen yang ditinggalkan di bahagian produk Instant Pot dan Robert membaca semuanya.

Dari komen tersebut, dia memperolehi maklumat dan kritikan yang berguna. Beliau mengambil pendekatan memperbaharui teknologi Instant Pot dalam tempoh 12 hingga 18 bulan, sama seperti Syarikat Apple dan Intel yang menaik taraf produk mereka. Robert juga menaiktaraf Instant Pot berdasarkan komen yang diberikan oleh pelanggan mereka.

Buku resepi yang boleh digunakan untuk rujukan para pengguna yang menggunakan produk Instant Pot

Pada tahun 2015, Instant Pot menjadi kegilaan peminat mereka dengan mencapai status blockbuster dalam jualan. Instant Pot telah terjual sebanyak 215,000 unit hanya dalam masa satu jam ketika Amazon membuat Prime Day kepada pelanggan mereka.

Robert yang tidak menyatakan jumlah sebenar pendapatan jualan yang diperolehi oleh Instant Pot, tetapi ermintaan untuk Instant Pot semakin meningkat setiap tahun. Syarikatnya kini telah mempelbagaikan keluaran untuk barangan dapur dan kini mereka telah mencipta sebuah mesin pengisar pintar untuk kegunaan pelanggan mereka.

Beliau menggunakan duit hasil jualan bagi melakukan penyelidikan dan tidak menggunakan duit tersebut untuk mengiklankan produk mereka. Bagi Robert, meningkatkan keupayaan produk adalah keutamaan bagi Instant Pot daripada menghabiskan untuk kos pengiklanan.

Peminat yang menggunakan Instant Pot juga telah membuat media sosial khas bagi produk ini yang mana mereka berkongsi di antara satu sama lain tentang resepi masakan yang boleh digunakan untuk memasak menggunakan Instant Pot.

Dengan keahlian yang mencapai jutaan pengikut di laman sosial, produk ini mendapat tempat yang kukuh di kalangan peminat mereka.

Robert juga pernah berangan untuk meletakan Instant Pot pada setiap rumah sama seperti yang diimpikan oleh Bill Gates ketika memulakan Microsoft. Kini impian Robert tidak mustahil dengan jumlah Instant Pot yang terjual semakin meningkat dari hari ke hari.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee