Run Run Shaw, Tokoh Penting Dalam Industri Perfileman Tanah Melayu

Industri perfileman merupakan industri yang menjana pendapatan berbilion dollar pada setiap tahun. Hollywood merupakan penanda aras mana-mana penggiat filem untuk dijadikan rujukan kerana kehebatan filem yang dihasilkan mereka.

Di Asia juga tidak kurang hebatnya dengan syarikat pembuat filem Shaw Brothers Studio. Mereka merupakan gergasi perfileman di Asia satu ketika dahulu.

Syarikat ini juga pernah mewarnai industri perfileman di Tanah Melayu pada era 1930-an sehingga 1960-an.

Karier Run Run Shaw Dalam Industri Perfileman

Kredit Gambar: Twitter

Run Run Shaw yang dilahirkan di Zhejiang, China pada tahun 1907 di mana keluarganya merupakan saudagar tekstil. Run Run Shaw berminat dengan industri perfileman selepas dia membantu syarikat abangnya iaitu Tianyi Film Company menghasilkan filem di Singapura pada ketika itu.

Beliau melihat Tanah Melayu sebagai satu peluang perniagaan kerana pada era 1930-an, Tanah Melayu masih lagi tidak mempunyai pawagam dan sebarang studio perfileman pada waktu tersebut.

Kredit Gambar: NST

Beliau telah merebut peluang untuk mengembangkan syarikat produksi abangnya di Tanah Melayu pada ketika itu. Filem Melayu pertama yang dihasilkan adalah Laila Majnun pada tahun 1934 dan mendapat sambutan yang hangat di Tanah Melayu.

Pada permulaan perniagaan di Tanah Melayu, mereka menggunakan pengarah asing untuk mengarah filem di sini terutamanya dari India.

Selepas beberapa lama bertapak di tanah melayu,syarikat ini mula mengambil bakat-bakat tempatan untuk digilap sebagai sebahagian dari syarikat mereka

Zaman Keemasan Shaw Brothers Studio

Antara pengarah dan juga pelakon yang popular yang pernah bekerja di syarikat ini adalah bintang lagenda Malaysia, Allahyarham Seniman Agung Tan Sri P. Ramlee pada era 1950-an. Filem-filem Tan Sri P. Ramlee kebanyakannya dikeluarkan oleh syarikat ini dan mendapat tempat di kalangan masyarkat Melayu melalui studio yang terletak di Jalan Ampas, Singapura.

Karya-karya Tan Sri P. Ramlee yang popular banyak dihasilkan di sini.

Kredit Gambar: NST

Pada pertengahan era 1950-an, syarikat ini telah menjenamakan semula syarikat produksi mereka sebagai Shaw Brothers Studio dan mula memindahkan ibu pejabat mereka ke Hong Kong.

Shaw Brothers Studio telah menjadi syarikat pengeluar filem terbesar di Benua Asia pada waktu tersebut.

Zaman Kejatuhan Shaw Brothers Studio

Syarikat ini mula mengalami kejatuhan ketika akhir tahun 1960-an. Syarikat ini juga telah menamatkan kerjasama dengan Tan Sri P. Ramlee kerana beberapa faktor yang tidak dapat dielakkan.

Salah satu sebab adalah syarikat ini memberi tempoh yang singkat kepada beliau dalam menghasilkan sesebuah filem. Tan Sri P. Ramlee tidak setuju dengan syarat tersebut dan telah mengundurkan diri.

Ketika Studio Jalan Ampas ditutup, maka bermulalah zaman suram filem di Tanah Melayu. Banyak filem Hollywood mula memasuki Malaysia pada ketika itu.

Di Hong Kong pula, studio ini berdepan dengan persaingan yang sengit yang menyebabkan Shaw Brothers Studio mula fokus kepada stesen penyiaran untuk terus bertahan di dalam industri hiburan.

Kesilapan Shaw Brothers Studio

Kredit Gambar: Twitter

Antara keseliapan terbesar syarikat ini adalah mereka pernah menolak tawaran untuk mengambil Bruce Lee berlakon di dalam filem keluaran mereka. Akhirnya Bruce Lee telah memilih untuk berada di bawah Golden Harvest yang merupakan syarikat yang diasaskan oleh Raymond Chow, bekas pekerja Shaw Brothers Studio.

Bruce Lee berjaya menaikkan syarikat Golden Harvest sehingga menjadi kuasa besar syarikat perfileman pada era 1980-an.

Akhirnya pada pertengahan tahun 1980-an, Shaw Brothers Studio telah mengurangkan kegiatan penghasilan filem dan fokus kepada siaran televisyen kerana masih memberi pulangan yang baik untuk syarikat.

Run Run Shaw telah menghembus nafas terakhirnya pada tahun 2014 ketika berusia 107 tahun.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Erna De’Xandra, Daripada Pemandu Bas Kilang Kini Seorang Jutawan

Semua orang pasti sukakan kepada bau wangi-wangian bukan? Disebabkan itulah, banyak produk wangian yang ada di pasaran bagi memenuhi kehendak yang tinggi ini.

Ada yang sanggup menghabiskan beratus-ratus ringgit bagi memiliki wangian jenama antarabangsa yang terkenal. Kini para usahawan di Malaysia pandai menghidu peluang dalam membina jenama minyak wangi sendiri.

Salah seorang daripadanya adalah Puan Ernayanee Nur Julaimi. Beliau merupakan pengasas kepada jenama minyak wangi nombor 1 di Malaysia iaitu De’Xandra.

Tetapi tahukah anda? Bukan mudah untuk beliau menjadi wanita berjaya seperti sekarang. Beliau pernah dibebani dengan bebanan hutang sehingga terpaksa melarikan diri daripada pemiutang.

Umur 20 Tahun Dah Mula Berniaga

Pada tahun 2006 ketika usia yang baru menginjak 20 tahun, beliau telah mengambil keputusan untuk terjun ke dalam dunia perniagaan. Pada waktu itu beliau telah tertarik untuk melakukan perniagaan atas talian.

Semua duit simpanannya digunakan untuk membeli stok produk. Tetapi kurangnya ilmu dalam teknik pemasaran membuatkan perniagaannya ketika berdepan dengan masalah. Inilah yang menyebabkan beliau dibebani jumlah hutang yang agak banyak.

Dalam usia yang muda, beliau terpaksa lari meninggalkan keluarga dan tinggal bersendirian di Bangi. Ketika itu beliau merahsiakan tentang kesusahan yang dialaminya termasuklah kepada rakan rumah sewanya.

Untuk melangsaikan kesemua hutang-hutang itu, Ernayanee melakukan pelbagai jenis kerja termasuklah menjadi seorang pemandu bas kilang. Beliau juga pernah melakukan persembahan di majlis-majlis perkahwinan.

Walaupun pernah gagal dalam perniagaan, minatnya untuk berniaga tidak pernah pudar. Beliau mula menghadiri bengkel-bengkel keusahawan untuk menambah lagi ilmu di dada.

Pada tahun 2013, gadis ini mengambil keputusan untuk menjalankan perniagaan minyak wangi.

Ilmu Dengan Tindakan Pasti Berjaya

Kredit Gambar: FB De’Xandra HQ

Dua tahun kemudian, beliau telah mencipta jenama minyak wanginya sendiri iaitu De’Xandra. Faktor murah, original, tahan lama serta boleh dibawa solat telah menjadikan minyak wangi jenamanya mendapat sambutan yang menggalakkan di seluruh negara.

Kini beliau berjaya mencatatkan rekod jualan lebih kurang 400,000 botol setiap bulan dan bergelar seorang jutawan. Bayangkan sekiranya beliau berputus asa, pasti dia tidak akan mengecapi kejayaan seperti hari ini.

Kini beliau turut memberi peluang kepada mana-mana individu yang ingin menceburkan diri dalam bidang keusahawan untuk menjadi agen atau stokis kepada jenama minyak wanginya itu.

Untuk mencapai kejayaan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Pasti ada cabaran serta liku-liku yang perlu dilalui.

Gagal sekali bukan bermaksud gagal selamanya. Kata-kata ini dibuktikan sendiri oleh Puan Ernayanee Nur Julaimi.

Kredit Gambar: De’Xandra

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Majalah Labur