Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton

Beliau dilahirkan pada 12 November 1912 di bandar kecil Winchester, Tennessee di Amerika Syarikat. Berbeza dengan lagenda dunia kewangan yang lain, beliau dilahirkan dalam golongan pertengahan. Ayahnya Harvey bekerja dalam perindustrian, peguam, seorang pakar inovasi, petani, pemaju perumahan, dan mempunyai beberapa pekerjaan lain. Manakala ibunya Vella merupakan individu yang sangat berbakat dalam bidang seni.

Nama sebenar beliau ialah John Marks Templeton. Seperti gelaran yang diberikan kepada beliau iaitu ‘The Christopher Columbus Of Investors’, beliau banyak menghabiskan masa luar daripada kawasan bandar yang besar atau pun kawasan golongan elit. Beliau telah mengembara ke 40 buah negara yang menyebabkan beliau mempunyai falsafah pelaburan daripada sudut prespektif global.

Semasa zaman kolej apabila memasuki tahun kedua, ayahnya memberi satu pengajaran yang paling bermakna dalam hidup beliau. Nak tahu apa dia? Ayahnya tidak mengeluarkan duit untuk menampung perbelanjaan kolej beliau. Ini telah menjadi satu pembakar semangat untuk beliau bekerja keras bagi menampung perbelanjaan harian dan persekolahannya sendiri.

Di Antara Pelabur Global Yang Terawal

Sir John sangat terkenal dengan pelbagai sumbangan kepada dunia pelaburan, di antaranya beliau sebagai peneroka kepada negara-negara pembangun seperti membantu saham-saham yang di dagangkan di dalam negara tersebut dan banyak lagi. Sesetengah media menggelar beliau sebagai ‘All-Time Greatest Global Money Manager’.

Beliau merupakan pengasas kepada ‘Templeton Mutual Fund Organization’, dan merupakan di antara individu terawal yang memperkenalkan pelaburan luar dari negara Amerika Syarikat sebagai seorang Global Investor. Di antara saham-saham negara membangun yang beliau pernah laburkan adalah Jepun, Argentina, Korea Selatan dan banyak lagi. 

 

Kunci Kejayaan: Sabar, Fokus Dan Amalkan Pendekatan Contrarian

Pada permulaan kerjaya beliau, Sir John mengikuti kelas pembelajaran daripada seorang ikon pelabur tersohor, iaitu Benjamin Graham. Seperti mentornya, beliau hanya melihat pada saham yang betul-betul mempunyai kualiti, potensi dan sangat murah. Semasa zaman kanak-kanak dan remaja beliau, beliau hanya menyimpan $0.50 daripada setiap $1 apa yang beliau miliki.

Berdasarkan konsep asal mentornya, beliau hanya betul-betul membeli saham ketika terlalu murah. Konsep ini juga bukan hanya digunakan di dalam dunia saham, tetapi ketika dalam proses hidup seharian juga beliau turut amalkan. Contohnya, berbelanja keperluan seperti pakaian, kasut, rumah, kereta dan sebagainya beliau sentiasa memilih untuk membeli yang termurah.

Beliau juga sangat menekan kan untuk sentiasa mengunakan pendekatan Contrarian dalam dunia saham. Iaitu beli ketika orang ramai sudah terlalu banyak menjual, atau menjual ketika orang ramai terlalu banyak yang membeli. Memetik kata-kata Don Reed, presiden Templeton Investment Counsel yang menjelaskan cara Sir John Templeton melaksanakan pendekatan contrarian:

Satu hari saya bertanya kepada beliau, kenapa dia tidak membeli saham Quaker Oats pada tahun 1990? Lalu dia menjawab, saya sentiasa makan Quaker Oats setiap pagi, saya tahu ia baik untuk kesihatan, menurunkan kandungan kolestrol, dan ianya sangat popular di kalangan pelabur untuk membeli saham Quaker Oat. Tetapi bukan saya, walaupun Quaker Oat mempunyai profail syarikat yang baik namun ianya di paras harga yang terlalu tinggi dan tidak berbaloi membelinya ketika terlalu mahal serta menjadi tumpuan orang ramai’.

Kejayaan Sir John Templeton

Sebelum Perang Dunia Kedua, Amerika berada dalam kemelesetan (recession) ekonomi. Namun selepas berlakunya Perang Dunia Kedua yang bermula di Eropah, beliau mendapati wujudnya peluang kepada ekonomi Amerika Syarikat yang berupaya meningkatkan serta membaik pulih ekonomi negara mereka.

Tanpa membuang masa, beliau telah melabur $10,000 dan membeli $100 share saham yang mempunyai nilai kurang daripada $1 bagi setiap 1 saham. 4 tahun selepas itu beliau menjual dana asal $100 pada harga $40,000.

Pada tahun 1940 beliau telah beralih kepada bidang lain iaitu Money Manager, dengan bekerja kepada pelanggan persendiriannya. Pada tahun 1954, beliau melancarkan Mutual Fund, di mana menurut Lipper Analytical Services, Mutual Fund yang beliau bangunkan berada di tempat pertama mengalahkan syarikat pelaburan yang lain, selama 25 tahun (1967-1992).

Anugerah Kejayaan Sir John Templeton

Sebagai seorang individu yang diangkat menjadi wira di Wall Street, terlalu banyak anugerah, penghormatan dan penghargaan peribadi yang telah beliau terima. Tidak kurang juga dengan sumbangan derma beliau yang terlalu banyak kepada badan-badan amal dan rumah-rumah kebajikan. Pada tahun 2007 pula, Majalah Time mengiktiraf Sir John sebagai salah seorang individu paling berpengaruh sepanjang zaman di dalam kategori Power Giver.

Tahun 2008, maka tamatlah riwayat hidup seorang lagenda dunia pelaburan yang banyak memberi sumbangan kepada dunia. Suka saya memetik salah sebuah kata-kata hikmah beliau:

Be prepared emotionally and financially for bear markets. If you are really a long-term investor, you will view a bear market as an opportunity to make money.

Katanya tahun 2019 kita bakal berdepan dengan kegawatan ekonomi, jadi apakah pelan kita untuk berdepan dengannya?

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Carlos Ghosn – Penyelamat Syarikat Nissan Yang Akhirnya Kecundang

Industri automotif dunia merupakan industri berat yang sukar untuk dijangka kerana pasaran dunia automotif yang tidak menentu akibat persaingan sengit dan keadaan naik-turun ekonomi. Persaingan diantara pengeluaran kenderaan semakin sengit dari tahun ke tahun disebabkan teknologi didalam industri yang berkembang pantas.

Kebanyakan syarikat industri automotif kini bergabung atau memiliki saham di antara satu sama lain kerana industri ini sangat kompleks. Untuk terus bertahan di dalam industri automotif, kebanyakan syarkat gergasi dunia bergabung atau membeli syarikat yang kurang menonjol di dalam pasaran automotif.

Sebagai contoh, syarikat Volkswagen mempunyai beberapa buah syarikat di bawah payung syarikatnya seperti Audi, Lamborghini, Bentley, Bugatti Porsche, Ducati, MAN, Scania. Begitu juga Toyota yang mempunyai anak syarikat di bawahnya seperti Daihatsu, Hino, Subaru.

Carlos Ghosn merupakan seorang yang sangat memahami bidang industri automotif dunia dengan pengalaman hampir 40 tahun dalam industri automotif

Charlos Ghosn merupakan seorang yang penting dalam industri automotif dunia. Dia boleh dikatakan (pengerak di dalam bidang industri automotif dunia) malah seorang yang sangat berpengalaman didalam pasaran industri ini.

Nama beliau mungkin sedikit asing kepada orang ramai tetapi beliau merupakan CEO kepada dua syarikat automotif yang terkenal di dunia iaitu Nissan dan juga Renault. Beliau juga merupakan orang yang bertanggungjawab dalam pembentukan pakatan yang melibatkan tiga buah syarikat pengeluar kereta yang dibawah satu bumbung iaitu Mitsubishi, Nissan dan juga Renault.

Tiga buah syarikat ini merupakan gabungan syarikat automotif yang menjadi penyumbang ketiga terbesar didunia di belakang Syarikat Volkswagen dan Toyota. Dengan kejayaan yang dibawa oleh Carlos ini terhadap industri automotif, dia telah digerlar sebagai Le cost killer.

Dia merupakan insan bertanggungjawab dalam menyelamatkan Syarikat Nissan dari muflis pada akhir dekad 1990-an yang mana pada ketika itu Syarikat Nissan hampir diistiharkan bangkrap. Dengan kebijaksanaan yang dimilki oleh beliau, dia berjaya membawa syarikat kereta itu di landasan yang betul dan akhirnya dapat memberi keuntungan kepada pelabur.

Carlos yang dilahirkan dalam keluarga pertengahan merupakan anak kepada imigran Lubnan yang berpindah ke Brazil

Carlos Ghosn dilahirkan di Porto Alegre, Brazil dan merupakan seorang anak kepada imigran dari Lubnan. Dia dilahirkan pada tahun 1954 dan merupakan anak kepada Jorge Ghosn.

Datuknya merupakan seorang ahli perniagaan yang mana mempunyai syarikat penjualan getah keping. Pada usia 6 tahun, ibunya telah membawa Carlos kembali ke Lubnan untuk tinggal bersama dengan neneknya di sana.

Dia mendapat pendidikan awal di Negara Lubnan dan apabila meningkat remaja beliau menyambung pelajarannya di sebuah sekolah persendirian untuk persediaan ke Perancis. Untuk pengetahuan anda Lubnan merupakan sebuah negara arab yang menggunakan bahasa pengantar dalam bahasa Perancis.

Ghosn mempunyai dua ijazah dalam bidang kejuruteraan di Perancis. Ijazah pertama yang diperolehinya adalah pada tahun 1974 di Ecole Polytechnique dan Ecole des Mines de Paris pada tahun 1978.

Carlos ketika bekerja di syarikat tayar terkenal Perancis, Michelin ketika usianya awal 30-an

Beliau memulakan kerjayanya di syarikat tayar terkenal Perancis iaitu Michelin pada tahun awal 1980-an dan bekerja di syarikat tersebut selama 15 tahun dari tahun 1981 hingga 1996. Selepas hampir sedekad, dia mendapat kepercayan syarikat tersebut dan dinaikkan pangkat sebagai ketua bahagian penyelidikan untuk Syarikat Michelin pada awal 1990-an. Dia mengetuai bahagian pengurusan Syarikat Michelin yang berpangkalan di negara kelahirannya Brazil.

Pada ketika itu, bahagian operasi Michelin di Brazil telah mengalami masalah yang besar disebabkan oleh pihak pengurusan yang tidak cekap sehingga mengalami kerugian teruk.

Carlos ditempatkan di sana untuk membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pihak pengurusan di sana. Dia berjaya memulihkan masalah yang dihadapi oleh bahagian operasi di sana dengan jayanya. Pada tahun 1996, dia telah meletakkan jawatan didalam Syarikat Michelin dan beralih arah kepada syarikat kereta terkenal Perancis iaitu Renault.

Setibanya di Syarikat Renault pada tahun 1996, dia telah ditugaskan untuk meninjau masalah yang dihadapi oleh Syarikat Nissan. Pada ketika itu Syarikat Nissan berhadapan masalah kerugian yang teruk.

Pada tahun 1999, Syarikat Renault telah membeli pegangan saham dalam Syarikat Nissan sebanyak 36.8%. Ia sesuatu yang mengejutkan dunia kerana Renault sanggup untuk membeli saham syarikat yang sarat dengan hutang.

Sehinggalah pada tahun 2001, Ghosn secara rasmi dilantik sebagai CEO Syarikat Nissan. Ini merupakan satu detik bersejarah dalam industri Automitif Jepun yang melantik pengurus besar yang bukan berasal dari Negara Jepun. Pada ketika itu, Syarikat Nissan telah berada dalam keadaan yang sangat teruk dengan hutang syarikat telah mencecah $20 billion.

Carlos Ghosn telah membuat perubahan drastik untuk mengurangkan kos operasi syarikat sehingga bertentangan dengan prinsip perniaagaan yang diamalkan di Jepun.

Antara langkah penstrukturan semula syarikat ketika beliau menjadi CEO adalah  dengan mengurangkan para pekerja seramai 21,000 orang dan menutup 5 buah kilang yang tidak mendatangkan keuntungan kepada syarikat dan memutuskan hubungan dengan para pengedar yang tidak menjaga standard yang telah ditetapkan olehnya. Ramai penganalisis tidak percaya yang Carlos mampu membawa kembali kegemilangan Syarikat Nissan memandangkan hutang yang dipikul oleh syarikat itu adalah terlalu berat.

Sangkaan pengkritik beliau meleset sama sekali apabila beliau berjaya membawa keuntungan sebanyak $2.7 billion pada tahun pertama mengemudi syarikat tersebut. Tempoh tiga tahun yang diperlukan olehnya untuk membawa Syarikat Nissan kepada keuntungan hanya dilaksanakan dalam tempoh satu tahun sahaja. Ini membuatkan Carlos Ghosn adalah seorang pengurus yang sangat hebat dalam industri automotif dunia.

Pada tahun 2005, dia telah dilantik sebagai CEO untuk Syarikat Renault. Sekali lagi Carlos mencipta sejarah bukan di Jepun tetapi di dalam dunia koperat yang mana dia merupakan manusia pertama yang memegang jawatan CEO untuk dua buah syarikat dalam senarai 500 fortune dalam industri automotif.

Selepas berjaya membawa Syarikat Nissan pada landasan yang betul, ia telah membuka mata rakyat Jepun bahawa orang luar dari jepun juga mampu untuk mengurus tadbir syarikat Jepun secara cekap.

Beliau seterusnya menjadi ikon usahawan di Jepun pada awal tahun milenium. Masyarakat Jepun menggelarkan dirinya sebagai “seven eleven” yang bermaksud seorang yang sangat rajin bekerja. Pada awal pembabitannya sebagai CEO untuk syarikat Nissan, dia sering kali berada di pejabat pada pukul 7 pagi dan hanya pulang pada pukul 11 malam.

Selain itu, pada tahun 2006, beliau terpaksa menempuh perjalanan bagi urusan kerja melebihi 150,000 batu. Beliau berulang-alik dari Paris ke Tokyo kerana menguruskan dua syarikat gergasi dalam satu masa.

Watak Carlos telah dimasukkan ke dalam manga jepun bagi memberi penghormatan kepadanya selepas berjaya menyelamatkan syarikat kereta Jepun

Watak Carlos ini juga telah dimasukan sebagai watak kartun anime kerana dianggap sebagai hero dikalangan masyarakat Jepun. Dia mendapat tempat di hati warga Jepun kerana kecekapannya mengurus Syarikat di Jepun. Berbagai anugerah antarabangsa yang juga telah diterimanya sepanjang menjadi CEO kepada dua syarikat ini.

Antara pencapaiannya semasa mengemudi Syarikat Nissan dan renaults adalah Most Respected CEOs dari Quarterly Magazine (2010), Asia Business Leader of the Year’ by CNBC pada tahun 2011 dan disenaraikan memasuki Japan Automotive Hall of Fame pada tahun 2004 sebaris dengan Kiichiro Toyoda dan Soichiro Honda.

Pada tahun 2016, Carlos berjaya menyakinkan pihak Mitsubishi untuk bergabung dengan pakatan yang sedia ada iatu Nissan dan Renault. Syarikat Nissan telah membeli sebanyak 34% saham yang ada didalam Syarikat Mitsubishi.

Dengan penggabungan tiga syarikat kereta ini, pakatan ini telah menyumbangkan sebanyak 10 juta buah kenderaan. Pada tahun lepas sahaja pegangan pasaran pakatan ketiga-tiga syarikat ini mencecah 10 peratus.

Polis Tokyo menahan Carlos tahun lalu sejurus tiba di lapangan terbang Tokyo

Segalanya berubah pada penghujung tahun 2018 yang mana detik hitam dalam hidup Carlos Ghosn mula muncul. Pada november tahun lepas, dia telah didapati bersalah dengan kesalahan menggunakan duit syarikat untuk kepentingan peribadi.

Dia yang menafikan sekeras-kerasnya skandal tersebut dan mengatakan bahawa dia telah disabotaj oleh pihak yang tidak menyukainya di syarikat tersebut dan dipaksa melepaskan jawatan serta-merta.

Hal ini telah membawa campur tangan Kerajaan Perancis yang meminta Kerajaan Jepun mengadili sebaik mungkin kes yang melibatkan Carlos Ghosn. Bagi Kerajaan Perancis Ghosn tidak bersalah sehingga dia dibuktikan bersalah.

Kerajaan Perancis tidak memaksa dia meletak jawatan. Namun, beliau telah melepaskan jawatan CEO Syarikat Renault pada awal tahun ini. Dia dituduh menyalahgunakan sebanyak $50 juta wang syarikat sepanjang menjadi CEO kedua syarikat terbabit dan menjadikannya kes berprofil tinggi kerana melibatkan gergasi permotoran dunia.

Era baru syarikat pakatan selepas Carlos dibuang daripada pengerusi syarikat terbabit

Sejak Carlos Ghosn ditahan kali pertama pada penghujung tahun 2018, ketiga tiga syarikat kereta ini mengalami penurunan harga saham yang teruk di mana Syarikat Renault dan Nissan telah mengalami penurunan lebih daripada 50%, manakala saham Mitsubishi mengalami penurunan hampir 30%.

Penurunan Saham Renault. Sumber: Investing.com
Penurunan Saham Nissan. Sumber: Investing.com

Kes pecah amanah ini masih lagi dalam proses siasatan.

Sumber Rujukan:

 1. https://www.notablebiographies.com
 2. https://www.referenceforbusiness.com
 3. https://successstory.com/people/carlos-ghosn
 4. https://www.bbc.com
 5. https://edition.cnn.com

Iklan

“FBM KLCI Bakal Cecah 1,630 Mata Menjelang Hujung Tahun 2019”, Rakuten Trade

Baru-baru ini telah berlangsung sebuah event, dan Mr Kenny Yee selaku Ketua Penyelidik Rakuten Trade telah memberikan pandangan beliau atau Market Outlook tentang pasaran saham Malaysia.

Dan menurut beliau, FBM KLCI bakal mencecah paras 1,630 mata pada penghujung tahun 2019, dan naik ke paras 1,750 mata pada tahun 2020 berdasarkan beberapa faktor berikut:

 • *16x Price-to-Earnings Ratio
 • Pertumbuhan negatif dicatatkan tahun ini, dan pendapatan syarikat meningkat kepada 5.80% tahun depan
 • MYR/USD berlegar di paras RM4.15-RM4.10 tahun ini, dan mengukuh ke paras RM4.00 pada tahun depan
 • Kadar faedah yang stabil (Malaysia hanya mencatatkan sekali penurunan kadar faedah berbanding tiga kali penurunan kadar faedah di Amerika Syarikat bagi tahun 2019)

*Untuk tahu Price-to-Earnings Ratio (P/E Ratio), kita kena tengok berapa harga saham semasa syarikat dan nilai EPS. Jika saham sekarang didagangkan pada harga RM10, dan nilai EPS adalah RM1, maka P/E ratio syarikat adalah 10. Lagi rendah nilai ini, lagi bagus syarikat tersebut.
*Earnings Per Share (EPS) –> Nilai perolehan bagi setiap saham, contohnya dengan setiap unit saham berapa perolehan yang syarikat dapat. Syarikat yang mempunyai EPS positif adalah syarikat yang buat untung, EPS negatif bermakna syarikat tersebut rugi

Mr Kenny turut memberi stock tips beliau, iaitu 5 saham blue chip dan 5 saham Small-Cap dan Mid-Cap seperti berikut:

5 Saham Blue Chip

 • Petronas Chemicals Group Berhad
 • *Public Bank Berhad (Tak Patuh Syariah)
 • Petronas Gas Berhad
 • Kuala Lumpur Kepong (KLK)
 • *Hong Leong Bank Berhad (Tak Patuh Syariah)

5 Saham Small-Cap dan Mid-Cap

 • Kelington Group Berhad (KGB)
 • Bahvest Resources Berhad
 • LYC Healthcare Berhad
 • Vertice Berhad
 • *RCE Capital Berhad (Tak Patuh Syariah)

3 Syarikat Yang Bakal Masuk Ke FBM KLCI

 • Westports Holdings Berhad
 • KLCC Stapled
 • Telekom Malaysia Berhad

3 Syarikat Yang Bakal Terkeluar Daripada FBM KLCI

 • *Malaysia Airports Holdings Berhad (Tak Patuh Syariah)
 • *AMMB Holdings Berhad (Tak Patuh Syariah)
 • Top Glove Corporation Berhad

Iklan

Lima Perkara Penting Jadi Tumpuan Pelabur Pada Tahun 2020

Tahun 2020 baru saja bermula dan semestinya kita berharap tahun ini akan menjadi lebih baik dari tahun sebelumnya. Namun, kita harus peka dengan apa yang bakal berlaku agar kita dapat bersedia untuk berdepan dengan sebarang kemungkinan.

Perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China akan terus menjadi catalyst utama kepada ekonomi global, di samping tindak-tanduk pemimpin paling berkuasa dunia Presiden Donald Trump menjelang pilihanraya presiden AS pada tahun ini.

Beliau dijangka akan terus memberi tekanan kepada The Federal Reserve (The Fed) untuk melonggarkan dasar monetari dalam usaha untuk mengembangkan ekonomi Amerika Syarikat dan juga persediaan beliau untuk menghadapi pilihanraya presiden.

Faktor-faktor berikut ditambah dengan isu Brexit di antara United Kingdom (UK) dan Kesatuan Eropah (EU) akan memberi tekanan kepada pasaran rantau terbabit dan juga usaha European Central Bank (ECB) untuk menggalakkan aktiviti ekonomi di blok tersebut. Harga minyak mentah pula dijangka akan menyusut sekiranya OPEC dan Russia tidak menambah pengurangan bekalan mereka.

Walaupun dengan risiko-risiko yang pelbagai, pasaran global sebenarnya mendapat keuntungan daripada pengukuhan ekuiti pada 2019. Majoriti penganalisa melihat tahun 2020 akan terus memangkin kenaikan harga aset. Tetapi, isu seperti perang perdagangan, pilihanraya presiden AS dan Brexit akan menjadi antara risiko utama kepada pasaran global pada tahun ini.

1. Retorik Presiden Donald Trump

Presiden Trump akan cuba sedaya upaya untuk memenangi pilhanraya presiden AS pada November 2020. Segala retorik beliau dijangka akan terus mendominasi laporan berita sehingga hujung tahun ini.

Pasaran saham biasanya bergerak dengan baik pada tahun pilihanraya kerana White House akan cuba memancing undi dengan membuatkan orang ramai berasa selesa dengan ekonomi semasa.

Trump dikatakan bakal memperkenalkan pemotongan cukai 2.0 kesinambungan daripada pemotongan cukai korporat yang diperkenalkan pada pilihanraya presiden sebelum ini. Jika benar beliau membawa taktik yang sama, maka ini akan mengangkat popularitinya dan juga pasaran saham sebelum pilihanraya November akan datang.

2. Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China

Perang perdagangan di antara AS-China yang membayangi ekonomi dunia sepanjang tahun 2019, akan terus menghantui ekonomi dan pasaran pada tahun 2020.

International Monetary Fund (IMF) meramalkan tarif yang dikenakan oleh kedua-dua pihak dan juga ketidaktentuan dalam hubungan dua negara besar ini akan menghapuskan US$700 billion daripada nilai ekonomi dunia pada Oktober 2020. Ini bersamaan dengan 0.8% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia.

Berkemungkinan kesannya tidaklah seteruk yang dijangka jika mengambil kira perkembangan dalam rundingan perdagangan ketika ini, di mana China bersetuju untuk meningkatkan pembelian produk pertanian dari Amerika Syarikat dengan syarat tarif dapat dikurangkan oleh AS untuk sesetengah produk yang dieksport oleh China.

Setakat ini masih belum ada laporan tentang bilakah AS dan China akan menandatangani perjanjian fasa satu. Sebelum ini laporan menunjukkan kedua-dua pihak akan memeterai perjanjian itu secara rasmi pada minggu pertama bulan Januari 2020. Wakil perunding dari Amerika Syarikat, Robert Lighthizer berkata pada 13 Disember 2019 bahawa perjanjian fasa satu akan ditandatangani pada minggu pertama bulan Januari 2020.

Walaupun ia ditandatangani dalam masa terdekat, tetapi majoriti tarif sedia ada akan terus kekal selagi isu utama seperti hak harta intelek dan subsidi kerajaan tidak diselesaikan oleh China.

3. Halatuju The Federal Reserve Dipengaruhi Politik?

Presiden Donald Trump akan terus menekan The Fed untuk melonggarkan dasar bagi menaikkan lagi ekonomi Amerika Syarikat menjelang pilihanraya.

Pungutan suara yang dijalankan menunjukkan Presiden Trump mempunyai peluang sama rata dengan calon dari Parti Demokrat untuk memenangi pilihanraya. Dengan retorik dan dasar populis yang dimainkan, beliau berpeluang untuk terus memimpin Amerika Syarikat empat tahun lagi.

Dengan kebarangkalian ini, dasar Trump khususnya tarif yang dikenakan terhadap negara lain akan diberi perhatian oleh The Fed.

Setakat ini majoriti penganalisa ekonomi melihat kadar faedah Fed Fund Rate akan kekal dalam julat 1.50% -1.75% menjelang akhir tahun 2020. Walaubagaimanapun, ia tetap bergantung kepada dasar-dasar yang diguna pakai oleh Trump mulai sekarang sehingga bulan November nanti.

Jika Trump memilih untuk mengurangkan ketegangan perang perdagangan, inflasi Amerika Syarikat diramal akan meningkat yang dipengaruhi oleh pasaran buruh yang semakin kukuh. Ia akan memberi tekanan kepada kenaikan kadar faedah The Fed dan juga kenaikan pasaran bon.

Namun, jika Trump mengambil langkah sebaliknya, maka bank pusat tiada pilihan lain selain melonggarkan dasar jika ia memberi tekanan kepada ekonomi domestik.

4. Lambakan Bekalan Minyak Mentah Dunia

Pasaran minyak mentah global berhadapan dengan lambakan bekalan pada tahun 2020, berikutan pertumbuhan global yang perlahan mengurangkan permintaan terhadap komoditi hitam itu.

Perjanjian pada awal bulan Disember 2019 oleh negara-negara pengeksport minyak mentah (OPEC) dan rakan usahasama Russia untuk memotong bekalan sebanyak 500,000 tong sehari bermula Januari hingga Mac telah dapat meyakinkan pasaran bahawa tiada lambakan yang besar akan berlaku dalam masa terdekat.

Walaubagaimanapun, Agensi Tenaga Antarabangsa mengatakan bekalan global mampu meningkat sebanyak 700,000 tong sehari pada suku pertama tahun 2020. Ini bersesuaian dengan ramalan Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat yang mengunjurkan purata harga minyak West Texas Intermediate (WTI) hanya berada di sekitar US$55 setong dan penanda aras Brent pula berada di sekitar US$60.50 setong.

Pertumbuhan bekalan minyak mentah di Amerika Syarikat pula dijangka akan berkurangan kepada 900,000 tong sehari pada tahun ini menurut kajian yang dijalankan oleh kerajaan.  Ia adalah satu jumlah yang lebih kecil berbanding bekalan pada tahun 2019 dengan 1.3 juta tong sehari dan 1.6 juta tong sehari pada tahun 2018.

5. Risiko Dalam Ekonomi Eropah

Ketidaktentuan perdagangan akan terus menjadi beban kepada ekonomi Eropah. Ia semakin menyukarkan untuk ECB keluar daripada ‘dasar kadar faedah negatif’ sekaligus memberi tekanan kepada pendapatan sektor perbankan Eropah.

Perang perdagangan di antara AS-China adalah faktor utama kepada masalah ekonomi di Eropah yang memberi kesan spillover kepada blok Eropah. Tarif di antara kedua-dua kuasa ekonomi itu telah menyebabkan pengurangan pelaburan perniagaan di Amerika dan China sekaligus permintaan untuk barangan dari Eropah turut terjejas.

Eropah juga akan menjadi sasaran seterusnya jika Trump meneruskan agenda perlindungan ekonomi beliau menjelang pilihanraya presiden AS.

Akhir sekali, Brexit juga adalah antara risiko utama kepada ekonomi global berikutan hasrat UK untuk meninggalkan EU yang berkuatkuasa pada akhir Januari ini. Perdana Menteri Boris Johnson mahukan perjanjian dagang dengan EU sebelum akhir tahun 2020 apabila tempoh transisi perjanjian keluar berakhir.

Jika ia dapat dipersetujui, ia mampu mengurangkan kesan kemerosotan kepada ekonomi UK dan EU berbanding tiada perjanjian antara dua pihak.

Sumber Rujukan:

 1. https://edition.cnn.com/2019/12/31/investing/stock-market-2020-outlook/index.html
 2. https://www.investing.com/analysis/for-most-us-major-indices-2019-has-been-great-can-that-continue-in-2020-200495364
 3. https://www.investing.com/news/economy/5-things-to-watch-for-in-global-markets-in-2020-2047764
 4. https://www.theguardian.com/business/2020/jan/01/us-election-brexit-and-china-to-sway-the-markets-in-2020#maincontent
 5. https://www.nasdaq.com/articles/im-optimistic-for-the-market-in-2020.-heres-why…-2020-01-01

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Nilai Dan Pengajaran Dari Kehidupan Jesse Livermore, Seorang Trader Lagenda

Siapa yang kenal Jesse Livermore, angkat tangan! Kalau anda kenal individu ini, kemungkinan besar anda adalah seorang trader.

Jesse Livermore adalah merupakan di antara trader yang paling terkenal dalam sejarah pasaran saham. Ini adalah kerana kisah naik dan turun hidupnya sangat menarik dan sarat dengan nilai dan pengajaran yang kita semua boleh teladani.

Kehidupan

Lahir pada tahun 1877, Jesse Lauriston Livermore merupakan seorang anak peladang yang pada mulanya disangkakan akan mengikut jejak langkahnya menjadi seorang peladang. Namun, apabila ayahnya cuba memberhentikannya dari sekolah untuk mengajarnya menjadi peladang pada umur 14 tahun, beliau meninggalkan rumah dan pergi ke sebuah firma broker saham di Boston bernama Paine Webber.

Di situlah Livermore menjadi board boy (orang yang menulis harga saham di papan hitam) dan belajar tentang harga saham melalui sesuatu yang dinamakan trend. Dalam masa hanya beberapa minggu, pendapatannya melalui trading melebihi pendapatan melalui kerjayanya sebagai board boy.

Kejayaan

Livermore pun meninggalkan Paine Webber dan mula trading di sebuah kedai di Boston, namun dia sering ditendang keluar kerana membuat terlalu banyak keuntungan. Kemudian, beliau berhijrah ke New York pada tahun 1899 dan berkahwin.

Ketika ini Livermore hilang segalanya akibat kegagalan dalam trading, namun bangkit semula dengan membuat keuntungan USD5,000 (kini nilainya lebih kurang USD155,000).

Pada umur 24 tahun, beliau membuat keuntungan sebanyak USD50,000 (kini USD1.5 juta), kemudiannya hilang kesemuanya sekali lagi akibat kerugian daripada trading kapas. Selepas kejadian itu, beliau menjadi takut dan hanya trade dalam jumlah yang kecil.

Pada umur 28 tahun, Livermore merasakan seperti ada suatu kuasa “psikik” yang mempengaruhinya untuk mengambil short position untuk sebuah saham yang bernama Union Pacific. Akibat gempa bumi yang berlaku ketika itu, saham tersebut merudum dan Livermore untung sebanyak USD250,000 (kini lebih dari USD7 juta)!

Pada tahun selepas itu, beliau telah mengambil short position pasaran saham, dan sekali lagi membuat keuntungan besar. Beliau membuat keuntungan USD 1 juta (kini USD27 juta) dalam masa SEHARI hasil dari transaksi tersebut.

Apabila pasaran pulih kembali, dia masih membuat keuntungan dengan menutup short dan membeli saham dengan harga yang rendah. Dia kemudiannya menubuhkan sebuah operasi untuk trading dan membuat keuntungan sebanyak USD15 juta (kini lebih USD400 juta).

Kisah kejayaan Livermore tidak berhenti di situ. Beliau masih lagi berjaya dalam kegiatan trading pada tahun-tahun selepas itu, contohnya keuntungan sebanyak USD100 juta (kini USD1.5 bilion) ketika peristiwa Black Tuesday.

Kejatuhan

Kredit Gambar: Target

Apa yang berlaku seterusnya ialah siri kesilapan yang menyebabkan kejatuhan Livermore secara mutlak. Menurut Tom Rubython di dalam bukunya ‘Jesse Livermore – Boy Plunger’, tindakan Livermore yang tidak konsisten dan tidak logik menyebabkan beliau melawan peraturan tradingnya sendiri.

Jika Livermore menurut peraturan yang dia sendiri telah tetapkan, dia sepatutnya tidak menyertai pasaran saham ketika itu dan hanya menyimpan tunai. Tetapi dia tidak sabar untuk menawan pasaran saham sekali lagi.

Dalam masa 18 bulan, Livermore kehilangan 40% dari keuntungannya kerana membuat long position ketika kejatuhan pasaran saham tahun 1932. Kemudian, beliau menukar strategi dan membuat short position – lalu pasaran saham bertukar arah dan naik 2 kali ganda.

Tahun 1933 merupakan “hadiah” terakhir pasaran saham buat Livermore, apabila beliau menukar kembali short position kepada long position sejurus sebelum pasaran saham kembali merudum.

Livermore akhirnya membunuh diri, walaupun masih berjaya meneruskan hidup selepas bankrap dengan bergantung kepada harta isterinya. Ketika kematiannya, dia tidak memiliki satu sen pun wang, malah dia berhutang USD5 juta (kini USD70 juta) kepada broker-broker yang mendahulukan wang untuknya.

Banyak sebenarnya pengajaran yang boleh kita ambil daripada kisah hidup Jesse Livermore seperti berikut:

1. Disiplin Dalam Trading

Tiada keuntungan yang dijanjikan dalam trading. Namun, jika kita berdisiplin mengikut strategi yang terbukti berkesan, kita akan menang dalam jangka masa panjang.

Tetapkan strategi cut loss, entry point dan exit point dan ikut!

2. Uruskan Risiko Dengan Cermat

Jangan sesekali mengambil position yang terlalu besar sehingga boleh menjejaskan kehidupan anda. Hanya mula trading apabila kita sudah berjaya mengumpul sebanyak 6 bulan wang gaji sebagai simpanan dan jangan sentuh wang tersebut.

Gunakan wang lebihan yang kita sanggup rugi.

3. Belajar Duduk Diam Dan Sabar

Jika sistem trading kita menyuruh untuk hold, maka jangan berbuat apa-apa selain hold. Jika kita sudah tidak lagi mengikut sistem yang ditetapkan, ketahuilah bahawa itu ialah “berjudi”, bukan lagi trading.

4. Terus Belajar Dan Memperbaiki Kemahiran

Menurut Livermore: pemerhatian, pengalaman, daya ingatan dan matematik mestilah digunapakai untuk berjaya dalam trading. Seseorang itu mestilah bukan sahaja memerhati tapi mesti mengingati pemerhatian tersebut.

5. Jangan Pedulikan Tips

Livermore amat benci kepada tips kerana sering menyebabkannya kerugian yang besar. Sekiranya tips tersebut sehaluan dengan sistem yang kita telah bina, tidak mengapa.

Semoga bermanfaat!

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!