Selami Kehidupan ‘The Christopher Columbus Of Investors’- Sir John Templeton

Beliau dilahirkan pada 12 November 1912 di bandar kecil Winchester, Tennessee di Amerika Syarikat. Berbeza dengan lagenda dunia kewangan yang lain, beliau dilahirkan dalam golongan pertengahan. Ayahnya Harvey bekerja dalam perindustrian, peguam, seorang pakar inovasi, petani, pemaju perumahan, dan mempunyai beberapa pekerjaan lain. Manakala ibunya Vella merupakan individu yang sangat berbakat dalam bidang seni.

Nama sebenar beliau ialah John Marks Templeton. Seperti gelaran yang diberikan kepada beliau iaitu ‘The Christopher Columbus Of Investors’, beliau banyak menghabiskan masa luar daripada kawasan bandar yang besar atau pun kawasan golongan elit. Beliau telah mengembara ke 40 buah negara yang menyebabkan beliau mempunyai falsafah pelaburan daripada sudut prespektif global.

Semasa zaman kolej apabila memasuki tahun kedua, ayahnya memberi satu pengajaran yang paling bermakna dalam hidup beliau. Nak tahu apa dia? Ayahnya tidak mengeluarkan duit untuk menampung perbelanjaan kolej beliau. Ini telah menjadi satu pembakar semangat untuk beliau bekerja keras bagi menampung perbelanjaan harian dan persekolahannya sendiri.

Di Antara Pelabur Global Yang Terawal

Sir John sangat terkenal dengan pelbagai sumbangan kepada dunia pelaburan, di antaranya beliau sebagai peneroka kepada negara-negara pembangun seperti membantu saham-saham yang di dagangkan di dalam negara tersebut dan banyak lagi. Sesetengah media menggelar beliau sebagai ‘All-Time Greatest Global Money Manager’.

Beliau merupakan pengasas kepada ‘Templeton Mutual Fund Organization’, dan merupakan di antara individu terawal yang memperkenalkan pelaburan luar dari negara Amerika Syarikat sebagai seorang Global Investor. Di antara saham-saham negara membangun yang beliau pernah laburkan adalah Jepun, Argentina, Korea Selatan dan banyak lagi. 

 

Kunci Kejayaan: Sabar, Fokus Dan Amalkan Pendekatan Contrarian

Pada permulaan kerjaya beliau, Sir John mengikuti kelas pembelajaran daripada seorang ikon pelabur tersohor, iaitu Benjamin Graham. Seperti mentornya, beliau hanya melihat pada saham yang betul-betul mempunyai kualiti, potensi dan sangat murah. Semasa zaman kanak-kanak dan remaja beliau, beliau hanya menyimpan $0.50 daripada setiap $1 apa yang beliau miliki.

Berdasarkan konsep asal mentornya, beliau hanya betul-betul membeli saham ketika terlalu murah. Konsep ini juga bukan hanya digunakan di dalam dunia saham, tetapi ketika dalam proses hidup seharian juga beliau turut amalkan. Contohnya, berbelanja keperluan seperti pakaian, kasut, rumah, kereta dan sebagainya beliau sentiasa memilih untuk membeli yang termurah.

Beliau juga sangat menekan kan untuk sentiasa mengunakan pendekatan Contrarian dalam dunia saham. Iaitu beli ketika orang ramai sudah terlalu banyak menjual, atau menjual ketika orang ramai terlalu banyak yang membeli. Memetik kata-kata Don Reed, presiden Templeton Investment Counsel yang menjelaskan cara Sir John Templeton melaksanakan pendekatan contrarian:

Satu hari saya bertanya kepada beliau, kenapa dia tidak membeli saham Quaker Oats pada tahun 1990? Lalu dia menjawab, saya sentiasa makan Quaker Oats setiap pagi, saya tahu ia baik untuk kesihatan, menurunkan kandungan kolestrol, dan ianya sangat popular di kalangan pelabur untuk membeli saham Quaker Oat. Tetapi bukan saya, walaupun Quaker Oat mempunyai profail syarikat yang baik namun ianya di paras harga yang terlalu tinggi dan tidak berbaloi membelinya ketika terlalu mahal serta menjadi tumpuan orang ramai’.

Kejayaan Sir John Templeton

Sebelum Perang Dunia Kedua, Amerika berada dalam kemelesetan (recession) ekonomi. Namun selepas berlakunya Perang Dunia Kedua yang bermula di Eropah, beliau mendapati wujudnya peluang kepada ekonomi Amerika Syarikat yang berupaya meningkatkan serta membaik pulih ekonomi negara mereka.

Tanpa membuang masa, beliau telah melabur $10,000 dan membeli $100 share saham yang mempunyai nilai kurang daripada $1 bagi setiap 1 saham. 4 tahun selepas itu beliau menjual dana asal $100 pada harga $40,000.

Pada tahun 1940 beliau telah beralih kepada bidang lain iaitu Money Manager, dengan bekerja kepada pelanggan persendiriannya. Pada tahun 1954, beliau melancarkan Mutual Fund, di mana menurut Lipper Analytical Services, Mutual Fund yang beliau bangunkan berada di tempat pertama mengalahkan syarikat pelaburan yang lain, selama 25 tahun (1967-1992).

Anugerah Kejayaan Sir John Templeton

Sebagai seorang individu yang diangkat menjadi wira di Wall Street, terlalu banyak anugerah, penghormatan dan penghargaan peribadi yang telah beliau terima. Tidak kurang juga dengan sumbangan derma beliau yang terlalu banyak kepada badan-badan amal dan rumah-rumah kebajikan. Pada tahun 2007 pula, Majalah Time mengiktiraf Sir John sebagai salah seorang individu paling berpengaruh sepanjang zaman di dalam kategori Power Giver.

Tahun 2008, maka tamatlah riwayat hidup seorang lagenda dunia pelaburan yang banyak memberi sumbangan kepada dunia. Suka saya memetik salah sebuah kata-kata hikmah beliau:

Be prepared emotionally and financially for bear markets. If you are really a long-term investor, you will view a bear market as an opportunity to make money.

Katanya tahun 2019 kita bakal berdepan dengan kegawatan ekonomi, jadi apakah pelan kita untuk berdepan dengannya?

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!