Kisah Kejayaan Raja Kurma Yusuf Taiyoob: Ramadhan Dah Dekat Mesti Terdengar Bisikan Berhantu Ini

Bila nak masuk saja bulan Ramadhan, pasti ramai yang terngiang-ngiang di telinga iklan bisikan kurma Yusuf Taiyoob bukan? Keunikan iklan tersebut membuatkan jenama kurma tersebut menjadi jenama kurma nombor satu di Malaysia.

Tetapi tahukah anda pengasasnya dahulu mengalami masalah kesihatan yang teruk sehingga muntah darah disebabkan tertekan dengan masalah perniagaan?  Ini merupakan cebisan kisah kejayaan Raja Kurma Yusuf Taiyoob.

Mula Berniaga Minyak Wangi Pada Usia Remaja

Datuk Seri Yusuf Taiyoob menceburi bidang perniagaan pada usia muda iaitu ketika berumur 21 tahun. Kalau anda hendak tahu, perniagaan pertama yang diusahakannya ialah perniagaan minyak wangi. Pada waktu itu beliau turut mengeluarkan minyak wanginya sendiri secara kecil-kecilan untuk para pelancong. Kedainya yang terletak di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang mendapat sambutan yang menggalakkan.

Tetapi panas tidak sampai ke petang. Setelah premisnya dipindahkan ke tempat lain, perniagaannya merundum teruk sehingga beliau terpaksa berhenti daripada meneruskan perniagaan tersebut. Tekanan yang dihadapi telah membuatkan beliau jatuh sakit dan muntah darah kesan daripada masalah perniagaan yang dihadapinya.

Apabila keluar sahaja daripada hospital, anak jati Pulau Pinang ini kembali dengan semangat baru untuk berjaya dalam bidang perniagaan. Dengan sokongan daripada ahli keluarga, beliau mula menceburkan diri dalam perniagaan berasaskan kekacang dan rempah pula.

Memulakan semula perniagaan daripada bawah bukanlah sesuatu yang mudah. Datuk Seri Yusuf menggunakan segala sumber yang ada bagi menjalankan perniagaannya, termasuklah menggunkan satu ruangan kecil di kedai datuknya.

Iklan

Guna Kaedah Try And Error

Dengan kaedah ini, beliau cuba menjual pelbagai jenis produk. Produk yang memberikan pulangan yang tinggi akan diteruskan, manakala produk yang tidak memberikan keuntungan tidak akan dijual lagi. Walaupun masih menghadapi pelbagai cabaran seperti vendor melarikan diri, tetapi beliau cuba menghadapinya dengan tenang dan profesional.

Kesabaran serta kegigihannya terbalas apabila kini beliau telah menjadi seorang pengimport serta pengedar kurma yang disegani. Syarikatnya yang berpengkalan di Pulau Pinang bukan sahaja menerima permintaan dari dalam negara, tetapi juga mendapat sambutan yang menggalakkan dari luar negara seperti Singapura, Thailand, Indonesia dan banyak lagi.

Syarikat yang diasaskan pada tahun 1988 itu, kini telah mempelbagaikan lagi produknya seperti jus buah-buahan, sabun herba, bahan membuat kuih-muih dan banyak lagi.

Sifat tidak mudah mengalah yang dimiliki oleh Datuk Seri Yusuf ini patut dicontohi oleh anak-anak muda di luar sana. Walaupun pernah dihalau sewaktu ingin menjual produknya, inilah yang menjadi satu kenangan yang membawa dirinya untuk berjaya seperti sekarang.

Sumber Rujukan:

  1. http://ceritausahawan.blogspot.my/2012/01/kisah-kejayaan-yusuf-taiyoob-raja-kurma.html
  2. https://www.thestar.com.my/metro/smebiz/focus/2016/06/06/from-perfume-seller-to-king-of-dates/
  3. http://hairulphoto.blogspot.my/2011/08/siapakah-yusuf-taiyoob.html

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seorang Usahawan Perlu Ada 4 Ciri-Ciri Ini

Untuk bergelar sebagai seorang usahawan dan seterusnya jutawan, kita perlu tahu jenis keperibadian yang harus dimiliki. Keperibadian merujuk kepada sikap dan ciri ciri yang terdapat pada seseorang.

Tidak kira baru nak memulakan perniagaan atau sudah lama berkecimpung, pastikan kita ada ciri-ciri ini yang perlu diterapkan dalam diri kita.

1. Belajar, Belajar Dan Terus Belajar

Orang yang berjaya tahu apabila mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai sesuatu perkara, mereka mempunyai motivasi untuk belajar dengan mereka yang pakar. Ini membolehkan kita mengatasi kelemahan dan memperbaiki kekuatan sengan serentak.

Ini juga membolehkan kita menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru dan menjadi lebih bijak menghadapi cabaran yang mendatang.

2. Fokus Dan Tahu Apa Yang Kita Nak

Mengapa patut menjadi “biasa” apabila kita dilahirkan untuk menonjol? Mereka yang mahu berjaya sentiasa berusaha untuk menjadi berbeza daripada orang lain. FOKUS pada apa yang kita inginkan dan tidak bimbang tentang apa yang difikirkan oleh orang lain.

Bill Gates, Mark Zuckerberg dan Steve Jobs adalah contoh terbaik. Sekiranya mereka tidak mempunyai keupayaan untuk berfikir untuk diri sendiri dan hanya cuba menyesuaikan diri, mereka tidak akan dapat mencapai apa yang mereka lakukan.

Iklan

Dengan berfikir secara berbeza dan memberi tumpuan kepada matlamat mereka, mereka dapat “membuat” laluan yang luar biasa untuk berjaya.

3. Bantu Selesaikan Masalah Orang Lain

Orang yang berjaya tahu bahawa semakin ramai kita membantu orang lain, semakin banyak pulangan dan kelebihan yang tidak dijangka kita akan dapat sebagai balasannya. Lagi banyak masalah yang dapat kita selesaikan, lagi besar ganjarannya.

Apabila kita membantu orang lain dalam membina kerjaya mereka, sama ada secara langsung membantu mereka, beri mereka sokongan, atau menjadi mentor mereka; mereka mungkin dapat menawarkan kita peluang yang baik untuk perniagaan kita pula pada masa akan datang. 

4. Bertindak Sekarang, Usah Tangguh

Mereka yang berjaya adalah orang yang tidak suka menangguhkan sesuatu pekerjaan. Penangguhan kerja adalah satu sikap yang akan menyusahkan anda kita di masa akan datang.

Sebagai seorang yang ingin berjaya, cuba lakukan kerja secepatnya dan elak daripada menangguh kerja tersebut. Percayalah, kita akan rasa lega apabila dapat menyelesaikannya secepat mungkin. 

Kesimpulannya, keperibadian ini adalah sikap yang harus dimiliki oleh mereka yang ingin berjaya. Jika kita mahu berjaya, cuba terapkan sikap ini ke dalam diri kita, pasti dapat satu kelainan dalam diri selepas mengamalkannya.

Iklan

Kenali 3 Tokoh Remaja Hebat Dalam Sejarah Islam

Di zaman kegemilangan Islam, ramai tokoh-tokoh yang hebat dalam bidang masing-masing. Ada yang hebat dalam peperangan, dalam berniaga, ilmuwan dalam bidang sains dan perubatan; dan banyak lagi.

Lagi hebat sekiranya orang tersebut merupakan seorang remaja, yang dari usia muda lagi telah menjadi terkenal dan masyhur.

Kalau diikutkan, ada ramai lagi yang tersenarai. Tapi 3 tokoh dan ikon remaja ini adalah di antara yang terbaik di kalangan mereka yang terbaik.

Walaupun masih muda, Rasulullah S.A.W sendiri mengangkat mereka dengan memberi mereka  memikul tanggungjawab yang besar. 3 tokoh remaja tersebut ialah:

1. Usamah bin Zayd – Panglima Perang

Beliau mendapat gelaran Hibb Rasulillah yang bermaksud Jantung Hati Rasulullah. Ini kerana Rasulullah amat menyayangi Usamah sebagaimana Baginda menyayangi Hasan dan Husein. Malah, Rasulullah pernah menjadikan Usamah sebagai anak angkat Baginda.

Usamah dilahirkan di Mekah pada 7 tahun sebelum Hijrah. Bapanya iaitu Zaid bin Haritsah merupakan individu terawal yang memeluk Islam. Ibunya Ummu Aiman pula, adalah wanita yang pernah menyusukan anak-anak Nabi.

Tugas yang pernah diberikan kepada Usamah adalah tugas yang berat. Usamah bin Zayd diberikan tanggungjawab sebagai panglima perang semasa Rasulullah tidak menyertai peperangan tersebut. Rasulullah meyakini kemampuan Usamah walaupun usianya pada masa itu baru mencecah 17 tahun.

Masjid Usamah bin Zayd di Wangsa Maju juga dinamakan bersempena beliau.

Sumber Gambar: Islam Grid

2. Mus’ab bin Umayr – Penghafal Al-Quran

Terkenal kerana keberaniannya, Mus’ab bin Umayr menjadi anntara yang terawal terlibat dalam episod perkembangan Islam. Mus’ab mendapat dua gelaran iaitu Safir al-Islam yang bermaksud Orang Baik dan Mus’ab Al-Qari yang bererti Penghafal Al-Quran.

Mus’ab lahir dalam keluarga yang kaya dengan harta yang melimpah-ruah. Dia juga dikatakan paling berwibawa, tampan, lembut, teguh pendirian, dan memakai wangian yang harum.

Walaupun begitu, kekayaan itu hilang apabila Mus’ab membuat keputusan untuk memasuki Islam dengan ditentang ibunya sendiri.

Mus’ab merupakan di antara individu yang terawal memeluk Islam. Malah, ramai yang masuk Islam melalui Mus’ab seperti Sa’ad bin Muaz. Rasulullah pernah menghantar Muaz untuk mengajar Islam kepada penduduk Madinah yang telah memeluk Islam.

Mus’ab juga menjadi orang pertama yang mendirikan solat Jumaat. Mus’ab menjadi pembawa bendera Nabi dalam perang Badar dan perang Uhud.

Di dalam perang Uhud, pihak musuh telah memotong tangan kanannya. Lalu, Mus’ab memegangnya dengan tangan kirinya pula. Dipotong pula tangan kirinya. Mus’ab tetap tidak menjatuhkan bendera. Malah meletakkannya di dadanya. Akhirnya, musuh telah memanah dada Mus’ab dan beliau telah gugur sebagai pahlawan syahid di medan perang.

Mus’ab syahid dengan memiliki sehelai kain. Ada riwayat menyebut bahawa surah Al-Ahzab, ayat 23 diturunkan mengenainya.

3. Mu’adz bin Jabal – Pakar Halal dan Haram

Rasulullah SAW pernah bersabda:

“Orang yang paling memahami tentang perkara halal haram di antara umatku adalah Mu’adz bin Jabal.”

Iklan

Mu’az bin Jabal juga digelar Abu Abdul Rahman. Beliau seorang yang cerdas, mempunyai kata-kata yang baik, berwibawa, tampan, dengan budi pekerti cemerlang. Mu’adz bin Jabal merupakan salah seorang di antara enam sahabat yang menghafal Al-Quran.

Ibn Mas’ud pernah berkata,

“Mu’adz adalah orang yang selalu khusyuk dalam beribadah kepada Allah dan beragama secara hanif. Kami biasa menyamakan Mu’az dengan Nabi Ibrahim.”

Mu’adz juga pernah menyertai beberapa peperangan termasuk Perang Badar. Rasulullah juga pernah memberikan beliau tanggungjawab sebagai hakim dan guru di Yaman. Semasa mengutusnya, Rasulullah membawakannya sepucuk surat untuk diberikan kepada penduduk di sana dengan menulis di dalamnya,

“Aku utus kepada kamu semua, orang terbaik dalam keluargaku.”
Sebelum ke Yaman, Rasulullah bertanya kepadanya;

“Berdasarkan apa kamu memutuskan perkara, wahai Mu’adz?”

“Dengan kitab Allah (al-Qur’an)” Jawab Mu’adz.

“Jika kamu tidak menemuinya dalam kitab Allah?”

“Aku putuskan berdasarkan Sunnah Rasulullah.”

“Jika tidak dijumpai di dalam Sunnah Rasulullah.”

“Aku akan berijtihad dengan menggunakan akal fikiranku.”

“Segala puji hanya bagi Allah yang telah memberikan petunjuk-Nya kepada utusan Rasul-Nya.” Balas Rasulullah.

Mesti ramai pernah pergi Masjid Muadz bin Jabal di Setiawangsa kan?

Sumber Gambar: Islam Grid

Sumber Rujukan: Tazkirah.net

Golongan Pemuda Yang Hatinya Terikat Dengan Masjid Mendapat Naungan

Di antara kelebihan golongan pemuda yang hatinya sentiasa terikat di masjid, selalu berulang-alik ke masjid untuk beribadah, menghadiri kelas ilmu dan sebagainya – golongan inilah di antara 7 golongan yang mendapat naungan dan perlindungan Allah di padang Masyhar kelak.

Begitu banyak dugaan orang muda ini; kononnya tak happening kalau lepak di masjid, tak bersosial, tak keluar malam melepak, tak buat maksiat dan sebagainya. Zaman mudalah zaman untuk kita enjoy, nanti dah tua boleh bertaubat. Kalau tak sempat tua camana? Kalau tak sempat bertaubat camana?

Maka hebatlah golongan pemuda yang dari usia muda lagi telah menolak godaan syaitan!

Iklan

Formula TRUMP Untuk Jadi Berkuasa Dan Berpengaruh

Siapa tak kenal Presiden Amerika Syarikat (AS) yang ke-45 ini? Donald Trump merupakan salah seorang personaliti televisyen dan ahli perniagaan yang terkenal di seluruh dunia, sebelum beliau menjadi Presiden lagi.

Beliau juga merupakan pemilik The Trump Organization, yang merupakan 500 entiti perniagaan di mana Donald Trump adalah pemilik atau permilik bersama. Lebih kurang 250 entiti tersebut menggunakan nama Trump sebagai nama organisasi mereka.

Apakah sebenarnya yang membuatkan Donald Trump ini terlalu berkuasa dan berpengaruh? Sehingga beliau turut membukukan sebuah catatan berjudul Pengaruh Gaya Trump.

Kisah Trump Semasa Kecil Dan Kaitannya Dengan Pengaruh

Sewaktu Trump masih kecil, beliau bermain bongkah kayu bagi membina bangunan mainan, namun beliau kehabisan beberapa blok binaan. Akhirnya beliau meminjam blok kayu daripada adiknya untuk menyiapkan ‘Trump Tower’ miliknya.

Ketika Trump telah dewasa dan mula berbisnes, beliau menggunakan konsep yang sama iaitu meminjam bongkah kuasa pengaruh bagi membina menara bisnesnya.  Secara tidak langsung, itu merupakan modal pusingan Trump dalam setiap perniagaan yang diceburinya.

Dengan gaya pengaruh tersebut, Trump dapat mempertahankan kedudukannya. Namun, beliau merumuskan 5 formula pengaruh Trump untuk lebih berkuasa dan berpengaruh besar.

5 Formula Pengaruh Gaya Trump Adalah:

T: Taktik dan teknik dalam mengenal pasti pengaruh yang tersembunyi

R: Respons kepada kegagalan yang menjadi modal tambah untuk membina pengaruh

Iklan

U: Ukur nilai pengaruh dan seni yang memanjangkan hayatnya

M: Mencipta rantaian pengaruh melalui rangkaian sedia ada

P: Pemikiran seseorang wajib ada bagi merebut peluang dan menyekat penghalang

Kuasa Pengaruh Boleh Dibina, Dibentuk Dan Dikawal

Kuasa pengaruh bukanlah sifat semulajadi yang hadir dalam diri seseorang tetapi ianya boleh dibina, dibentuk dan dikawal. Bermula daripada angan-angan, kuasa pengaruh akan datang dari dalam. Inilah yang beliau lakukan sehingga beliau menjadi pemimpin yang benar-benar berpengaruh.

Menurut Trump, pengaruh dan kuasa bukan sahaja diperlukan bagi seorang pemimpin, tetapi bagi semua jawatan. Seperti Trump, beliau bukan sahaja seorang pemimpin, tetapi juga seorang ikon, jururunding, pemikir, mentor, pakar motivasi, jurujual dan jutawan.

Itulah gaya-gaya kuasa pengaruh yang diperlukan. Jika anda seorang pemilik perniagaan atau pelabur, gunalah formula TRUMP bagi meluaskan kuasa dan pengaruh anda.

Sumber RujukanPTS

Iklan

Henry Ford, Pencetus Revolusi Industri Automotif Dunia

Industri automotif tidak lengkap jika kita tidak menyebut nama Henry Ford sebagai ikon dunia. Henry Ford merupakan seorang tokoh industrialist yang terkenal pada awal abad ke-19. Beliau merupakan pengasas Syarikat kereta Ford yang merupakan syarikat pertama yang menjual kereta secara komersial kepada orang awam. Jom kita kenali beliau dengan lebih mendalam.

Henry Ford dilahirkan pada 30 Julai 1863 di Dearborn, Michigan, Amerika Syarikat. Beliau yang dilahirkan dalam keluarga petani di mana keluarganya mempunyai ladang pertanian. Ibu bapanya berasal dari Ireland dan telah belayar ke Amerika Syarikat untuk mencari rezeki. Bapanya bernama William Ford manakala ibunya bernama Mary Litogot. Henry Ford boleh dikatakan bertuah kerana dilahirkan ketika zaman industri semakin berkembang dengan pesat pada era tersebut.

Industri berkembang dengan pesat kesan daripada penciptaan enjin yang menggunakan kuasa wap air. Sejak daripada kecil lagi, Henry sangat meminati bidang kejuruteraan. Pada usia 13 tahun, beliau sudah mampu untuk membaiki jam poketnya sendiri dan juga jam milik jiran yang berada disekitarnya.

Jam poket pada masa itu menggunakan pergerakan makanikal dan bukannya pergerakan quartz seperti sekarang. Untuk seseorang budak yang berusia 12 tahun membaiki sebuah jam makanikal yang mempunyai gear yang sangat kompleks, Henry dikatakan amat berbakat besar di dalam bidang mekanikal.

Enjin stim merupakan teknologi yang berkembang dengan pesat ketika zaman remaja beliau dan menarik minat Henry untuk mempelajarinya dengan lebih mendalam

Ketika berusia 16 tahun, Henry telah meninggalkan rumahnya kerana tidak berminat untuk mewarisi ladang milik keluarganya dan telah berhijrah ke bandar Detroit yang merupakan sebuah bandar industri. Pekerjaan pertama ketika tiba di bandar Detroit adalah sebagai seorang mekanik untuk sebuah syarikat perkapalan.Ketika bekerja di syarikat perkapalan ini, beliau telah mempelajari selok-belok mengenai enjin wap dengan lebih terperinci.

Setelah mendapat pengalaman yang berguna, beliau berkerja pula untuk syarikat Edison Illuminating Company pada tahun 1890 sebagai  seorang jurutera untuk bahagian operasi. Syarikat ini diasaskan oleh pencipta terkenal iaitu Thomas Edison. Setelah 3 tahun bekerja di syarikat tersebut, beliau telah dinaikan pangkat kepada ketua jurutera.

Thomas Edison yang merupakan bekas majikan Henry ford dan mereka berkawan baik sehingga akhir hayat  Edison

Di sinilah Henry telah membina beberapa prototaip kereta. Kereta yang dibinanya itu tidaklah seperti kereta sekarang, tetapi lebih kepada kereta kuda yang menggunakan enjin berkuasa petrol. Beliau mendapat galakan daripada Thomas Edison sendiri untuk membina kereta yang lebih berkuasa. Pada tahun 1889,dia telah mempatenkan karburetor ciptaannya sendiri.

Henry Ford bersama kereta ciptaan beliau yang pertama, Quadricycle

Pada tahun 1900, Henry telah mendapat dana daripada pelabur luar yang percaya akan kebolehannya mencipta kereta dan dapat dikomersialkan. Pada tahun itu juga, beliau telah meninggalkan Syarikat Edison Company dan menumpukan kepada penciptaan enjin kereta sepenuh masa.

Beliau yang mendapat duit pelaburan daripada para pelabur yang terkenal di Detroit dan menubuhkan syarikat automotif pertamanya yang bernama Detroit Automotive Company. Pada permulaan penubuhan syarikat ini, Henry telah memfokuskan pembinaan “Delivery Wagon” untuk golongan peniaga.

Delivery Wagon yang dihasilkan oleh syarikat pertama Ford, yang mana proses pembuatan kereta ini terlalu sukar menyebabkan syarikat tersebut memecat beliau sebagai presiden

Ini kerana gologan peniaga yang ingin membawa barang dagangan untuk berniaga dengan lebih jauh tanpa menggunakan perkhidmatan kereta api. Beliau menyedari untuk membina sebuah kereta pengangkut barang dalam kuantiti yang banyak adalah sebenarnya sukar, berbanding apa yang dirancangnya. Ini kerana kereta merupakan teknologi yang baru dan dikategorikan sebagai industri berat.

Dalam model perniagaan bagi Detroit Automotive Company ini, Henry menggunakan pihak ketiga untuk membuat sebahagian besar wagon manakala syarikatnya pula hanya membuat enjin untuk dimasukkan ke dalam wagon tersebut. Ini menimbulkan ketidak seragaman tempoh pembuatan. Jika pihak syarikat yang membuat wagon lambat menghasilkan wagon, syarikatnya tidak mampu untuk menyiapkan kenderaan dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Untuk menyiapkan sebuah “delivery wagon”, ianya mengambil masa selama 6 bulan dan ini merupakan satu kerugian yang besar untuk  syarikat tesebut kerana mengambil masa yang terlalu lama untuk menyiapkan sesebuah kenderaan. Sepanjang penubuhan Detroit Automotive Company selama 2 tahun, hanya 20 sahaja “delivery wagon” yang dapat disiapkan oleh syarikatnya.

Ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan pelabur yang telah melabur duit dalam syarikat tersebut. Mesyuarat Agung Syarikat telah memutuskan untuk memecat Henry kerana dilihat tidak mampu untuk membawa hala tuju syarikat tersebut ke peringkat yang lebih tinggi lagi. Henry yang pada masa itu hanya memegang saham sebanyak 15% terpaksa akur dengan pemecatan tersebut dan telah meninggalkan syarikat tersebut.

Iklan

Selepas meninggalkan Detroit Automotive Company, beliau tidak berputus asa dengan dunia perindustrian automotif. Beliau segera menubuhkan sebuah lagi syarikat  automotif yang diberi nama Ford Motor Company. Dengan pengalaman yang telah dimiliki, kini Henry lebih bersedia untuk menghadapi cabaran yang mendatang.

Dia telah menukar model peniagaan dan kini fokus kepada kenderaan untuk yang lebih sesuai untuk kegunaan orang ramai. Henry mengambil pengajaran daripada kegagalan syarikat lama, dan beliau kini telah mempunyai golongan sasaran untuk produk yang bakal dihasilkan.

Kilang pertama milik Ford selepas kejayaan membangunkan model T yang menjadi model terlaris di dunia pada ketika itu

Henry mempunyai visinya yang tersendiri, iaitu ingin menukar presepsi masyarakat di mana kereta merupakan kenderaan bagi golongan yang berpendapatan tinggi. Beliau mahu setiap warga Amerika mampu untuk memiliki kenderaan mereka sendiri pada suatu hari. Ini merupakan visi yang sukar bagi Henry, tetapi beliau percaya bahawa tiada benda yang mustahil jika kita bersungguh-sungguh.

Langkah pertama yang diambil untuk menghasilkan kereta adalah dengan menggunakan seminimum yang mungkin syarikat pengeluar bagi komponen kenderaanya. Dengan kaedah ini, beliau dapat mengawal proses dan masa untuk menghasilkan sesebuah kereta dan dapat mengeluarkannya pada skala yang besar.

Pada permulaannya, syarikat Ford telah menghasilkan 20 rekabentuk kenderaan bagi mencari rekabentuk yang terbaik dan menarik untuk masyarakat Amerika secara umumnya. Henry memberi nama kepada kenderaan yang pertamanya sebagai model A. Kebanyakan model yang dikeluarkan oleh syarikat kereta Ford adalah berdasarkan kepada turutan abjad.

Setelah mendapat pengajaran daripada syarikat pertamanya yang gagal, Henry merubah corak pembuatan kereta dengan mengunakan teknik “assembly line”. Beliau mendapat inspirasi untuk menggunakan teknik ini selepas melawat rumah penyembelihan di Chicago. Beliau amat tertarik dengan susnan kerja yang dilakukan oleh syarikat penyembelihan tersebut dan terus mengaplikasi teknik tersebut dalam proses pembuatan kereta di kilangnya.

Teknik Assembly Line yang digunapakai oleh Ford telah meningkatkan pengeluaran kereta dan sekaligus menjadikan Ford di antara manusia terkaya di Amerika pada zamannya

Dengan mengguna teknik “assembley line” ini, Henry mampu meningkatkan pengeluaran kereta dari kilangnya itu dari setahun ke setahun dengan jualan yang semakin meningkat. Pada tahun 1905, syarikat Ford mempunyai seramai 300 orang pekerja dan dapat mengeluarkan 25 biji kereta setiap hari. Ford telah mengeluarkan kereta model N pada tahun 1906, dan ianya merupakan kereta terlaris di Amerika Syarikat pada ketika itu.

Model T adalah model yang paling laris dan pengeluarannya diteruskan sehingga hampir 20 tahun di pasaran

Kejayaan terbesar bagi Syarikat Ford adalah dengan pengenalan model T pada tahun 1908. Model ini merupakan model yang paling murah dikeluarkan oleh Ford dan yang paling lasak. Faktor kejayaan model T ini juga adalah disebabkan bahan yang digunakan untuk membuat kereta tersebut adalah daripada besi Vanadium yang mana merupakan besi yang paling keras dan lebih ringan berbanding besi lain.

Model T merupakan simbol kejayaan terbesar bagi syarikat Ford dengan pengeluaran selama hampir 20 tahun. Kebanyakan penduduk di Amerika Syarikat telah menggunakan kereta ini dalam kehidupan seharian mereka. Industri automotif di Amerika dapat berkembang dengan pesat disebabkan model ini.

Sepanjang tahun 1913 sehingga tahun 1927, Ford telah berjaya menjual sebanyak 15 juta unit kereta model T. Henry merupakan orang yang yang telah merubah cara pengurusan dan pembuatan industri automotif dunia. Beliau yang meletak jawatan sebagai CEO Ford pada tahun 1918, dan digantikan dengan anak lelakinya yang bernama Edisel Ford. Henry Ford meninggal dunia pada tahun 1947 ketika berusia 83 tahun.

Walaupun telah meninggal, Ford telah meninggalkan legasi yang terbaik dan telah menulis sebuah buku tentang dirinya sendiri pada tahun 1922 yang bertajuk “My Life And Work”. Sehingga kini, syarikat Ford merupakan di antara syarikat pengeluar kereta yang terbesar di dunia. Tahun lepas Syarikat Ford berada ranking no 6 dalam dunia industri automotif. Dengan pengalaman lebih daripada 100 tahun, syarikat ini sudah banyak mengalami jatuh bangun tetapi masih lagi kekal relevan sehingga hari ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!