Yamaha: Bermula Dari Sebuah Syarikat Muzik Yang Berkembang Menjadi Gergasi Permotoran

Sebut sahaja motor Y Suku, mesti ramai di kalangan rakyat Malaysia mengenali atau mengidam motor tersebut. Jenama Yamaha ini sinonim di dalam dunia permotoran tanah air yang bersaing dengan jenama Honda.

Motor yang dikeluarkan oleh syarikat ini berjaya menambat hati golongan muda sejak dari dulu lagi. Di antara jentera yang berjaya di Malaysia ini adalah RXZ dan juga 125Z yang menjadi raja di atas jalanraya.

This image has an empty alt attribute; its file name is Yamaha-Bermula-Dari-Sebuah-Syarikat-Muzik-Yang-Berkembang-Menjadi-Gergasi-Permotoran6-700x489.jpg

Orang yang bertanggungjawab membangunkan syarikat tersebut adalah Torakusu Yamaha yang mana seorang usahawan yang berjaya pada awal abad ke-20. Kisah mengenai Torakusu Yamaha ini sangat menarik dan boleh dijadikan inspirasi kepada usahawan di luar sana.

Torakusu Yamaha dilahirkan pada tahun 1851 dan merupakan keluarga dari samurai kelas bawah. Bapanya merupakan seorang ahli astronomi. Dari kecil lagi, beliau minat membaca buku tentang astronomi dan berputiklah minatnya di dalam bidang teknologi.

Ketika awal kariernya, beliau merupakan seorang tukang jam dan kemudian menukar kerjaya sebagai juruteknik membaiki peralatan perubatan. Apa yang menarik di dalam diri Torakusu Yamaha ini adalah, beliau merupakan seorangan yang sanggup belajar perkara yang baru walaupun benda itu terlalu sukar.

Organ merupakan sejenis alat muzik yang menjadi perintis kepada piano

Semuanya bermula dengan peristiwa di mana pengetua sekolah rendah meminta bantuannya untuk membaiki sebuah organ yang telah rosak. Torakusu Yamaha bersedia untuk membaikinya kerana sukar untuk sekolah berkenaan mencari orang yang sanggup membaiki organ disebabkan faktor sekolah tersebut yang terletak di kawasan pedalaman.

Walaupun tidak mempunyai sebarang asas di dalam bidang muzik, beliau mempunyai semangat yang membara untuk belajar benda baru yang di luar bidang kepakaranya. Beliau sanggup mengambil tugas membaiki organ dan mempelajari ilmu muzik bagi mendapatkan bunyi yang tepat yang sepatutnya dihasilkan oleh organ tersebut.

Beliau dipercayai mempelajari nota muzik selama 4 bulan untuk mendapatkan bunyi yang tepat bagi membaiki organ tersebut. Akhirnya beliau berjaya membaiki organ berkenaan dan dalam masa yang sama, telah mempelajari ilmu baru dalam menghasilkan organ.

Torakusu Yamaha yang kemudiannya membina organnya sendiri melalui pengalaman dan bertukar kepada seorang usahawan yang mengeluarkan alat muzik di bawah Syarikat Nippon Gakki yang ditubuhkannya pada tahun 1887.

Pada tahun 1900, syarikatnya ini menghasilkan upright piano yang pertama dan dua tahun kemudian, telah menghasilkan grand piano pertama di Jepun.

Dari setahun ke setahun, syarikat Nippon Gakki mula dikenali di seluruh Jepun dan mula diterima oleh masyarakat luar. Dengan kejayaan yang begitu luar biasa, Torakusu Yamaha telah menjadi contoh dan ikon kepda penduduk Hamamatsu.

Beliau yang meninggal dunia pada tahun 1916 dan legasi yang ditinggalkannya terus berkembang sehinggalah Perang Dunia Kedua tercetus. Syarikat ini mula membuat peralatan yang berkaitan dengan keperluan ketenteraan.

Selepas tamat Perang Dunia Kedua, syarikat Nippon Gakki telah menubuhkan sebuah perusahaan permotoran yang dikenali sebagai Yamaha Motor Company. Di samping mengembangkan perniagaan alat muzik yang sekian lama, syarikat ini juga turut menguasai dunia dengan produk motor yang berkualiti yang terdiri dariada motosikal, bot motor dan enjin kereta.

Sehingga hari ini, jenama Yamaha masih lagi popular di kalangan peminat samada dikenali sebagai syarikat pembuatan alat muzik atau syarikat yang menghasilkan motor berkualiti.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anak Buruh Keretapi Yang Kini Menjadi Antara Orang Terkaya Di Dunia

Pernahkah anda mendengar nama Amancio Ortega? Mungkin nama ini agak janggal berbanding dengan nama bilionair lain seperti Bill Gates atau pun Mark Zuckerberg. Tetapi anda pasti pernah mendengar nama butik Zara yang terkenal itu bukan?

Pengasas Jenama Zara Yang Pemalu

Amancio Ortega merupakan pengasas kepada rangkaian butik yang beroperasi di hampir 100 buah negara. Ramai yang tidak begitu mengenali figura ini kerana sikapnya yang begitu low-profile. Dia sanggup menghabiskan jutaan dolar semata-mata untuk memastikan privasi hidupnya tidak terganggu.

 

Beliau dilahirkan pada 28 Mac 1936 di sebuah perkampungan kecil di utara Sepanyol. Sewaktu dilahirkan, negaranya sedang menghadapi perang saudara. Amancio merupakan anak bongsu daripada 4 orang adik beradik. Beliau dilahirkan dalam sebuah keluarga yang susah. Bapanya seorang pekerja rel kereta api. Manakala ibunya pula hanya seorang pembantu rumah.

Kesusahan hidup mereka membuatkan ibunya terpaksa meminta untuk berhutang bagi membeli barangan keperluan. Tetapi permintaan ibunya itu telah ditolak pemilik kedai. Amancio yang melihat sendiri kejadian itu turut berasa terhina. Jadi pada usia seawal 13 tahun, dia mengambil keputusan untuk berhenti sekolah.

Kepayahan Hidup Menjadi Pemangkin, Mula Bekerja Seawal Umur 14 Tahun

Pada usia 14 tahun, lelaki hebat ini mula bekerja sebagai pembantu kedai disebuah perusahaan pakaian tempatan. Di sanalah beliau mula belajar menjahit baju. Usia remaja yang dihabiskan dengan bekerja, membuatkan Amancio menjadi lebih matang. Kalau remaja lain, umur 16 tahun mungkin masih lagi tercari-cari cita-cita sendiri. Tetapi Amancio sudah tahu apa yang dimahukan. Dia mahu menjadi usahawan.

Pada tahun 1950-an, beliau telah berpindah ke sebuah kawasan yang bernama Galicia. Baginya ia merupakan tempat yang paling tepat untuk memulakan bisnes. Kenapa? Di kawasan ini, kadar pengangguran adalah tinggi. Kebanyakkan kaum lelaki pula memilih untuk belayar di lautan dan meninggalkan keluarga mereka.

Rebut Peluang Yang Kadang-kala Tersembunyi

Isterilah yang terpaksa menggantikan tugas suami mereka, dan sanggup melakukan pelbagai kerja untuk menyambung kehidupan. Amancio mendapati mereka ini pandai menjahit. Jadi golongan ini diambil untuk bekerja dengannya. Mungkin disebabkan Amancio juga berasal daripada golongan susah, dia amat rapat dengan para pekerjanya.

Mulai saat itu juga, Amancio Ortega terus menerus melakar kejayaan. Bermula daripada hanya di sebuah kawasan mundur, empayarnya kini bernilai ratusan billion. Pada tahun 2016, ikon ini pernah menyandang gelaran manusia paling kaya di dunia mengalahkan Bill Gates sebelum dirampas kembali pemilik Microsoft itu selepas 2 minggu. Kini kekayaannya dianggarkan berjumlah lebih 71 billion Dollar.

Tak Kira Dari Mana Asal-Usul Kita, Yang Penting Usaha & Tawakal

Jadi siapa kata orang yang datang daripada latar belakang susah tidak boleh berjaya? Tengok saja Amancio Ortega dan kisahnya, untuk kita jadikan inspirasi dan teladan. Tanpa usaha yang gigih, mana mungkin seseorang itu akan berjaya. Tetapi kita sebagai orang Muslim, wajib juga kita bertawakal kepada Allah, Maha Pemberi Rezeki untuk mendapat kejayaan di dunia dan akhirat.

Artikel ini diilhamkan daripada penulisan http://www.usahawan.com/tokoh-perniagaan/anak-buruh-keretapi-ini-kini-no3-paling-kaya-di-dunia.html/ dan daripada https://astrumpeople.com/amancio-ortega-gaona-biography/

Iklan

5 Filem Inspirasi Untuk Usahawan

Daripada kita membuang masa menonton cerita yang bukan-bukan dan tidak mendatangkan manfaat, elok juga kita tengok 5 filem di bawah agar kita dapat semangat dan inspirasi untuk berniaga.

1. Chef

Kredit Gambar: Amazon

Kisah tentang seorang lelaki bernama Carl Casper yang merupakan seorang chef yang hebat dan berkerja di sebuah restoran yang terkenal.Beliau merupakan chef yang penuh inovasi dan idea baru tetapi boss beliau tak suka kan perubahan dan mahukan dia untuk kekal dengan resipi lama. Akibat dari itu Carl juga dikritik hebat oleh seorang pengkritik makanan bernama Ramsey. Tambah lagi Carl membalas kritikan Ramsey di twitter dan dia tidak sedar twitter nya di setting public dan telah di share kepada ramai orang. Sikap Carl yang terlalu mementingkan kerjanya juga menyebabkan hubungan dia dengan anaknya renggang.

Akibat ketegangan dan masalah dengan bossnya akhirnya Carl berhenti. Dia kemudiannya mengambil ilham dan membina semangat kembali.Dengan dibantu oleh bekas isterinya, dia mendapatkan sebuah trak makanan. Dia mula membuka perniagaan trak makanannya dan dengan bantuan anaknya yang turut mengikutnya sekali dalam pengembaraan trak makanan dan bijak menggunakan aplikasi twitter, dia berjaya mencipta pengikut tersendiri. Di setiap tempat yang dilawati oleh Carl, ‘tribe’ nya akan sentiasa ada dan beratur untuk merasa makanan yang dimasak oleh Carl.

Hubungan Carl dan anaknya semakin baik,dia kini memiliki bisnes yang hebat dan akhirnya pada satu hari Carl telah dilawati oleh Ramsey dan beliau menawarkan diri untuk melabur dalam perniagaan Restoran dan diuruskan oleh Carl.

2. Jiro Dreams of Sushi

 

Kredit Gambar: Amazon

Filem dokumentari yang diterbitkan pada tahun 2011 ini mengisahkan tentang Jiro Ono, warga Jepun yang berumur 90 tahun, sebagi chef sushi dan merupakan pemilik restoran yang diakui restoran yang terbaik di dunia.

Filem ini memaparkan Jiro Ono dan para pekerjannya yang sangat berdedikasi akan kualiti dan sangat obses terhadap kesempurnaan terhadap setiap hidangan yang disajikan. Ini menjelaskan mengapa ada orang sanggup bayar sebanyak $300 hanya untuk satu piring sushi yang dibuat oleh mereka.

3. Burt’s Buzz

Kredit Gambar: IMDB

 

Filem Burt’s Buzz juga merupakan sebuah dokumentari mengisahkan tentang Burt Shavitz dan syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1984, Burt’s Bees. Filem ini memaparkan perjalanan Burt Shavitv dalam usahanya menjadi usahawan yang berjaya.

Beliau telah menjadikan sebuah sekolah yang usang, terbiar begitu lama dan mengubahnya menjadi sebuah syarikat yang unggul pada tahun 2007 dengan memberi keuntungan sebanyak $900 juta.Walaupun syarikat Burt meraih keuntungan yang besar dan beliau hampir menjadi selebriti, Burt tkekal merendah diri.

4. Guru

Kredit Gambar: Pink Villa

Guru mengisahkan mengenai seorang anak muda bernama Guru Kant Desai yang berada di pedalaman India yang bertuah sejak kecil lagi. Guru berhijrah ke Turki untuk mencari pengalaman dan bekerja di sebagai budak pengangkat minyak petrol . Berkat ketekunannya dia memperolehi kenaikan pangkat yang begitu cepat sehingga ke pangkat penyelia tempatnya bekerja. Namun atas dasar ingin sangat berniaga, berbekalkan wang simpanannya, Gurubhai (Abang Guru) pulang ke India untuk memulakan perniagaannya. Namun ayahnya membantah keras kerana pernah gagal dalam perniagaan dahulu

Guru menjadi pedagang kain polyester di Bombay. Dengan wang simpanan dan mas kahwin yang diterima (di India mas kahwin menjadi hakmilik orang lelaki), Guru memulakan perniagaan dari peringkat bawah. Pendek kata berkat ketekunan dan kesungguhannya dia berjaya membina empayar perniagaannya sehingga membina empat (4) buah kilang kain yang besar. Kejayaannya disulami bermacam-macam mehnah (dugaan) sehinggakan didakwa atas 29 tuduhan (hanya 2 sahaja yang disabitkan bersalah) dan menghadapi lumpuh separuh badan.

Di samping Gurubhai ada seseorang yang begitu mengangkat darjatnya. Iaitu isterinya yang dibawakan oleh Aishwarya Rai. Setianya menemani suaminya di masa senang dan susah dan apabila suaminya berada dalam tekanan yang amat sangat watak si isteri tetap tenang. Suasana bahagia mereka memuncak apabila dikurniakan dua pasang kembar perempuan di saat kejatuhan sementara Gurubhai.

5. The Pursuit of Happyness

Filem biografi yang mengisahkan mengenai Christopher Gardner yang telah melaburkan semua wang simpanan keluarganya untuk membeli mesin pengimbas ketumpatan tulang mudah alih dalam jumlah yang banyak. Gardner beranggapan bahawa alat tersebut berpotensi tinggi untuk dijual kerana ia adalah lebih bagus daripada mesin yang sedia ada di hospital sekarang. Tetapi harga mesin tersebut yang 2 kali ganda lebih mahal dari mesin sedia ada menyebabkan para doktor lebih cenderung menggunakan mesin sedia ada berbanding membeli mesin baru dengan harga yang jauh lebih mahal.

Pada suatu hari, dia berjumpa dengan seorang broker saham berkereta mewah dan berjaya. Gardner sempat bertanyakan rahsia kejayaannya. Selepas pada saat itu, Gardner berazam untuk menjadi seperti broker saham tersebut kerana Gardner yakin walaupun dia memiliki kelayakan akademik yang rendah tetapi dia sedar bahawa dia juga mempunyai kelebihan iaitu bagus dalam nombor dan bagus dengan orang ramai sama seperti broker saham tersebut.

Isterinya tidak bersetuju dengan rancangan Gardner kerana sebelum dipilih menjadi broker, beliau perlu menjalani tempoh internship 6 bulan tanpa gaji. Gardner berkeras dengan pilihan beliau dan terpaksa menempuh pelbagai dugaan termasuklah menjadi gelandangan dan pada masa yang sama perlu membesarkan anaknya.

Kredit: Nurhan Shoppe

Rasa Best Lepas Menonton Filem Di Atas?

Masa untuk bertindak dan jangan membuang masa. Lengkapkan ilmu anda dengan meneruskan membaca:

Didoakan semoga anda kaya dan berjaya, agar dapat membantu lebih ramai orang lagi untuk berjaya seperti anda!

Iklan

5 Rumah Mewah Selebriti Malaysia Yang Sangat Mengagumkan

Setiap orang pasti mengimpikan rumah mewah yang sangat selesa. Tidak terkecuali dengan selebriti-selebriti Malaysia yang mempunyai pendapatan 5 angka atau lebih dari itu.

Teruja untuk kami kongsikan 5 rumah mewah selebriti Malaysia yang sangat mengagumkan buat anda. Semoga ia menjadi pembakar semangat untuk kita semua berjaya dalam mendapatkan rumah idaman dan impian kita.

1. Dato Seri Vida

Siapa yang tidak kenal dengan pengasas produk kecantikan Qu Puteh, iaitu Dato Seri Vida. Beliau sering popular dengan tagline ‘Qu Puteh, Qu Puteh, Barulah Puteh’. Beliau mempunyai 17 buah rumah di Perak dan beberapa buah rumah lagi di Kelantan.

Tahukah anda, salah satu rumah beliau bernilai hampir RM 20 juta. Cuba bayangkan sebuah rumah RM 20 juta, campur lagi dengan rumah-rumah yang lain pasti tak tercapai akal kita bayangkan harganya.

Tidak dinafikan bahawa kekayaan Dato Seri Vida ini melimpah ruah dan memang banyak sangat. Cuba tengok dia punya ‘tiara’, setiap satunya berharga beratus-ratus ribu!

2. Dato Aliff Syukri

Sebut sahaja nama Dato Aliff Syukri, pasti kita akan teringatkan lagu nyanyiannya iaitu Bobo Di Mana, Coba Bahagia dan juga Abang Nak Tegur. Pada mulanya, Dato Aliff Syukri terkenal dengan produk kosmetiknya, iaitu D’herb. Namun atas hasil perniagaannya, beliau menjadi seorang usahawan selebriti yang terkenal.

Dikatakan rumahnya menelan belanja mencecah belasan ribu ringgit. Tema rumah beliau dikatakan mengikut tema ala-ala Bollywood.

3. Datuk Aznil Haji Nawawi

Penghibur serba boleh ini tidak perlu kita perkenalkan lagi, iaitu Datuk Aznil Haji Nawawi. Datuk Aznil ini seorang yang menekankan corak dalaman rumahnya. Perabot-perabotnya disusun dengan kemas ibarat istana tau!

Pengacara televisyen rancangan ‘Tom-Tom Bak’ suatu ketika dahulu ini juga menekankan keselesaan dalaman rumahnya. Ruang khas untuk solat juga telah disediakan oleh beliau. Hebat sungguh inspirasi rumah pak nil ini.

4. Datuk Seri Siti Nurhaliza

Penyanyi kelahiran negeri Pahang, Datuk Seri Siti Nurhaliza juga tidak kurang hebatnya dalam memiliki rumah mewah. Kekayaannya tidak boleh dinafikan lagi apatah lagi beliau merupakan penyanyi nombor satu negara.

Beliau mempunyai empat buah banglo, iaitu di Cameron Highland, Kuala Lipis, Cheras dan juga di Bukit Antarabangsa. Setiap banglo tersebut memang mewah yang amat.

5. Dato’ Chef Wan

Tukang Masak nombor satu negara iaitu Dato’ Chef Wan juga memiliki rumah yang sangat cantik. Sofa beliau juga telah ditempah khas dari New York tau! Harga rumah beliau dikatakan mencecah RM 4 juta. Rumah Dato’ Chef Wan juga merupakan salah satu rumah selebriti Malaysia yang sangat mengagumkan.

Kesimpulannya, banyak lagi rumah selebriti yang mewah dan sangat mengagumkan di Malaysia. Pastinya pendapatan mereka juga mencecah jutaan ringgit.  Harapnnya pendapatan yang diterima tu dah dilapor yang sebetulnya dekat LHDN.

Sumber Rujukan:

Iklan

Kena Reject Oleh Facebook Dan Twitter, Aplikasi Ciptaannya Kemudian Dibeli Facebook Dengan Harga $19 Bilion

Zaman sekarang boleh dikatakan hampir semua orang menggunakan aplikasi  WhatsApp. Aplikasi ini telah mengubah cara kita berkomunikasi. Ia bukan sahaja percuma tetapi juga dapat menghubungkan rakyat dari serata dunia.

Namun tahukah anda? Pengasasnya menghadapi pelbagai liku hidup sebelum berjaya seperti hari ini.

Jan Koum merupakan salah seorang pengasas penting untuk aplikasi WhatsApp selain daripada Brian Acton. Jan Koum dilahirkan pada 24 February 1976 di sebuah perkampungan kecil di Kiev, Ukraine.

Beliau merupakan anak tunggal pasangan Yahudi. Bapanya merupakan seorang pengurus pembinaan yang membina hospital dan sekolah kerajaan. Ibunya pula hanya seorang suri rumah.

Koum dibesarkan di dalam persekitaran yang mempunyai sentimen anti-Yahudi yang kuat. Dengan pergolakan politik yang tidak berkesudahan, keluarganya membuat keputusan untuk berhijrah ke Amerika Syarikat.

Sewaktu usianya menginjak 16 tahun, Koum bersama ibu dan neneknya berpindah ke Mountain View, California dan menyewa sebuah apartment kecil.

Mengikut pelan asal, bapanya akan menyusul kemudian, tetapi nasib tidak menyebelahi apabila bapa Koum terlantar sakit dan meninggal dunia 5 tahun kemudian di Ukraine.

Sebagai seorang remaja imigran, kehidupan Koum sangat mencabar. Beliau terpaksa menyesuaikan diri dengan tempat baru dan kawan-kawan baru.

Kesempitan hidup pula memaksa beliau bekerja sebagai tukang sapu untuk membantu ibunya yang ketika itu hanya bekerja sebagai pengasuh.

Ibunya kemudian didiagnos menghidap penyakit kanser dan menerima bantuan sara hidup daripada kerajaan.

Masa lapang Koum dihabiskan dengan belajar sendiri tentang programming berpandukan buku-buku manual yang dibeli daripada kedai buku terpakai. Setelah menghabiskan bacaan, beliau akan memulangkan kembali buku tersebut.

Pada usia 18 tahun, Koum telah berjaya memiliki skil sebagai seorang jurutera rangkain komputer. Beliau kemudiannya menyambung pengajian di San Jose State University dan turut bekerja sambilan sebagai penguji keselamatan di Ernst & Young. Pada tahun 1997, beliau telah diarahkan untuk melakukan tugasan kerja di Yahoo!

Pada waktu itulah Koum mula berkenalan dengan Brian Acton yang merupakan salah seorang pekerja terawal di Yahoo! Tidak berapa lama selepas Koum menyertai Yahoo!, beliau mengambil keputusan berhenti belajar.

Beliau mula bersahabat baik dengan Acton dan bekerja bersama Yahoo! selama 9 tahun sebelum meletak jawatan untuk menerokai bidang teknologi media sosial yang sedang berkembang ketika itu.

Setelah meletakkan jawatan, mereka berdua mengembara selama setahun ke Amerika Selatan dan sekembalinya dari sana, kedua-duanya memohon kerja di Facebook dan Twitter; tetapi permohonan mereka ditolak.

Pada tahun 2009, Koum membeli sebuah iPhone dan beliau menyedari akan potensi aplikasi yang boleh digunakan iPhone. Beliau terus bertemu dengan Acton dan membentangkan ideanya untuk menghasilkan sebuah aplikasi berkos rendah yang memudahkan komunikasi.

Pada hari lahir Koum iaitu tanggal 24 Februari 2009, WhatsApp Inc pun ditubuhkan. Bagi merealisasikan lagi impian Koum, beliau telah meminta bantuan daripada Igor Solomennikov.

Pada peringkat awal, aplikasi ini sering kali crash dan mengalami banyak masalah sehingga menyebabkan Koum berputus asa dan ingin mula mencari pekerjaan lain. Acton menghalang dan memujuk sahabatnya itu supaya bersabar untuk tempoh beberapa bulan lagi.

Ketika itu tidak terdapat banyak aplikasi mesej segera. Ini memudahkan WhatsApp mendapat tempat dihati pengguna walaupun tidak melakukan sebarang pemasaran. Populariti WhatsApp telah memudahkan mereka mendapat pelaburan luar selain daripada menarik minat Facebook.

Facebook kemudian membeli WhatsApp dengan harga sebanyak $19 billion pada tahun 2014! Pengambil alihan itu juga telah melonjakkan nilai peribadi Koum kepada $6.8 billion.

Koum kemudiannya menjadi ahli Lembaga Pengarah Facebook dengan gaji sebanyak $1 tetapi dengan stock option bernilai berbillion $US!

Walaupun Koum telah menjual WhatsApp, tetapi beliau telah terus menerajui syarikat itu sehingga ke hari ini. Terima kasih kepada Acton, jika tidak kerana beliau, WhatsApp mungkin tidak wujud dan Koum juga tidak sekaya sekarang.

Itulah sebabnya penting untuk kita semua memastikan siapa yang harus bersama dengan kita ketika susah dan senang.

Sumber Rujukan:

Kredit Gambar: YouTube

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!