7 Jenis Skim Popular Yang Sering Digunakan Untuk Menipu Rakyat Malaysia

Jenayah melibatkan penipuan wang sukar untuk dibendung walaupun pihak berkuasa telah cuba sedaya-upaya untuk menghalang mereka daripada terus menipu golongan masyarakat.

Di antara jenayah kewangan pertama dan sangat popular yang berlaku di negara kita adalah melibatkan penipuan skim cepat kaya pada akhir tahun 1980-an yang dilakukan oleh Pak Man Telo yang telah berjaya menipu pelbagai lapisan masyarakat.

Jom kita tengok pula jenis-jenis skim terkini dan popular yang digunakan untuk menipu rakyat Malaysia.

1. Skim Penipuan Wang KWSP

Skim ini beroperasi apabila ahli sindiket membuat tawaran kepada mangsa untuk mengeluarkan wang KWSP. Seperti yang kita tahu, wang simpanan dalam KWSP tidak boleh dikeluarkan tanpa sebab yang kukuh.

Sindiket ini yang menyamar sebagai salah seorang pegawai di KWSP dan akan membantu mangsa untuk mengeluarkan wang KWSP dengan membayar sejumlah wang untuk perkhidmatan tersebut. Pihak KWSP telah memberi amaran kepada pencarum KWSP agar jangan terpedaya dengan penipuan sindiket ini.

2. Skim Pinjaman Wang Tak Berlesen

Sama seperti dengan sindiket KWSP, skim ini menawarkan perkhidmatan pinjaman wang kepada mangsa. Sebelum wang diberikan, mereka akan meminta wang daripada mangsa di atas nama cas perkhidmatan.

Mereka giat mencari mangsa secara dalam talian kerana ianya lebih mudah untuk mereka menipu mangsa.

3. Skim Pelaburan / ‘Money Game’

Ini adalah skim cepat kaya yang paling popular di negara ini. Sistem multilevel marketing digunakan.

Modus operandi skim ini adalah menjanjikan pulangan pelaburan yang sangat luar biasa kepada mangsa mereka. Di antara golongan yang paling ramai menjadi mangsa kepada skim ini adalah pelajar universiti.

Mereka tahu kebanyakan pelajar mempunyai pinjaman PTPTN dan dengan wang pinjaman tersebut, mereka akan memperdaya pelajar ini menyertai program mereka.

4. Skim Jerat Percintaan (Catfishing)

Skim penipuan ini menyasarkan gologan berusia terutamanya janda atau duda yang kesunyian dan mempunyai status kewangan yang baik.

Teknik yang selalu mereka guna adalah dengan memberi janji manis untuk berkahwin dengan mangsa dan apabila mangsa mula mempercayai janji tersebut, pihak sindiket akan memujuk mangsa untuk memasukkan sejumlah duit kepada mereka dengan alasan yang tertentu.

5. Macau Scam

Skim yang sangat membahaya di antara semua skim yang ada di Malaysia. Modus operandi skim ini adalah menyamar sebagai pegawai polis, pegawai bank atau pegawai kastam.

Sindiket ini akan menghantar pesanan ringkas kepada mangsa mereka mengatakan kad kredit atau kad bank mereka telah digunakan oleh pihak ketiga. Mangsa yang terpedaya akan menelefon pihak sindiket dan di sinilah proses penipuan berlaku.

Mangsa yang terpedaya akan memberi maklumat penting kepada pihak sindiket atau mangsa membayar sejumlah wang kepada pihak sindiket untuk menyelesaikan masalah tersebut.

6. Skim Akaun Keldai (Mule)

Pihak sindiket menggunakan akaun peribadi kita untuk melakukan transaksi aktiviti haram mereka. Pihak sindiket yang memujuk mangsa untuk memindahkan wang tersebut kepada akaun yang lain dengan pelbagai alasan yang munasabah.

Kita wajib menjaga privasi akaun peribadi kita dan jangan sesekali membenarkan orang yang tidak dikenali memasukan wang ke dalam akaun kita tanpa alasan yang kukuh kerana dikhuatiri ia digunakan di dalam sindiket penipuan.

Kita boleh disabitkan dengan kesalahan tersebut jika kita tidak bertindak dengan cepat.

7. Skim Gores Dan Menang

Gores dan menang merupakan skim yang paling popular ketika era 1990-an. Walaupun skim ini sudah lapok ditelan zaman, ada sesetengah sindiket yang masih lagi menggunakan teknik ini untuk memperdayakan mangsa mereka.

Mangsa yang dikehendaki menggores kad yang diberi oleh pihak sindiket dan mereka akan ditawarkan dengan hadiah yang luar biasa. Jika mangsa terpedaya, (kebanyakan gologan warga emas) mereka akan membuat pembayaran terlebih dahulu sebelum boleh menebus hadiah tersebut.

Sumber Rujukan: https://www.imoney.my/articles/common-money-scams

Jemput baca juga:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA