7 Jenis Skim Popular Yang Sering Digunakan Untuk Menipu Rakyat Malaysia

Jenayah melibatkan penipuan wang sukar untuk dibendung walaupun pihak berkuasa telah cuba sedaya-upaya untuk menghalang mereka daripada terus menipu golongan masyarakat.

Di antara jenayah kewangan pertama dan sangat popular yang berlaku di negara kita adalah melibatkan penipuan skim cepat kaya pada akhir tahun 1980-an yang dilakukan oleh Pak Man Telo yang telah berjaya menipu pelbagai lapisan masyarakat.

Jom kita tengok pula jenis-jenis skim terkini dan popular yang digunakan untuk menipu rakyat Malaysia.

1. Skim Penipuan Wang KWSP

Skim ini beroperasi apabila ahli sindiket membuat tawaran kepada mangsa untuk mengeluarkan wang KWSP. Seperti yang kita tahu, wang simpanan dalam KWSP tidak boleh dikeluarkan tanpa sebab yang kukuh.

Sindiket ini yang menyamar sebagai salah seorang pegawai di KWSP dan akan membantu mangsa untuk mengeluarkan wang KWSP dengan membayar sejumlah wang untuk perkhidmatan tersebut. Pihak KWSP telah memberi amaran kepada pencarum KWSP agar jangan terpedaya dengan penipuan sindiket ini.

2. Skim Pinjaman Wang Tak Berlesen

Sama seperti dengan sindiket KWSP, skim ini menawarkan perkhidmatan pinjaman wang kepada mangsa. Sebelum wang diberikan, mereka akan meminta wang daripada mangsa di atas nama cas perkhidmatan.

Mereka giat mencari mangsa secara dalam talian kerana ianya lebih mudah untuk mereka menipu mangsa.

3. Skim Pelaburan / ‘Money Game’

Ini adalah skim cepat kaya yang paling popular di negara ini. Sistem multilevel marketing digunakan.

Modus operandi skim ini adalah menjanjikan pulangan pelaburan yang sangat luar biasa kepada mangsa mereka. Di antara golongan yang paling ramai menjadi mangsa kepada skim ini adalah pelajar universiti.

Mereka tahu kebanyakan pelajar mempunyai pinjaman PTPTN dan dengan wang pinjaman tersebut, mereka akan memperdaya pelajar ini menyertai program mereka.

4. Skim Jerat Percintaan (Catfishing)

Skim penipuan ini menyasarkan gologan berusia terutamanya janda atau duda yang kesunyian dan mempunyai status kewangan yang baik.

Teknik yang selalu mereka guna adalah dengan memberi janji manis untuk berkahwin dengan mangsa dan apabila mangsa mula mempercayai janji tersebut, pihak sindiket akan memujuk mangsa untuk memasukkan sejumlah duit kepada mereka dengan alasan yang tertentu.

5. Macau Scam

Skim yang sangat membahaya di antara semua skim yang ada di Malaysia. Modus operandi skim ini adalah menyamar sebagai pegawai polis, pegawai bank atau pegawai kastam.

Sindiket ini akan menghantar pesanan ringkas kepada mangsa mereka mengatakan kad kredit atau kad bank mereka telah digunakan oleh pihak ketiga. Mangsa yang terpedaya akan menelefon pihak sindiket dan di sinilah proses penipuan berlaku.

Mangsa yang terpedaya akan memberi maklumat penting kepada pihak sindiket atau mangsa membayar sejumlah wang kepada pihak sindiket untuk menyelesaikan masalah tersebut.

6. Skim Akaun Keldai (Mule)

Pihak sindiket menggunakan akaun peribadi kita untuk melakukan transaksi aktiviti haram mereka. Pihak sindiket yang memujuk mangsa untuk memindahkan wang tersebut kepada akaun yang lain dengan pelbagai alasan yang munasabah.

Kita wajib menjaga privasi akaun peribadi kita dan jangan sesekali membenarkan orang yang tidak dikenali memasukan wang ke dalam akaun kita tanpa alasan yang kukuh kerana dikhuatiri ia digunakan di dalam sindiket penipuan.

Kita boleh disabitkan dengan kesalahan tersebut jika kita tidak bertindak dengan cepat.

7. Skim Gores Dan Menang

Gores dan menang merupakan skim yang paling popular ketika era 1990-an. Walaupun skim ini sudah lapok ditelan zaman, ada sesetengah sindiket yang masih lagi menggunakan teknik ini untuk memperdayakan mangsa mereka.

Mangsa yang dikehendaki menggores kad yang diberi oleh pihak sindiket dan mereka akan ditawarkan dengan hadiah yang luar biasa. Jika mangsa terpedaya, (kebanyakan gologan warga emas) mereka akan membuat pembayaran terlebih dahulu sebelum boleh menebus hadiah tersebut.

Sumber Rujukan: https://www.imoney.my/articles/common-money-scams

Jemput baca juga:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Petua Untuk Dapat Bayaran Balik Cukai (Refund) Lebih Cepat

Bantuan Prihatin Nasional (BPN) dia dapat.
Geran Khas Prihatin (GKP) dia dapat.
Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) pun dia dapat.
i-Sinar awal-awal lagi dah dapat.

Sekarang dah masuk musim bulan cukai, maka duit refund cukai pun dia nak dapat cepat. Biasa yang terlibat adalah individu yang makan gaji dan setiap bulan membayar Potongan Cukai Berjadual (PCB).

Baca lagi Kerja Makan Gaji Perlu Tahu Potongan Cukai Berjadual (PCB) dan Apa Jadi Kalau Ada PCB Tapi Tak Hantar Borang Cukai Pendapatan?

Menurut laman web LHDNM,

Keadaan Wujud Bayaran Balik
Bayaran balik cukai wujud apabila:

  1. Pembayar cukai telah membuat bayaran lebih daripada cukai yang sepatutnya,
  2. Pembayar cukai mempunyai lebihan cukai akibat taksiran cukai yang telah dikurangkan, atau
  3. Cukai yang dipotong daripada dividen melebihi tanggungan cukai pendapatannya dalam tahun berkenaan.

Bayaran balik lebihan kredit akan dibuat secara automatik kepada pembayar cukai dalam tempoh 30 hari bekerja dari tarikh Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) dihantar.

Dalam piagam pelanggan LHDN juga ada menjelaskan bahawa LHDN akan membuat pembayaran balik cukai pendapatan bagi Borang Nyata Cukai Pendapatan yang lengkap dan betul dari tarikh penerimaan borang secara e-filing – 30 hari bekerja dari tarikh penerimaan borang.

Maknanya itu paling lambat.

Biasanya jika tiada masalah, memang akan dapat lebih cepat.

Contoh lebihan bayaran cukai tahun taksiran 2020

Semasa isi e-filing, kita akan terus dapat tahu berapa jumlah lebihan cukai (refund) yang bakal diterima.

Untuk elakkan dapat duit refund ini lambat, pastikan ikut 3 petua ini:

  1. Semasa isi e-filing, pastikan semua maklumat dikemaskini. Antara maklumat penting yang diperlukan untuk mempercepatkan proses bayaran balik cukai terlebih bayar ialah nombor akaun bank, alamat surat-menyurat, nombor telefon, alamat e-mel dan nombor pendaftaran syarikat (bagi pembayar cukai kategori syarikat).
  2. Jangan tipu atau silap masuk amaun dekat bahagian pelepasan cukai, nanti LHDN hantar surat audit. Contohnya pelepasan SSPN claim amaun bersih sahaja, bukan berapa banyak duit dimasukkan dalam akaun SSPN anak kita. (Jumlah simpanan dalam tahun 2020 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2020).
  3. Laporkan semua jenis pendapatan yang kita terima. Contohnya jika ada terima pendapatan sewa atau komisen MLM jangan pura-pura tak isi semasa hantar e-filing. Biasanya LHDN ada maklumat ini, dan silap haribulan tak dapat refund tetapi dapat surat audit dan kena bayar penalti.

Ingat, musim bulan cukai ini juga scammer berleluasa. Sekiranya ada menerima sebarang panggilan telefon, SMS, e-mel atau surat yang kata mereka dari LHDN dan meminta nombor akaun bank jangan dilayan.

Walau bagaimanapun jika selepas 30 hari bekerja anda tidak menerima bayaran balik, boleh isikan Borang Maklum Balas Pelanggan http://maklumbalas.hasil.gov.my/ atau melalui panggilan telefon ke Hasil Care Line melalui talian 03-89111000.

Sekejap, dah hantar belum e-filing?

Terkini, pihak LHDN baru melancarkan aplikasi MyTax dengan pelbagai ciri-ciri menarik bagi memudahkan orang ramai untuk membuat e-filing.

Boleh layari https://mytax.hasil.gov.my/

Baca juga artikel-artikel lain berkaitan cukai:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!