Zhong Shanshan, Bilionaire Terkaya Di China Dalam Industri Minuman Dan Farmaseutikal

Siapa sangka dengan menjual air mineral pun boleh berjaya dan menjadi seorang bilionaire, mengatasi Jack Ma yang terkenal dengan syarikat Alibaba. Itulah yang berlaku kepada Zhong Shanshan.

Seperti yang kita sedia maklum, kebanyakan bilionaire yang mendominasi senarai manusia terkaya di dunia adalah di dalam sektor teknologi. Negara China juga tidak terkecuali yang mana kebanyakan bilionaire mereka datangnya dari sektor teknologi.

Tetapi tidak dengan Zhong Shanshan, yang kaya disebabkan perniagaan yang berasaskan produk minuman dan farmaseutikal.

Beliau terkenal di China sebagi lone wolf kerana tidak bergantung kepada sesiapa untuk berjaya. Beliau jarang untuk ditemubual oleh mana-mana stesen televisyen dan tidak menyertai mana-mana pertubuhan kelab bilionaire di China, tidak seperti bilionaire lain yang mempunyai kelab di kalangan mereka.

Asal Usul Zhong Shanshan

Zhong Shanshan dilahirkan pada tahun 1954 dan terpaksa menamatkan persekolahan ketika peringkat darjah lima disebabkan revolusi Negara China yang berlaku. Pada ketika itu, Kerajaan China bertindak ganas terhadap rakyatnya bagi menyebarkan ideologi tersebut.

Ibubapa Zhong Shanshan juga tidak terkecuali menjadi magsa keganasan kerajaan komunis pada ketika itu.

Walaupun hidup di dalam kekejaman, ia tidak melemahkan semangat Zhong Shanshan untuk belajar ke peringkat tertinggi. Ketika berusia 23 tahun, beliau telah memasuki universiti dan dalam masa yang sama bekerja sebagai seorang wartawan untuk surat khabar Zhejiang Daily.

Ketika bekerja sebagai seorang wartawan inilah, yang menyedarkan dirinya bahawa ekonomi China akan berkembang maju pada masa hadapan. Beliau mengetahui perkara tersebut melalui temuramah yang dilakukanya terhadap ramai usahawan di China sepanjang berkerja di sana.

Zhong Shanshan kemudiannya meletak jawatan dan menceburi dunia keusahawanan. Malangnya, beberapa perniagaan beliau tidak berjaya pada mulanya. Walaupun tidak berjaya, beliau tidak pernah berputus asa untuk mencari bidang yang sesuai dengan dirinya.

Akhirnya pada tahun 1993, beliau menemui perniagaan yang dapat memberi keuntungan kepadanya dengan menjadi pembekal suplemen kesihatan di China. Zhong Shanshan telah berjaya membangunkan syarikat yang menghasilkan suplemen di negara tersebut.

Terus Melangkah Lebih Maju

Selepas itu, beliau tidak menoleh ke belakang lagi dalam mengembangkan perniagaannya. Beliau kemudiannya mula mengembangkan perniagaanya dengan menubuhkan lagi satu syarikat iaitu syarikat air minuman yang dikenali sebagai Nongfu Spring.

Syarikat Nongfu Spring ini menjadi syarikat yang terbesar dalam menyediakan air minuman terutamanya jenis air mineral. Masyarakat China yang semakin maju dan amat mementingkan kesihatan telah memilih air mineral ini sebagai air minuman.

Pada tahun 2000, syarikat ini telah mengembangkan lagi perniagaan mereka dengan memperkenalkan kepelbagaian produk minuman untuk syarikat ini.

Selain mempunyai perniagaan minuman, Zhong Shanshan juga merupakan pemegang saham terbesar di dalam syarikat Beijing Wantai Biological Pharmacy dengan pegangan sebanyak 75%. Ketika krisis pandemik masih belum reda, beliau telah melancarkan IPO untuk syarikat farmaseutikalnya itu pada bulan April yang lalu di Shanghai Stock Exchange.

Sambutan yang diterima oleh pelabur sangat menggalakkan disebabkan syarikat itu sedang membangunkan vaksin untuk Covid-19.

Pada bulan lepas pula, Zhong Shanshan turut mengapungkan saham syarikat keduanya iaitu Nongfu Spring di Hong Kong Exchange dan sambutan yang diterimanya juga turut memberangsangkan.

Syarikat minuman tersebut kini bernilai sebanyak $48 bilion dan merupakan salah sebuah syarikat minuman terbesar di dunia daripada segi market capitalization selepas Coca-Cola dan Pepsi.

Hasil kekayaan yang diperolehi oleh Zhong Shanshan selepas mengapungkan kedua syarikat miliknya itu adalah sebanyak $58.7 bilion dan menjadikannya lelaki terkaya di China pada hari ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelabur Baru, Sila Baca 10 Checklist Ini Sekarang

Jika anda serius nak buat duit dan berjaya di pasaran saham, hentikan mindset ‘main’ saham sekarang dan set dalam kepala untuk melabur saham. Kalau hartanah pandai pula kau sebut melabur dalam hartanah.

Bagi pelabur baru, ikut panduan yang disediakan di bawah:

1. Buka Akaun CDS

Nama penuhnya ialah Central Depository System, iaitu di mana anda mendepositkan wang tunai bagi membolehkan anda membuat jual beli saham. Nak beli, masukkan duit dan boleh beli ikut modal, dan bila dah jual, hasil penjualan tersebut masuk semula ke akaun CDS.

Kos untuk membuka akaun CDS hanyalah RM10.00, tetapi ada juga broker boleh membuatkannya secara percuma.

Di Malaysia, sehingga kini terdapat 10 broker patuh syariah seperti berikut:

  1. Affin-Hwang Investment Bank (window)
  2. AmInvestment Bank (window)
  3. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  4. CIMB Investment Bank (window)
  5. Hong Leong Investment Bank (window)
  6. Jupiter Securities Sdn Bhd (window)
  7. Kenanga Investment Bank (window)
  8. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  9. Maybank Investment Bank (window)
  10. RHB Investment Bank (window)

Kami juga syorkan anda untuk baca :
1. Perbezaan Akaun CDS Islamik dan Konvensional
2. Senarai Perbandingan Brokerage Fee Untuk Syarikat Broker Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

2. Masukkan Duit Dekat Trading Platform

Dah buka akaun CDS dengan mana-mana bank pelaburan / broker daripada senarai di atas, langkah seterusnya adalah log masuk ke trading platform yang diberi. Broker biasanya akan emel anda maklumat username dan password selepas akaun CDS dah lulus.

Trading platform merupakan aplikasi komputer / sistem yang membolehkan anda melihat, mengkaji, membeli dan menjual saham-saham yang tersenarai di Bursa Malaysia. Boleh bertanya kepada remisier anda jika ada masalah menggunakannya

Lain broker, lain rupa bentuk trading platform – tapi asasnya tetap sama.

3. Duit Modal

Ini subjektif, ikut kemampuan. Ada yang bermodalkan 5 ribu, 10 ribu, ada 30 ribu, tak kurang juga 100 ribu.

Banyak saham syarikat di Bursa Malaysia yang didagangkan bawah RM1.00 untuk sesaham, dan minima pembelian adalah 100 unit saham atau pun dikira sebagai satu lot.

Jika kita ambil contoh sebuah syarikat yang berharga RM1.00 sesaham, ini bermakna modal permulaan hanyalah RM100 bagi membeli 1 lot saham syarikat tersebut.

Saham bawah RM1

Gambar : Contoh saham syarikat berharga bawah RM1

Kalau tak berani guna duit sendiri, boleh mulakan dengan paper trade terlebih dahulu. Buat pembelian dan penjualan secara olok-olok dan merekodkannya menggunakan sebuah jurnal.

Boleh lah tahu saham apa anda beli, tarikh, masa dan kenapa anda beli saham tersebut. Bila anda jual saham tersebut, rekodkan juga benda yang sama.

Baca juga Dah Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace?

4. Scanner

Tahu kan di Bursa Malaysia terdapat lebih daripada 600 saham patuh syariah? Sempat ke nak tengok saham mana yang sedang menaik, saham mana yang sedang menurun, saham mana nak isytihar dividen, saham mana baru menang kontrak jutaan ringgit?

Mesti tak sempat punya lah…

Sebab tu kita perlukan scanner, iaitu sebuah aplikasi yang boleh memberitahu anda semua maklumat ini.

Ada scanner yang anda perlu bayar ratusan ringgit untuk penggunaan selama setahun, ada yang berharga ribuan ringgit juga. Boleh cuba Bursa Station atau Share Investor. Tapi ada juga yang percuma – antaranya KLSE Scanner (Bursa) & BursaMarketPlace

 5. Trading Plan

Belajar saham. Trading plan
Sumber gambar : The Protege, Asri Ahmad Academy

Dengan menggunakan scanner tadi, tibalah masa untuk anda membuat Trading Plan. Apa tu?

Trading Plan ni lah yang akan anda gunakan untuk menetapkan pada harga apa anda patut membeli sesebuah saham, pada harga apa anda patut jual selepas mencapai sasaran anda, dan pada harga apa anda patut jual bagi meminimakan kerugian.

Bila dah ada Trading Plan tu, pastikan anda ikut dan jangan mengelat pula.

Contoh jika dah set target nak untung 10% dalam masa seminggu tu, sila jual jika ia mencapai target tersebut – jangan tunggu lama-lama takut harganya turun semula dan akhirnya anda tidak untung apa-apa.

Baca lagi Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham

6. Persediaan Emosi

Boleh dikatakan perkara inilah yang paling ramai orang gagal.

Ramai yang terlalu mengikut emosi apabila membuat pelaburan saham. Bila dah rugi, tak reti nak Stop Loss (jual pada harga anda sanggup rugi).

Bila dah capai sasaran untung atau melepasinya, tak reti pula nak jual; simpan lagi kot-kot naik harganya.

Itulah pentingnya anda mengikut trading plan yang rasional, supaya anda ada garis panduan yang kukuh. Dan bukan setiap hari merupakan hari yang baik untuk membeli atau menjual, kadang-kadang anda perlu juga menjadi pemerhati.

 7. Ilmu

Belajar saham bersama Tn Hj Asri

Senang ke senang ilmu pelaburan saham ni? Ada yang masuk-masuk je terus kaya tak?

Jawapannya, tanpa ilmu tak ke mana jua. Apa pun ilmu tersebut, tanpa bahan bacaan yang betul, guru yang mengajar dan tahap penghadaman ilmu yang baik, ada wang sejuta pun belum tentu boleh gandakan duit tu.

Tapi kalau ada ilmu, duit RM 10 ribu pun boleh dikembangkan menjadi sejuta dalam tempoh 20-30 tahun akan datang.

8. Banyakkan Membaca

Dah ada ilmu, jangan lupa membaca dan teruskan usaha menambah ilmu. Setiap hari, ada je perkara baru yang berlaku dan bakal memberi kesan terhadap pasaran saham.

Contoh 1 : Ringgit jatuh, bukan bermakna semua syarikat akan turut terkesan – syarikat pengeksport ada kelebihan kerana dapat keuntungan lebih (sebab mereka berniaga dalam USD)

Contoh 2 : Tarif elektrif naik, jangan lupa ‘tengok’ saham Tenaga Nasional; iaitu pembekal elektrik utama Malaysia apa jadi dengan saham tersebut.

Contoh 3 : Apabila harga minyak dunia menurun, cuba tengok apa jadi dengan syarikat-syarikat oil & gas. Banyak yang terpaksa buang pekerja dan kurangkan kos.

9. Praktis, Praktis, Praktis!

Pepatah seorang pahlawan ada mengatakan yang berbunyi, “Saya tak takut dengan seseorang yang berlatih 1000 jenis tumbukan hanya sekali, tapi saya gentar dengan seseorang yang berlatih satu tumbukan sebanyak 1000 kali.”

Apabila kita mempelajari sesuatu teknik di dalam pelaburan saham, pastikan anda praktis dan praktis dan praktis sampai anda betul-betul mahir. Tak guna belajar seribu teknik sekalipun tapi tak praktis.

Rugi dalam saham itu pasti, tapi apabila anda mula mengasah teknik anda sampai jadi, risiko kerugian tu dapat dikurangkan.

10. Mula Membeli Saham

Pasaran saham di Bursa Malaysia (Bursa Stock Exchange) dibuka setiap hari Isnin hingga Jumaat (kecuali cuti umum), dari jam 9.00 pagi hingga 12.30 petang untuk sesi pagi, dan bersambung semula jam 2.30 petang hingga 5.00 petang.

Log masuk ke trading platform, cari saham syarikat yang anda nak beli (biasanya ada fungsi carian). Masukkan kuantiti, pilih harga yang ingin dibeli, masukkan PIN Number, baca Bismilllah….tekan Buy.

Ingat fakta ini, terutamanya kepada yang menggunakan khidmat remisier untuk jual beli:

1 lot =100 unit bukan lagi 1,000 unit.

Jika nak beli sebutlah dalam unit, lebih mudah. Nak beli 1,000 unit jangan sebut 10 lot tapi sebutlah 1,000 unit supaya remisier yang dengar tu senang faham sebab bila sebut 10 lot takut ‘remisier lama’ akan ingat anda nak order 10,000 unit dan bukan 1,000 unit.

 BONUS

Eh ada bonus pula? Ini sudah bagus.

11. Tawakkal

Apa pun yang kita rancang dan buat, Tuhan yang menentukan. Pastikan hubungan anda dengan Tuhan sentiasa dalam keadaan baik, jaga solat wajib, rajin baca Al-Quran, lakukan solat dhuha, banyakkan sedekah, banyakkan berdoa dan bermacam-macam lagi.

Dengan izin Allah, semua yang baik-baik pasti datang.

12. Kumpulan Sokongan

Ramai pelabur saham baru apabila sekali rugi; terus rasa serik. Tapi dengan adanya kumpulan sokongan, masing-masing dengan minat yang sama, tolong-menolong adalah kuncinya.

Biasa tengok orang main bola sorang-sorang ke secara berkumpulan?

Carilah mentor yang menyediakan kemudahan ulangkaji atau kumpulan sokongan (WhatsApp, Telegram Group). Banyak yang boleh dikongsikan bersama, kajian-kajian yang dijalankan, apa sentimen terbaru pasaran, tips-tips semasa.

Kan ada 600+ syarikat patuh syariah, kalau ada 60 orang dalam kumpulan, seorang kaji 10 syarikat dah cukup, daripada anda seorang diri nak kaji semua 600+ syarikat; memang tak lah kan?

Iklan

Top 10 Saham Syariah Paling Untung Tahun 2019 (Kategori Small Cap dan Mid Cap)

Di kala FBM KLCI mencatatkan penurunan sebanyak 6%, ramai yang kata market Malaysia tak berapa bagus.

Indeks FBM KLCI 2 Januari 2019: 1,690.58 Mata

Indeks FBM KLCI 31 Disember 2019: 1,588.76 Mata

Penurunan Setahun: -101.82 Mata atau -6.02%

Kita ada lebih 900 public listed companies yang tak masuk dalam kiraan KLCI. Ramai tak tahu sebenarnya pasaran Small Cap dan Mid Cap adalah sangat aktif dan orang ramai berupaya untuk meraih keuntungan beratus-ratus peratus dalam masa setahun.

Kami ulang, beratus-ratus peratus dalam masa setahun.

Tak percaya, tengok saja senarai di bawah:

Sumber: Screener iSaham

$KAB… 394.87%
$MASTER… 334.78%
$SEALINK…323.81%
$KPOWER…311.43%
$SCIB…295.83%
$ZECON…266.67%
$DSONIC…265.43%
$FPGROUP…254.55%

Macamana nak kira peratusan keuntungan? Kita ambil contoh KAB yang berada di tempat pertama dalam senarai:

Harga 2 Januari 2019: RM0.195
Harga 31 Disember 2019: RM0.965
Kenaikan Setahun: RM0.965 – RM0.195 = RM0.77
Peratus Kenaikan: (RM0.77 / RM0.195) * 100 = 394.87%

1. KAB

Sumber: Bursa Marketplace

2. MASTER

Sumber: Bursa Marketplace

3. SEALINK

Sumber: Bursa Marketplace

4. KPOWER

Sumber: Bursa Marketplace

5. SCIB

Sumber: Bursa Marketplace

6. ZECON

Sumber: Bursa Marketplace

7. DSONIC

Sumber: Bursa Marketplace

8. FPGROUP

Sumber: Bursa Marketplace

9. PENERGY

Sumber: Bursa Marketplace

10. CARIMIN

Sumber: Bursa Marketplace

Banyak Yang Asalnya Penny Stock, Kini Berharga RM1 Dan Ke Atas

Memang power kebanyakan saham yang berada dalam senarai Top 10 Saham Syariah Paling Untung Tahun 2019 (Kategori Small Cap dan Mid Cap, Bawah RM2 Bilion) ni. Pada awal tahun 2019, harganya baru bersen-sen. Namun pada penghujung tahun 2019, ada yang telah mencecah RM1 dan ke atas.

Dalam pasaran saham, sejarah mungkin berulang. Apakah saham penny yang bakal meletup-letup pula tahun 2020 ini? Yang harga sekarang bersen-sen, berpotensi untuk naik sampai RM1 pada hujung tahun 2020?

Mereka yang dah ada ilmu pastinya dapat rebut peluang ini. Tahniah kepada para pedagang Bursa Malaysia.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Year) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Baru nak berjinak-jinak dengan pelaburan saham? Jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Semoga tahun 2020 kita bangkit dan peroleh keuntungan yang lebih besar lagi.

Iklan

Minggu Penting Pasaran Global: Ini Empat Catalyst Yang Anda Perlu Tahu

Minggu ini akan menjadi tempoh yang sibuk bagi pasaran global, di mana mesyuarat bank pusat Amerika Syarikat (Federal Reserve) akan menjadi peristiwa penting dalam mencorak pergerakan pasaran global dalam masa terdekat.

The Fed akan mengumumkan hasil mesyuaratnya pada awal pagi Khamis (21 Jun 2019), dengan majoriti penganalisis menjangka tiada perubahan kepada dasar kewangan semasa di Amerika Syarikat. Walaubagaimanapun, disebabkan ketegangan di antara Amerika Syarikat dan China yang tidak berpenghujung, ramai pemerhati pasaran yang melihat potensi pemotongan kadar faedah The Fed pada tahun ini.

Pelabur global juga akan memberi perhatian kepada mesyuarat tiga bank pusat utama dunia; iaitu Eropah, United Kingdom dan Jepun.

Dengan pertumbuhan ekonomi dunia yang semakin perlahan, pelabur mengambil langkah berhati-hati terutamanya dengan dasar perlindungan ekonomi domestik oleh Presiden Trump. Berkemungkinan Eropah dan Jepun bakal menjadi mangsa terbaru tarif dari Amerika, dan ini akan menyumbang kepada pendekatan yang lebih longgar oleh bank pusat.

Data ekonomi China pada Jumaat lalu dilihat sebagai amaran kepada ekonomi global, di mana pengeluaran industri semakin perlahan pada bulan Mei. Data merekodkan bacaan terendah dalam tempoh 17 bulan dengan pelaburan pula semakin merosot.

Berikut adalah empat tema utama yang bakal mempengaruhi lanskap pasaran dunia sepanjang minggu ini.

1. Pengumuman Penting Mesyuarat The Federal Reserve

Bank pusat Amerika Syarikat akan mengumumkan hasil mesyuaratnya pada hari Khamis (21 Jun 2019) pada jam 2 pagi dengan jangkaan tiada perubahan kepada dasar semasa. The Fed dalam mesyuarat kali ini dijangka akan memberi isyarat penurunan kadar faedah di mana pasaran telah menyerap (priced-in) dua pemotongan kadar faedah pada tahun ini. Penurunan kadar faedah pertama dijangka akan diumumkan pada mesyuarat bulan Julai akan datang.

Nada ucapan Pengerusi Fed Jerome Powell sejak akhir-akhir ini dilihat lebih ‘dovish’, apabila tidak lagi menekankan kadar inflasi yang rendah hanyalah bersifat ‘sementara’. Malah beliau menekankan bank pusat akan lebih ‘bersabar’ sebelum membuat sebarang keputusan halatuju monetari.

Ekonomi Amerika Syarikat masih berkembang dengan baik, tetapi data pekerjaan terbaru yang meleset daripada jangkaan akan menjadi topik perbincangan oleh The Fed pada minggu ini.

Selain kenyataan awal yang akan dikeluarkan tepat jam 2 pagi, pasaran juga akan memberi perhatian kepada laporan ekonomi yang dikeluarkan oleh Federal Reserve, khususnya analisis dot-plot.

Seperti yang diperkatakan tadi, pasaran menjangka dua kali pemotongan kadar faedah pada tahun ini. Jika  The Fed menunjukkan isyarat tiada pemotongan atau hanya satu kali pemotongan kadar, ini akan menjadi faktor kelemahan pasaran Wall Street disebabkan kadar faedah yang kekal tinggi.

Tetapi jika The Fed menepati jangkaan pasaran dengan menunjukkan isyarat dua pemotongan kadar faedah, Wall Street dijangka mengukuh pada hari tersebut.

2. Mesyuarat Tiga Bank Pusat Utama Dunia

Selain The Fed, perhatian pasaran global juga akan terarah kepada tiga lagi bank pusat utama yang lain iaitu, mesyuarat tahunan selama tiga hari European Central Bank (ECB) di Sintra Portugal, mesyuarat Bank of Japan (BoJ) dan mesyuarat Bank of England (BoE).

Presiden ECB, Mario Draghi dua tahun lalu telah mencetuskan penjualan bon yang agak besar selepas beliau memberi komen tentang ekonomi Eropah yang semakin ‘kukuh secara menyeluruh’. Walaubagaimanapun, selepas dua tahun ia jadi sebaliknya apabila ECB kini dilihat akan mengambil langkah yang lebih longgar dalam dasar kewangan di Eropah.

BoJ adalah satu-satunya bank pusat utama dengan kadar faedah negatif (-0.10%). Jika diperhatikan sasaran untuk mencapai inflasi 2% semakin jauh daripada sasaran, dengan bank pusat utama dunia kini berada di landasan dasar yang lebih longgar. Ia mungkin memotong kadar faedah daripada  -0.10% kepada -0.30% seperti mana yang dijangka oleh sesetengah penganalisis pasaran.

Seterusnya pada hari yang sama, Bank of England akan mengumumkan dasarnya pada pukul 7 petang Khamis (21 Jun 2019) waktu Malaysia.

3. Pasaran Minyak Mentah Dunia

Serangan kedua terhadap kapal yang membawa muatan minyak mentah di Timur Tengah telah menyebabkan kenaikan harga komoditi hitam. Harga melonjak selepas serangan pada hari Khamis (13 Jun 2019) di Oman yang mencetuskan kebimbangan terhadap bekalan minyak antarabangsa.

Walaupun kenaikan direkodkan selama dua hari berturut-turut, tetapi penanda aras West Texas Intermediate (WTI) mencatat kerugian hampir 3% sepanjang minggu lalu. Di antara penyebabnya adalah faktor perang perdagangan Amerika Syarikat dan China, serta permintaan global yang semakin berkurangan.

Organization of the Petroleum Exporting  Countries (OPEC) sendiri menjangka penurunan permintaan minyak mentah bagi separuh kedua tahun 2019. OPEC dijangka akan membincangkan tambahan potongan bekalan di kalangan ahli pada mesyuarat bulan ini dan usaha untuk menstabilkan harga pasaran.

4. Data PMI Zon-Eropah

Ekonomi global semakin perlahan sejak beberapa bulan yang lalu dengan ketegangan perdagangan semakin memuncak baru-baru ini.

Minggu ini, tumpuan akan tertumpu kepada data aktiviti ekonomi PMI (Purchasing Managers’ Indexes) di Eropah yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat (22 Jun 2019). Tinjauan yang dijalankan oleh Markit ini adalah petunjuk signifikan kepada pertumbuhan ekonomi di blok tersebut.

Indikator paling signifikan iaitu indeks sektor pembuatan Jerman mencatat bacaan di bawah 50 sejak beberapa bulan lalu. Data ini dijangka meningkat daripada 44.3 kepada 44.6.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Apa Itu Circuit Breaker Dalam Saham?

Circuit Breaker ataupun ‘pemutus litar’ merupakan satu langkah yang diperkenalkan oleh Bursa Malaysia pada Mac 2002 dengan tujuan untuk menstabilkan ketidaktentuan pasaran dan memutuskan sama ada dagangan digantung sementara atau pun digantung sepenuhnya. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan keyakinan pelabur.

Ia akan diaktifkan secara automatik apabila rekod KLCI merosot 10, 15 dan 20 peratus daripada paras ditutup pada hari sebelumnya. Rujuk jadual dibawah untuk penerangan lanjut:

Tahap Pencetus Litar Pemutus Bursa Malaysia Peringkat/ Keadaan Dan Tempoh Renti Dagangan
Tahap Pencetus Penurunan FBMKLCI Dari 9:00 am – Sebelum 11:15 am Dari 11:15 am – 12:30 pm Dari 2:30 pm – Sebelum 3:30 pm Dari 3:30 pm – 5:00 pm
1 FBMKLCI jatuh ke agregat 10% atau lebih banyak tetapi kurang daripada 15% indeks penutup hari pasaran sebelumnya. 1 Jam Sesi Dagangan Berehat 1 Jam Sesi Dagangan Berehat
2 FBMKLCI jatuh ke agregat sama atau lebih daripada 15% tetapi kurang daripada 20% indeks penutup hari pasaran sebelumnya. 1 Jam Sesi Dagangan Berehat 1 Jam Sesi Dagangan Berehat
3 FBMKLCI jatuh ke agregat sama atau lebih daripada 20% indeks penutup hari pasaran sebelumnya 9.00 a.m. – 12.30 p.m. 2.30 p.m. – 5.00 p.m.
Rehat Hari Dagangan Rehat Hari Dagangan

Bagaimana Paras Pengaktifan Circuit Breaker Dikira?

Terdapat tiga (3) paras aktif Circuit Breaker yang berasaskan penurunan 10%, 15% dan 20% FBMKLCI daripada indeks penutupan hari pasaran sebelumnya. Contoh berikut menggambarkan bagaimana paras aktif itu dikira.

Contoh Senario:

Andaikan indeks penutupan FBMKLCI pada 30 Julai ialah 600 poin. Paras aktif Circuit Breaker pada 31 Julai akan dikira berdasarkan indeks penutupan 30 Julai dengan menggunakan paras peratusan yang ditentukan sebelumnya, iaitu 10%, 15% dan 20% bagi setiap paras aktif. Keputusan paras indeks yang diperoleh daripada kiraan akan menjadi paras aktif efektif pada hari tersebut (31 Julai).

Apabila FBMKLCI menurun akibat paras aktif masing-masing, dagangan pasaran saham akan dihentikan buat sementara.

Jadual 1: Andaikan indeks penutupan hari pasaran sebelumnya ialah 600 poin.

Paras Aktif dan Peratusan Penurunan Poin Indeks Tahap Circuit Breaker FBMKLCI Tempoh Masa Terhenti Dagangan
Level 1 – 10% 60 540 poin 1 jam
Level 2 – 15% 90 510 poin 1 jam
Level 3 – 20% 120 480 poin Sepanjang hari

Dalam contoh ini, paras pertama Circuit Breaker akan diaktifkan pada penurunan 10% daripada 60 poin dalam indeks penutupan FBMKLCI 600 poin. Bagi paras kedua Circuit Breaker (15%), penurunan akan menjadi 90 poin sementara bagi paras ketiga Circuit Breaker (20%), penurunan menjadi 120 poin.

Oleh itu, sekiranya penurunan FBMKLCI di bawah indeks penutupan hari pasaran sebelumnya atau di bawah:

  1. 540 poin – dagangan dihentikan selama satu (1) jam jika aktif pada atau sebelum 11.15 pagi atau 3.30 petang, atau sepanjang sesi dagangan jika aktif pada atau selepas 11.15 pagi atau 3.30 petang.
  2. 510 poin – dagangan dihentikan selama satu (1) jam jika aktif pada atau sebelum 11.15 pagi atau 3.30 petang, atau sepanjang sesi dagangan jika aktif pada atau sebelum 11.15 pagi atau 3.30 petang.
  3. 480 poin – dagangan dihentikan sepanjang hari.

Sejak circuit breaker diperkenalkan, sudah beberapa kali ia diaktifkan untuk pasaran KLCI. Apabila ini berlaku, pelabur sepatutnya mengambil tahu akan keadaan pasaran semasa agar dapat membuat keputusan pelaburan yang lebih tepat selepas dagangan bersambung.

Rujukan: Bursa Malaysia

Apa Kita Boleh Buat Bila Circuit Breaker Ni Diaktifkan?

Bila Circuit Breaker dicetuskan, pertama sekali kena bawa bertenang dan kawal emosi masing-masing. Cari maklumat dan ambil tahu kenapa ianya berlaku. Adakah ianya sebab spekulasi atau panik yang melampau? Apa kata pakar-pakar pelaburan pula?

Bila dah tahu apa puncanya, boleh kita buat plan yang sewajarnya. Masa inilah kita tentukan nak Cut Loss, bagi mereka yang tak sempat nak cut loss; nak pergi bercuti bagi mereka yang tidak mempunyai sebarang pegangan; atau nak makan popcorn sambil tengok apa yang terjadi dan reaksi pasaran.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!