Zhong Shanshan, Bilionaire Terkaya Di China Dalam Industri Minuman Dan Farmaseutikal

Siapa sangka dengan menjual air mineral pun boleh berjaya dan menjadi seorang bilionaire, mengatasi Jack Ma yang terkenal dengan syarikat Alibaba. Itulah yang berlaku kepada Zhong Shanshan.

Seperti yang kita sedia maklum, kebanyakan bilionaire yang mendominasi senarai manusia terkaya di dunia adalah di dalam sektor teknologi. Negara China juga tidak terkecuali yang mana kebanyakan bilionaire mereka datangnya dari sektor teknologi.

Tetapi tidak dengan Zhong Shanshan, yang kaya disebabkan perniagaan yang berasaskan produk minuman dan farmaseutikal.

Beliau terkenal di China sebagi lone wolf kerana tidak bergantung kepada sesiapa untuk berjaya. Beliau jarang untuk ditemubual oleh mana-mana stesen televisyen dan tidak menyertai mana-mana pertubuhan kelab bilionaire di China, tidak seperti bilionaire lain yang mempunyai kelab di kalangan mereka.

Asal Usul Zhong Shanshan

Zhong Shanshan dilahirkan pada tahun 1954 dan terpaksa menamatkan persekolahan ketika peringkat darjah lima disebabkan revolusi Negara China yang berlaku. Pada ketika itu, Kerajaan China bertindak ganas terhadap rakyatnya bagi menyebarkan ideologi tersebut.

Ibubapa Zhong Shanshan juga tidak terkecuali menjadi magsa keganasan kerajaan komunis pada ketika itu.

Walaupun hidup di dalam kekejaman, ia tidak melemahkan semangat Zhong Shanshan untuk belajar ke peringkat tertinggi. Ketika berusia 23 tahun, beliau telah memasuki universiti dan dalam masa yang sama bekerja sebagai seorang wartawan untuk surat khabar Zhejiang Daily.

Ketika bekerja sebagai seorang wartawan inilah, yang menyedarkan dirinya bahawa ekonomi China akan berkembang maju pada masa hadapan. Beliau mengetahui perkara tersebut melalui temuramah yang dilakukanya terhadap ramai usahawan di China sepanjang berkerja di sana.

Zhong Shanshan kemudiannya meletak jawatan dan menceburi dunia keusahawanan. Malangnya, beberapa perniagaan beliau tidak berjaya pada mulanya. Walaupun tidak berjaya, beliau tidak pernah berputus asa untuk mencari bidang yang sesuai dengan dirinya.

Akhirnya pada tahun 1993, beliau menemui perniagaan yang dapat memberi keuntungan kepadanya dengan menjadi pembekal suplemen kesihatan di China. Zhong Shanshan telah berjaya membangunkan syarikat yang menghasilkan suplemen di negara tersebut.

Terus Melangkah Lebih Maju

Selepas itu, beliau tidak menoleh ke belakang lagi dalam mengembangkan perniagaannya. Beliau kemudiannya mula mengembangkan perniagaanya dengan menubuhkan lagi satu syarikat iaitu syarikat air minuman yang dikenali sebagai Nongfu Spring.

Syarikat Nongfu Spring ini menjadi syarikat yang terbesar dalam menyediakan air minuman terutamanya jenis air mineral. Masyarakat China yang semakin maju dan amat mementingkan kesihatan telah memilih air mineral ini sebagai air minuman.

Pada tahun 2000, syarikat ini telah mengembangkan lagi perniagaan mereka dengan memperkenalkan kepelbagaian produk minuman untuk syarikat ini.

Selain mempunyai perniagaan minuman, Zhong Shanshan juga merupakan pemegang saham terbesar di dalam syarikat Beijing Wantai Biological Pharmacy dengan pegangan sebanyak 75%. Ketika krisis pandemik masih belum reda, beliau telah melancarkan IPO untuk syarikat farmaseutikalnya itu pada bulan April yang lalu di Shanghai Stock Exchange.

Sambutan yang diterima oleh pelabur sangat menggalakkan disebabkan syarikat itu sedang membangunkan vaksin untuk Covid-19.

Pada bulan lepas pula, Zhong Shanshan turut mengapungkan saham syarikat keduanya iaitu Nongfu Spring di Hong Kong Exchange dan sambutan yang diterimanya juga turut memberangsangkan.

Syarikat minuman tersebut kini bernilai sebanyak $48 bilion dan merupakan salah sebuah syarikat minuman terbesar di dunia daripada segi market capitalization selepas Coca-Cola dan Pepsi.

Hasil kekayaan yang diperolehi oleh Zhong Shanshan selepas mengapungkan kedua syarikat miliknya itu adalah sebanyak $58.7 bilion dan menjadikannya lelaki terkaya di China pada hari ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!