4 Kriteria Yang Golongan Muda Cari Dalam Sistem Perbankan

Orang muda bergantung kepada akaun simpanan dan perlu memeriksa akaun mereka dari semasa ke semasa untuk menguruskan kewangan. Mereka memerlukan perkhidmatan bank yang efisen dan tidak gentar untuk menukar bank untuk mencari perkhidmatan yang memuaskan.

Apakah ciri-ciri yang menentukan pemilihan bank bagi mereka?

1. Keselesaan

Orang muda ini memerlukan perkhidmatan yang tidak rumit. Mereka juga merupakan pengguna teknologi yang tegar. Majoriti golongan muda adalah pengguna “Online Banking”. Hampir semua transaksi seperti pemindahan wang, pembayaran bil dan pemeriksaan akaun dilakukan secara online.

Tetapi, apa yang menentukan pemilihan bank ini adalah aplikasi online banking yang mesra pengguna. Mereka mungkin tidak akan menggunakan aplikasi jika masa yang diambil untuk sesuatu transaksi terlalu lama ataupun melibatkan proses yang leceh.

Pihak bank perlu mereka bentuk aplikasi yang mudah untuk digunakan kerana aplikasi tersebut bukan sahaja digunakan untuk memeriksa baki akaun semata-mata, tetapi ada segelintir yang menggunakannya untuk menguruskan aset kewangan mereka.

2. Kemudahan

Walaupun sering melakukan urusniaga secara online, kita masih tidak dapat menafikan kepentingan ciri-ciri bank standard seperti kemudahan bank fizikal, jumlah cawangan untuk berurus niaga dan jumlah mesin ATM.

Kemudahan bank fizikal seperti kelulusan pinjaman yang cepat dan kemudahan pembiayaan adalah antara kelebihan yang dapat menarik minat golongan muda ini. Antara kemudahan pembiayaan yang diminati golongan muda semestinya kelulusan kad kredit dan juga pelan ansuran tanpa faedah ataupun Zero Interest Installment Plan (ZIIP).

Rangkaian mesin ATM yang banyak juga penting untuk memudahkan pengeluaran wang di mana-mana sahaja. Pasti tidak sukar hendak mencari mesin ATM jika kita memerlukan tunai dengan segera.

3. Kelebihan

Kelebihan di sini bermaksud faedah ganjaran seperti kadar faedah yang tinggi untuk akaun deposit, cashback untuk setiap pembelian dan juga pengumpulan mata ganjaran untuk menebus hadiah-hadiah yang menarik.

Ramai juga daripada golongan muda menjadikan perbankan tanpa bayaran (no-fee banking) sebagai suatu keutamaan.

4. Pengalaman

Memang tidak dapat dinafikan yang golongan muda sangat suka akan pengalaman yang baru dan menarik. Bank juga perlu memberikan pengalaman dan layanan yang terbaik kepada golongan muda ini.

Pihak bank bukan sahaja bersaing dengan bank-bank lain dalam memberikan pengalaman ini, tetapi perlu bersaing dengan kedai-kedai seperti Sephora dan Apple untuk menarik minat golongan muda. Mereka perlu mencipta pengalaman baru ketika golongan muda ini pergi ke bank.

Antaranya adalah dengan menyediakan permainan yang menarik dan dapat hadiah yang lumayan seperti pakej pelancongan atau tiket konsert.

Bagi golongan muda, bank bukan sahaja dilihat sebagai tempat untuk membuat pelaburan, mengeluarkan wang dan membuat pinjaman. Mereka melihat bank sebagai satu tempat untuk membina asas kewangan yang kukuh dan selamat.

Golongan muda memerlukan bantuan pihak bank untuk menguruskan dan memberikan khidmat nasihat kewangan.

Oleh itu, pihak bank perlu membina hubungan yang baik dengan golongan muda ini dengan mempromosi produk dan perkhidmatan yang sesuai, interaktif dan menyediakan perkhidmatan berasaskan pendidikan kewangan kepada mereka.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.