3 Jenis Persaraan, Oleh Itu Rancanglah Persaraan Anda Dengan Baik

Media sosial sekarang kecoh perihal kemahuan rakyat supaya kerajaan beri kebenaran pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000 dari Akaun 1 secara ‘one-off’ kepada semua pencarum.

Kerajaan juga telah beri kebenaran untuk pengeluaran Akaun 1 sekiranya hilang pekerjaan. Pengeluaran Akaun 1 boleh dilakukan sehingga RM60,000 bergantung kepada baki akaun 1 KWSP.

Kalau bincang mengenai persaraan, ramai yang pandang remeh mengenai persediaan untuk persaraan. Mereka yang masih muda akan rasa dana persaraan tidak diperlukan kerana rasa masa masih panjang sebelum kita bersara.

Cuba kita bayangkan, kita ambil contoh Ali yang mula bekerja umur 25 tahun. Ali perlu bekerja selama 35 tahun sehingga umur 60 tahun. Lepas bersara, Ali tidak mempunyai pendapatan dan perlu bergantung kepada simpanan sehingga meninggal dunia.

Kalau kita buat anggaran kasar, berapa peratus gaji yang perlu kita simpan supaya dana persaraan mencukupi untuk menampung perbelanjaan selama tempoh persaraan sedangkan kita hanya bekerja selama 35 tahun?

Mari kita lihat beberapa jenis persaraan yang boleh terjadi dalam hidup kita.

1. Persaraan Wajib (Mandatory)

Persaraan wajib adalah persaraan sekiranya kita mencapai had umur persaraan iaitu 60 tahun. Kebiasaannya mereka yang mencapai umur 55 ke 60 tahun, tahap produktiviti akan menurun.

Apabila mencapai umur persaraan 60 tahun, majikan boleh memberhentikan pekerja tetap atas alasan sudah mencapai umur persaraan.

Setiap orang perlu bersedia daripada segi kewangan untuk memastikan pesara mampu meneruskan kehidupan tanpa perlu bekerja. Simpanan KWSP merupakan salah satu cara untuk memastikan mereka yang mencapai umur persaraan mempunyai sumber kewangan yang mencukupi.

Namun begitu, menurut laporan tahunan KWSP 2018, 2.8 juta rakyat Malaysia mempunyai simpanan kurang daripada RM20,000. Data ini sangat membimbangkan kerana sudah pastinya ia tidak mencukupi untuk pesara menampung kehidupan mereka.

Selain bergantung kepada caruman KWSP, cara lain untuk meningkatkan tabung persaraan adalah dengan membuat caruman tambahan ke dalam akaun KWSP atau membuka akaun Private Retirement Scheme (PRS), dana persaraan yang diuruskan oleh pihak swasta.

2. Persaraan Pilihan (Optional)

Persaraan pilihan ialah kelebihan untuk mereka yang mampu bersara awal kerana sudah mempunyai tahap kewangan yang mencukupi. Kebiasaannya mereka yang sudah mencapai kebebasan kewangan mempunyai pilihan untuk bersara awal.

Cara untuk mencapai persaraan awal ialah dengan memastikan kita mempunyai pendapatan pasif yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan hidup kita.

3. Persaraan Akibat Keadaan Kesihatan

Ada juga yang terpaksa bersara awal kerana keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan terutama apabila umur dah semakin lanjut. Mereka yang mengalami sakit kritikal atau hilang upaya kekal tidak lagi mampu untuk bekerja.

Situasi ini sangat sukar untuk mereka yang tidak mempunyai perancangan kewangan yang baik, kerana tahap kesihatan mungkin berubah sekelip mata seperti ditimpa kemalangan dan sebagainya.

Mereka yang cakna dengan perancangan kewangan peribadi sudah pasti akan mempunyai pelan takaful nyawa dan insurans sebagai income replacement akibat tidak lagi mampu bekerja.

Kesimpulan

Adalah penting untuk kita merancang kewangan dengan baik dan pastikan kita mempunyai dana persaraan yang mencukupi. Selain daripada itu, ada juga yang terlibat dengan gerakan FIRE iaitu Financial Independence, Retire Early untuk bersara awal.

Dana persaraan digunakan untuk mencapai kebebasan kewangan dengan pendapatan pasif yang cukup untuk menampung perbelanjaan hidup.

Siapa yang tak suka kalau dapat bersara awal? Lepas tu bolehlah nak melancong satu dunia waktu masih muda.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Nak Memohon Skim Perkeso Bagi Yang Bekerja Sendiri Serta 8 Manfaatnya

Ketika PKP dilaksanakan kepada rakyat Malaysia, semakin ramai rakyat negara yang kehilangan pekerjaan. Sektor industri yang semakin lemah dan bantuan kerajaan kepada rakyat Malaysia yang semakin meningkat, menunjukkan bahawa PKP ini dijangka akan berlaku untuk tempoh masa yang panjang.

Di antara kerja yang paling mendapat tempat pada ketika musim PKP ini adalah penghantar makanan. Penghantar makanan (rider) melalui motosikal menjadi sangat popular sehinggakan yang berjaya mendapat pendapatan sebanyak RM18,000 dalam masa dua bulan hasil daripada kerja menjadi rider untuk syarikat penghantar makanan.

Walaupun mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia yang telah kehilangan pekerjaan, kerja ini terdedah kepada risiko yang tinggi terutamanya ketika waktu puncak. Kita boleh lihat ramai di kalangan rider menghadapi kamalangan jalan raya yang boleh menjejaskan pendapatan harian mereka dan keluarga.

Mungkin ramai di antara rider ini tidak mempunyai insurans atau takaful untuk menampung kehidupan mereka jika berlaku kemalangan ketika melakukan tugas. Kini, pihak kerajaan telah memberi skim bantuan kemalangan melalui PERKESO.

Pastinya ramai yang tidak mengetahui kewujudan skim yang dikenali sebagai MATRIX ini. Skim ini merupakan satu skim yang disediakan oleh kerajaan bagi membantu golongan pekerja sendiri untuk melindungi diri mereka.

Jenis Pekerjaan Yang Layak

Bermula Januari 2020, skim MATRIX ini telah memperluaskan kategori bagi sesiapa yang bekerja sendiri di bawah 19 jenis kategori. Mereka yang layak adalah Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap yang menjalankan pekerjaan sendiri dengan tujuan menjana pendapatan tanpa mengira had umur.

Jenis-jenis pekerjaan yang layak untuk mencarum adalah seperti berikut:

 • Pengangkutan Barangan dan Makanan           
 • Perniagaan Online
 • Pertanian     
 • Teknologi Maklumat
 • Penternakan
 • Pemprosesan Data
 • Perhutanan 
 • Ejen
 • Perikanan    
 • Perkhidmatan Profesional
 • Makanan      
 • Perkhidmatan Sokongan
 • Pembuatan  
 • Kesenian
 • Pembinaan  
 • Perkhidmatan Isi Rumah
 • Penjaja          
 • Penjagaan Perawatan dan Pemulihan Kesihatan
 • Premis Penginapan

Cara Mendaftar Skim MATRIX

Untuk memudahkan rakayat Malaysia mengambil skim ini, PERKESO telah menyediakan permohonan melalui dalam talian. Jom kita tengok cara-cara untuk mendaftar.

1. Layari https://matrix.perkeso.gov.my/mypass/login, masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon bimbit bagi pertama kali daftar ke sistem Matrix ini untuk pendaftaran.

This image has an empty alt attribute; its file name is Cara-Nak-Memohon-Skim-Perkeso-Bagi-Yang-Bekerja-Sendiri1-700x347.jpg

2. Klik butang “SAYA BEKERJA SENDIRI”

3.Klik butang “Daftar” untuk mencarum di dalam skim ini

4. Pilih sektor pekerjaan

5. Isi maklumat lengkap diri sendiri

6. Pilih pelan caruman yang dikehendaki

7. Antara dokumen yang penting yang wajib dimiliki oleh pencarum adalah lesen SSM yang aktif.

Jumlah Caruman

Pencarum ada 4 pelan untku dipilih. Caruman yang dikenakan oleh PERKESO amat mampu milik jika dibandingkan dengan insurans atau takaful.

Para pencarum boleh memilih untuk membayar caruman mengikut kadar bulanan atau tahunan.

8 Manfaat Yang Diperolehi

Memang tiada siapa mahu kemalangan terjadi, tetapi kita haruslah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Di antara manfaat yang bakal diperolehi adalah seperti yang berikut.

 • Faedah Perubatan
 • Faedah Hilang Upaya Sementara
 • Faedah Hilang Upaya Kekal
 • Faedah Elaun Layanan Sentiasa
 • Faedah Orang Tanggungan
 • Faedah Pengurusan Mayat
 • Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional
 • Faedah Pendidikan

1. Faedah Perubatan

Mereka yang ditimpa bencana boleh mendapat rawatan perubatan secara percuma di klinik panel PERKESO atau klinik / hospital Kerajaan; atau

Membuat tuntutan bayaran ganti belanja kos rawatan di Pejabat PERKESO.

2. Faedah Hilang Upaya Sementara

Faedah Hilang Upaya Sementara dibayar sepanjang tempoh cuti sakitnya yang disahkan oleh doktor. Tempoh cuti sakit mestilah sekurang-kurangnya empat (4) hari termasuk hari kemalangan.

Perlu mengemukakan sijil cuti sakit.

Kadar bayaran RM30.00 – RM105.33 sehari berdasarkan pelan caruman yang dipilih.

3. Faedah Hilang Upaya Kekal

Hilang upaya kekal ertinya hilang upaya yang berkekalan hingga mengurangkan keupayaan seseorang untuk menjalankan pekerjaannya. Tuntutan boleh dibuat selepas tamat tempoh cuti sakit.

Kadar bayaran sebanyak 90% dari pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Contoh pengiraan Faedah Hilang Upaya Kekal (bayaran pukal) jika taksiran sama dengan 20% dengan faktor umur 8873 (umur bawah 20 tahun) dan kadar caruman RM592.80.

= (RM3,950 X 90% ÷ 30 hari) X 20% X 8873

= RM210,290.10

4. Elaun Layanan Sentiasa

Elaun diberikan kepada yang tidak berdaya sehingga memerlukan bantuan oleh orang lain.

Elaun bulanan sebanyak RM500.00.

5. Faedah Orang Tanggungan

Faedah Orang Tanggungan dibayar secara bulanan kepada yang meninggal dunia. Kadar bayaran sebanyak 90% daripada pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Orang Tanggungan Yang Layak Balu atau duda dan anak berumur di bawah 21 tahun. Jika tiada balu, duda atau anak

Ibu atau bapa; atau

Adik-beradik berumur di bawah 21 tahun; atau

Datuk nenek

Duda/balu, ibu/bapa, datuk/nenek menerima faedah sepanjang hayat

Anak menerima faedah sehingga berumur 21 tahun atau berkahwin (mana yang lebih awal). Jika sedang belajar di IPT, terima faedah sehingga mendapat ijazah pertama atau berkahwin (mana yang lebih awal)

Contoh pengiraan bayaran Faedah Orang Tanggungan kepada Isteri dan Anak.

Pelan Pendapatan Bulanan Pilihan Yang Diinsuranskan (Pencen Bulanan)

1. RM1,050 = RM1,050 X 90% = RM945.00

2. RM1,550 = RM1,550 X 90% = RM1,395.00

3. RM2,950 = RM2,950 X 90% = RM2,655.00

4. RM3,950 = RM3,950 X 90% = RM3,555.00

6. Faedah Pengurusan Mayat

Faedah Pengurusan Mayat sebanyak RM2,000.00 dibayar kepada mereka yang meninggal dunia akibat daripada bencana pekerjaan sendiri atau semasa menerima faedah hilang upaya.

7. Kemudahan Pemulihan Jasmani Atau Vokasional

Kemudahan permulihan dan vokasional diberikan secara percuma. Pemulihan jasmani ini termasuklah fisioterapi, pembedahan rekonstruktif, anggota tiruan, rawatan hemodialisis, kerusi roda, tilam khas, tongkat, commode chair, lampin dan banyak lagi.

Kemudahan vokasional pula seperti latihan dalam bidang elektrikal, jahitan, membaiki radio dan lain-lain.

8. Faedah Pendidikan

Faedah Pendidikan merupakan kemudahan dalam bentuk pinjaman atau biasiswa kepada anak yang telah meninggatl dunia atau menerima bayaran berkala faedah hilang upaya kekal dengan memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan.

Sumber Rujukan: Perkeso

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!