3 Jenis Persaraan, Oleh Itu Rancanglah Persaraan Anda Dengan Baik

Media sosial sekarang kecoh perihal kemahuan rakyat supaya kerajaan beri kebenaran pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000 dari Akaun 1 secara ‘one-off’ kepada semua pencarum.

Kerajaan juga telah beri kebenaran untuk pengeluaran Akaun 1 sekiranya hilang pekerjaan. Pengeluaran Akaun 1 boleh dilakukan sehingga RM60,000 bergantung kepada baki akaun 1 KWSP.

Kalau bincang mengenai persaraan, ramai yang pandang remeh mengenai persediaan untuk persaraan. Mereka yang masih muda akan rasa dana persaraan tidak diperlukan kerana rasa masa masih panjang sebelum kita bersara.

Cuba kita bayangkan, kita ambil contoh Ali yang mula bekerja umur 25 tahun. Ali perlu bekerja selama 35 tahun sehingga umur 60 tahun. Lepas bersara, Ali tidak mempunyai pendapatan dan perlu bergantung kepada simpanan sehingga meninggal dunia.

Kalau kita buat anggaran kasar, berapa peratus gaji yang perlu kita simpan supaya dana persaraan mencukupi untuk menampung perbelanjaan selama tempoh persaraan sedangkan kita hanya bekerja selama 35 tahun?

Mari kita lihat beberapa jenis persaraan yang boleh terjadi dalam hidup kita.

1. Persaraan Wajib (Mandatory)

Persaraan wajib adalah persaraan sekiranya kita mencapai had umur persaraan iaitu 60 tahun. Kebiasaannya mereka yang mencapai umur 55 ke 60 tahun, tahap produktiviti akan menurun.

Apabila mencapai umur persaraan 60 tahun, majikan boleh memberhentikan pekerja tetap atas alasan sudah mencapai umur persaraan.

Setiap orang perlu bersedia daripada segi kewangan untuk memastikan pesara mampu meneruskan kehidupan tanpa perlu bekerja. Simpanan KWSP merupakan salah satu cara untuk memastikan mereka yang mencapai umur persaraan mempunyai sumber kewangan yang mencukupi.

Namun begitu, menurut laporan tahunan KWSP 2018, 2.8 juta rakyat Malaysia mempunyai simpanan kurang daripada RM20,000. Data ini sangat membimbangkan kerana sudah pastinya ia tidak mencukupi untuk pesara menampung kehidupan mereka.

Selain bergantung kepada caruman KWSP, cara lain untuk meningkatkan tabung persaraan adalah dengan membuat caruman tambahan ke dalam akaun KWSP atau membuka akaun Private Retirement Scheme (PRS), dana persaraan yang diuruskan oleh pihak swasta.

2. Persaraan Pilihan (Optional)

Persaraan pilihan ialah kelebihan untuk mereka yang mampu bersara awal kerana sudah mempunyai tahap kewangan yang mencukupi. Kebiasaannya mereka yang sudah mencapai kebebasan kewangan mempunyai pilihan untuk bersara awal.

Cara untuk mencapai persaraan awal ialah dengan memastikan kita mempunyai pendapatan pasif yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan hidup kita.

3. Persaraan Akibat Keadaan Kesihatan

Ada juga yang terpaksa bersara awal kerana keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan terutama apabila umur dah semakin lanjut. Mereka yang mengalami sakit kritikal atau hilang upaya kekal tidak lagi mampu untuk bekerja.

Situasi ini sangat sukar untuk mereka yang tidak mempunyai perancangan kewangan yang baik, kerana tahap kesihatan mungkin berubah sekelip mata seperti ditimpa kemalangan dan sebagainya.

Mereka yang cakna dengan perancangan kewangan peribadi sudah pasti akan mempunyai pelan takaful nyawa dan insurans sebagai income replacement akibat tidak lagi mampu bekerja.

Kesimpulan

Adalah penting untuk kita merancang kewangan dengan baik dan pastikan kita mempunyai dana persaraan yang mencukupi. Selain daripada itu, ada juga yang terlibat dengan gerakan FIRE iaitu Financial Independence, Retire Early untuk bersara awal.

Dana persaraan digunakan untuk mencapai kebebasan kewangan dengan pendapatan pasif yang cukup untuk menampung perbelanjaan hidup.

Siapa yang tak suka kalau dapat bersara awal? Lepas tu bolehlah nak melancong satu dunia waktu masih muda.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.