5 Perkara Perlu Diperhatikan Jika Nak Melabur Rumah Mewah

Apabila disebut tentang rumah mewah, tentunya kita terbayang rumah idaman yang mempunyai banyak bilik, kolam renang persendirian, bilik air seluas ruang tamu dan ruang dapur yang luas dengan bahagian dapur kering dan basah.

Ini termasuk ruang parkir seluas padang futsal untuk memuatkan kereta-kereta mewah di samping pondok pengawal keselamatan dan kamera litar tertutup sebagai sistem keselamatan tambahan.

Di antara lokasi rumah mewah yang paling ikonik di Malaysia adalah:

  • Country Heights Kajang (RM8 juta)
  • Damansara Heights (Cecah RM20 juta)
  • Pulau Tikus, Pulau Pinang (Cecah RM22 juta)
  • Bukit Tunku (Cecah RM40 juta)
Kredit Gambar: Untourist Singapore

Baca : Senarai Rumah Paling Mahal 2018 di Malaysia (Mengikut Negeri)

Rasanya semua orang daripada pak menteri sehingga pekerja kelas bawahan sedia maklum yang Malaysia sedang menghadapi masalah penawaran rumah yang kritikal.

Di pinggir bandar, masalah ini mungkin kurang kelihatan. Tetapi berbeza situasinya di bandar-bandar utama seperti Lembah Klang, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.

Ya, Malaysia ada terlampau banyak rumah mewah yang tidak terjual dan tidak menampakkan sebarang petanda akan dibeli oleh pelabur hartanah.

Lebih-lebih lagi dengan keadaan krisis ekonomi dan krisis kesihatan yang melanda satu dunia ketika ini.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) di bawah pimpinan Pakatan Harapan pada tahun 2019 yang lalu juga ‘terpaksa’ mengambil langkah kurang popular.

Mereka telah melonggarkan syarat pemilikan hartanah warga asing di kawasan bandar kepada hartanah berharga RM600,000 berbanding RM1 juta sebelum ini.

Baca : Belanjawan 2020 : Industri Hartanah Bakal Terima Kesan Yang Positif

Kredit Gambar: Instagram @georgetowncity

Kita bukan bercakap soal 48,585 unit rumah berharga RM300,000 ke bawah di seluruh negara masih belum terjual setakat Oktober 2019 yang lalu, sebaliknya 163,000 unit kediaman tidak terjual yang 73% daripadanya berharga melebihi RM250,000!

Apa yang lebih mengejutkan adalah 34% daripadanya adalah unit kediaman jenis landed dan bakinya 66% adalah dari unit kediaman jenis high-rise.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Jadi, apa masalahnya dengan rumah mewah? Salah ke sekiranya kita ingin melabur di rumah mewah?

Ya, tidak salah dan bagus sama sekali niat itu.

Lebih baik daripada menggunakan proksi dengan membeli unit kediaman kos rendah dan disewakan kepada golongan B40.

Ketahui dahulu 5 poin penting ini jika anda hendak melabur dengan rumah mewah dari pasaran undercon mahu pun subsale dan lelong.

1. Kos Selenggara

Kebanyakan rumah mewah samada high-rise atau landed dibina di atas tapak seluas 2,000 kaki persegi ke atas.

Ini bermaksud, lebih banyak paip, wayar elektrik, tar jalan (rumah landed), simen, jubin, tingkap yang perlu anda renovasi.

Ini berbeza dengan rumah ‘biasa’ subsale yang mungkin hanya menelan kos kurang daripada RM100,000 mengikut kerosakan dan keluasan rumah tersebut.

2. Penyewa

Tidak seperti unit kediaman biasa, kita berkemungkinan menghadapi kesukaran mencari penyewa kerana harga sewaan pasti luar daripada kemampuan golongan kelas pertengahan apatah lagi golongan B40.

Untuk mencari penyewa, kita mungkin perlu menukar strategi daripada menyewakan kepada individu berkeluarga, pelajar dan pekerja kepada syarikat atau sewaan secara harian dan mingguan untuk aktiviti sosial.

3. Kesukaran Menjual

Bila sampai tempoh matang, kita pasti ingin jual rumah tersebut selepas rumah tersebut mencapai kadar kenaikan hartanah yang selesa.

Untuk rumah mewah ini, kita memerlukan pembeli yang mempunyai kuasa beli yang tinggi samada golongan tempatan atau warganegara asing.

Baca : 5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Memandangkan rumah tersebut ‘tidak murah’, proses viewing berkemungkinan besar memakan masa lebih panjang dan kekecewaan adalah perkara yang biasa berlaku.

4. Jauh Dari Fasiliti & Kemudahan

Majoriti rumah mewah dibina di kawasan perumahan elit di pinggir ibu kota atau di kawasan yang sedikit terpencil.

Oleh yang demikian, kita perlu bersedia sekiranya terpaksa memandu keluar untuk ke pusat membeli-belah, pasaraya, bank atau pun pengangkutan awam seperti bas dan MRT.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Ada orang sukakan suasana privasi yang penuh aman dan harmoni, tetapi terlalu jauh dari fasiliti dan kemudahan juga ada buruknya.

5. Capital Gain

Untuk rumah landed, tidaklah sukar mencapai capital gain yang sedap berdasarkan kadar kenaikan hartanah kerana didatangkan dengan tanah yang luas.

Sebagai contoh, rumah Semi-D di Desa Parkcity pada tahun 2010 adalah pada harga RM3,500,000 dan meningkat kepada RM4,075,000 pada tahun 2019 iaitu kenaikan sebanyak RM575,000 dalam masa 9 tahun.

Ini berbeza dengan kediaman high-rise seperti kondominium Suasana Bangsar dengan keluasan 2,100 kaki persegi yang dijual pada harga RM1,559.000 pada tahun 2010 dan kemudiannya menurun kepada RM1,355,000 yaqni menurun sebanyak RM224,000 dalam tempoh 10 tahun.

Baca : Prosedur Perlu Diambil Kira Sebelum Melabur Dalam Hartanah

Kediaman high-rise hari ini menghadapi persaingan daripada projek sedia ada dan mendatang dari pemaju hartanah.

Tidak terkejut sama sekali sekiranya banyak pemilik kediaman dan pemaju sendiri terpaksa mengunakan strategi kuno dengan menurunkan harga rumah sehingga 6 digit semata-mata ingin melariskan rumah mereka.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Natijahnya, adalah lebih baik sekiranya kita membeli rumah yang tinggi permintaannya tidak kira kediaman atau unit komersial. Asalkan ianya terletak di lokasi yang strategik, wujud permintaan semasa dan mendatang serta terdapat booster hartanah dalam radius 1KM – 3KM.

Dan kita juga boleh berkira-kira untuk melihat dengan lebih dalam rumah dari pasaran subsale dan lelong yang kini semakin giat diiklankan oleh ramai pemilik rumah.

Untung nasib, dapatlah rumah yang dijual di bawah harga pasaran yang baik dan terletak di kawasan matang.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ramai Orang Beli Rumah Subsale Tapi Gagal Lakukan 7 Perkara Ini

Nak beli rumah kena viewing terlebih dahulu? Apa sebenarnya yang kita perlu buat semasa viewing tersebut?

Ya, sama seperti proses kita nak beli sebuah kereta. Kita akan pergi ke galeri kereta, melihat, menyentuh, dan membuka pintu kereta sebelum mengambil bau ‘kereta baru’ tersebut.

Untuk rumah pula, prosesnya adalah lebih rumit dan kompleks kerana kita bukan sahaja perlu menilai keadaan dalaman rumah, bahkan keadaan luar rumah, persekitaran dan infrastruktur yang terdapat berdekatan rumah tersebut.

Aktiviti viewing rumah lebih kritikal apabila kita membuat keputusan untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan tersebut dan menanti cucu datang pada hujung minggu atau pada cuti sekolah.

Perkara asas yang perlu dilakukan apabila viewing rumah selain daripada melihat keadaan rumah adalah melihat keadaan rumah, persekitaran rumah dan kemudahan rumah.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Ramai bakal pembeli rumah sekadar melihat keadaan rumah dan merenung jauh kawasan luar rumah.

Kita sebenarnya perlu buat lebih dari itu! Proses viewing rumah adalah berbeza mengikut objektif. Viewing untuk rumah pelaburan tidak sama dengan viewing untuk rumah yang ingin diduduki.

Artikel ini akan menunjukkan perbezaan aktiviti yang perlu kita buat apabila viewing rumah dengan fokus untuk pelaburan dan untuk didiami sendiri.

Berikan perhatian kepada empat perkara ini sekiranya rumah tersebut adalah bertujuan untuk pelaburan dan disewakan.

1. Rental Yield

Perkara pertama yang kita perlu semak sebenarnya adalah berapa kadar sewa di kawasan tersebut untuk menentukan dapatan sewa kasar yang bakal diterima kelak.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Ini penting supaya poket kita tidak berdarah di kemudian hari. Ramai orang tersilap dalam membeli rumah untuk pelaburan kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah jauh lebih tinggi berbanding dapatan sewa.

Contoh:

Rumah: Kondominium 2 Bilik di Kajang

Harga: RM300,000

Ansuran Bulanan Bank: RM1,500

Kadar Sewa Semasa: RM850

Kerugian: RM650.

2. Permintaan Semasa

Apabila pergi viewing, lihatlah permintaan semasa sewaan di projek atau kawasan tersebut. Caranya dengan melihat sekiranya wujud pusat komersial, pusat pengajian tinggi dan pusat perindustrian.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Logiknya adalah, tempat yang mempunyai peluang pekerjaan yang tinggi mempunyai permintaan sewaan yang tinggi. Jangan hanya fokus kepada pelajar universiti semata-mata.

Kita sebenarnya boleh sewakan rumah anda kepada pekerja kilang secara harian atau mingguan. Dan rental yield yang boleh diterima adalah jauh lebih lumayan!

3. Permintaan Mendatang

Lihat adakah terdapat sebarang projek pembangunan universiti, kawasan perindustrian, pengangkutan awam dan pusat komersial di kawasan tersebut.

Ini penting kerana kita perlu pastikan rumah yang dibeli akan berjaya disewa untuk sekurang-kurangnya tempoh 30 tahun ke 40 tahun lagi sebelum kita jual dan merasa capital appreciation tersebut.

4. Booster Hartanah

Semak adakah terdapat hospital kerajaan, hospital swasta, sekolah, taska, restoran makanan segera, kedai serbaneka, pasaraya dan pusat membeli-belah di kawasan itu.

Ini semua merupakan indikator bahawa kawasan tersebut sesuai didiami golongan profesional dan berkeluarga.

Sebaliknya jika rumah tersebut adalah bertujuan untuk kita duduk sendiri, maka berikan tumpuan kepada 3 perkara ini pula.

1. Ruang Rumah

Memandangkan kita bakal membina keluarga bahagia anda di rumah tersebut, pastikan rumah dalaman rumah tersebut sesuai.

Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 2 bilik air dan jumlah bilik adalah mencukupi untuk keperluan kita sekeluarga.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Kredit Gambar: @kualalumpurcity

Dapur yang luas adalah bonus kerana golongan wanita cenderung menggunakan dapur sebagai ruang sosial mereka.

Sekiranya kita bakal membeli rumah teres, pastikan ada lebihan ruang untuk aktiviti menjemur baju, aktiviti berkeluarga seperti bersukan, BBQ dan ruang parkir yang selesa dengan jumlah kenderaan yang ada.

2. Lokasi Bilik

Bilik tidak sepatutnya menghadap tandas dan bilik juga tidak sesuai menghadap pintu utama rumah.

Ini penting supaya ahli keluarga mempunyai privasi apabila orang datang ke rumah daripada pintu utama rumah.

Lihat juga lebihan ruang di kiri & kanan, belakang rumah dan loteng rumah sekiranya anda berhasrat untuk menambah jumlah bilik seiring pertambahan ahli keluarga anda kelak.

3. Faktor Persekitaran

Lihat keadaan semasa kawasan kejiranan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu yang berbeza.

Yang pertama pada waktu puncak ketika orang sibuk keluar ke pejabat dan menghantar anak. Kedua, pada hujung minggu untuk melihat keadaan trafik semasa dan ketiga pada waktu malam.

Pada waktu malam kita dapat lihat senario sebenar kawasan kejiranan tersebut samada jiran sebelah sering parkir kereta di depan rumah orang lain, kutu rayau dan pelbagai lagi.

Membaca melalui forum dan bertanya orang yang tinggal di kawasan itu sebenarnya tidak mencukupi.

Kita perlu merasai sendiri pengalamannya. Bagaimana perasaannya apabila ingin keluar ke pejabat pada sebelah pagi dan melihat gambaran anak-anak membesar di kawasan kejiranan tersebut.

Kesimpulannya di sini, bukanlah satu dosa sekiranya kita ingin viewing rumah tersebut berulang kali. Biarlah ejen hartanah yang menguruskan rumah tersebut bosan sekalipun dengan kita hatta kita viewing 18 kali.

Baca : Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Hal ini kerana, di hujung hari duit kita juga yang akan dikeluarkan dan masa depan kita sebagai bakal pemilik rumah bergantung kepada proses viewing ini.

Selepas puas viewing, jangan lupa untuk pastikan rekod CCRIS dan CTOS berada dalam keadaan baik untuk memohon pinjaman pembiayaan hartanah dari bank.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa pandangan Tuan Faizul Ridzuan tentang masa terbaik untuk beli rumah?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!