5 Perkara Perlu Diperhatikan Jika Nak Melabur Rumah Mewah

Apabila disebut tentang rumah mewah, tentunya kita terbayang rumah idaman yang mempunyai banyak bilik, kolam renang persendirian, bilik air seluas ruang tamu dan ruang dapur yang luas dengan bahagian dapur kering dan basah.

Ini termasuk ruang parkir seluas padang futsal untuk memuatkan kereta-kereta mewah di samping pondok pengawal keselamatan dan kamera litar tertutup sebagai sistem keselamatan tambahan.

Di antara lokasi rumah mewah yang paling ikonik di Malaysia adalah:

 • Country Heights Kajang (RM8 juta)
 • Damansara Heights (Cecah RM20 juta)
 • Pulau Tikus, Pulau Pinang (Cecah RM22 juta)
 • Bukit Tunku (Cecah RM40 juta)
Kredit Gambar: Untourist Singapore

Baca : Senarai Rumah Paling Mahal 2018 di Malaysia (Mengikut Negeri)

Rasanya semua orang daripada pak menteri sehingga pekerja kelas bawahan sedia maklum yang Malaysia sedang menghadapi masalah penawaran rumah yang kritikal.

Di pinggir bandar, masalah ini mungkin kurang kelihatan. Tetapi berbeza situasinya di bandar-bandar utama seperti Lembah Klang, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.

Ya, Malaysia ada terlampau banyak rumah mewah yang tidak terjual dan tidak menampakkan sebarang petanda akan dibeli oleh pelabur hartanah.

Lebih-lebih lagi dengan keadaan krisis ekonomi dan krisis kesihatan yang melanda satu dunia ketika ini.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) di bawah pimpinan Pakatan Harapan pada tahun 2019 yang lalu juga ‘terpaksa’ mengambil langkah kurang popular.

Mereka telah melonggarkan syarat pemilikan hartanah warga asing di kawasan bandar kepada hartanah berharga RM600,000 berbanding RM1 juta sebelum ini.

Baca : Belanjawan 2020 : Industri Hartanah Bakal Terima Kesan Yang Positif

Kredit Gambar: Instagram @georgetowncity

Kita bukan bercakap soal 48,585 unit rumah berharga RM300,000 ke bawah di seluruh negara masih belum terjual setakat Oktober 2019 yang lalu, sebaliknya 163,000 unit kediaman tidak terjual yang 73% daripadanya berharga melebihi RM250,000!

Apa yang lebih mengejutkan adalah 34% daripadanya adalah unit kediaman jenis landed dan bakinya 66% adalah dari unit kediaman jenis high-rise.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Jadi, apa masalahnya dengan rumah mewah? Salah ke sekiranya kita ingin melabur di rumah mewah?

Ya, tidak salah dan bagus sama sekali niat itu.

Lebih baik daripada menggunakan proksi dengan membeli unit kediaman kos rendah dan disewakan kepada golongan B40.

Ketahui dahulu 5 poin penting ini jika anda hendak melabur dengan rumah mewah dari pasaran undercon mahu pun subsale dan lelong.

1. Kos Selenggara

Kebanyakan rumah mewah samada high-rise atau landed dibina di atas tapak seluas 2,000 kaki persegi ke atas.

Ini bermaksud, lebih banyak paip, wayar elektrik, tar jalan (rumah landed), simen, jubin, tingkap yang perlu anda renovasi.

Ini berbeza dengan rumah ‘biasa’ subsale yang mungkin hanya menelan kos kurang daripada RM100,000 mengikut kerosakan dan keluasan rumah tersebut.

2. Penyewa

Tidak seperti unit kediaman biasa, kita berkemungkinan menghadapi kesukaran mencari penyewa kerana harga sewaan pasti luar daripada kemampuan golongan kelas pertengahan apatah lagi golongan B40.

Untuk mencari penyewa, kita mungkin perlu menukar strategi daripada menyewakan kepada individu berkeluarga, pelajar dan pekerja kepada syarikat atau sewaan secara harian dan mingguan untuk aktiviti sosial.

3. Kesukaran Menjual

Bila sampai tempoh matang, kita pasti ingin jual rumah tersebut selepas rumah tersebut mencapai kadar kenaikan hartanah yang selesa.

Untuk rumah mewah ini, kita memerlukan pembeli yang mempunyai kuasa beli yang tinggi samada golongan tempatan atau warganegara asing.

Baca : 5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Memandangkan rumah tersebut ‘tidak murah’, proses viewing berkemungkinan besar memakan masa lebih panjang dan kekecewaan adalah perkara yang biasa berlaku.

4. Jauh Dari Fasiliti & Kemudahan

Majoriti rumah mewah dibina di kawasan perumahan elit di pinggir ibu kota atau di kawasan yang sedikit terpencil.

Oleh yang demikian, kita perlu bersedia sekiranya terpaksa memandu keluar untuk ke pusat membeli-belah, pasaraya, bank atau pun pengangkutan awam seperti bas dan MRT.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Ada orang sukakan suasana privasi yang penuh aman dan harmoni, tetapi terlalu jauh dari fasiliti dan kemudahan juga ada buruknya.

5. Capital Gain

Untuk rumah landed, tidaklah sukar mencapai capital gain yang sedap berdasarkan kadar kenaikan hartanah kerana didatangkan dengan tanah yang luas.

Sebagai contoh, rumah Semi-D di Desa Parkcity pada tahun 2010 adalah pada harga RM3,500,000 dan meningkat kepada RM4,075,000 pada tahun 2019 iaitu kenaikan sebanyak RM575,000 dalam masa 9 tahun.

Ini berbeza dengan kediaman high-rise seperti kondominium Suasana Bangsar dengan keluasan 2,100 kaki persegi yang dijual pada harga RM1,559.000 pada tahun 2010 dan kemudiannya menurun kepada RM1,355,000 yaqni menurun sebanyak RM224,000 dalam tempoh 10 tahun.

Baca : Prosedur Perlu Diambil Kira Sebelum Melabur Dalam Hartanah

Kediaman high-rise hari ini menghadapi persaingan daripada projek sedia ada dan mendatang dari pemaju hartanah.

Tidak terkejut sama sekali sekiranya banyak pemilik kediaman dan pemaju sendiri terpaksa mengunakan strategi kuno dengan menurunkan harga rumah sehingga 6 digit semata-mata ingin melariskan rumah mereka.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Natijahnya, adalah lebih baik sekiranya kita membeli rumah yang tinggi permintaannya tidak kira kediaman atau unit komersial. Asalkan ianya terletak di lokasi yang strategik, wujud permintaan semasa dan mendatang serta terdapat booster hartanah dalam radius 1KM – 3KM.

Dan kita juga boleh berkira-kira untuk melihat dengan lebih dalam rumah dari pasaran subsale dan lelong yang kini semakin giat diiklankan oleh ramai pemilik rumah.

Untung nasib, dapatlah rumah yang dijual di bawah harga pasaran yang baik dan terletak di kawasan matang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!