Lelaki Malaysia Mencari Gadis Dengan 5 Ciri Tambahan Ini

Dalam sebuah Hadis, Rasulullah SAW berkata:“Wanita dikahwini kerana empat hal: Kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya. Maka hendaklah kamu pilih kerana agamanya, sebab kalau tidak demikian, nescaya kamu akan celaka”. (Hadis Riwayat Bukhari).

Mendapatkan pasangan yang tepat dan baik, sudah tentu akan melahirkan keturunan yang baik dan membawa kebahagiaan dalam rumah tangga. Garis panduan yang telah diberikan oleh Rasulullah seharusnya menjadi pedoman kepada bakal suami yang beragama Islam.

Dewasa ini, terdapat keperluan pasangan yang berumahtangga untuk sama-sama keluar bekerja bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat.

Wanita yang bijak dalam mengurus kewangan ini dilihat sebagai bonus dan dapat membantu bakal-bakal suami di luar sana dalam menempuh ekonomi zaman sekarang.

Berikut merupakan di antara ciri-ciri bijak kewangan yang perlu dikesan.

1. Mempunyai Simpanan Kecemasan 

Biasanya, wanita yang bijak  kewangan ini pastinya tahu apa keperluan pada masa hadapan. Mereka telah bersiap sedia dengan pelbagai bentuk simpanan termasuk simpanan kecemasan. 

Ini kerana, simpanan kecemasan ini adalah simpanan terbaik ketika mereka berada pada saat sukar. Mereka sama sekali tidak ingin menyusahkan orang lain atau pun diri sendiri.

Panduan:

2. Hutang Yang Terurus 

Walaupun mereka memiliki hutang, namun anda boleh lihat kepada jenis hutang dan jumlah hutang tersebut, hutang baik atau hutang tidak baik.

Kebiasaanya, mereka yang bijak kewangan ini akan mendahulukan hutang-hutang yang memberikan keselesaan dan kesenangan pada mereka pada masa depan kelak – sebagai contoh pembelian rumah di usia muda.

Dan mereka juga lebih bertanggungjawab dan pandai menguruskan hutang kad kredit.

Panduan:

3. Pelaburan

Wanita bijak kewangan, pasti memiliki sifat berani dengan setiap langkah yang mereka ambil. Ketika wanita lain takut dan was-was untuk membuat pelaburan, wanita bijak kewangan pula tidak takut untuk melabur.

Mereka ini sanggup mengambil risiko meskipun nilai pelaburannya adalah kecil. Antara pelaburan yang sering dilakukan adalah di ASB dan Unit Trust. Ada juga yang semakin berani melabur saham di Bursa Malaysia, lebih berani berbanding lelaki.

Panduan :

4. Aktif Sertai Seminar Kewangan 

Wanita sebegini, akan banyak menghabiskan masa mereka dengan mengambil segala peluang yang terbentang di hadapan mata. Mereka lebih banyak melihat sesuatu yang dapat memberikan mereka keuntungan dalam kewangan mereka sendiri.

Biasanya, mereka memilih untuk sertai seminar kewangan dan lebih banyak menghabiskan masa dengan membaca buku-buku berkaitan kewangan.

Cara ini dapat membantu mereka untuk menguasai ilmu kewangan dan pengurusan kewangan serta membina kerjaya dalam perniagaan untuk menambah pendapatan.

5. Relationship Goal Yang Baik

Biasanya, kita sedia maklum yang wanita lebih gemar untuk menghabiskan masa mereka dengan shopping. Mereka sanggup berbelanja besar demi memuaskan nafsu.

Namun, bagi wanita yang bijak kewangan, mereka melihat nafsu kepada perkara kebendaan adalah satu bentuk pembaziran. Perlu ke banyak handbag? Banyak kasut? Banyak baju? Banyak seluar?

Usah Tersilap Langkah Di Usia Muda

Ketika mudalah, kita perlu bentuk sifat bijak kewangan kerana mungkin terlambat untuk berubah apabila telah melakukan kesilapan besar pada usia muda.

Tersilap beli kereta mewah, nak habis loan kena tunggu lagi 9 tahun. Ambil personal loan untuk majlis perkahwinan, 5 tahun lamanya perlu menanggung hutang peribadi sampai habis. Selagi loan tak habis, selagi tu tak mampu nak beli rumah sebab pendapatan tak meningkat banyak setiap tahun, atau increment kurang setiap tahun.

Dalam segala perbelanjaan yang mereka lakukan, mereka pastinya punya perbincangan bersama pasangan mereka sendiri. Perbelanjaan mereka juga pastinya telah punya perancangan rapi dan sedia maklum atas tujuan yang betul.

Bagi golongan lelaki yang dah jumpa wanita yang bijak kewangan seperti di atas, usah tunggu lama-lama. Masuk meminang cepat-cepat.

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.