Lelaki Malaysia Mencari Gadis Dengan 5 Ciri Tambahan Ini

Dalam sebuah Hadis, Rasulullah SAW berkata:“Wanita dikahwini kerana empat hal: Kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya. Maka hendaklah kamu pilih kerana agamanya, sebab kalau tidak demikian, nescaya kamu akan celaka”. (Hadis Riwayat Bukhari).

Mendapatkan pasangan yang tepat dan baik, sudah tentu akan melahirkan keturunan yang baik dan membawa kebahagiaan dalam rumah tangga. Garis panduan yang telah diberikan oleh Rasulullah seharusnya menjadi pedoman kepada bakal suami yang beragama Islam.

Dewasa ini, terdapat keperluan pasangan yang berumahtangga untuk sama-sama keluar bekerja bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat.

Wanita yang bijak dalam mengurus kewangan ini dilihat sebagai bonus dan dapat membantu bakal-bakal suami di luar sana dalam menempuh ekonomi zaman sekarang.

Berikut merupakan di antara ciri-ciri bijak kewangan yang perlu dikesan.

1. Mempunyai Simpanan Kecemasan 

Biasanya, wanita yang bijak  kewangan ini pastinya tahu apa keperluan pada masa hadapan. Mereka telah bersiap sedia dengan pelbagai bentuk simpanan termasuk simpanan kecemasan. 

Ini kerana, simpanan kecemasan ini adalah simpanan terbaik ketika mereka berada pada saat sukar. Mereka sama sekali tidak ingin menyusahkan orang lain atau pun diri sendiri.

Panduan:

2. Hutang Yang Terurus 

Walaupun mereka memiliki hutang, namun anda boleh lihat kepada jenis hutang dan jumlah hutang tersebut, hutang baik atau hutang tidak baik.

Kebiasaanya, mereka yang bijak kewangan ini akan mendahulukan hutang-hutang yang memberikan keselesaan dan kesenangan pada mereka pada masa depan kelak – sebagai contoh pembelian rumah di usia muda.

Dan mereka juga lebih bertanggungjawab dan pandai menguruskan hutang kad kredit.

Panduan:

3. Pelaburan

Wanita bijak kewangan, pasti memiliki sifat berani dengan setiap langkah yang mereka ambil. Ketika wanita lain takut dan was-was untuk membuat pelaburan, wanita bijak kewangan pula tidak takut untuk melabur.

Mereka ini sanggup mengambil risiko meskipun nilai pelaburannya adalah kecil. Antara pelaburan yang sering dilakukan adalah di ASB dan Unit Trust. Ada juga yang semakin berani melabur saham di Bursa Malaysia, lebih berani berbanding lelaki.

Panduan :

4. Aktif Sertai Seminar Kewangan 

Wanita sebegini, akan banyak menghabiskan masa mereka dengan mengambil segala peluang yang terbentang di hadapan mata. Mereka lebih banyak melihat sesuatu yang dapat memberikan mereka keuntungan dalam kewangan mereka sendiri.

Biasanya, mereka memilih untuk sertai seminar kewangan dan lebih banyak menghabiskan masa dengan membaca buku-buku berkaitan kewangan.

Cara ini dapat membantu mereka untuk menguasai ilmu kewangan dan pengurusan kewangan serta membina kerjaya dalam perniagaan untuk menambah pendapatan.

5. Relationship Goal Yang Baik

Biasanya, kita sedia maklum yang wanita lebih gemar untuk menghabiskan masa mereka dengan shopping. Mereka sanggup berbelanja besar demi memuaskan nafsu.

Namun, bagi wanita yang bijak kewangan, mereka melihat nafsu kepada perkara kebendaan adalah satu bentuk pembaziran. Perlu ke banyak handbag? Banyak kasut? Banyak baju? Banyak seluar?

Usah Tersilap Langkah Di Usia Muda

Ketika mudalah, kita perlu bentuk sifat bijak kewangan kerana mungkin terlambat untuk berubah apabila telah melakukan kesilapan besar pada usia muda.

Tersilap beli kereta mewah, nak habis loan kena tunggu lagi 9 tahun. Ambil personal loan untuk majlis perkahwinan, 5 tahun lamanya perlu menanggung hutang peribadi sampai habis. Selagi loan tak habis, selagi tu tak mampu nak beli rumah sebab pendapatan tak meningkat banyak setiap tahun, atau increment kurang setiap tahun.

Dalam segala perbelanjaan yang mereka lakukan, mereka pastinya punya perbincangan bersama pasangan mereka sendiri. Perbelanjaan mereka juga pastinya telah punya perancangan rapi dan sedia maklum atas tujuan yang betul.

Bagi golongan lelaki yang dah jumpa wanita yang bijak kewangan seperti di atas, usah tunggu lama-lama. Masuk meminang cepat-cepat.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee

Previous ArticleNext Article

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA