5 Tips Kewangan Yang Gen X & Y Tak Belajar Di Sekolah

Ini adalah beberapa tips yang diambil daripada Robert Kiyosaki penulis buku best-seller Rich Dad, Poor Dad. Ternyata banyak perkara yang tidak diajar di sekolah yang sebenarnya sangat penting untuk kita semua.

1. Penyata Kewangan Peribadi

Bagi pelajar bidang akaun, mereka akan belajar sesuatu namun bagi pelajar yang tidak mendalami ilmu kewangan pula bagaimana? Bagi pelajar yang menerima duit saku dari ibu atau bapa, dari sini kita boleh nampak potensi seseorang itu sama ada boleh menyimpan atau boros mengendalikan wang.

Ia adalah pembelajaran secara tidak langsung dari budaya sesebuah keluarga. Sebab itu anak dari golongan yang berada dapat tambah kekayaan mereka kerana banyak pengaruhnya datang dari keluarga yang dah memang kaya.

2. Perbezaan Pendapatan

Rober Kiyosaki memperkenalkan konsep EBSI untuk senang difahami.

Menurut beliau, kolum E dan S iaitu pekerja dan bekerja sendiri dalam kategori Poor Dad, merujuk kepada ayahnya sendiri yang merupakan seorang profesor. Manakala kolum B dan I iaitu mempunyai bisnes dan pelabur pula dalam kategori Rich Dad, di mana beliau merujuk kepada ayah kawannya kerana beliau ada pengalaman mengikut ayah kawannya kutip duit rumah sewa.

Sejak dari kecil beliau sendiri melihat ayahnya bekerja kuat namun seringkali tidak cukup wang untuk perbelanjaan rumah. Ia sangat berbeza dengan kehidupan ayah kawannya yang tidak begitu sibuk namun mampu menjalani kehidupan yang senang.

Tetapi sebenarnya kalau kita bijak, walaupun kita masih bekerja atau bekerja sendiri sekalipun, kita juga masih boleh menjadi seorang pelabur dan juga ada bisnes sendiri. Perlu ada pendapatan aktif sebelum bermula di kolum B dan I tersebut.

Potensi besar kepada mereka yang bekerja dengan kerajaan kerana mereka juga boleh menjadi seorang pelabur dan juga menceburi bisnes lain. Pekerja swasta dan pekerja yang memperolehi pendapatan melalui komisyen juga boleh buat.

Usaha lebih, kita akan dapat lebih. Hasilnya kita boleh lihat lagi 5 dan 10 tahun yang akan datang.

3. Kita Bekerja Untuk Dapatkan Aset Bukan Untuk Gaji Semata-Mata

Apa itu aset? Kita memperolehinya dan ia memberi manfaat kepada diri dan menyumbang kepada pendapatan.

Aset kecil dan mampu milik kita boleh dapatkan adalah 1 gram emas, silver, dinar dan dirham. Sebenarnya penulis pun ada rasa kesal bermula agak lewat tentang ini.

10 tahun lepas pendedahan tentang perkara sebegini agak terhad namun dengan adanya teknologi, kita boleh mendapatkan ilmu di hujung jari saja.

Selain daripada itu, jika rumah yang kita miliki disewakan, ia juga menjadi aset kerana dapat menambah pendapatan dan kita tak perlu keluarkan wang sendiri untuk membayar rumah tersebut. Ada juga yang membeli bangunan lot komersial dan disewakan turut dijadikan sumber pendapatan.

Ada juga yang akan menjual aset tersebut dan hasil daripada penjualan aset tersebut akan digunakan untuk membeli hartanah lain atau dilaburkan.

Baca juga Ekonomi Berdepan Krisis? Pegang 5 Aset ‘Safe Haven’ Ini Untuk Lindungi Diri Kita

4. Labur Bukan Simpan

Pernah tak dengar nasihat dari keluarga “Duit yang ada itu, simpan, nanti jadi apa-apa boleh guna”.

Dan nasihat itu turun-temurun dari atok nenek atau ibu bapa kita sendiri. Maka minda yang tertanam bertahun-tahun lamanya adalah untuk menyimpan duit semata-mata.

Ibu bapa millenial perlu ubah sikit nasihat itu,”Duit yang ada, separuh simpan dan separuh laburkan. Dengan pelaburan, kita dapat beranakkan wang yang ada dengan teknik compounding”

Hakikat menyimpan wang adalah tidak bagus kerana ianya tidak kalis inflasi. RM50 hari ini tidak sama nilainya dengan RM50 lagi sepuluh tahun akan datang.

Bebarapa tahun yang dulu, duit dengan RM1 kita boleh beli sebungkus nasi lemak. Sekarang harganya RM2 pula.

Baca juga Buku Malaysia Melabur

5. Cukai Boleh Menambah Kekayaan

Bagi yang bekerja sendiri dan bekerja, kita perlu membayar cukai melalui Potongan Cukai Bulanan (PCB) setiap bulan. Ia berbeza bagi mereka yang menjalankan bisnes kerana cukainya adalah lebih rendah. Bagi yang melabur pula, kebanyakan transaksi adalah bebas cukai dan keuntungan juga kebanyakannya adalah bebas cukai!

Kebaikan membayar cukai ini kerana pihak bank akan melihat profil kewangan dan mereka lihat kita sebagai seorang yang dipercayai untuk mendapatkan pembiayaan dan membayarnya. Jadi, kita boleh membeli pelbagai aset hartanah.

Saya pasti ramai yang berniaga sendiri punyai wang tunai yang banyak untuk membeli aset namun tersekat di profil kewangan. Bank suka orang yang susun penyata pendapatan, cukai dan mempunyai rekod CCRIS yang cantik.

Ini link untuk buka fail cukai pendapatan:

Benar apa yang dikatakan, pelajaran sebenar adalah apabila kita tinggalkan zaman sekolah dan melangkah masuk ke alam pekerjaan.

Sumber Rujukan: Buku Rich Dad, Poor Dad oleh Robert Kiyosaki

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan, takaful dan wasiat) di institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Kelab Dengan Purata Gaji Pemain Yang Tertinggi Di Liga Perdana Inggeris (EPL)

Sukan bola sepak merupakan sukan yang paling diminati di seluruh dunia. Setiap empat tahun sekali, dunia akan fokus kepada sukan disebabkan pertandingan Piala Dunia (World Cup) yang diadakan dan menjana pendapatan yang paling tinggi tanpa perlu sebarang promosi yang hebat.

Walaupun berdepan dengan krisis pandemik Covid-19, liga-liga utama di dunia masih lagi berlangsung kerana hak penyiaran yang begitu mahal menjadikannya satu perniagaan yang perlu diteruskan. Pertandingan di antara kelab Eropah menjadi satu acara yang sangat berprestij dan dilihat dapat memberi pulangan yang sangat lumayan kepada liga dan pemilik kelab itu sendiri daripada segi kewangan.

Di antara liga di Eropah yang paling ke hadapan adalah Liga Perdana Inggeris (EPL) yang menjadi kegilaan ramai peminat bola sepak. Ia pula menjadi rebutan pelabur luar untuk memilki kelab bola yang berada dalam liga ini untuk dijadikan pelaburan mereka.

Baca: Pemilikan Kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) Oleh Pelabur Asing Menjadikannya Sangat Kompetitif

Dengan keterbukaan pengurusan EPL yang menerima pelabur luar terhadap kelab yang ada di dalam liga ini, ia menjadikan liga ini sangat kompetitif di persada dunia.

Dengan suntikan modal yang besar terhadap kelab, ia turut menyumbang kepada pemain terkenal dunia untuk beraksi di liga yang paling popular ini. Hasilnya, kelab-kelab di EPL membelanjakan wang yang besar bagi melantik pengurus yang berbakat dan juga menawarkan gaji yang tinggi kepada para pemain mereka.

Mari kita lihat Top 10 kelab di EPL yang membayar gaji tinggi kepada para pemain mereka.

1. Manchester City

Purata tahunan gaji pemain: USD8.73 juta

Kelab yang sangat berjaya selepas menerima pelaburan besar oleh Raja Mansour bin Zayed Al Nahyan yang membelinya dari bekas Perdana Menteri Thailand Thaksin Shinawatra.

Selepas Manchester City berada di bawah pengurusan Abu Dhabi United Group, kejayaan di peringkat domestik telah mengiringi kelab ini. Selain membayar gaji yang tinggi kepada para pemain mereka, kelab ini turut membayar gaji yang paling tinggi kepada pengurus mereka iaitu Pep Guardiola yang berjumlah $20 juta setahun.

Di antara pemain yang mendapat bayaran tertinggi di dalam skuad  ini adalah Kevin De Bruyne

2. Manchester United

Purata tahunan gaji pemain: USD7.66 juta

Merupakan di antara kelab yang terkaya di dunia.Kelab ini merupakan kelab yang paling berjaya di Liga Perdana Inggeris setelah liga berkenaan  dijenamakan semula sejak tahun 1992.

Kelab yang paling banyak memenangi trofi ketika berada di era Sir Alex Ferguson. Walaupun kini Manchester United sudah hilang bisa di dalam Liga Perdana Inggeris, kelab ini masih mempunyai ramai peminat yang setia yang masih menyokong kelab mereka.

Di antara pemain yang mendapat gaji yang paling tinggi adalah David De Gea.

3. Liverpool

Purata tahunan gaji pemain: USD6.92 juta

Juga merupakan kelab yang paling berjaya di dalam sejarah Liga Perdana Inggeris sejak ditubuhkan pada abad yang lepas. Liverpool menjadi kuasa bola sepak Eropah dan juga EPL sejak akhir-akhir ini setelah membuat rombakan besar-besaran terhadap  pemain mereka dan juga jurulatih mereka.

Di antara pemain yang mendapat bayaran paling tinggi adalah penyerangnya iaitu Mohamed Salah.

4. Arsenal

Purata tahunan gaji pemain: USD5.99 juta

Dikenali kelab yang kurang membelanjakan wang untuk membeli pemain ketika era pengurusan Arsène Wenger. Beliau merupakan insan yang bertanggungjawab dalam membangunkan kelab bola sepak ini menjadi gergasi di Liga Perdana Inggeris.

Arsenal merupakan satu-satunya kelab di EPL pada era moden yang berjaya memenangi liga tanpa tewas pada musim 2003/2004 yang dikenali sebagai “The Invincibles”.

Kini pemain paling mahal yang mendapat bayaran di Arsenal adalah  Pierre-Emerick Aubameyang.

5. Chelsea

Purata tahunan gaji pemain: USD5.97 juta

Merupakan kelab pertama yang menerima pelaburan dengan besar setelah dimiliki oleh Roman Abramovich pada tahun 2003. Kelab ini telah membuka mata pelabur luar untuk melabur kelab EPL kerana dalam masa yang singkat sahaja, Chelsea telah berjaya menjadi pesaing yang hebat di dalam liga tersebut.

Kelab ini juga terkenal dengan kelab yang mempunyai bilangan pengurus yang paling ramai sejak dimiliki oleh Roman Abramovich. Ianya merupakan kelab yang sanggup berbelanja besar untuk mendapatkan pemain yang berkualiti.

Di antara pemain yang mendapat gaji tertinggi di dalam Chelsea adalah Kai Haivertz dan Timo Werner .

6. Everton

Purata tahunan gaji pemain: USD5.13 juta

Kelab yang masih berjuang untuk mendapatkan kejayaan di EPL. Kelab ini adalah kelab yang bersebelahan dengan Liverpool.

Prestasi kelab ini tidak menentu dan tidak tersenarai sebagai di antara kelab terkuat kerana tidak mempunyai sebarang rekod kejayaan di liga terbabit.

Kini dengan kehadiran pengurus yang mempunyai kejayaan yang luar biasa di peringkat Eropah iatu Carlo Ancelotti, Everton dilihat bakal memberi saingan yang hebat.

Pemain yang mendapat bayaran yang tertinggi adalah Yerry Mina.

7. Tottenham Hotspur

Purata tahunan gaji pemain: USD4.95 juta

Sebuah kelab yang meningkat naik sejak 5 tahun kebelakangan ini. Orang yang bertanggunjawab dalam memimpin kelab ini sehinggakan mejadi top four di dalam liga Liga Perdana Inggeris adalah jurulatih kelahiran Argentina Mauricio Pochettino.

Beliau yang membawa kelab ini sehingga kejohanan akhir pada dua musim lepas di dalam Liga Juara-Juara Eropah walaupun tidak berjaya memenanginya.

Pemain yang mendapat bayaran yang tertinggi di Tottenham Hotspur adalah penyerang kebangsaan England, Harry Kane.

8. Leicester City

Purata tahunan gaji pemain: USD4.19 juta

Sebuah kelab yang kerdil yang telah mengejutkan dunia bola sepak England dan juga dunia. Kelab ini secara mengejut telah menjadi juara Liga Perdana Inggeris pada musim 2015/2016.

Kini Leicester semakin kuat dengan membawa masuk pengurus yang berbakat iaitu Brendan Rodgers yang menjadikan kelab ini semakin digeruni.

Pemain yang mendapat bayaran yang paling tinggi adalah Jamie Vardy.

9. West Ham United

Purata tahunan gaji pemain: USD3.78 juta

Sebuah kelab yang tidak terkenal dan mempunyai prestasi yang tidak menentu. Menjadi kelab belasahan di Liga Perdana Inggeris dan tidak pernah menjuarai sebarang piala yang besar selepas penstrukturan semula semula EPL pada tahun 1992.

Kali terakhir kelab ini berjaya menjulang piala adalah Piala FA pada tahun 1980.

Pemain yang mendapat bayaran tertinggi di West Ham adalah Sebastian Haller.

10. Crystal Palace

Purata tahunan gaji pemain: USD3.61juta

Juga merupakan salah sebuah kelab belasahan di EPL. Sama seperti West Ham United, Crystal Palace juga tidak mempunyai rekod kejayaan yang memberangsangkan.

Kelab ini juga merupakan kelab yang sentiasa naik dan turun dari divisyen pertama dan divisyen kedua dalam kancah Liga Perdana Inggeris.

Pemain yang mendapat bayaran tetinggi adalah Wilfried Zaha.

Sumber Rujukan:

Jangan lupa baca:

Iklan

6 Perkara Yang Boleh Dilakukan Dengan Kenaikan Gaji

Setiap tahun, kebanyakan daripada kita akan mendapat kenaikan gaji daripada majikan sebagai tanda penghargaan dan pencetus semangat untuk menempuh tahun baru yang semakin mencabar.

Berikut disenaraikan 6 tips yang boleh dibuat dengan kenaikan gaji bagi memastikan kita peroleh manfaat daripada kenaikan gaji tersebut:

1. Selesaikan Hutang Lebih Cepat

Gandakan bayaran bulanan hutang untuk memendekkan tempoh pinjaman. Sebagai contoh, bayaran PTPTN sebulan adalah RM200, dengan kenaikan gaji bayaran bulanan boleh ditingkatkan kepada RM250.

Lagi cepat habis hutang, lagi lega kita akan rasa. Tidur malam pun menjadi lebih lena.

2. Tambah Pelaburan

Pelaburan adalah satu ubat untuk melawan inflasi. Jika anda menyimpan sebanyak RM50 sebulan di Amanah Saham Bumiputera (ASB), apa kata pertimbangkan untuk menyimpan RM100 sebulan apabila mendapat kenaikan gaji.

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit…

3. Tambah Simpanan Kecemasan

Mengapa tidak tambah simpanan kecemasan? Dengan kenaikan kos sara hidup yang tinggi dan risiko kehilangan pekerjaan, simpanan kecemasan adalah aset yang sangat penting ketika diperlukan.

Pastikan anda mempunyai simpanan sebanyak tiga ke enam bulan gaji dalam simpanan kecemasan untuk bersedia menghadapi sebarang musibah.

4. Simpanan Hujung Tahun

Hujung tahun adalah musim di mana duit banyak digunakan. Kebanyakan daripada kita akan membuat persiapan persekolahan anak-anak atau melancong bersama keluarga. Apa salahnya menabung bermula bulan Januari dan lihat hasilnya pada bulan Disember.

Sekurang-kurangnya kita tidak mengorek duit simpanan kecemasan untuk tujuan tersebut.

5. Tambah Ilmu

Jangan lupa beli buku ilmiah untuk tambah ilmu pengetahuan. Dengan adanya ilmu, baru ada idea untuk kita perbaiki kehidupan, tambah simpanan, tingkatkan pulangan pelaburan dan bermacam-macam lagi.

Tak pun, boleh juga kurangkan cukai pendapatan (resit jangan lupa simpan).

6. Tingkatkan Pelan Perlindungan Takaful Anda

Setiap tahun, kos perubatan semakin meningkat. Nilai perlindungan perubatan RM20,000 mungkin cukup bagi tahun 2000, namun adakah jumlah tersebut masih relevan pada tahun 2019?

Hubungi ejen anda untuk mendapatkan nasihat berkenaan kos perubatan terkini dan menyemak semula polisi anda bagi menyesuaikan perlindungan dengan kos terkini.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Penulisan adalah atas kapasiti peribadi dan untuk tujuan pendidikan

Iklan

Kisah Instafamous Antarabangsa Didakwa Melakukan Pengubahan Wang Haram (Money Laundering)

Sepandai-pandai tumpai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua…

Itulah pepatah sesuai yang menggambarkan tentang penangkapan besar-besaran kumpulan sindiket Macau Scam yang sangat licik dalam sejarah penipuan di Malaysia. Kumpulan ini dipercayai telah menipu sebanyak RM400 juta duit mangsanya yang terdiri daripada warga emas dan juga golongan pesara.

Kumpulan ini dipercayai menggunakan artis popular di tanah air untuk meyembunyikan kegiatan haram mereka. Mereka berselindung di sebalik perniagaan sah milik artis terkenal untuk mencuci duit haram mereka.

Kredit Gambar: Astro Awani

Jika Macau Scam merupakan tangkapan terbesar bagi penjanayah penipuan di negara kita pada tahun ini, kisah Ramon Abbas pula boleh dikatakan kisah penangkapan terbesar bagi scammer di peringkat antarabangsa.

Kisah Ramon Abbas ini sama seperti Macau Scam tetapi melibatkan jenayah di peringkat antarabangsa yang telah menipu pelbagai mangsa di seluruh dunia. Beliau juga dikenali sebagai Ray Hushpuppi di kalangan pengikut media sosialnya.

Ramon Abbas merupakan warganegara Nigeria yang dilahirkan di dalam keluarga miskin di Lagos. Bapanya merupakan seorang pemandu teksi manakala ibunya seorang penjual roti. Beliau yang bosan dengan kehidupannya yang miskin itu dan mula berjinak-jinak dengan dunia jenayah ketika usianya masih lagi remaja.

Kredit Gambar: CNN

Disebabkan Nigeria merupakan negara yang terkenal dengan jenayah siber, ianya telah memudahkan Ramon Abbas untuk belajar daripada penjenayah senior mereka. Beliau turut menjadikan Afrika Selatan sebagai markas untuk kegiatannya.

Beliau kemudiannya telah melebarkan lagi empayarnya ke benua lain. Di antara negara yang terlibat adalah negara Amerika Syarikat, England, Romania dan Emiriah Arab Bersatu.

Beliau ditangkap oleh pihak berkuasa FBI dengan kerjasama polis Dubai pada bulan Julai tahun ini dengan rampasan yang sangat besar. Ramon Abbas dipercayai merancang untuk menipu di dalam Liga Perdana Inggeris dengan penipuan berjumlah $124 juta tetapi tidak berjaya kerana telah ditahan oleh pihak berkuasa.

Bagaimana Ramon Abbas Tertangkap?

Sama seperti pengasas Macau Scam di Malaysia, kehidupan Ramon Abbas ini seperti seorang selebriti di benua Afrika. Beliau yang mempunyai pengikut seramai 2.5 juta orang di Instagram dan sering menunjukkan kemewahan yang luar biasa. Beliau selalu memakai pakaian jenama mewah seperti Louis Vuitton, Fendi dan Gucci.

Beliau juga sering bersantai menggunakan bot mewah dan tinggal di Hotel Palazzo Versace Dubai yang merupakan hotel kegemaran para jutawan. Kemewahan yang ditonjolkan oleh Ramon Abbas ini telah menarik perhatian pihak FBI untuk menyiasat dengan lebih lanjut mengenai dirinya.

Ramon Abbas yang mendakwa beliau seorang ejen hartanah mewah walaupun dia tidak pernah menunjukkan syarikatnya dengan jelas.

Kredit Gambar: Daily Mail UK

Pihak FBI yang melakukan siastan terperinci tentang kewangan Ramon Abbas akhirnya mendapati beliau merupakan seorang scammer di peringkat antarabangsa. Setelah ditangkap pada bulan Julai yang lalu, beliau bakal didakwa di atas kesalahan melakukan money laundering. Beliau juga telah berjaya mencuri wang daripada Bank Valletta sebanyak $14.7 juta pada tahun lepas.

Peguam yang mewakili Ramon Abbas, Gal Pissetzky telah menafikan dakwaan pihak berkuasa mengenai jenayah yang dilakukan oleh anak guamya itu. Beliau turut mengatakan bahawa anak guamnya itu merupakan seorang duta untuk produk terkenal seperti Louis Vuitton dan Gucci.

Pihak berkuasa telah merampas wang sebanyak $41 juta, 13 buah kereta mewah yang bernilai $6.8 juta, komputer dan telefon pintar yang mengandungi bukti 100,000 failjenayah serta sebanyak 2 juta alamat yang dipercayai mangsa yang bakal ditipu.

Kredit Gambar: Sky News

Jika disabit kesalahan, Ramon Abbas boleh dikenakan hukuman penjara selama 20 tahun. Kini, Ramon Abbas telah ditahan oleh  pihak berkuasa Amerika Syarikat dan bakal dibicara di negara tersebut. Kes ini masih lagi di dalam perbicaraan.

Sumber Rujukan:

Baca juga Kisah Cuci Duit (Money Laundering) Di Malaysia

Iklan

Pecahan Pendeposit Tabung Haji – Individu Misteri Simpan RM190 Juta

Kita biasa dengar Prinsip Pareto 80/20 kan? Menurut kajian yang dijalankan beliau, 80% kekayaan adalah dimiliki oleh golongan 20% terkaya.

Tapi menurut laporan di dada-dada akhbar dan media sosial baru-baru ini, nampaknya dalam kes Tabung Haji – 1.3% pendeposit Tabung Haji atau seramai 117,000 pendeposit menyumbang kepada 50% deposit.

Turut dilaporkan bahawa ada seorang pendeposit dengan sejumlah RM190 juta di dalam akaun Tabung Haji beliau. Banyak tu.

Jom kita tengok beberapa statistik Tabung Haji seperti berikut:

Sumber: Tabung Haji

Jom kita tulis dalam bentuk jadual untuk pemahaman kita semua:

Jumlah Pendeposit Peratusan Pendeposit (%) Nilai Deposit (RM) Peratusan Deposit (%)
1 0.00000000001 190,000,000 0.27
117,000 1.3 35,390,000,000 49.73
9.29 juta 98.7 35,200,000,000 50

Memang dahsyat juga bila dilihatkan, bagaimana seorang pendeposit menyumbang kepada 0.27% atau RM190,000,000 ke dalam Tabung Haji.

Ini bermakna Hibah Tahunan sebanyak 4.5% pada tahun 2017, beliau menerima hibah sebanyak RM8.075 juta! Siapalah orang yang bertuah tersebut?

8.81% Pelabur ASB Punya 80.17% Duit Dalam ASB

Amanah Saham Bumiputera (ASB) pun hampir sama keadaannya, di mana jurang perbenzaan di antara yang kaya dengan golongan pertengahan dan bawahan adalah sangat besar.

Sumber: Laporan Tahunan ASB 2017 mukasurat 58

Prinsip Pareto 80/20 pun tak boleh digunakan dalam kes ASB ni. Maka betullah “Yang kaya semakin gaya, yang miskin semakin miskin”.

Persoalannya, apakah usaha kita untuk memperbaiki diri kita? Apa yang kita buat untuk tambah pendapatan sendiri dan keluarga?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!