6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Tahukah anda, Malaysia tersenarai dalam top 10 negara pilihan untuk pelaburan hartanah oleh warganegara China mendahului United Kingdom, Vietnam dan Singapura?

Antara faktor utama yang mendorong warganegara China memilih Malaysia sebagai alternatif untuk berhijrah dan melabur dalam hartanah adalah kerana standard kehidupan yang mapan dan baik.

Punca bagi standard kehidupan yang baik ini datangnya dari kestabilan ekonomi dan juga faktor Malaysia sebagai hub utama pelaburan antarabangsa dalam melebarkan sayap perniagaan mereka di rantau Asia Tenggara.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Sementara itu, Thailand, Jepun, Australia, Amerika Syarikat dan Kanada menduduki carta teratas sebagai lokasi pilihan untuk berhijrah dan pelaburan hartanah bagi kebanyakan warga Asia khususnya Hong Kong, Taiwan dan China.

Tunggu dulu! Apa sebenarnya faktor mikro yang menyebabkan Malaysia menjadi pilihan utama warga asing melabur dalam sektor hartanah dan memulakan kehidupan baru?

Kita sedang bercakap tentang warga asing dari negara membangun seperti Jepun, China dan juga segelintir negara Eropah dan bukan dari Myanmar, Bangladesh dan Nepal.

Baca : Orang Malaysia Kedua Terbanyak Beli Hartanah Di Singapura, Selepas China

Berdasarkan kajian yang dilakukan Focus Malaysia dan laman Expatriate Advisory, dapat disimpulkan bahawa terdapat 6 faktor utama Malaysia menjadi destinasi utama pelabur hartanah antarabangsa.

1. Harga Rumah Di Malaysia

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa2-700x466.jpg

Realiti ini agak mengejutkan kerana harga rumah di Malaysia adalah paling murah di Asia dengan pertumbuhan ekonomi yang berdaya tahan.

Ini menyebabkan ramai pelabur hartanah memilih Malaysia kerana dari sudut kira – kira rental yield, Malaysia boleh dikatakan baik dengan kadar kenaikan harga rumah 5% – 10% setahun di kawasan tumpuan seperti Seri Kembangan dan KLCC.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Ini ditambah pula dengan polisi terbaru Kerajaan menerusi Belanjawan 2020 yang lalu di mana, Kerajaan telah mengambil langkah kiri dengan membenarkan warga asing memiliki rumah di Malaysia pada harga bermula RM600,000.

2. Ekonomi

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa3-700x466.jpg

Buat pengetahuan anda, KDNK Malaysia berkembang pada kadar 5.1% pada tahun 2014 dan terus mencatatkan peningkatan tahun demi tahun.

Baca : Apa Itu Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Yang Orang Dok Sebut Tu?

Kadar pengangguran di kalangan rakyat tempatan pada tahun 2019 pula hanya mencatatkan angka 3% sahaja dan dikira rendah berbanding yang ditetapkan dunia yaqni pada kadar 3.9%.

Selain itu, Malaysia dilihat sebagai sebuah negara yang ‘mesra jalinan ekonomi’ di mana pelabur merasakan mereka dialu-alukan apabila datang ke Malaysia atas kapasiti perniagaan.

3. Alam Sekitar

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa4-700x466.jpg

Antara faktor utama wujudnya perkahwinan campur antara rakyat Eropah dan warga pantai timur adalah kerana keindahan alam semula jadi Malaysia.

Sebut tentang Malaysia sahaja, warga asing sudah mula terbayang – bayang keindahan alam seperti gunung ganang, air terjun, saliran air sungai yang tidak sedikit jumlahnya, kepelbagaian spesis haiwan dan buah – buahan tropika.

Bahkan Malaysia merupakan antara satu – satunya negara di Asia Tenggara dengan infrastruktur yang baik dengan sentuhan alam.

Buktinya, dari Kuala Lumpur anda hanya perlu memandu kurang dari 1 jam untuk ke Janda Baik dan kurang dari 3 jam untuk menikmati angin pantai yang bertiup halus, kehangatan air laut saat menjulur kaki di gigi air di Pantai Port Dickson.

4. Sosial

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa5-700x466.jpg

Rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dilihat tidak kekok menolong orang luar dengan penuh adab dan tatasulila bahkan isu perkauman di Malaysia sangat jarang kita dengari.

Baca : 6 Hartanah Paling Mahal di Kuala Lumpur

Ditambah pula dengan penggunaan Bahasa Inggeris yang diguna luas di seluruh Malaysia menyebabkan warga asing selesa untuk berkomunikasi dan beramilisasi dengan warga tempatan.

5. Pendidikan

Sama ada kita sedar atau tidak, Malaysia sudah sekian lama menjadi hub pendidikan utama kampus antarabangsa seperti Monash, Nottingham dan Manchester.

Kewujudan kampus antarabangsa merupakan satu nilai tambah dalam pelaburan hartanah. Dalam kes ini, Malaysia menang dengan bergaya.

Ini belum lagi dikira dengan kolej dan universiti swasta yang membuat jalinan kerjasama dengan kampus antarabangsa seperti UniKL, KUPTM yang mempunyai jalinan kerjasama dengan universiti dari German, Korea dan England.

6. Infrastruktur

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-Sebab-Kenapa-Malaysia-Menjadi-Destinasi-Utama-Pelabur-Hartanah-Antarabangsa6-700x466.jpg

Sungguhpun rakyat Malaysia seringkali meluahkan amarah mereka di sosial media bila masuk soal akses internet, pelabur antarabangsa memandang sebaliknya.

Mereka berpendapat akses internet 4G sudah memadai ditambah dengan infrastuktur lain seperti lebuhraya, pengangkutan awam LRT, MRT, ERL, KTM dan lapangan terbang & pelabuhan.

Setakat artikel ini ditulis, terdapat lebih daripada lapangan terbang di Malaysia yang menerima penerbangan antarabangsa.

Baca : Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

Sungguhpun keadaan saat ini menghalang sebarang aktiviti pelaburan melibatkan warga asing, bukti-bukti di atas sudah mencukupi untuk kita simpulkan Malaysia merupakan sebuah negara pilihan utama bila kita bercakap soal pelaburan hartanah antarabangsa.

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Apa yang penting adalah Kerajaan perlu mengawal pemilikan hartanah di kalangan warga asing supaya pemilikan hartanah di kalangan warga tempatan senantiasa mencukupi dan tidak timbul isu warga asing mendiami hartanah kos rendah yang sepatutnya dihuni golongan tempatan yang lebih memerlukan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Negara Malaysia (BNM) Tingkatkan Siling Pendapatan Agar Lebih Ramai Boleh Beli Rumah

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) menambah baik kriteria kelayakan dan ciri-ciri Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion, apabila menaikkan kelayakan pendapatan maksimum bulanan isi rumah kepada RM4,360 berbanding RM2,300 sebelum ini.

Gabenor BNM, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, berkata penambahbaikan itu adalah bagi membantu pembeli rumah berpendapatan rendah membiayai pembelian rumah pertama.

Penambahbaikan juga, katanya membabitkan had harga maksimum rumah layak dibiayai dinaikkan kepada RM300,000 berbanding RM150,000 sebelum ini.

“Meningkatkan had harga maksimum rumah layak dibiayai itu sejajar dengan definisi harga rumah mampu milik dalam Dasar Perumahan Mampu Milik Negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada pelancaran penubuhan Khidmat Nasihat Pembiayaan (MyKNP), inisiatif kerjasama antaraCredit Guarantee Corporation Malaysia Bhd (CGC) dan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) di sini, hari ini.

Penambahbaikan kepada kriteria kelayakan dan ciri-ciri Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion itu akan berkuatkuasa 1 September 2019.

Dana Rumah Mampu Milik RM1 bilion dilancarkan awal tahun ini bagi membantu kumpulan berpendapatan rendah membiayai pembelian rumah pertama.

Sementara itu, Penolong Gabenor BNM, Adnan Zaylani Mohamad Zahid, berkata setakat ini sebanyak 700 permohonan diterima untuk dana khas itu.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 296 permohonan diluluskan bernilai RM31 juta.

Dalam satu kenyataan berasingan, BNM berkata, orang ramai boleh menghubungi institusi kewangan yang mengambil bahagian untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Institusi kewangan berkenaan ialah AmBank (M) Bhd, Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank Bhd, Malayan Banking Bhd dan RHB Bank Bhd.

Orang ramai juga boleh menghubungi BNMTELELINK di talian 1-300-88-5465.

Sumber: BH Online

Tingkatkan Ilmu Agar Kita Lebih Maju

Pelbagai kemudahan dan insentif telah disediakan, terpulang kepada kita untuk rebut peluang yang ada. Tambahkan ilmu dengan membaca:

Iklan

Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Di dalam usaha anda membeli hartanah, jangan lupa satu aspek penting iaitu status hartanah tersebut samada freehold atau leasehold.

Untuk memahami perbezaan kedua-duanya, jom kita tengok jadual di bawah:

Soalan-Soalan Cepu Emas Freehold vs Leasehold

1. Betul ke loan lebih senang lulus untuk hartanah freehold?

Kebanyakan bank kurang berminat untuk membiaya pembeli yang beli rumah berstatus leasehold, tambahan pula yang hampir tamat tempoh pajakan. Biasanya, bank hanya bagi pinjam dengan margin yang lebih rendah daripada 90 peratus.

2. Apa akan jadi kepada hartanah leasehold selepas tempoh pajakan tersebut tamat?

Tanah tersebut akan kembali menjadi hakmilik negeri. Walaubagaimanapun jangan risau, ini jarang berlaku kerana kebiasaannya pemilik tanah kediaman akan diberikan peluang untuk memperbaharui dan memanjangkan tempoh pajakan tersebut dengan membayar sejumlah premium mengikut kadaran nilai tanah semasa. Sebenarnya, kita tak perlu pun menunggu sehingga pajakan tersebut tamat tempoh untuk memohon tetapi boleh mula memohon apabila tempoh pajakan tersebut semakin pendek iaitu 30-50 tahun.

3. Hartanah freehold yang kita beli adalah hak selamanya, betul ke?

Semua hartanah freehold tertakluk kepada Akta Pengambilan Tanah 1960, di mana kerajaan kuasa untuk ambil semula hartanah tu kalau perlu. Tapi, jangan risau kita akan dapat pampasan mengikut harga pasaran semasa hartanah tu. 

4. Adakah rumah freehold lebih bernilai berbanding leasehold?

Terdapat banyak aspek-aspek lain yang mempengaruhi nilai hartanah seperti jenis rumah, lokasi dan kawasan sedang membangun. Kebiasaanya situasi ini yang selalu berlaku, misalnya ada dua hartanah, satu berstatus leasehold dan satu lagi freehold dan kedua-dua mempunyai kriteria yang sama, jadi nilai yang leasehold tu akan lebih rendah berbanding freehold. Selain itu, harga hartanah juga bergantung kepada demand and supply, jika permintaan tinggi menyebabkan nilai hartanah freehold juga akan tinggi.

Yang mana lebih untung sebenarnya?

Jangan rungsing kedua-duanya pun menguntungkan. Ikutkan hati nak sangat beli hartanah freehold, tapi cuba fikir-fikirkan dalam tempoh 99 tahun tu, entahkan hayat sampai ke tidak. Yang tinggal anak cucu kita je. Kalau kita tiada sekalipun, anak cucu la untung dapat pampasan. Tak ada apa yang kekal kat dunia ni, kalau mampu tu beli je la, jangan tunggu lama-lama.

Sumber Rujukan: FB Mahligai Idaman

Iklan

6 Perkara Wajib Tahu Sebelum Membeli Rumah Lelong

Hartanah lelong kini semakin mendapat perhatian memandangkan perumahan pasaran utama dan pasaran sekunder semakin mahal. Terdapat juga para pelabur yang menjadikan hartanah lelong sebagai sumber untuk mendapatkan wang pasif bulanan.

Walaupun terdapat persepsi negatif mengenainya, pembelian hartanah lelong adalah lebih mudah dan dapat diperolehi dengan harga yang berpatutan jika dilaksanakan mengikut prosedur yang ditetapkan. Doktor perubatan, Ahmad Samhan Awang berkongsi mengenai perkara yang perlu diketahui sebelum membeli rumah lelong.

1. Duit Deposit Lesap

Ada dua jenis lelongan di Malaysia yang korang wajib tahu iaitu Loan Agreement Cum Assignment (LACA) dan Non-LACA. LACA bermaksud lelongan yang diuruskan oleh bank bagi hartanah tanpa individual atau Strata Title. Manakala lelongan non-LACA pula diuruskan oleh High Court (Mahkamah Tinggi) bagi hartanah yang ada individual atau Strata Title.

Baki daripada keseluruhan harga rumah LACA perlu diselesaikan dalam masa 90 hari selepas bidaan yang berjaya.Manakala non-LACA dalam masa 120 hari. Rumah lelongan LACA perlukan korang letak 5% deposit, manakala bagi jenis non-LACA 10% deposit.

Jadinya, untuk beli rumah lelong korang perlu ada duit deposit dan perlukan peguam yang berpengalaman uruskan rumah lelong. Sebab korang terikat dengan masa untuk pastikan pinjaman korang dikeluarkan oleh bank pada bank pelelong.

2. Beli Rumah Mahal

Sebelum masuk bidding kena study dulu bakal rumah yang dilelong. Contohnya perlu tahu berapa harga ‘market value’,barulah korang tak bidding membuta tuli. Orang naikkan harga bidding,korang lawan. Tapi tak tahu nak lawan sampai mana. Akhirnya korang beli rumah tu dengan harga lagi mahal dari market value.

Tu belum masuk kos repair,kos guaman,kos bil tertunggak. Korang akan rugi teruk.

3. Merisik Dulu Sebelum Meminang

Rumah lelong tak datang sekali dengan vacant possession.

Terdapat juga situasi dimana penyewa yang menyewa dengan owner sebelumnya masih lagi menetap kat situ. Kalau ikut undang-undang Malaysia, untuk menghalau keluar orang daripada rumah kita, kena ada bukti yang kita pemilik rumah tu terlebih dulu. Korang boleh upah peguam untuk beri notis kepada penyewa tadi untuk kosongkan rumah korang. Kalau tak keluar jugak, barulah korang boleh apply untuk court order.

Sudah tentu cara terbaik adalah untuk korang bercakap dan berbincang dulu dengan penyewa tadi. Boleh jadi penyewa ni akan faham dan mereka akan tinggalkan rumah tu dengan rela hati. Mungkin jugak diorang nak meneruskan menyewa di situ. Dan kalau korang memang plan nak sewakan, bawaklah berbincang untuk tetapkan kadar sewa yang baru.

4. Bil Tertunggak

Ini termasuk bil air, bil elektrik, bil maintenance, cukai taksiran, cukai tanah dan banyak lagi. Kos ni semua (kalau yang bertunggak bertahun-tahun lamanya) boleh cecah lebih RM10,000.

Untuk elakkan masalah macam ni berlaku, korang boleh pergi semak dulu segala bil tertunggak yang ada ni dekat pejabat-pejabat utiliti yang berkenaan.

5. Kos Repair

Kos repair jugak perlulah diambil kira sekali bila korang nak beli rumah lelong ni. Rumah yang rosak teruk dan tak dijaga boleh memakan belanja repair yang besar. Kos repair ni pulak kadang-kadang boleh jadi lebih besar daripada duit deposit 10% yang korang keluarkan.

Pergi melawat dulu rumah tu sendiri dan tengok kalau-kalau ada sebarang tanda kerosakan yang teruk.Buat anggaran berapa total kos untuk repair barulah korang tahu nak anggarkan limit harga untuk bidding nanti.

6. Kaveat

Kaveat ni ringkasnya adalah notis yang sah dari segi undang-undang untuk menghalang proses jual beli hartanah.

Contoh: Kalau satu rumah lelong tadi dimiliki oleh 2 pemilik, dan salah seorang dari mereka letak kaveat dekat rumah tu untuk elak daripada rumah tu dijual.

Boleh jadi jugak, kaveat tu datang bila salah sorang daripada pemilik rumah tadi buat hutang dengan Ah Long dan letak rumah tu sebagai kolateral. Ah Long tadi boleh letak kaveat untuk menghalang proses jual beli rumah tu tadi.

Pengalaman aku sendiri,awal-awal  memag dah check status keveat. Bila dah menang lelong,rupanya owner lama dah ambil deposit untuk jual rumah ni. So,pembeli baru letak keveat. Memang leceh nak setel benda ni. Makan masa dan duit.

Kesimpulannya, harga rumah lelong memang murah, boleh cecah 30-40% below market value. Tapi banyak kos-kos tersembunyi. Kena tinjau dan kaji dulu rumah lelong yang korang target nak beli sebelum buat pembelian.

Kredit: Ahmad Samhan Awang

Iklan

Pantang Larang Masyarakat Cina Di Malaysia Bila Nak Beli Rumah

Hampir setiap kaum di seluruh dunia mempunyai pantang larangnya yang tersendiri hasil dari perkembangan adat dan tradisi.

Kebanyakan adat dan tradisi sangat berkait rapat dengan faktor geografi dan tamadun sesebuah bangsa itu termasuk pantang larang masyarakat Melayu.

Pantang larang yang diamalkan masyarakat Cina di Malaysia merupakan adat dan tradisi yang diwarisi zaman berzaman.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Antara contoh adat dan tradisi masyarakat Cina di Malaysia yang paling sinonim dalam kehidupan seharian mereka adalah nombor, jenis makanan, warna dan horoskop.

Masyarakat Cina menolak daripada menggunakan nombor 4 dalam urusan kehidupan seharian seperti nombor rumah, nombor telefon dan alamat.

Anak kecil juga dilarang memakan kaki ayam kerana ditakuti tulisan mereka tidak cantik dan mereka akan bergaduh seperti ayam jantan.

Sebenarnya, kebanyakan pantang larang yang diamalkan bukanlah sengaja direka sebaliknya ada yang mempunyai faedahnya yang tersendiri lebih – lebih lagi yang berkaitan dengan hartanah.

Baca : 6 Aplikasi Seorang Pelabur Hartanah Perlu Install

Jangan terkejut pula jika anda mendapati terdapat pantang larang yang diamalkan oleh masyarakat Cina relevan untuk diamalkan orang Muslim di Malaysia asalkan tidak bercanggah dengan hukum syarak.

Jom kita lihat apa pantang larang masyarakat Cina sebelum beli rumah!

Pantang Larang Masyarakat Cina Sebelum Beli Rumah

Bilik

  1. Kualiti tidur akan terganggu jika cermin digantung berdekatan dengan dinding katil.
  2. Jangan simpan terlalu banyak barang di bawah tilam dan katil.
  3. Menggantung lukisan besar di atas kepala katil harus dielakkan.
  4. Pintu bilik air sebaiknya tidak menghadap katil.
  5. Tiang rumah yang berhadapan dengan bilik memberi kesan negatif kepada rumah tangga dan hubungan peribadi.
  6. Bentuk kamar mandi yang ideal adalah segi empat tepat atau petak. Bentuk selain itu akan menyebabkan masalah kesuburan kepada suami dan isteri.

Ruang Tamu

  1. Pokok – pokok hijau wajar diutamakan untuk diletakkan di kawasan ruang tamu rumah.
  2. Jangan berlebih – lebihan dalam mewarnakan dan menghias dinding bilik tidur.
  3. Jangan gunakan lampu yang mengeluarkan haba yang terlalu tinggi dalam bilik tidur.

Tandas

  1. Tandas yang bersih menjamin kekayaan seluruh ahli keluarga.
  2. Bilik air mesti terletak di tepi koridor. Bukan di kawasan hujung koridor.

Dapur

Elakkan rumah yang dapur dan bilik airnya dapat dilihat terus daripada pintu masuk.

Jangan gunakan ruangan lebihan yang berbentuk ganjil untuk dijadikan dapur. Jadikan ruangan tersebut sebagai ruang untuk menyimpan barang.

  1. Jangan beli rumah yang ruangan dapur dan tandas mampu dilihat terus dari pintu masuk utama.
  2. Jangan gunakan ruangan berlebihan untuk dapur.
  3. Ruang yang kecil dan pelik lebih sesuai digunakan sebagai stor.

Sudut Rumah

  1. Semak orientasi matahari awal pagi dan pastikan cahaya matahari masuk ke kamar utama rumah.
  2. Jangan beli rumah yang mempunyai koridor terlalu jauh dari pintu utama kerana dipercayai menjadi punca penceraian dan curang dalam rumah tangga.

Kalau kita lihat kembali pantang larang masyarakat Cina sebelum beli rumah ini, ada beberapa perkara yang memang terbukti penting dalam aspek keselamatan, privasi dan aurat kaum perempuan di dalam rumah dan juga beberapa elemen yang penting dalam mendatangkan mood dalam rumah.

Baca : Bagaimana Nak Beli Rumah, Kalau Kapitalis Dah Sapu Dulu?

Sekiranya anda melihat terdapat beberapa perkara yang sesuai diguna pakai sebagai rujukan anda dalam membeli rumah kelak, gunakanlah untuk kebaikan anda.

Baca : Rumahku Syurgaku, Tapi Rumah Awak Patuh Syariah Tak?

Apa yang paling penting adalah, sebagai orang Islam kita disarankan untuk membeli rumah yang mempunyai sudut kiblat yang sesuai untuk aktiviti berjemaah dan kiblat tidak menghadap tandas.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!