5 Tips Untuk Mencapai Matlamat Kewangan

Tahukah anda hanya 9% sahaja yang berjaya mencapai sasaran kewangan mereka? Nak tahu tak rahsia untuk merealisasikan impian kewangan anda?

Untuk itu, jom kita tengok 5 tips untuk mencapai matlamat kewangan seperti berikut:

1. Tetapkan Matlamat Utama

“Kalau kita gagal untuk merancang, kita merancang untuk gagal”, seringkali kita dengar ayat ini bukan? Cuba bayangkan anda bermain bolasepak, tapi tak tahu kat mana nak jaringkan gol.

Selagi anda tidak mempunyai matlamat yang jelas, selagi itulah anda tidak tahu hala tuju anda. Begitu juga halnya  berkaitan kewangan. Berapa nak simpan dalam masa 6 bulan? Setahun? Berapa target pelaburan anda untuk tempoh setahun? 5% ke 10% ke 20%?

Jemput baca Bagaimana Menetapkan Matlamat Dalam Pelaburan menggunakan Formula SMART.

2. Tetapkan Matlamat Dan Bukannya Hajat

Ramai orang berhajat akan sesuatu, contohnya nak sebuah rumah kondominium atau sebuah kereta mewah. Tetapi hajat tersebut adalah sebenarnya satu matlamat tanpa sebarang rancangan.

Kalau ada rezeki lebih, dapat lah beli rumah atau kereta tadi. Sebab itulah kita kena ada matlamat yang jelas, dengan action plan untuk mencapat matlamat tersebut.

Bila dah ada perancangan yang terperinci, barulah anda boleh fokus untuk mencapainya.

3. Raikan Pencapaian Walaupun Kecil

Bila dah ada matlamat tersebut, anda perlu raikan pencapaian-pencapaian kecil sepanjang usaha untuk mencapai matlamat. Sebagai contoh, anda sasarkan untuk menyimpan RM12,000 setahun, tapi baru enam bulan dah capai RM9,000 iaitu 75% daripada sasaran.

Bolehlah pergi makan besar ke bercuti ke bawa seisi keluarga untuk meraikan kemenangan kecil ini.

4. Mula Dengan Pengakhiran Dalam Minda

Cuba bayangkan dalam pemikiran, saat anda berjaya capai matlamat kewangan yang telah anda tetapkan. Kita semua ada halangan dan kekangan masing-masing, jadi apa sahaja situasinya; tulis halangan dan cara untuk atasinya.

Sebagai contoh, anda sedang bekerja full-time dan ingin menambah pendapatan dengan membuat kerja freelance. Dalam sehari, anda mampu mendedikasikan empat jam untuk kerja freelance tersebut dengan pendapatan tambahan sebanyak RM800 sebulan.

Jangan mengada-ngada pula nak tetapkan matlamat untuk kerja lapan jam buat freelance dengan pendapatan RM1,600 sebulan, habis tu bila nak ada masa untuk berehat dan luangkan masa dengan keluarga?

Lebih baik untuk jadi seorang yang realistik, atau tidak anda akan kecewa.

5. Beritahu Semua Orang

Bila dah ada matlamat kewangan yang lengkap dan terperinci, cuba beritahu orang ramai. Bagaimana ianya dapat membantu?

Anda akan lebih bersemangat untuk mencapat matlamat kewangan yang telah anda tetapkan. Ini kerana anda ingin buktikan kepada orang ramai bahawa anda bukan main-main, sebaliknya serius untuk mengubah hidup.

Sumber Rujukan: RAM Credit Information

Ambil Tahu Juga Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Sebab apa ianya penting? Sebab anda perlu tahu di mana anda berada hari ini bila nak tetapkan matlamat kewangan anda. Dan semak semula kedudukan kewangan anda lagi 12 bulan. Kepuasan pasti datang, apabila anda lihat ianya bertambah baik.

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 tu kira dah terbaik, bermaksud kedudukan anda dalam keadaan yang terbaik. Bank pun mesti suka kalau anda datang berjumpa mereka untuk membuat pembiayaan.

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Dapatkan Khidmat Nasihat Berkaitan Kewangan Daripada Perancang Kewangan Yang Berlesen

Anda sedang berdepan dengan masalah kewangan dan tak tahu nak tanya siapa? Ada masalah nak menyimpan dan tak tahu nak melabur kat mana?

Zaman sekarang ni, ramai yang claim mereka pakar, tapi berapa ramai yang merupakan Perancang Kewangan atau Financial Planner yang berlesen? Kalau nak tahu di Malaysia, bilangan mereka ini tak sampai pun seribu orang, memang rare sangat.

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka merupakan Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend