5 Tips Untuk Mencapai Matlamat Kewangan

Tahukah anda hanya 9% sahaja yang berjaya mencapai sasaran kewangan mereka? Nak tahu tak rahsia untuk merealisasikan impian kewangan anda?

Untuk itu, jom kita tengok 5 tips untuk mencapai matlamat kewangan seperti berikut:

1. Tetapkan Matlamat Utama

“Kalau kita gagal untuk merancang, kita merancang untuk gagal”, seringkali kita dengar ayat ini bukan? Cuba bayangkan anda bermain bolasepak, tapi tak tahu kat mana nak jaringkan gol.

Selagi anda tidak mempunyai matlamat yang jelas, selagi itulah anda tidak tahu hala tuju anda. Begitu juga halnya  berkaitan kewangan. Berapa nak simpan dalam masa 6 bulan? Setahun? Berapa target pelaburan anda untuk tempoh setahun? 5% ke 10% ke 20%?

Jemput baca Bagaimana Menetapkan Matlamat Dalam Pelaburan menggunakan Formula SMART.

2. Tetapkan Matlamat Dan Bukannya Hajat

Ramai orang berhajat akan sesuatu, contohnya nak sebuah rumah kondominium atau sebuah kereta mewah. Tetapi hajat tersebut adalah sebenarnya satu matlamat tanpa sebarang rancangan.

Kalau ada rezeki lebih, dapat lah beli rumah atau kereta tadi. Sebab itulah kita kena ada matlamat yang jelas, dengan action plan untuk mencapat matlamat tersebut.

Bila dah ada perancangan yang terperinci, barulah anda boleh fokus untuk mencapainya.

3. Raikan Pencapaian Walaupun Kecil

Bila dah ada matlamat tersebut, anda perlu raikan pencapaian-pencapaian kecil sepanjang usaha untuk mencapai matlamat. Sebagai contoh, anda sasarkan untuk menyimpan RM12,000 setahun, tapi baru enam bulan dah capai RM9,000 iaitu 75% daripada sasaran.

Bolehlah pergi makan besar ke bercuti ke bawa seisi keluarga untuk meraikan kemenangan kecil ini.

4. Mula Dengan Pengakhiran Dalam Minda

Cuba bayangkan dalam pemikiran, saat anda berjaya capai matlamat kewangan yang telah anda tetapkan. Kita semua ada halangan dan kekangan masing-masing, jadi apa sahaja situasinya; tulis halangan dan cara untuk atasinya.

Sebagai contoh, anda sedang bekerja full-time dan ingin menambah pendapatan dengan membuat kerja freelance. Dalam sehari, anda mampu mendedikasikan empat jam untuk kerja freelance tersebut dengan pendapatan tambahan sebanyak RM800 sebulan.

Jangan mengada-ngada pula nak tetapkan matlamat untuk kerja lapan jam buat freelance dengan pendapatan RM1,600 sebulan, habis tu bila nak ada masa untuk berehat dan luangkan masa dengan keluarga?

Lebih baik untuk jadi seorang yang realistik, atau tidak anda akan kecewa.

5. Beritahu Semua Orang

Bila dah ada matlamat kewangan yang lengkap dan terperinci, cuba beritahu orang ramai. Bagaimana ianya dapat membantu?

Iklan

Anda akan lebih bersemangat untuk mencapat matlamat kewangan yang telah anda tetapkan. Ini kerana anda ingin buktikan kepada orang ramai bahawa anda bukan main-main, sebaliknya serius untuk mengubah hidup.

Sumber Rujukan: RAM Credit Information

Ambil Tahu Juga Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Sebab apa ianya penting? Sebab anda perlu tahu di mana anda berada hari ini bila nak tetapkan matlamat kewangan anda. Dan semak semula kedudukan kewangan anda lagi 12 bulan. Kepuasan pasti datang, apabila anda lihat ianya bertambah baik.

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 tu kira dah terbaik, bermaksud kedudukan anda dalam keadaan yang terbaik. Bank pun mesti suka kalau anda datang berjumpa mereka untuk membuat pembiayaan.

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Dapatkan Khidmat Nasihat Berkaitan Kewangan Daripada Perancang Kewangan Yang Berlesen

Anda sedang berdepan dengan masalah kewangan dan tak tahu nak tanya siapa? Ada masalah nak menyimpan dan tak tahu nak melabur kat mana?

Zaman sekarang ni, ramai yang claim mereka pakar, tapi berapa ramai yang merupakan Perancang Kewangan atau Financial Planner yang berlesen? Kalau nak tahu di Malaysia, bilangan mereka ini tak sampai pun seribu orang, memang rare sangat.

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Duit Gaji Sentiasa Tak Cukup? Apa Nak Buat?

Tulang Dibanting Lelah Sahaja Dirasa?

Siapa yang faham dengan pepatah dahulu kala di atas? Secara ringkasnya ia bermaksud, kita bekerja untuk mendapatkan pendapatan untuk keluarga; tetapi setiap hujung bulan gaji baru masuk, dan belum hujung bulan lagi satu, tetapi duit sudah habis.

Persoalannya ialah, untuk apa kita bekerja keras kalau semuanya habis dibelanjakan – lebih teruk lagi kalau kita menambah hutang setiap bulan?

3 Soalan Yang Perlu Kita Tanya Diri Sendiri

1. Ke mana dan bagaimana kita membelanjakan wang kita?

2. Berapa banyak hutang kita setiap bulan?

3. Berapa baki wang kita yang masih tinggal di penghujung bulan?

Secara jujurnya, cuba anda jawab persoalan di atas.

Kenali Punca Sebelum Simptom

1. Ilmu pengurusan kewangan yang lemah

2. Kemahuan melebihi keperluan

3. Sikap suka berhutang

Sekarang, ada tak ciri-ciri di atas dalam diri anda? Jika ada, tahniah kerana anda menjawab dengan jujur dan mengakui kelemahan anda.

Kenali Simptom Sebelum Sakit

Di antara petanda awal bagi mereka yang bermasalah, berikut merupakan 5 perkara yang berlaku dalam kehidupan anda.

1. Tidak tahu ke mana wang dibelanjakan

2. Hutang melebihi pendapatan

3. Meminjam lagi untuk membayar hutang lama

4. Guna simpanan untuk keperluan harian

5. Tiada langsung simpanan

6 Tips Untuk Merawat Sebelum Parah

Masih belum terlambat untuk berubah, tetapi anda perlu ambil tindakan segera untuk mengatasinya dengan mengamalkan 6 tips berikut:

Iklan

1. Elak Tambah Hutang

Pertama sekali yang perlu anda buat, elak daripada menambah hutang sedia ada. Cukup-cukuplah dengan kereta anda, tidak perlu menukar sport rim atau bodykit yang mahal-mahal. Kalau ada kad kredit yang dah cecah limit tu, cepat-cepat lah potong kad kredit tersebut.

2. Utamakan Pembayaran

Pastikan anda utamakan yang mana lebih penting terlebih dahulu. Buat senarai perbelanjaan yang perlu dibayar setiap bulan, utamakan keperluan daripada kehendak. Kalau pakai postpaid tu, cuba bertukar kepada prepaid. Kalau ada langgan siaran televisyen berbayar, boleh pertimbangkan untuk memotongnya.

3. Simpan Untuk Diri Sendiri

“Biar berdikit menjadi bukit, bukan korek sedikit demi sedikit”

Dapat duit gaji, simpanlah walaupun RM100 setiap bulan. Simpanlah di tempat yang boleh memberi faedah seperti ASB atau Tabung Haji. Dan bukannya kita korek duit tabung kita untuk dibuat belanja harian.

4. Awasi Pembayaran

“Bisik pada hati, tempik pada nafsu”

Perkara yang paling bahaya dewasa ini, adalah betapa mudahnya untuk kita berbelanja atas talian. Dengan banyaknya kemudahan online shopping seperti Lazada, 11Street, Shopee, Mudah, Lelong dan sebagainya; memang kita sering tewas pada nafsu kehendak. Klik-klik-klik je, barang pun sampai.

Amatlah penting untuk anda berhati-hati dan mengawasi perbelanjaan anda. Buatlah senarai perbelanjaan, supaya dapat tahu ke mana wang kita dibelanjakan setiap hari. Dengan cara ini, dapat kita kenalpasti kebocoran dan hentikannya segera.

5. Rancang Dan Banding

Kalau boleh sebelum berbelanja, bandingkan dulu harga. Contohnya kalau kita nak beli barang dapur, tengok dulu harga di 2-3 buah pasaraya. Kalau ianya merupakan barang yang tak wajib seperti pakaian, barangan elektrik dan sebagainya; tunggu sehingga mereka membuat jualan penghabisan stok. Di sini kita akan dapat menikmati diskaun yang besar, daripada harga jualan biasa.

Boleh juga beli barang second-hand yang sudah semestinya lebih murah, tapi perlu semak dulu kualitinya sebelum beli. Malah pakaian bundle pun, boleh jimat banyak daripada beli di butik.

6. Tertib

“Yang dimakan rasa, yang dilihat rupa, yang didengar bunyi”

Amatlah penting untuk kita terus-menerus berusaha untuk berubah dan istiqomah dalam perjuangan membebaskan diri daripada belenggu hutang. Memang terasa berat pada awalnya, tapi dengan adanya sistem dan daya ketahanan yang kuat melawan nafsu; insyaAllah satu hari nanti akan membuahkan hasil jua.

Tips di atas dikongsikan oleh Tuan Shahizan Md Noh, seorang pakar perancangan kewangan Islam yang kini bekerja di IBFIM (Islamic Banking and Finance Institute Malaysia). Terima kasih diucapkan kerana sudi berkongsi tips-tips di atas.

Iklan

Bank-Bank Di Malaysia Tak Pernah Rugi?

Atmosfera kewangan di Malaysia hangat pada 27 Julai 2020 yang lalu apabila Menteri Kewangan Malaysia ke 17 Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang menggantikan YB Lim Guan Eng telah mengeluarkan satu kenyataan yang meresahkan.

“Sektor perbankan dianggarkan mengalami jumlah kerugian sebanyak RM6.4 bilion sepanjang tempoh moratorium selama enam bulan atau sebanyak RM1.06 bilion bagi setiap bulan tempoh moratorium.”

Baca : 5 Benda Kita Kena Tahu Tentang Moratorium Sepanjang Covid-19 Untuk Individu

Beliau turut menambah bahawa pemberian moratorium juga menyebabkan berlaku pengurangan kapasiti bank untuk pemberian pinjaman baharu sebanyak RM79 bilion.

Ada yang beranggapan bank di Malaysia ‘rugi’ apabila Bank Negara Malaysia (BNM) memberikan moratorium kepada rakyat Malaysia bagi merancakkan ekonomi ekoran wabak pandemik COVID-19.

Lain pula dengan laporan dari portal Ekonomi Rakyat dengan tajuk Industri Perbankan Malaysia Untung RM30 Bilion pada tahun 2019.

Soalnya, mana satu yang betul? Bank sedang mengalami kerugian pada skala besar atau bank sebenarnya tidak rugi?

Dan sekiranya bank benar- benar rugi, adakah moratorium hanya menguntungkan rakyat sebaliknya merugikan bank?

Bank Di Malaysia Tak Pernah Rugi?

Sebelum itu, ayuh kita fahami maksud sebenar moratorium dan mekanisma di sebaliknya.

Berasal daripada perkataan ‘moratorius’ yang bermaksud menangguhkan proses jual beli dengan kebenaran satu pihak kepada pihak yang lain dalam bahasa Latin.

Istilah moratorium di zaman ini berkait rapat dengan kelonggaran yang diberikan bank pusat untuk menangguhkan urusan pembayaran ansuran pinjaman samada hartanah atau kenderaan mengikut jadual yang telah ditetapkan.

Untuk rekod, moratorium pernah ditawarkan kepada rakyat Malaysia tetapi melibatkan beberapa buah negeri sahaja.

Pada tahun September 2007 yang lalu, berlaku satu bencana bah yang menenggelamkan sebahagian besar negeri Johor dan Melaka.

Kesannya, terdapat beberapa buah bank yang menawarkan moratorium kepada mangsa banjir dengan syarat jadual dan pinjaman.

Bahkan bah yang melanda Pulau Pinang pada tahun 2017 yang lalu turut membenarkan rakyat Pulau Mutiara yang terjejas menikmati penangguhan bayaran ansuran pinjaman dari bank selama 6 bulan.

Bank Sebenarnya Untung

Laporan tahunan dari bank Maybank, Public Bank, CIMB, Hong Leong Bank dan RHB Bank menunjukkan kesemua bank ini mencatatkan keuntungan yang signifikan untuk tiga tahun berturut – turut.

Maybank misalnya, mencatatkan RM7.5 bilion keuntungan pada tahun 2017, RM8.11 bilion pada tahun 2018 dan RM8.19 bilion pada tahun 2019.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Hatta semasa Krisis Kewangan Global yang melanda Malaysia pada tahun 2008 – 2009 juga tidak menghalang Maybank daripada menjana RM700 juta keuntungan.

Iklan

Public Bank pada tahun 2017, 2018 dan 2019 mencatatkan keuntungan masing – masing pada angka RM5.47 bilion, RM5.59 bilion dan 5.51 bilion.

Selain itu, CIMB tidak terkecuali daripada membuat keuntungan yang lumayan pada tahun 2017 dengan keuntungan RM4.47 bilion, RM5.58 bilion pada tahun 2018 dan akhir sekali RM4.56 bilion pada tahun 2019.

Secara keseluruhannya, keuntungan bersih industri perbankan di Malaysia pada tahun 2017 adalah RM26.95 bilion, meningkat kepada RM30.08 bilion pada tahun 2018 dan menurun kepada RM29.83 bilion pada tahun 2019.

Dengan kadar keuntungan yang sangat tinggi, institusi kewangan di Malaysia boleh diklarifikasikan sebagai institusi yang mempunyai daya tahan impak ekonomi yang tinggi sungguhpun Malaysia berdepan pelbagai cabaran dan halangan.

Oleh yang demikian, tindakan Bank Negara Malaysia yang memperkenalkan moratorium ke peringkat nasional dan menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebenarnya tidak memberikan impak negatif yang besar kepada bank.

Baca : Bank Negara Malaysia Turunkan Lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) Sebanyak 50 Mata Asas Menjadi 2.0%

Akan tetapi, penawaran moratorium ini terarah kepada golongan B40 dan M40 yang terkesan ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara dan kadar pengangguran yang tinggi kerana berlaku pengangguran yang tinggi gara ara majikan tidak mampu menggajikan pekerja mereka sepanjang PKP.

Kesannya, bank turut akan terkesan secara langsung apabila pinjaman yang diberikan tidak mampu dibayar oleh si peminjam mengikut waktu mengakibatkan wujudnya lambakan kes Non Performing Loan (NPL).

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Pertumbuhan pinjaman yang lembap dan lemah juga menyebabkan margin keuntungan bank menipis dan aktiviti mengekalkan keuntungan seperti tahun-tahun sebelumnya adalah lebih mencabar.

Kesimpulannya, tiada pihak yang sebenarnya rugi dengan penawaran moratorium dari Bank Negara Malaysia.

Dari sudut pandang orang awam, mereka melihat moratorium merupakan tempoh di mana mereka boleh menyimpan dengan lebih banyak atau berbelanja membeli barang keperluan dan kehendak.

Dari sudut pandang institusi kewangan, aset mereka masih mencukupi cuma penawaran pinjaman adalah terhad dan mengurangkan peratus keuntungan mereka.

Baca : Impak Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Industri Hartanah

Sehingga COVID-19 ini belum selesai, selagi itulah aktiviti kewangan dan ekonomi di Malaysia akan suram.

Mujurlah Kementerian Kewangan bertindak bijak dengan melanjutkan tempoh moratorium sehingga Disember 2020 yang dijangka membantu 3 juta individu dan 93% peminjam di Malaysia.

Diharapkan ekonomi Malaysia mampu pulih dengan lebih pantas berbanding negara – negara Asia lain supaya Malaysia mempunyai masa sekurang – kurangnya 3 bulan – 6 bulan untuk merancakkan kembali aliran ringgit di pasaran tempatan.

Sumber Rujukan :

Iklan

Risiko Kemelesetan Ekonomi Amerika Syarikat Naik Ke Paras Tertinggi

Peristiwa kemelesetan ekonomi dunia pada tahun 2008 masih segar dalam ingatan. Ianya telah menyebabkan ekonomi global lumpuh, bermula dengan kejatuhan pasaran perumahan di Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai krisis sub-prime.

Hari ini selepas 10 tahun, ekonomi global sekali lagi berhadapan dengan cabaran ketidaktentuan perdagangan global dan juga kebimbangan pasaran terhadap halatuju dasar The Federal Reserve.

Persoalannya, adakah kitaran kemelesetan ekonomi setiap 10 tahun itu akan tercetus sekali lagi? Untuk menjawab soalan ini, eloklah kita merujuk kepada pendapat pakar ekonomi dan pasaran global berdasarkan tinjauan yang telah dibuat oleh Reuters.

40% Potensi Kemelesetan Ekonomi Amerika Syarikat Dua Tahun Lagi

Risiko kemelesetan ekonomi Amerika Syarikat dalam tempoh dua tahun akan datang, kini meningkat kepada 40%. Ianya berdasarkan tinjauan yang dibuat oleh Reuters terhadap penganalisis ekonomi yang turut melihat jangkaan kenaikan kadar faedah Federal Reserve yang berkurangan pada tahun hadapan. Ia adalah paras tertinggi yang dicatatkan sejak bulan Mei tahun ini.

Apa yang meningkatkan risiko kemelesetan ini adalah pergerakan hasil-bon kerajaan AS yang mendatar. Dalam masa yang sama perbezaan hasil bon 10 dan 2 tahun Amerika Syarikat juga semakin kecil dan mencapai paras terendah sejak krisis sub-prime 2008.

Hasil-bon yang semakin mengecil menunjukkan pendapat pelabur tentang pertumbuhan ekonomi dan inflasi yang perlahan.

Perbandingan Hasil-Bon Kerajaan Amerika. Sumber: Reuters

Untuk pengetahuan anda, kali terkahir peratusan kebarangkalian seperti ini direkodkan oleh Reuters adalah pada Januari 2008, iaitu lapan bulan sebelum kejatuhan bank pelaburan Lehman Brothers yang membawa kepada kemelesetan ekonomi dunia (Great Recession) 10 tahun lepas.

Iklan

Tinjauan yang dibuat oleh Reuters melibatkan 500 golongan professional yang terdiri daripada penganalisis ekonomi dan pengurus dana. Mereka juga berpendapat momentum ekonomi di Amerika Syarikat telah mencapai paras tertinggi dan berkemungkinan akan mula merosot dalam masa terdekat.

Keluk hasil bon kerajaan AS diramalkan untuk bergerak songsang, iaitu kira-kira enam bulan akan datang dan kemelesetan ekonomi pula dijangka berlaku setahun selepas itu.

Menurut penganalisis ekonomi berpengalaman di salah sebuah bank terkemuka dunia Rabobank, Philip Marey berkata, “Kombinasi di antara pendirian Fed yang berpendapat perubahan keluk hasil-bon bukannya satu masalah dan ketidaktentuan dalam ekonomi global ketika ini akan membawa kepada kemelesetan ekonomi.”

Prestasi Buruk Wall Street Terus Mempengaruhi Saham Global

Apa yang mengejutkan, tinjauan ini dibuat pada ketika pasaran saham Amerika Syarikat itu juga berada dalam keadaan menurun dengan mendadak. Ketiga-tiga indeks saham utama Wall Street pada Isnin (17 Disember 2018) sekali lagi merekodkan kejatuhan besar melebihi 2% yang membawa indeks Dow Jones ke paras terendah lapan bulan lepas.

Pergerakan semasa indeks saham global 20 Disember 2018. Sumber: Investing.com

Satu lagi kejatuhan besar direkodkan oleh indeks saham global pada Rabu (19 Disember 2018) terutamanya oleh Wall Street di mana tiga indeks utama S&P 500, Dow Jones dan Nasdaq masing-masing jatuh 1.54%, 1.49% dan 2.17%. Seperti biasa kejatuhan ini diikuti oleh saham Asia pada Khamis dengan indeks komposit Kuala Lumpur (FBMKLCI) susut sehingga 0.56% setakat pada pukul 12.31 tengah hari.

Bukan itu sahaja, carta di atas juga menunjukkan indeks-indeks utama Asia seperti Nikkei, Hang Seng, dan Kospi juga merekodkan kemerosotan pada Khamis hasil dari penurunan Wallstreet.

Majoriti penganalisis berpendapat bahawa kejatuhan Wall Street adalah disebabkan kebimbangan terhadap halatuju dasar monetari Federal Reserve, kemerosotan keuntungan korporat, hutang korporat yang tinggi, ketengangan perdagangan AS-China dan juga prestasi ekonomi global yang semakin perlahan.

Iklan

Apa Itu Nilai Pasaran (Market Value)?

Dalam setiap aset atau barangan, nilai pasaran sangat penting dilihat kerana ia adalah tahap sesebuah nilai bagi sesebuah dagangan. Turun naik dan permintaan pasaran akan mempengaruhi nilai pasaran sesebuah produk atau aset.

Semakin tinggi permintaan, berkemungkinan nilai pasaran akan meningkat. Namun, ia tetap bergantung kepada tahap ekonomi pada waktu tersebut.

Bukan sahaja nilai harga rumah atau aset, tetapi setiap produk juga mempunyai nilai pasarannnya yang tersendiri.

Definisi Nilai Pasaran

Nilai pasaran bermaksud harga semasa bagi produk atau aset yang diperdagangkan, ia haruslah rasional dan harga yang paling mungkin selepas dilihat daripada sudut ekonomi, permintaan dan lain-lain lagi.

Nilai pasaran juga disebut sebagai nilai wajar atau pun nilai pasaran wajar di mana terdapat situasi seseorang sanggup bayar untuk harga yang ditawarkan. Ia bukanlah harga yang diletakkan secara intrinsik.

Ciri-Ciri Nilai Pasaran

Nilai pasaran adalah harga yang munasabah atau wajar untuk dipindahmilik dan terdapat beberapa ciri nilai pasaran seperti berikut:

  • Wujud penjual dan pembeli
  • Penjual dan pembeli tidak ada hubungan kekeluargaan dan lain-lain
  • Dipasarkan dalam pasaran terbuka
  • Kedua-dua pihak tiada paksaan
  • Kedua-dua pihak mempunyai pengetahuan yang cukup

Contoh Harga Pasaran Pelitup Muka

Kita ambil contoh ketika pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, harga pelitup muka ditetapkan pada harga RM1.20. Namun pada ketika itu, masih ada yang menjual pada harga RM1.50 kerana permintaan yang tinggi melebihi bekalan. Demand mengatasi supply menyebabkan harganya meningkat naik.

Kalau nak tahu, sekotak pelitup muka yang mengandungi 50 keping dijual tak sampai RM5 setahun yang lalu. Tak sampai 10sen untuk sekeping.

Apabila kita tahu harga pasaran sebenar, pastinya kita takkan membayar dengan harga yang lebih. Namun jika tiada pilihan, kita tetap akan membelinya pada harga yang lebih tinggi.

Iklan

Harga Rumah Atau Hartanah

Kita ambil contoh harga rumah mampu milik bernilai RM42,000 di kawasan Seberang Perai, Pulau Pinang yang sangat relevan dan berbaloi untuk dimiliki.

Pastinya ia akan menjadi pilihan ramai golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk mendapatkannya pada nilai pasaran tersebut.

Nilai Pasaran Dalam Pasaran Terbuka

Dalam saham pasaran pula, nilai sekuriti yang ditawarkan dikenalpasti oleh penjual dan pembeli. Ia merupakan harga atau nilai pasaran terbuka yang menyebabkan orang sanggup membeli dan orang sanggup menjual dalam masa tertentu.

Ianya berbalik kepada asas supply and demand, sekiranya saham tersebut diminati ramai dan ramai yang ingin membelinya, harga saham akan meningkat naik. Sebaliknya jika saham tersebut tidak diingini dan ramai yang ingin menjualnya, harga saham akan jatuh merudum.

Nilai Pasaran Selari Dengan Tempoh Masa

Nilai pasaran semasa juga akan selari mengikut harga semasa. Sebagai contoh, nilai susut kereta akan menyebabkan kita akan dibayar pampasan mengikut nilai terkini jika ingin membuat tuntutan polisi. 

Jika tahun lepas kita beli kereta dengan harga RM50,000, kini harga kereta tersebut mungkin telah jatuh ke paras RM40,000. Maka, bayaran untuk memperbaharui takaful kereta juga akan mengikut nilai pasaran semasa.

Sebagai seorang pelabur atau pengguna, penting untuk kita ketahui nilai pasaran atau market value dalam membuat sesuatu transaksi jual beli. Dengan adanya nilai pasaran, lebih mudah untuk kita tahu samada sesuatu barang itu overvalued atau undervalued.  

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!