6 Khairat Kematian atau Bantuan Pengurusan Jenazah Yang Boleh Kita Tuntut

Biasa kan kita dengar khairat kematian? Rasa-rasa macam selalu dengar tapi kurang pasti fungsinya. Khairat kematian ni fungsinya seakan-akan macam takaful tetapi pelaksanaannya adalah berbeza.

Fokus khairat kematian adalah untuk membantu proses dan kos pengurusan jenazah berbanding takaful yang fokusnya adalah bagi rawatan perubatan dan pampasan kematian.

Khairat kematian adalah penting kerana pada waktu tersebut kita memerlukan wang segera dan bayangkan jika kita tidak mempunyai simpanan?

Sebagai contoh, kos pengurusan jenazah adalah seperti di bawah:

Kos peralatan dan upah mandian: RM150
Kos peralatan dan upah kafan: RM180
Kos pengangkutan: RM180
Kos gali kubur: RM300
Bayaran Ihsan Talqin: RM100
Jumlah: RM910

RM910 mungkin nilai yang kecil bagi sesetengah orang, tetapi nilai tersebut mungkin besar bagi mereka yang susah.

Selain daripada khairat kematian masjid, terdapat juga khairat atau bantuan pengurusan jenazah yang jarang kita tahu.

Berikut disenaraikan 6 jenis khairat, faedah, atau bantuan pengurusan jenazah yang jarang kita ambil tahu:

1. Khairat Kematian SSPN i-Plus

Bagi yang tak tahu, SSPN atau nama panjangnya Skim Simpanan Pendidikan Nasional bertujuan menggalakkan ibu bapa menabung bagi menampung kos pendidikan anak-anak di masa hadapan. Apa pulak i-Plus?

SSPN i-Plus ni adalah kesinambungan daripada SSPN tetapi dibuat dalam bentuk komitmen di mana pendeposit perlu membayar sejumlah amaun mengikut pakej yang ditawarkan. Pakej yang ditawarkan adalah serendah RM30 sebulan.

Konsepnya adalah bersandarkan takaful dan simpanan. Sebagai contoh, bayaran RM30 sebulan akan dipecahkan kepada dua bahagian iaitu RM20 bagi simpanan dan RM10 bagi caruman takaful. Itulah perbezaan SSPN dengan SSPN i-Plus dimana SSPN tiada komitmen, manakala SSPN i-Plus berbentuk komitmen.

Bagi komitmen serendah RM30, khairat kematian yang layak dituntut adalah sebanyak RM2,500 bagi kematian pasangan dan pendeposit.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://www.sspn.online/

2. Khairat Kematian Takaful

Amaun yang boleh dituntut adalah bergantung kepada pelan yang diambil. Beban keluarga boleh diringankan melalui pembayaran Khairat / Ehsan Kematian semasa orang dilindungi meninggal dunia.

Kebiasaannya, tuntutan boleh dibuat dengan mengemukakan sekurang-kurangnya permit pengebumian dan dokumen yang mengesahkan hubungan kekeluargaan. Maklumat lanjut boleh hubungi ejen atau layari laman web produk takaful yang kita carum.

Jangan lupa maklumkan kepada waris jika ada mencarum dengan sebarang jenis produk takaful supaya proses tuntutan menjadi mudah dan cepat.

3. Faedah Kematian Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Pembayaran sebanyak RM2,500 akan dibayar kepada waris. Permohonan perlu dibuat dalam masa 6 bulan selepas kematian. Di antara syarat untuk mendapat faedah ini adalah simati perlu berusia bawah 60 tahun dan masih mempunyai simpanan dengan KWSP.

Maklumat lanjut boleh layari laman web www.kwsp.gov.my

4. Faedah Pengurusan Mayat Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)

Faedah Pengurusan Mayat dibayar kepada orang yang layak seperti yang dinyatakan dalam Akta, sekiranya pekerja meninggal dunia akibat sebarang sebab.

Jika tiada orang sedemikian, faedah akan dibayar kepada pihak yang menanggung perbelanjaan pengebumian itu. Bayaran adalah sebanyak RM2,000 tertakluk kepada perbelanjaan sebenar pengurusan jenazah, mengikut mana yang lebih rendah.

Maklumat lanjut boleh layari laman web www.perkeso.gov.my

5. Khairat Kematian Bantuan Sara Hidup (BSH)

Jangan tak tahu, BSH ada menyediakan khairat kematian sebanyak RM 1,000 yang akan dibayar kepada waris. Di antara dokumen yang diperlukan semasa proses tuntutan adalah seperti sijil kematian, kad pengenalan waris, dan dokumen pembuktian pertalian antara penerima BSH dan waris.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://bsh.hasil.gov.my/

6. Khairat Kematian Pusat Pungutan Zakat – Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP)

Khairat ini dinamakan Skim Kafalah Muzakki iaitu satu bentuk bantuan PPZ-MAIWP kepada pembayar zakat. Bayaran adalah sebanyak RM3,000.

Di antara kriteria untuk mendapat skim ini adalah pembayar zakat di PPZ-MAIWP, pembayaran zakat bermula tahun 2019, bayar zakat minimum RM50 setahun, dan tuntutan perlu dibuat 6 bulan selepas kematian.

Maklumat lanjut boleh layari laman web https://www.zakat.com.my/

Semoga dengan artikel ini dapat membantu pembaca membuat tuntutan selaku waris apabila berlaku sebarang kematian kelak. Kadang-kadang benda memang dah ada depan mata, tapi sebab kurang kesedaran, faedah yang boleh dinikmati terlepas begitu sahaja.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.