Alhamdulillah Pekerja Bank Naik Gaji Sehingga 12% dan Nikmati 0% Faedah Bagi Pembiayaan Perumahan

KUALA LUMPUR: Persatuan Bank Komersial Malaysia (MCBA) dan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE) hari ini memeterai Perjanjian Bersama (CA) baharu menyaksikan hampir 20,000 kakitangan bank di seluruh negara menikmati kenaikan gaji sehingga 12 peratus.

CA itu adalah untuk tempoh dari 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2020 membabitkan hampir 20,000 kakitangan dalam kategori pengkeranian dan bukan pengkeranian dari 20 bank di Malaysia.

Di bawah perjanjian itu, ahli MCBA akan menawarkan pelarasan gaji sebanyak 12 peratus kepada semua kakitangan bukan pengkeranian dan 10 peratus untuk kakitangan pengkeranian, tertakluk kepada gaji maksimum dalam jajaran gaji masing-masing.

Selain pelarasan gaji itu, gaji permulaan untuk kumpulan kakitangan berbeza yang termasuk dalam CA itu juga akan meningkat di antara 12 hingga 16 peratus dengan gaji maksimum mereka ditingkatkan sehingga 16 peratus.

Tambahan itu, bank-bank juga akan menaikkan elaun sara hidup (COLA) semasa dari RM400 kepada RM600 bermula awal tahun ini.

Gabungan gaji asas dan COLA itu menjadikan gaji permulaan untuk seorang kerani baharu sebanyak RM2,400, tidak termasuk bonus kontrak sebanyak dua bulan yang dibayar pada Disember setiap tahun.

Ini menjadikan pakej CA baharu itu antara yang paling kompetitif di pasaran dan jauh lebih baik dibandingkan dengan kajian dilakukan oleh Institut Penyelidikan Khazanah Research yang mendedahkan gaji permulaan sebenar yang diminta oleh graduan baharu tamat pengajian sebanyak RM1,846.

Selain itu, manfaat utama dan paling penting ditawarkan CA baharu itu ialah semua ahli bank bersetuju untuk menawarkan kakitangan masing-masing kadar faedah sifar peratus bagi RM100,000 pertama pinjaman perumahan berkuatkuasa 1 April 2019.

Kadar sifar peratus ini juga terpakai untuk kakitangan yang sudah mempunyai pinjaman sedia ada.

Pada majlis itu, MCBA diwakili oleh Presidennya, Nora Abd Manaf dan Pengarah Eksekutifnya, Lam Yoo Yuen manakala NUBE oleh Presidennya, Tan Eng Hing dan Setiausaha Agungnya, J Solomon.

Upacara itu disaksikan oleh Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran.

Hadir sama ialah Pengerusi Persatuan Bank Malaysia, Datuk Abdul Farid Alias dan Setiausaha Agung Kesatuan Organisasi Rantau Asia bagi Bank, Insurans dan Kewangan, MR Shah.

Kulasegaran dalam sidang media selepas majlis itu berkata, CA baharu itu menjadi penanda aras kepada keseluruhan industri di Malaysia apabila perjanjian itu berjaya dimeterai tanpa membabitkan pihak ketiga.

“Ini sesuatu yang memberangsangkan apabila kerajaan tidak perlu masuk campur dalam perjanjian ini. Ia seperti sudah menjadi sesuatu yang baharu dengan situasi menang-menang antara kedua-dua pihak,” katanya.

Terdahulu, Nora dalam ucapannya berkata beliau percaya CA baharu itu akan lebih memotivasikan kakitangan semua bank bagi berusaha lebih keras meningkatkan produktiviti di tempat kerja.

Katanya, pakej keseluruhan imbuhan ditawarkan di bawah CA baharu itu yang digabungkan dengan peluang pembelajaran dan kerjaya ditawarkan pelbagai bank, akan menjadikan sektor perbankan kekal sebagai industri paling tinggi menarik minat bakat baharu dan terbaik.

“Walaupun bank tidak pernah ragu-ragu untuk berkongsi keuntungan hasil pelaburan perniagaannya dengan kakitangannya dan mengambil tanggungjawab besar dalam menyediakan peluang pekerjaan, kami berharap kakitangan yang diwakili oleh kesatuan supaya menunjukkan komitmen dalam bidang tugas mereka,” katanya.

Sumber: BH Online

10 Syarikat Perbankan Disenaraikan Di Bursa Malaysia

Kalau diikutkan kepada Market Capitalization, Maybank mengungguli tempat pertama dengan RM104 bilion, dan diikuti Public Bank dan CIMB Bank.

Satu-satunya bank yang mempunyai saham patuh Syariah, adalah Bank Islam. Untuk maklumat lanjut, sila baca Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Tetapi ini tidak bermakna anda tidak boleh mencari rezeki yang halal dengan bekerja di bank ya.

Apa tunggu lagi, pergi apply kerja dengan bank cepat dan rebut faedah seperti di atas.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA