Benarkah Herbalife Menjalankan Perniagaan Skim Piramid?

MLM (Multi-Level Marketing) merupakan sesuatu yang ‘hot’ di negara kita. Hampir setiap bulan ada saja kedengaran perniagaan baru yang berlandaskan MLM ini.

Banyak syarikat terkenal dunia turut menggunakan kaedah MLM di dalam operasi mereka. Salah sebuah syarikat yang paling terkenal di Amerika Syarikat yang menjalankan perniagaan berasaskan MLM adalah Herbalife.

Syarikat yang menjual barangan nutrisi ini banyak menimbulkan kontroversi sehinggakan berlaku beberapa peristiwa besar sepanjang Herbalife beroperasi.

Asal-Usul Herbalife

Herbalife diasaskan oleh Mark R. Hughes pada tahun 1980, yang merupakan seorang jurujual yang terkenal ketika berada di sekolah menengah.

Sebelum menubuhkan Herbalife, beliau merupakan seorang jurujual produk kesihatan untuk syarikat Seyforth dan menjadi top seller untuk syarikat tersebut. Pada tahun 1979, syarikat itu telah muflis dan menyebabkan beliau bangkit mengasaskan syarikatnya sendiri.

Disebabkan zaman kehidupan remajanya yang begitu teruk, beliau bertekad untuk mengubah kehidupanya dengan lebih baik. Permulaan Herbalife sangat baik kerana dalam masa yang singkat, syarikat ini berjaya menjadi terkenal di dalam pasaran kesihatan.

Dengan pengalaman yang dimiliki oleh Mark R. Hughes, ia menjadikan syarikat ini lebih mudah untuk berkembang. Pada tahun 1986, syarikat ini secara rasminya telah disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat.

Mengapa Herbalife Dituduh Menjalankan Skim Piramid?

Pada ketika ini, syarikat ini mula mendapat perhatian pihak berkuasa kerana model perniagaan yang mereka jalankan.

Pada tahun 1985, saman pertama dikeluarkan oleh pihak makahamah California kerana dituduh mengelirukan orang ramai mengenai produk mereka.

Syarikat ini mendakwa produk mereka sebagai produk kesihatan sedangkan produk kesihatan memerlukan kelulusan daripada U.S. Food and Drug Administration (FDA) untuk dijual kepada umum.

Kredit Gambar: Bay Street Ex

Strategi perniagaan mereka sangat unik berbanding dengan pesaing yang lain. Mereka menggunakan sistem MLM untuk menjual produk mereka kepada orang ramai.

Syarikat ini tidak meletakan produk mereka di kedai atau farmasi sebaliknya bergantung kepada pengedar mereka.

Pengedar mereka bertanggungjawab dalam mencari pengedar baru dan keuntungan yang diperolehi oleh pengedar baru turut dimasukkan ke dalam poket pengedar lama. Ini menyebabkan mereka dituduh sebagai syarikat yang menjalankan sistem skim piramid.

Pada era 1990-an, ia merupakan zaman perkembangan syarikat ini. Mark menggunakan televisyen untuk menjalankan pengiklanan produk mereka dan menganjurkan seminar secara besar-besaran bagi mencari pengedar.

Pada tahun 2000, Mark telah meninggal dunia akibat overdose ubat tidur. Walaupun selepas kematian pengasasnya, syarikat ini masih lagi menjalankan model perniagaan yang penuh kontroversi.

Antara kontrovesi yang paling besar yang melibatkan syarikat ini adalah ketika berlakunya pertembungan dua orang ketua hedge fund di Wall Street.

Perang mulut di antara Bill Ackman dan Carl Icahn merupakan perang terbesar yang berlaku di Wall Street pada dekad yang lepas disebabkan oleh isu Herbalife ini.

Baca: Carl Icahn vs Bill Ackman, Peristiwa Perang Mulut Paling Popular Di Wall Street Sedekad Yang Lalu

Walaupun berdepan dengan pelbagai kontroversi yang melanda syarikat tersebut, pada tahun 2016 pihak The Federal Trade Commission ( FTC) bersetuju  mengatakan bahawa Herbalife ini bukanlah sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan skim piramid.

Walaupun begitu, syarikat ini terpaksa membayar denda sebanyak USD200 juta kepada pihak FTC disebabkan iklan yang mengelirukan kepada pengguna.

Walaupun disaman oleh pihak FTC, jualan tahunan produk Herballife tidak sedikit pun terjejas.

Masa Depan Herbalife

Walaupun syarikat ini dilanda kontroversi, ia masih mampu bertahan dan kini beroperasi di 94 buah negara serta mempunyai 4.5 juta pengedar.

Kini timbul pula perintah daripada Makahmah Miami untuk menyemak kembali kes kontroversi yang melibatkan syarikat ini di negeri tersebut.

Perniagaan yang dilakukan oleh Herballife nampak seolah-olah akan terus diperhatikan oleh pihak berkuasa di sana.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.