Perbandingan Lot Bumi dan Non-Bumi Lot

Rupa – rupanya masih ramai yang masih keliru perbezaan di antara lot Bumiputera dan Non-Bumiputera Lot.

Kekeliruan ini juga muncul di kalangan pelabur hartanah yang menghadapi dilema dalam membeli hartanah jenis Lot Bumiputera atau Non-Bumiputera Lot sebagai pemula pelaburan hartanah mereka.

Sebagai pemula, artikel kali ini akan menerangkan tentang perbezaan di antara Lot Bumiputera dan Non-Bumiputera Lot atas kapasiti pelaburan hartanah.

Baca : Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Sebelum itu, anda wajib tahu bahawa kuota Bumiputera dan Lot Bumiputera juga adalah dua perkara yang berbeza.

Kuota Bumiputera yang dilancarkan pada tahun 1971 di bawah pelan Dasar Ekonomi Baru bermatlamat membentuk semula pola kependudukan Malaysia selepas peristiwa 13 Mei 1969.

Kadar asas kuota Bumiputera bagi setiap projek hartanah samada komersial atau kediaman adalah 30%. Akan tetapi, hari ini kuota Bumiputera bagi setiap negeri adalah berbeza.

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Sebagai contoh, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan memperuntukkan 30% kuota Bumiputera untuk hartanah komersial dan kediaman manakala Johor menetapkan kadar kuota Bumiputera 40%.

Lot Bumiputera

Image by abdmmr from Pixabay

Lot Bumiputera merupakan hak eksklusif golongan Bumiputera merangkumi Melayu, Sabah dan Sarawak dan juga Muslim bukan Melayu.

Setiap pembangunan hartanah di Malaysia wajib mempunyai Lot Bumiputera yang didatangkan dengan diskaun eksklusif Bumiputera.

Sebagai contoh di Kuala Lumpur, setiap hartanah wajib mempunyai 30% Lot Bumiputera.

Ini membolehkan golongan Bumiputera juga mempunyai peluang untuk mengumpul aset dan juga melebar luaskan taburan penduduk Bumiputera.

Lot Bumiputera boleh ditukar status kepada Non-Bumiputera Lot dan masih boleh dijual kepada kaum selain Bumiputera dengan beberapa syarat dan kriteria yang ketat.

Ini berbeza dengan Tanah Rizab Melayu yang tidak boleh dijual kepada golongan selain Bumiputera dalam apa keadaan sekalipun, melainkan dibatalkan oleh pihak berkenaan.

Kelebihan Lot Bumiputera

1. Pembeli hartanah jenis Lot Bumiputera akan mendapat diskaun 5% – 15% daripada harga jualan asal hartanah.

2. Sekatan ini bertujuan membantu pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Kekurangan Lot Bumiputera

1.  Pasaran pembeli hartanah terbatas di mana hartanah tersebut hanya boleh dijual kepada golongan Bumiputera sahaja.

2. Penukaran status dari Lot Bumiputera ke Non-Bumiputera Lot memakan masa yang lama dan memerlukan persetujuan dari Kerajaan Negeri.

3. Kurang sesuai untuk pelaburan hartanah kerana wujud sekatan ke atas pemilik hartanah yang ingin menjual kepada kaum Cina atau India.

4. Peningkatan harga yang lembap menjadikan Lot Bumiputera kurang popular di kalangan pelabur hartanah.

Non-Bumiputera Lot

Image by Locies from Pixabay

Hartanah jenis Non-Bumi Lot terbahagi kepada dua yakni Leasehold dan Freehold.

Golongan Bumiputera dibenarkan untuk membeli hartanah Non-Bumiputera Lot tetapi kaum selain Bumiputera tidak boleh membeli Lot Bumiputera.

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Leasehold

Turut dikenali sebagai hartanah pegangan pajakan di mana pemilik hartanah mempunyai pegangan ke atas hartanah untuk 99 tahun.

Pada mulanya, hartanah ini merupakan tanah yang dipajak dan disewa dari pihak Kerajaan Negeri atau Kerajaan Persekutuan.

Selepas tempoh pegangan tamat, hartanah itu akan dipulangkan semula kepada pemiliknya samada Kerajaan Negeri atau Kerajaan Persekutuan.

Akan tetapi, anda boleh memanjangkan tempoh pegangan pajakan dengan cara membayar premium samada 60 tahun atau 99 tahun mengikut harga tanah semasa.

Harga hartanah Leasehold adalah lebih murah dan bekalan hartanah jenis ini wujud di kawasan pusat bandar.

Freehold

Manakala hartanah jenis ini merupakan pegangan bebas dan anda sebagai pemilik hartanah memiliki pegangan penuh ke atas hartanah tersebut.

Sekiranya anda ingin mewariskan hartanah tersebut, tidak wujud sebarang sekatan dari Kerajaan Negeri mahupun Kerajaan Persekutuan.

Akan tetapi, Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan tetap berkuasa menuntut hartanah anda atas kapasiti pembangunan dan sebagainya.

Harga hartanah jenis freehold pada kebiasaannya adalah lebih mahal dan bekalannya wujud di kawasan luar bandar.

Sebenarnya kedua – dua jenis hartanah mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri.

Tetapi bila kita bercakap tentang soal pelaburan, hartanah jenis Non-Bumiputera Lot adalah lebih ideal dan sesuai kerana pasarannya yang lebih luas dan tidak memakan masa yang lama untuk urusan jual dan beli.

Baca : 3 Sumber Pendapatan Melalui Pelaburan Hartanah

Sekiranya anda membeli hartanah Bumiputera Lot, anda mungkin terpaksa menunggu masa yang lebih lama untuk menjualnya.

Jadi, anda pilih Bumiputera Lot atau Non-Bumiputera Lot?

Previous ArticleNext Article

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!