Perbandingan Lot Bumi dan Non-Bumi Lot

Rupa – rupanya masih ramai yang masih keliru perbezaan di antara lot Bumiputera dan Non-Bumiputera Lot.

Kekeliruan ini juga muncul di kalangan pelabur hartanah yang menghadapi dilema dalam membeli hartanah jenis Lot Bumiputera atau Non-Bumiputera Lot sebagai pemula pelaburan hartanah mereka.

Sebagai pemula, artikel kali ini akan menerangkan tentang perbezaan di antara Lot Bumiputera dan Non-Bumiputera Lot atas kapasiti pelaburan hartanah.

Baca : Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Sebelum itu, anda wajib tahu bahawa kuota Bumiputera dan Lot Bumiputera juga adalah dua perkara yang berbeza.

Kuota Bumiputera yang dilancarkan pada tahun 1971 di bawah pelan Dasar Ekonomi Baru bermatlamat membentuk semula pola kependudukan Malaysia selepas peristiwa 13 Mei 1969.

Kadar asas kuota Bumiputera bagi setiap projek hartanah samada komersial atau kediaman adalah 30%. Akan tetapi, hari ini kuota Bumiputera bagi setiap negeri adalah berbeza.

Baca : Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Sebagai contoh, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan memperuntukkan 30% kuota Bumiputera untuk hartanah komersial dan kediaman manakala Johor menetapkan kadar kuota Bumiputera 40%.

Lot Bumiputera

Image by abdmmr from Pixabay

Lot Bumiputera merupakan hak eksklusif golongan Bumiputera merangkumi Melayu, Sabah dan Sarawak dan juga Muslim bukan Melayu.

Setiap pembangunan hartanah di Malaysia wajib mempunyai Lot Bumiputera yang didatangkan dengan diskaun eksklusif Bumiputera.

Sebagai contoh di Kuala Lumpur, setiap hartanah wajib mempunyai 30% Lot Bumiputera.

Ini membolehkan golongan Bumiputera juga mempunyai peluang untuk mengumpul aset dan juga melebar luaskan taburan penduduk Bumiputera.

Lot Bumiputera boleh ditukar status kepada Non-Bumiputera Lot dan masih boleh dijual kepada kaum selain Bumiputera dengan beberapa syarat dan kriteria yang ketat.

Ini berbeza dengan Tanah Rizab Melayu yang tidak boleh dijual kepada golongan selain Bumiputera dalam apa keadaan sekalipun, melainkan dibatalkan oleh pihak berkenaan.

Kelebihan Lot Bumiputera

1. Pembeli hartanah jenis Lot Bumiputera akan mendapat diskaun 5% – 15% daripada harga jualan asal hartanah.

2. Sekatan ini bertujuan membantu pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Kekurangan Lot Bumiputera

1.  Pasaran pembeli hartanah terbatas di mana hartanah tersebut hanya boleh dijual kepada golongan Bumiputera sahaja.

2. Penukaran status dari Lot Bumiputera ke Non-Bumiputera Lot memakan masa yang lama dan memerlukan persetujuan dari Kerajaan Negeri.

3. Kurang sesuai untuk pelaburan hartanah kerana wujud sekatan ke atas pemilik hartanah yang ingin menjual kepada kaum Cina atau India.

4. Peningkatan harga yang lembap menjadikan Lot Bumiputera kurang popular di kalangan pelabur hartanah.

Non-Bumiputera Lot

Image by Locies from Pixabay

Hartanah jenis Non-Bumi Lot terbahagi kepada dua yakni Leasehold dan Freehold.

Golongan Bumiputera dibenarkan untuk membeli hartanah Non-Bumiputera Lot tetapi kaum selain Bumiputera tidak boleh membeli Lot Bumiputera.

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Leasehold

Turut dikenali sebagai hartanah pegangan pajakan di mana pemilik hartanah mempunyai pegangan ke atas hartanah untuk 99 tahun.

Pada mulanya, hartanah ini merupakan tanah yang dipajak dan disewa dari pihak Kerajaan Negeri atau Kerajaan Persekutuan.

Selepas tempoh pegangan tamat, hartanah itu akan dipulangkan semula kepada pemiliknya samada Kerajaan Negeri atau Kerajaan Persekutuan.

Akan tetapi, anda boleh memanjangkan tempoh pegangan pajakan dengan cara membayar premium samada 60 tahun atau 99 tahun mengikut harga tanah semasa.

Harga hartanah Leasehold adalah lebih murah dan bekalan hartanah jenis ini wujud di kawasan pusat bandar.

Freehold

Manakala hartanah jenis ini merupakan pegangan bebas dan anda sebagai pemilik hartanah memiliki pegangan penuh ke atas hartanah tersebut.

Sekiranya anda ingin mewariskan hartanah tersebut, tidak wujud sebarang sekatan dari Kerajaan Negeri mahupun Kerajaan Persekutuan.

Akan tetapi, Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan tetap berkuasa menuntut hartanah anda atas kapasiti pembangunan dan sebagainya.

Harga hartanah jenis freehold pada kebiasaannya adalah lebih mahal dan bekalannya wujud di kawasan luar bandar.

Sebenarnya kedua – dua jenis hartanah mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri.

Tetapi bila kita bercakap tentang soal pelaburan, hartanah jenis Non-Bumiputera Lot adalah lebih ideal dan sesuai kerana pasarannya yang lebih luas dan tidak memakan masa yang lama untuk urusan jual dan beli.

Baca : 3 Sumber Pendapatan Melalui Pelaburan Hartanah

Sekiranya anda membeli hartanah Bumiputera Lot, anda mungkin terpaksa menunggu masa yang lebih lama untuk menjualnya.

Jadi, anda pilih Bumiputera Lot atau Non-Bumiputera Lot?

Previous ArticleNext Article

OPR Naik Lagi? Ini Solusi Jika Anda Tak Boleh Bayar Pembiayaan Rumah

Berita mengenai OPR naik lebih menakutkan berbanding Manchester United atau Arsenal yang dibelasah teruk oleh pihak lawan. Secara automatik, peminjam mula membuat kira-kira kadar pinjaman rumah yang mereka perlu tambah bulan hadapan. 

Seperti yang kita sedia maklum, Bank Negara Malaysia telah menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak empat kali tahun ini sebagai strategi reaktif dan proaktif berdepan dengan inflasi global. 

Yang lebih menyesakkan dada dan poket tentunya apabila ada ura-ura di media mengatakan BNM akan menaikkan lagi OPR seawal Januari 2023. 

Baca :MIDF Jangka BNM Naikkan OPR Ke Tahap Prapandemik Pada Januari 2023

Sungguhpun dasar monetari ini dilihat membebankan rakyat, khususnya golongan peminjam pinjaman hartanah, langkah ini dilihat menampakkan impak positif dalam usaha pemulihan ekonomi pasca pandemik. 

Tinjauan di media sosial menunjukkan, tidak ramai netizen yang gembira dengan kenaikan OPR oleh BNM. Ada juga yang mula khuatir dan risau mereka tidak mampu membayar pinjaman hartanah bulanan pada bank. 

Jika anda salah seorang dari netizen yang tidak gembira dengan kenaikan OPR, jangan risau kerana ada solusi yang anda boleh guna jika tidak mampu bayar ansuran pinjaman hartanah. 

Apa Itu OPR? 

Dalam bahasa mudah, OPR adalah polisi kewangan yang ditetapkan BNM untuk mengawal kadar nisbah pinjaman yang perlu dibayar pada bank untuk dana atau modal yang dipinjam. 

Semakin tinggi kenaikan kadar nisbah OPR, semakin tinggi jumlah pinjaman yang perlu dibayar. Kesannya, kadar faedah bank akan meningkat dan ini menyebabkan pinjaman menjadi semakin mahal. 

Kenapa OPR Naik? 

Dalam setiap negara, akan wujud sebuah bank pusat yang juga sebuah institusi awam dan berfungsi secara eksklusif mengeluarkan matawang, mengawal kadar pertukaran wang asing dan memastikan kadar kewangan negara berada dalam paras yang sihat. 

Misi utama semua bank pusat adalah mewujudkan kestabilan dalam harga barang dan ini bermaksud bank pusat bertanggungjawab sepenuhnya mengawal inflasi dan deflasi sebuah negara. 

Kredit : Trading Economics

Dalam konteks Malaysia hari ini, berlaku peningkatan inflasi yang kritikal dan ini memberi cabaran besar kepada BNM. 

Oleh yang demikian, BNM perlu mengawal inflasi dengan mengetatkan pinjaman supaya orang awam dan perniagaan tidak lagi meminjam wang kerana kadar pinjaman yang tinggi. 

Asas ekonomi menunjukkan, apabila permintaan terhadap barang dan servis menurun, harganya juga akan menurun. Inilah apa yang BNM cuba lakukan iaitu untuk menurunkan harga barang dan servis di pasaran awam. 

Untuk faham lebih lanjut, anda boleh tonton video penerangan tentang bagaimana ekonomi berfungsi oleh Ray Dalio di bawah. 

Siapa Terkesan Bila OPR Naik? 

Malangnya, dalam kenaikan OPR ada juga keburukannya pada peminjam sedia ada. Impaknya, semua pinjaman berasaskan fixed loan seperti Base Lending Rate (BLR) dan Base Financing Rate (BFR) akan meningkat. 

Ini bermakna, jika anda membayar pinjaman hartanah anda sebanyak RM700, berkemungkinan besar kadar minima terbaharu adalah RM800 – RM1,000 sebulan mengikut kadar kenaikan OPR semasa. 

Baca : Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita?

Akan tetapi, BNM tidak akan menaikkan OPR pada kadar drastik. Lazimnya, kadar OPR akan dinaikkan secara berkala pada suku pertama, suku kedua, suku ketiga atau suku keempat setiap tahun. 

Jangan tak tahu, kadar kenaikan OPR bukan hanya membebankan anda sahaja, golongan yang buat duit dari turun naik saham turut terkesan. 

Baca : Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Solusi Bila OPR Naik Untuk Pemilik Rumah 

Terdapat sebuah skim bantuan yang dikenali sebagai Loan Repayment Assistance oleh BNM dengan fokus membantu peminjam yang berdepan dengan cabaran untuk membuat ansuran pinjaman. 

Konsep moratorium ini diberikan kepada semua golongan (B40, M40 dan T20), usahawan mikro dan syarikat yang terkesan bermula 7 Julai 2021. 

Di bawah skim bantuan ini, terdapat banyak bank dan institusi pembangunan kewangan yang akan bantu anda. Sila rujuk di bawah. 

Kredit : Bank Negara Malaysia

Bank Institusi Pembangunan Kewangan 
Citibank UOB Bank Bank Islam HSBC Bank MUFG Bank BNP Paribas Sumitomo MitsuiBank MuammalatOCBC / OCBC IslamicKuwait Finance House RHB Bank / RHB Islamic CIMB Bank / CIMB IslamicAmbank / Ambank Islamic  Public Bank / Public Islamic Maybank / Maybank Islamic Al Rajhi Banking & InvestmentAffin Bank / Affin Islamic Bank Hong Leong / Hong Leong IslamicAlliance Bank / Alliance Islamic Bank Standard Chartered / Standard Chartered Saadiq Agrobank SME Bank EXIM Bank Bank Rakyat Bank Simpanan Nasional Bank Pembangunan Malaysia 

Anda boleh rujuk video di bawah untuk faham proses tersebut. 

Caranya :- 

1. Dapatkan informasi di website BNM 

2. Semak kelayakan anda 

3. Lihat syarat dan dokumen yang diperlukan 

4. Pilih bank yang anda gunakan untuk pinjaman

5. Mohon bantuan AKPK jika perlu 

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Kesimpulannya, sentiasa ada jalan keluar untuk terus hidup walaupun OPR naik lagi. Apa yang anda perlu buat adalah, kurangkan komitmen dan belanja bersifat kehendak dan fokus selesaikan pinjaman rumah jika berkemampuan. 

Jika anda ada masalah, ikut sahaja step by step yang dikongsikan di atas. Cara paling cepat sebenarnya adalah dengan pergi ke bank dan mohon untuk buat ‘repayment assistant’.

Kredit :