Berjimat Bukan Kedekut

Bila mana kita hendak mengamalkan sikap berjimat-cermat, pasti ada saja mulut-mulut yang bersuara, “kau ni kedekut lah”, “kau ni jimat melampau lah”, “kau ni haji bakhil tahi hidung masin lah”. Memang ramai yang akan dapat kata-kata sedemikian.

Kadang-kadang, kita bukanlah kedekut, tapi sedang berjimat-cermat. Dan kalau kita perhalusi orang yang kedekut, mereka ini sebenarnya memilki sifat berjimat-cermat yang tinggi.

Malangnya, masih ramai yang memandang orang yang kedekut ini daripada sudut negatif. Apa kata kita cuba lihat daripada sudut positif pula.

Lihat aset yang mereka berjaya miliki hasil daripada sifat berjimat-cermat yang mungkin kelihatan melampau itu.

Berikut merupakan 3 perkara yang kita akan perolehi sekiranya kita mengamalkan sikap berjimat-cermat. 

1. Elak Pembaziran

Sebagai contoh, kita keluar makan tengah hari ketika waktu rehat semasa bekerja di kafe-kafe hipster. Adakah kita merasakan ianya satu penjimatan kerana dapat makan tengah hari di kafe hipster yang menelan kos tinggi hanya semata-mata untuk mengisi perut yang sedang lapar ketika itu?

Sedangkan, boleh saja tapau makanan di kedai makan biasa dengan harga yang jauh lebih berpatutan. Tujuannya tetap sama adalah untuk mengisi perut dan nak bagi kita kenyang.

Jika kita buat perbandingan kos makan tengah hari saja selama tempoh sebulan, pastinya kita dapat berjimat lebih pada bulan tersebut. Jangan mengejar gaya hidup sedangkan pendapatan bulanan hanya sekadar cukup-cukup.

Namun, ia bukan bermakna kita tidak boleh langsung untuk memanjakan diri dengan makan di kafe-kafe mewah. Sebagai reward kepada diri sendiri, tidak salah sekiranya sebulan sekali kita makan di tempat-tempat seperti itu.

2. Kikis Sikap Boros

Pantang nampak shopping mall, pantang nampak diskaun, pantang nampak jualan murah, pasti kita juga tidak ketinggalan untuk turut serta melibatkan diri dengan membeli.

Sebaliknya orang yang mengamalkan sikap berjimat-cermat ini, pastinya akan berfikir 2-3 kali sebelum berbelanja. 

Ada yang asyik beli kasut baru, baju baru, handbag baru, tudung baru. Lepas sebulah dua, barang yang dibeli itu hanya dibiarkan sebagai perhiasan dan bukan untuk digunakan sangat. Hendak dipakai pun sayang.

Tanpa kita sedari, sikap boros akan menebal dalam diri jika tidak dibendung. Ianya perlu dikawal agar tidak memudaratkan diri sendiri.

Jika kita telah memiliki handbag yang selesa dipakai kemana-mana, ianya sudah memadai. Mengapa perlu beli handbag setiap bulan ?

Harus diingat, gaya dan penampilan itu bukan bergantung kepada berapa banyak handbag yang kita ada. Tetapi ianya bergantung kepada diri kita sendiri untuk menggayakan handbad yang ada agar kelihatan anggun dan bergaya.

3. Meningkatkan Simpanan

Jika kita perasan, ramai di kalangan mereka yang berjimat-cermat ini mempunyai dana simpanan yang banyak. Memang kita melihat mereka seolah-olah tidak berduit disebabkan sikap mereka itu.

Namun, jangan tersilap pandang kerana mereka ini lebih bijak dalam mengatur simpanan mereka. Simpanan hasil daripada sikap berjimat-cermat inilah yang akan digunakan sebagai pelaburan untuk masa depan.

Pastinya mereka yang berjjimat-cermat ini mempunyai pandangan yang jauh dan telah pun membuat persediaan mereka untuk berhadapan dengan kehidupan lagi 10 tahun akan datang.

Kesimpulannya, ketepikan mulut–mulut jahat yang ingin menjatuhkan kita. Yang mengata kita ini haji bakhil, kedekut dan seumpamanya.

Jika kita tidak berjimat dari sekarang dan akhirnya mempunyai masalah kewangan di kemudian hari, adakah ‘kawan-kawan’ kita ini akan datang membantu?

Seeloknya kita cari kawan lain yang boleh memberikan semangat dan kata-kata positif.

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!