10 Tips Berniaga Gaya Orang Malas

Berniaga bukan untuk orang rajin sahaja, tetapi mereka yang malas pun terdetik di hati nak meniaga.  Ada yang inginkan bisnes sendiri, pendapatan sampingan dan lain-lain lagi; cuma kita menghadapi kekangan masa dan komitmen lain yang harus dilaksanakan. Akhirnya, golongan ini membuat bisnes sekadar suam-suam kuku sahaja.

Sebenarnya, ada caranya jika kita ingin berniaga tetapi amat sibuk dan malas kerana mempunyai urusan lain. Berniaga gaya orang malas tidak semestinya kita akan dicop sebagai hangat-hangat tahi ayam, tetapi masih terbukti perniagaan boleh dijalankan dengan betul dan teratur.

Jom lihat 10 tips berniaga gaya orang malas. Perniagaan bergerak secara perlahan, akhirnya berkembang dan bakal menempuh kejayaan sekiranya kita lakukan 10 perkara ini.

#1 Bagi Orang Kenal

Berniaga gaya orang malas sama sahaja seperti orang lain, pentingnya orang kenal bisnes atau perniagaan yang kita lakukan. Apabila orang kenal, amat mudah untuk kita kembangkan kerana orang akan mencari kita untuk bertanya soalan dan bermacam-maca, lagi.

#2 Sentiasa Berfikiran Terbuka Dan Positif

Mindset memainkan peranan yang sangat penting untuk berjaya biar pun kita seorang yang pemalas. Oleh itu, seseorang perlu mempunyai mindset yang positif dan sentiasa berfikiran terbuka untuk mengharungi segala cabaran perniagaan.

#3 Ada ‘Big Why’

Ramai orang mula hilang semangat untuk berniaga, malas dan terlalu sibuk dengan perkara lain.  Hanya mereka yang mempunyai ‘big why’ sahaja akan terus berusaha dan istiqomah dalam perniagaan.

#4 Pengurusan Masa Yang Berkesan

Uruslah masa dengan berkesan kerana dapat menyelesaikan masalah akan menentukan kejayaan kita. Jika gagal mengurus masa, kita gagal dalam menempuh hari yang sibuk dengan baik.

Semakin kita sibuk, semakin kita perlu bijak mengurus masa.

#5 All Out Apa Sahaja

Buat marketing sudahlah jarang-jarang, sekali buat mesti kena all out! Buat apa saja pun mesti all out. Buat sehabis baik walaupun kita berniaga gaya orang malas. Itulah kunci kejayaannya!

#6 Delegate Kerja

Delegate atau membahagikan kerja kita kepada pekerja atau team dengan baik. Sebelum membuat urusan lain, biarlah semua jelas dengan kerja masing-masing.

Apabila semua bekerjasama dan bergabung, bisnes gaya orang malas pun akan jadi seolah-olah bisnes gaya orang rajin!

#7 Jaga Value Produk

Jangan suka-suka jual murah sebab nak cepat laku! Jaga ‘value’ produk kita untuk menaikkan nilai perniagaan dan mempunyai reputasi perniagaan yang tinggi di mata pelanggan.

#8 Be Professional

Berniaga gaya orang malas tidak bermaksud kita berbisnes secara semberono (suka-suka) sahaja, kita tetap perlu profesional dalam setiap tindakan. Ketepikan masalah keluarga atau kawan-kawan dan buat keputusan tanpa diganggu emosi.

#9 Fast Response Dan Fast Segalanya

Kita perlu laju dalam membuat tindakan dan laju dalam segala-galanya, mencerminkan kita seorang yang tidak suka menangguh-nangguh pekerjaan. Benda boleh buat hari ini, kenapa perlu buat esok?

Berbanding dengan duduk dan menunggu sahaja disertai dengan usaha yang perlahan, tak mungkin bisnes kita akan membuahkan hasil.

#10 Medium Yang Mudah

Berniaga gaya orang malas memerlukan medium perniagaan dan pemasaran yang mudah serta menjimatkan tenaga dan masa. Sudah banyak medium pemasaran online automatik seperti auto WhatsApp, auto-chat dan lain-lain lagi yang boleh kita gunakan dalam perniagaan.

Tak Sama Seperti Berniaga Full-Time

Dengan berniaga gaya orang malas ini, kita tidak boleh mengharapkan 100% kejayaan sama seperti bisnes full-time orang lain. Namun, tak salah untuk anda work smart dengan berniaga gaya orang malas!

Mana tahu suatu hari nanti perniagaan kita dah berjaya, maka kita pun berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada perniagaan kita pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA