10 Tips Berniaga Gaya Orang Malas

Berniaga bukan untuk orang rajin sahaja, tetapi mereka yang malas pun terdetik di hati nak meniaga.  Ada yang inginkan bisnes sendiri, pendapatan sampingan dan lain-lain lagi; cuma kita menghadapi kekangan masa dan komitmen lain yang harus dilaksanakan. Akhirnya, golongan ini membuat bisnes sekadar suam-suam kuku sahaja.

Sebenarnya, ada caranya jika kita ingin berniaga tetapi amat sibuk dan malas kerana mempunyai urusan lain. Berniaga gaya orang malas tidak semestinya kita akan dicop sebagai hangat-hangat tahi ayam, tetapi masih terbukti perniagaan boleh dijalankan dengan betul dan teratur.

Jom lihat 10 tips berniaga gaya orang malas. Perniagaan bergerak secara perlahan, akhirnya berkembang dan bakal menempuh kejayaan sekiranya kita lakukan 10 perkara ini.

#1 Bagi Orang Kenal

Berniaga gaya orang malas sama sahaja seperti orang lain, pentingnya orang kenal bisnes atau perniagaan yang kita lakukan. Apabila orang kenal, amat mudah untuk kita kembangkan kerana orang akan mencari kita untuk bertanya soalan dan bermacam-maca, lagi.

#2 Sentiasa Berfikiran Terbuka Dan Positif

Mindset memainkan peranan yang sangat penting untuk berjaya biar pun kita seorang yang pemalas. Oleh itu, seseorang perlu mempunyai mindset yang positif dan sentiasa berfikiran terbuka untuk mengharungi segala cabaran perniagaan.

#3 Ada ‘Big Why’

Ramai orang mula hilang semangat untuk berniaga, malas dan terlalu sibuk dengan perkara lain.  Hanya mereka yang mempunyai ‘big why’ sahaja akan terus berusaha dan istiqomah dalam perniagaan.

#4 Pengurusan Masa Yang Berkesan

Uruslah masa dengan berkesan kerana dapat menyelesaikan masalah akan menentukan kejayaan kita. Jika gagal mengurus masa, kita gagal dalam menempuh hari yang sibuk dengan baik.

Semakin kita sibuk, semakin kita perlu bijak mengurus masa.

#5 All Out Apa Sahaja

Buat marketing sudahlah jarang-jarang, sekali buat mesti kena all out! Buat apa saja pun mesti all out. Buat sehabis baik walaupun kita berniaga gaya orang malas. Itulah kunci kejayaannya!

#6 Delegate Kerja

Delegate atau membahagikan kerja kita kepada pekerja atau team dengan baik. Sebelum membuat urusan lain, biarlah semua jelas dengan kerja masing-masing.

Apabila semua bekerjasama dan bergabung, bisnes gaya orang malas pun akan jadi seolah-olah bisnes gaya orang rajin!

#7 Jaga Value Produk

Jangan suka-suka jual murah sebab nak cepat laku! Jaga ‘value’ produk kita untuk menaikkan nilai perniagaan dan mempunyai reputasi perniagaan yang tinggi di mata pelanggan.

#8 Be Professional

Berniaga gaya orang malas tidak bermaksud kita berbisnes secara semberono (suka-suka) sahaja, kita tetap perlu profesional dalam setiap tindakan. Ketepikan masalah keluarga atau kawan-kawan dan buat keputusan tanpa diganggu emosi.

#9 Fast Response Dan Fast Segalanya

Kita perlu laju dalam membuat tindakan dan laju dalam segala-galanya, mencerminkan kita seorang yang tidak suka menangguh-nangguh pekerjaan. Benda boleh buat hari ini, kenapa perlu buat esok?

Berbanding dengan duduk dan menunggu sahaja disertai dengan usaha yang perlahan, tak mungkin bisnes kita akan membuahkan hasil.

#10 Medium Yang Mudah

Berniaga gaya orang malas memerlukan medium perniagaan dan pemasaran yang mudah serta menjimatkan tenaga dan masa. Sudah banyak medium pemasaran online automatik seperti auto WhatsApp, auto-chat dan lain-lain lagi yang boleh kita gunakan dalam perniagaan.

Tak Sama Seperti Berniaga Full-Time

Dengan berniaga gaya orang malas ini, kita tidak boleh mengharapkan 100% kejayaan sama seperti bisnes full-time orang lain. Namun, tak salah untuk anda work smart dengan berniaga gaya orang malas!

Mana tahu suatu hari nanti perniagaan kita dah berjaya, maka kita pun berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada perniagaan kita pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.