Perlukah Simpan Rekod Kewangan?

Anda seorang peniaga? Dah daftar syarikat sole proprietorship atau milikan tunggal belum? Kalau dah, syabas. Kalau belum, cepat-cepatlah daftar tu ya.

Sama ada anda sudah atau belum daftar syarikat, penyimpanan rekod yang baik adalah penting untuk sesiapa sahaja yang terlibat dalam perniagaan kerana ia memudahkan untuk mengurus aliran tunai anda, memenuhi kewajipan cukai anda dan memahami perkembangan perniagaan anda.

Dengan menyimpan rekod syarikat anda, ia dapat membantu memaksimumkan semua perbelanjaan yang anda tuntut setiap tahun, sekaligus mengurangkan kewajipan cukai anda serta ianya dapat memantau hasil jualan anda.

Wajib Daripada Segi Undang-undang

Setiap perniagaan mesti menyimpan rekod selagi diperlukan oleh undang-undang. Adalah penting untuk berbuat demikian kerana pihak tertentu seperti Lembaga hasil Dalam Negeri atau Jabatan Cukai boleh meminta untuk melihat rekod terdahulu jika terdapat sebarang isu mengenai cukai anda.

Tempoh minimum untuk anda simpan rekod adalah 7 tahun dari tarikh terkini untuk memfailkan pulangan cukai anda. Apa yang perlu anda lakukan, simpan semua dokumen yang mengandungi butiran pembayaran, resit, pembelian kredit dan jualan, aset dan liabiliti. Jika anda tidak dapat menerima resit untuk perbelanjaan, buat nota kemudian catatkan butiran tersebut.

Memudahkan Akauntan Tutup Buku Tahunan

Satu perkara yang pasti, ia dapat membantu akauntan anda dalam pelbagai cara apabila menyiapkan dan mengemas kini akaun syarikat. Salah satunya, ia akan membantu akauntan syarikat untuk menyediakan akaun pada akhir tahun dengan cepat dan cekap.

Ianya disebabkan semua butiran dalam penyimpanan rekod memudahkan akauntan syarikat untuk ‘mengesan’ jualan dan belian untuk tempoh satu tahun keseluruhannya.

Selain itu, menyimpan rekod pasti akan membantu anda menyediakan maklumat yang anda perlukan untuk menguruskan kewangan syarikat anda dengan bijak. Malahan, penyimpanan rekod ini juga secara tidak langsung membantu anda untuk merancang ‘business plan‘ perniagaan anda supaya hasil jualan terus betambah.

Dengan erti kata lain, anda boleh merujuk kembali rekod anda dan meramalkan jualan pada masa akan datang untuk pertumbuhan perniagaan.

Dah Ada Rekod, Boleh Guna Untuk Majukan Lagi Syarikat

Dari perspektif yang lain, menyimpan rekod sebenarnya dapat membantu anda untuk menganalisa syarikat dengan mengenal pasti kekuatan dan kelemahan perniagaan. Ini secara tidak langsung akan membantu menguruskan perubahan dan penambahbaikan dalam perniagaan anda.

Oleh itu, penyimpanan rekod juga berfungsi membantu anda merancang dan memenuhi komitmen kewangan seperti pemiutang atau penghutang. Malahan, rekod perniagaan boleh dikendalikan secara manual, berkomputer atau disimpan dalam talian.

Pastikan sistem yang anda gunakan mudah dioperasikan dan dalam pada masa yang sama, memudahkan urusan perniagaan anda.

Itulah sebabnya mengapa perniagaan mempunyai penyimpanan rekod yang baik dan memfailkannya secara sistematik supaya dapat menjadi rujukan di masa akan datang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Platform MoreRewardz Bantu Perkasakan PKS Untuk Capai Matlamat Jualan

Kuala Lumpur, 16 Februari 2023 – Aplikasi MoreRewardz menawarkan penyelesaian baharunya untuk mencapai matlamat jualan, yang mana boleh dilakukan dalam kurang  daripada 7 minit secara percuma.  

Melalui platform tersebut, pemilik perniagaan boleh menyemak, menganalisis dan membuat pelarasan dengan segera untuk menyelesaikan masalah dalam kempen mereka.  

Pengasas Platform Pengurusan Perhubungan Pelanggan dan Program Kesetiaan  MoreRewardz, Welson Ang berkata, berbanding dengan kempen jualan tradisional, ia menawarkan pengalaman yang memperkasakan pemilik perniagaan dan proses persediaan yang mudah diikuti dalam bentuk soal jawab.  

Katanya, selain daripada penjimatan kos dan masa yang jelas, pemilik perniagaan juga  dapat mengakses maklumat masa nyata mengenai kempen mereka terus dari telefon  mudah alih mereka.  

“Sebagai usahawan, saya tidak asing dengan titik perit menjalankan kempen jualan, justeru, saya menubuhkan MoreRewardz untuk memperkasakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan membolehkan mereka berhubung dengan pangkalan pelanggan dengan mudah. 

“Platform ini boleh digunakan hampir semua sektor, daripada premis cuci kereta ke restoran, daripada kelas tuisyen ke salon dan juga perkhidmatan pembersihan.  

“Kami berharap ini akan memberikan penyedia perkhidmatan dorongan tambahan untuk  berinteraksi lebih banyak dengan pangkalan pelanggan mereka tanpa sebarang kos tersembunyi atau tambahan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.  

Menurut Welson, peniaga boleh mula mengumpul urus niaga daripada pelanggan sebelum kempen jualan dimulakan, sekali gus meningkatkan aliran tunai serta-merta dan memberikan jaminan dan keselamatan yang amat diperlukan.  

MoreRewardz menawarkan 4 peringkat dalam struktur harga mereka, semuanya  memberikan pelbagai ciri dan faedah bergantung pada saiz syarikat dan kes penggunaan, dengan peningkatan tertakluk kepada keperluan.  

Peringkat pertama, dibuat percuma untuk semua orang dan akan memberi perkhidmatan  terbaik kepada usahawan dan perniagaan yang baru berkembang, manakala peringkat  tertinggi membenarkan sehingga 5,000 pangkalan data pelanggan dan 15,000 transaksi  sebulan.  

Tanpa sebarang kos, MoreRewardz ialah salah satu pilihan terbaik untuk memulakan perjalanan pengembangan perniagaan dengan sedikit atau tanpa kos.