Raya Airways Pajak Empat Pesawat Airbus Dari ST Engineering

KUALA LUMPUR, 7 Julai  (Bernama) — Pengendali kargo udara serantau Raya Airways Sdn Bhd akan memajak empat pesawat Airbus berbadan sempit jenis pesawat penumpang ke pesawat kargo daripada perniagaan pengurusan aset penerbangan ST Engineering.

Pengarah Urusan Kumpulan Raya Airways, Mohamad Najib Ishak dalam satu kenyataan hari ini berkata empat pesawat tambahan — dua A320P2F dan dua A321P2F — akan membolehkan syarikat itu meningkatkan kapasiti operasi untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

“Industri kargo udara, yang merupakan sebahagian daripada rantaian bekalan global, dijangka berkembang seiring dengan ekonomi global. Unjuran industri terkini oleh Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa menyatakan bahawa volum kargo dijangka mencatatkan rekod tertinggi sebanyak 68.4 juta tan pada 2022 dengan hasil kargo dijangka bernilai US$191 bilion daripada hasil industri,” katanya.

Najib berkata empat pesawat itu akan ditukar di bawah program A320/A321P2F Elbe Flugzeugwerke, usaha sama antara ST Engineering dan Airbus.

“Penukaran untuk pesawat pertama, A321, telah bermula di kemudahan ST Engineering di Singapura dengan jangkaan penghantarannya pada suku keempat 2022,” katanya.

Kenyataan itu berkata A321P2F menawarkan 27 tan apabila ditukar menjadi pesawat kargo, A320P2F, pula ialah 21 tan, yang secara berkesan meningkatkan muatan gabungan Raya Airways sehingga 96 tan.

Perniagaan pengurusan aset penerbangan ST Engineering ialah syarikat pemberi pajakan pesawat dan enjin lengkap dengan kecekapan terasnya dalam permulaan perjanjian, pembiayaan, pensekuritian, pengurusan pajakan, pengurusan aset teknikal, pemasaran semula dan pemilikan semula.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/raya-airways-pajak-empat-pesawat-airbus-dari-st-engineering/

Previous ArticleNext Article

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/