Costco, Pesaing Amazon Dan Walmart Yang Menggunakan Strategi Tersendiri

E-commerce bukanlah sesuatu yang baru dalam dunia perniagaan. Namun kita dapat lihat bagaimana e-commere berkembang dengan sangat mendadak apabila pandemik Covid-19 melanda dunia.

Malah negara ekonomi terbesar dunia seperti Amerika Syarikat turut berkembang maju di dalam pasaran e-commerce.

Di sebalik itu, banyak syarikat gedung beli-belah di Amerika Syarikat terpaksa diisytiharkan muflis kerana mereka tidak mampu untuk bersaing seperti Sears. Ada juga yang terpaksa mengecilkan operasi mereka seperti Target.

Namun perkara ini tidak berlaku kepada Costco, yang kini merupakan pesaing yang hebat kepada Amazon dan Walmart di dalam industri peruncitan.

Apakah rahsia mereka?

Sejarah Ringkas Costco

Kredit Gambar: Amazon

Semuanya bermula apabila pada tahun 1976, Sol Price telah membuka sebuah warehouse untuk membeli-belah yang dikenali sebagai Price Club.

Kemudian pada tahun 1983, dua orang usahawan iaitu Jeffrey H. Brotman dan James D. Sinegal telah mengasaskan Costco. Pada tahun 1993, Costco telah membeli Price Club kerana tertarik dengan model perniagaan mereka dan digelar Price Costco.

Pada tahun 1997, syarikat ini secara rasminya bertukar nama menjadi Costco.

Strategi Unik Yang Digunakan Costco

Ketika gedung beli-belah lain terpaksa bersaing untuk mendapatkan pelanggan dengan pelbagai teknik pemasaran, Costco pula mengenakan caj untuk sesiapa sahaja yang ingin membeli barangan di gedung mereka.

Tindakan ini nampak pelik tetapi ianya telah berjaya menjadikan Costco salah sebuah gedung beli-belah yang terbesar di Amerika Syarikat.

Caj yang dikenakan kepada pelanggan mereka untuk menjadi ahli adalah sekitar USD60 ke USD120 setahun. Walaupun mengenakan caj yang agak tinggi, teknik ini berjaya meningkatkan bilangan pelanggan mereka untuk ke gedung beli-belah tersebut.

Costco kini mempunyai seramai 90 juta ahli yang berdaftar dan mereka semua adalah pengguna aktif yang membeli di Costco.

Kredit Gambar: Eat This

Harga yang ditawarkan adalah agak murah jika dibandingkan dengan tempat lain kerana menggalakkan orang ramai membeli secara pukal.

Costco turut menggunakan strategi di mana mereka menempatkan hanya 4000 jenis barangan berbanding dengan pesaing yang lain yang rata-rata mempunyai 30,000 ke 150,000 barangan dalam gedung mereka.

Walaupun mempunyai jumlah yang kecil, barangan yang terdapat di dalam Costco adalah berkualiti tinggi dan sangat murah. Disebabkan ini jugalah, ianya membuat pelanggan tidak pening kepala ketika ingin membuat pilihan.

Mereka juga mempunyai food court yang menawarkan harga yang murah kepada pelanggan mereka. Ini telah menarik orang ramai untuk berbelanja di Costco.

Selain daripada mengutamakan pelanggan, Costco turut mengambil berat hal-ehwal pekerja mereka. Gaji yang dibayar oleh Costco adalah yang paling tinggi jika dibandingkan dengan pekerja gedung lain di Amerika Syarikat.

Gaji minimum bagi para pekerja di Amerika Syarikat adalah USD7.25 sejam tetapi Costco membayar pekerja mereka sebanyak USD16 sejam.

Menurut Costco, jika pekerja merasa gembira di tempat kerja, mereka akan memberikan dedikasi sepenuhnya.

Perkembangan Costco Ketika Pandemik

Ketika permualaan pandemik, Costco mengalami kejatuhan disebabkan ramai pelanggan tidak dapat pergi ke gedung mereka.Namun setelah keadaan menjadi terkawal, perniagaan Costco semakin pulih sejak bulan Julai tahun lepas.

Charlier Munger yang tidak gemar untuk diversify dalam pelaburan, telah memilih Costco sebagai salah satu pegangan di dalam portfolio pelaburan keluarganya. Mesti ada sebab beliau memilih Costco ni kan?

Sumber Rujukan:

Harga Saham Costco Steady Naik

Kredit: Trading View

Tahukah anda bahawa Costco disenaraikan di pasaran saham NASDAQ di Amerika Syarikat?

Dan harga saham Costco telah meningkat 26% dalam masa setahun?

Mulakan Pelaburan Saham di Wall Street

Nak cuba buat duit USD pula dalam pasaran saham? Wall Street adalah jawapannya. 

Ada yang masih kata saham-saham dekat Wall Street MAHAL

Dengan USD 250 (RM1,050), anda boleh membeli saham-saham patuh syariah PALING UNTUNG untuk suku pertama 2021 di Wall Street seperti:

  1. KOSS (USD 18.80): kenaikan 462%
  2. ICGN (USD 9.63): kenaikan 341%
  3. EYES (USD 7.42): kenaikan 282%
  4. LODE (USD 3.83): kenaikan 227%
  5. MVIS (USD 17.97): kenaikan 165%

Di Wall Street, tiada HAD (limit) keuntungan mahupun kerugian ye. Dan jangan risau, banyak saham patuh syariah yang tersenarai.

Contohnya harga saham syarikat teknologi yang melombong Bitcoin seperti Bit Digital (BTBT) naik melambung sehingga 5,382% pada awal 2021.

Cuma kena lah ingat  High Risk, High Return. Jangan sampai No Return pula. 

Segalanya MUNGKIN di Wall Street. Ciptalah peluang anda di sini.

Daftar Webinar Saham Wall Street 3.0
bersama
Tuan Mukhriz Mangsor

Tarikh : 29 & 30 Mei 2021 (2 hari)
Masa : 9.00 pagi – 5.00 petang
Platform: Zoom

Dapatkan maklumat lanjut di Webinar Saham Wall Street.

Program ini tidak melibatkan dagangan dalam Forex, Option, CFD, binary dan instrumen-instrumen lain yang tidak patuh syariah.

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: