Costco, Pesaing Amazon Dan Walmart Yang Menggunakan Strategi Tersendiri

E-commerce bukanlah sesuatu yang baru dalam dunia perniagaan. Namun kita dapat lihat bagaimana e-commere berkembang dengan sangat mendadak apabila pandemik Covid-19 melanda dunia.

Malah negara ekonomi terbesar dunia seperti Amerika Syarikat turut berkembang maju di dalam pasaran e-commerce.

Di sebalik itu, banyak syarikat gedung beli-belah di Amerika Syarikat terpaksa diisytiharkan muflis kerana mereka tidak mampu untuk bersaing seperti Sears. Ada juga yang terpaksa mengecilkan operasi mereka seperti Target.

Namun perkara ini tidak berlaku kepada Costco, yang kini merupakan pesaing yang hebat kepada Amazon dan Walmart di dalam industri peruncitan.

Apakah rahsia mereka?

Sejarah Ringkas Costco

Kredit Gambar: Amazon

Semuanya bermula apabila pada tahun 1976, Sol Price telah membuka sebuah warehouse untuk membeli-belah yang dikenali sebagai Price Club.

Kemudian pada tahun 1983, dua orang usahawan iaitu Jeffrey H. Brotman dan James D. Sinegal telah mengasaskan Costco. Pada tahun 1993, Costco telah membeli Price Club kerana tertarik dengan model perniagaan mereka dan digelar Price Costco.

Pada tahun 1997, syarikat ini secara rasminya bertukar nama menjadi Costco.

Strategi Unik Yang Digunakan Costco

Ketika gedung beli-belah lain terpaksa bersaing untuk mendapatkan pelanggan dengan pelbagai teknik pemasaran, Costco pula mengenakan caj untuk sesiapa sahaja yang ingin membeli barangan di gedung mereka.

Tindakan ini nampak pelik tetapi ianya telah berjaya menjadikan Costco salah sebuah gedung beli-belah yang terbesar di Amerika Syarikat.

Caj yang dikenakan kepada pelanggan mereka untuk menjadi ahli adalah sekitar USD60 ke USD120 setahun. Walaupun mengenakan caj yang agak tinggi, teknik ini berjaya meningkatkan bilangan pelanggan mereka untuk ke gedung beli-belah tersebut.

Costco kini mempunyai seramai 90 juta ahli yang berdaftar dan mereka semua adalah pengguna aktif yang membeli di Costco.

Kredit Gambar: Eat This

Harga yang ditawarkan adalah agak murah jika dibandingkan dengan tempat lain kerana menggalakkan orang ramai membeli secara pukal.

Costco turut menggunakan strategi di mana mereka menempatkan hanya 4000 jenis barangan berbanding dengan pesaing yang lain yang rata-rata mempunyai 30,000 ke 150,000 barangan dalam gedung mereka.

Walaupun mempunyai jumlah yang kecil, barangan yang terdapat di dalam Costco adalah berkualiti tinggi dan sangat murah. Disebabkan ini jugalah, ianya membuat pelanggan tidak pening kepala ketika ingin membuat pilihan.

Mereka juga mempunyai food court yang menawarkan harga yang murah kepada pelanggan mereka. Ini telah menarik orang ramai untuk berbelanja di Costco.

Selain daripada mengutamakan pelanggan, Costco turut mengambil berat hal-ehwal pekerja mereka. Gaji yang dibayar oleh Costco adalah yang paling tinggi jika dibandingkan dengan pekerja gedung lain di Amerika Syarikat.

Gaji minimum bagi para pekerja di Amerika Syarikat adalah USD7.25 sejam tetapi Costco membayar pekerja mereka sebanyak USD16 sejam.

Menurut Costco, jika pekerja merasa gembira di tempat kerja, mereka akan memberikan dedikasi sepenuhnya.

Perkembangan Costco Ketika Pandemik

Ketika permualaan pandemik, Costco mengalami kejatuhan disebabkan ramai pelanggan tidak dapat pergi ke gedung mereka.Namun setelah keadaan menjadi terkawal, perniagaan Costco semakin pulih sejak bulan Julai tahun lepas.

Charlier Munger yang tidak gemar untuk diversify dalam pelaburan, telah memilih Costco sebagai salah satu pegangan di dalam portfolio pelaburan keluarganya. Mesti ada sebab beliau memilih Costco ni kan?

Sumber Rujukan:

Harga Saham Costco Steady Naik

Kredit: Trading View

Tahukah anda bahawa Costco disenaraikan di pasaran saham NASDAQ di Amerika Syarikat?

Dan harga saham Costco telah meningkat 26% dalam masa setahun?

Mulakan Pelaburan Saham di Wall Street

Nak cuba buat duit USD pula dalam pasaran saham? Wall Street adalah jawapannya. 

Ada yang masih kata saham-saham dekat Wall Street MAHAL

Dengan USD 250 (RM1,050), anda boleh membeli saham-saham patuh syariah PALING UNTUNG untuk suku pertama 2021 di Wall Street seperti:

  1. KOSS (USD 18.80): kenaikan 462%
  2. ICGN (USD 9.63): kenaikan 341%
  3. EYES (USD 7.42): kenaikan 282%
  4. LODE (USD 3.83): kenaikan 227%
  5. MVIS (USD 17.97): kenaikan 165%

Di Wall Street, tiada HAD (limit) keuntungan mahupun kerugian ye. Dan jangan risau, banyak saham patuh syariah yang tersenarai.

Contohnya harga saham syarikat teknologi yang melombong Bitcoin seperti Bit Digital (BTBT) naik melambung sehingga 5,382% pada awal 2021.

Cuma kena lah ingat  High Risk, High Return. Jangan sampai No Return pula. 

Segalanya MUNGKIN di Wall Street. Ciptalah peluang anda di sini.

Daftar Webinar Saham Wall Street 3.0
bersama
Tuan Mukhriz Mangsor

Tarikh : 29 & 30 Mei 2021 (2 hari)
Masa : 9.00 pagi – 5.00 petang
Platform: Zoom

Dapatkan maklumat lanjut di Webinar Saham Wall Street.

Program ini tidak melibatkan dagangan dalam Forex, Option, CFD, binary dan instrumen-instrumen lain yang tidak patuh syariah.

Previous ArticleNext Article

Funding Societies Lancar Penyelesaian Pembiayaan Islam Komprehensif

Penyelesaian Pembiayaan Islam merangkumi produk Pembiayaan Mikro-i, Pembiayaan Invois-i dan Pembiayaan Perniagaan-i yang menyasarkan pelbagai segmen PMKS

KUALA LUMPUR, 30 Mei 2023 – Funding Societies, platform kewangan digital PKS bersepadu terbesar di Asia Tenggara, telah melancarkan koleksi produk pembiayaan komprehensif patuh Syariah bagi memenuhi keperluan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berkelayakan kredit namun terpinggir bagi mendapatkan kemudahan kredit untuk mengembangkan perniagaan mereka. Perkhidmatan pembiayaan Islam ini merangkumi Pembiayaan Perniagaan-i (Business Term Financing-i), Pembiayaan Mikro-i (Micro Financing-i), dan Pembiayaan Invois-i (Invoice Financing-i).

“Kemudahan kredit adalah penting untuk pembangunan dan perkembangan PKS secara inklusif dan mampan. Di Malaysia sahaja, jurang pembiayaan PKS sedia ada berjumlah RM90 bilion. Oleh sebab itu, platform pembiayaan PKS seperti Funding Societies memainkan peranan penting bagi merapatkan jurang tersebut. Kedudukan Malaysia sebagai peneraju pembiayaan Islam adalah berketepatan untuk memperkasakan tawaran pembiayaan patuh Syariah kami bagi menyokong pembangunan PKS Malaysia,” kata Wong Kah Meng, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan bagi Funding Societies | Modalku dan Pengasas Bersama Funding Societies Malaysia.

Chai Kien Poon, Ketua Negara Funding Societies Malaysia berkata, “Berdasarkan maklum balas pasaran, terdapat permintaan terhadap pembiayaan kewangan patuh Syariah daripada para usahawan. Pada masa yang sama, kewangan Islam juga mendapat perhatian kerana penekanannya ke atas keadilan dan ketelusan terutama bila melibatkan yuran dan caj. Selain itu, pengenalan Pembiayaan Islam kami adalah sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk terus menerajui kewangan Islam serta memberikan tumpuan kepada ekonomi digital dan Teknologi Kewangan (FinTech) Islam.”

PKS yang berminat boleh membuat permohonan secara dalam talian dengan mudah, di mana-mana dan pada bila-bila masa. Menerusi pendekatan digital dan tanpa memerlukan sebarang jaminan Funding Societies turut menyediakan PMKS pembiayaan pada kadar yang lebih cepat berbanding institusi kewangan tradisional hasil daripada.

“Selain pelancaran pembiayaan Islam ini, kami juga telah membangunkan produk pelaburan patuh Syariah untuk para pelabur kami. Produk ini membolehkan mereka untuk mempelbagaikan pelaburan mereka dengan menyokong PMKS tempatan. Kami turut

menyaksikan permintaan memberangsangkan daripada para pelabur yang merangkumi pelabur runcit, individu kaya dan institusi. Lanjutan daripada itu, kami berharap untuk bekerjasama dengan institusi-institusi kewangan bagi menawarkan pelaburan patuh Syariah kepada pelanggan mereka,” tambah Chai.

Khairil Anuar Mohd Noor, Prinsipal, Masryef Advisory, yang turut hadir pada majlis pelancaran di Kuala Lumpur, berkata, “Kami amat berbesar hati untuk terlibat dalam inisiatif Funding Societies ini yang akan menyumbangkan kepada sektor pembiayaan Islam di Malaysia. Kami percaya bahawa melalui produk pembiayaan patuh Syariah oleh platform pembiayaan digital tersebut, lebih banyak PMKS akan dapat memperoleh dana melalui  pembiayaan alternatif untuk kelangsungan perniagaan mereka. Pada masa yang sama, ini turut menyediakan peluang pelaburan aset patuh Syariah alternatif. Kerjasama ini turut membolehkan kami menggabungkan kehebatan teknologi Funding Societies dengan kepakaran kami dalam perkhidmatan nasihat Syariah. Ini seterusnya akan memacu pertumbuhan inklusif serta melebarkan lagi potensi kewangan Islam untuk pembangunan ekonomi Malaysia secara mampan.”

Funding Societies telah beroperasi di Malaysia sejak tahun 2016 dan telah menyediakan pembiayaan kepada sejumlah besar PKS. Platform FinTech ini telah mengagihkan pembiayaan lebih daripada RM2 bilion sejak Funding Societies beroperasi di Malaysia. Manakala lebih daripada RM13.74 bilion telah diagihkan platform pembiayaan PKS itu di rantau Asia Tenggara merangkumi  lebih daripada 5.1 juta transaksi setakat tahun 2022. Sambutan memberangsangkan berikutan pelancaran peringkat awal pada Mei 2022 mendorong kepada pelancaran penyelesaian pembiayaan hari ini. Platform FinTech ini turut menyasarkan untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya 50% agihannya terdiri daripada pembiayaan patuh Syariah menjelang 2025.

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian Pembiayaan Islam Funding Societies Malaysia, sila layari https://fundingsocieties.com.my/islamic-financing.