Review Subang Bestari Untuk Pelaburan Hartanah (2021)

Subang Bestari merupakan sebuah kawasan kediaman dan komersial perbandaran baru yang terletak di negeri Selangor dengan keluasan 500 ekar.

Kampung Subang terletak bersebelahan dengan Subang Bestari dan atmosfera di sini adalah lebih santai dan tenang, berbeza dengan yang terdapat di Shah Alam, Subang Jaya dan Damansara.

Lokasi yang berhampiran dengan Subang Bestari adalah Kota Damansara, Shah Alam, Setia Alam dan Sungai Buloh.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Banyak pembangunan yang berlaku di Subang Bestari semenjak tahun 2010 lagi dan majoriti penduduk di Subang Bestari terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India.

Ramai yang tidak mengetahui bahawa Subang Bestari tersenarai sebagai lokasi hotspot oleh penyelidik hartanah tersohor Ho Chin Soon pada satu ketika dahulu.

Kalau nak tahu, Ho Chi Soon merupakan sebuah syarikat ikonik yang menawarkan perkhidmatan pemetaan hartanah dan harta tanah di Malaysia.

Subang Bestari boleh digambarkan sebagai sebuah kawasan perindustrian, kediaman dan pusat pengajian tinggi.

Adakah Subang Bestari sesuai dijadikan lokasi terbaru pelaburan hartanah? Ayuh kita baca ulasannya.

Pengangkutan Awam

10 tahun dahulu, agak mustahil untuk membayangkan akan ada pengangkutan awam seperti LRT dan MRT di kawasan ini.

Kini, Subang Bestari mampu diakses dengan MRT 2 (SSP LINE) dengan stesen terdekat adalah MRT Kwasa Sentral.

Dengan jaringan MRT 2, anda mampu pergi ke pusat bandaraya Kuala Lumpur dan Putrajaya dalam masa kurang daripada 90 minit.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Selain itu, Subang Bestari terletak hanya 8 minit memandu atau 6KM perjalanan ke Subang Skypark Terminal.

Anda tidak mempunyai sebarang isu tertinggal kapal terbang untuk penerbangan domestik.

Peluang Pekerjaan

Subang Bestari terletak bersebelahan dengan banyak lokasi yang menawarkan peluang pekerjaan. Antaranya :-

  • Kota Damansara
  • Sungai Buloh
  • Shah Alam
  • Subang

Ramai golongan pekerja dan keluarga yang tinggal di Subang Bestari dan bekerja di kawasan – kawasan yang dinyatakan di atas.

Baca : 6 Perkara Dalam Dunia Pekerjaan Yang Telah Berubah Disebabkan Covid-19

Seperti yang kita sedia maklum, Shah Alam dan Subang sendiri merupakan antara lubuk perindustrian terbesar di Selangor.

Wujud banyak kilang dalam sektor pembuatan, perindustrian dan juga kilang – kilang kecil dan syarikat sub-sektor yang mendukung sektor pembuatan dan perindustrian di sini.

Pusat Komersial & Kemudahan

Photo by Pixabay from Pexels

Subang Bestari mempunyai kemudahan asas yang mencukupi seperti pejabat pos, balai polis, klinik, restoran dan kedai serbaneka 24 jam.

Sementara itu, pusat komersial di sekitar kawasan Subang Bestari tidak kurang hebatnya juga. Ini antaranya :-

  • Citta Mall
  • Mydin Subang Bestari
  • Star Avenue Lifestyle Mall

Dengan menggunakan Lebuhraya Persekutuan, anda mampu pergi ke Lapangan Subang, Batu Tiga dan Sungai Buloh dalam masa kurang daripada 15 minit.

Di sini juga terletaknya HELP University dengan keluasan 24 ekar yang mampu menempatkan 13,000 orang pelajar dalam satu-satu masa.

Baca : 6 Elemen Yang Mempengaruhi Kejayaan Pelaburan Hartanah Anda

Subang Bestari mempunyai banyak potensi di masa hadapan sekiranya terdapat lebih banyak infrastruktur di kawasan tersebut, sedangkan lokasinya terletak di antara Damansara dan Shah Alam.

Berdasarkan data dan statistik, harga rumah teres dan apartmen jenis subsale di Subang Bestari pada tahun 2020 berada dalam lingkungan harga RM600,000 – RM700,000 dan RM230,000 – RM300,000.

Manakala harga median rumah di Subang Bestari, Selangor adalah RM260,000 atau RM290 kaki persegi.

Baca : Ketahui 5 Perkara Ini Sebelum Terbeli Hartanah Undercon

Kesimpulannya, dengan keluasan bank tanah yang luas di Subang Bestari, tidak mustahil potensinya akan menjadi lebih besar dalam tempoh 5 tahun ke 10 tahun yang akan datang.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 30 Mei 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

PropertyGuru: Kediaman Bertanah Terus Menjadi Pilihan Utama, Namun Kesulitan Kewangan Telah Menjejaskan Permintaan Pembeli Pada Suku Lepas

PropertyGuru Malaysia mengumumkan bahawa Laporan Pasaran Hartanah Malaysia (MPMR) Q2 2022, dikuasakan oleh PropertyGuru DataSense, mencatatkan peningkatan 1.10% QoQ dan 3.64% YoY dalam Indeks Harga Jualan Hartanah Bertanah. Turut direkodkan adalah penurunan sebanyak 1.96% QoQ dalam Indeks Permintaan Jualan Hartanah Bertanah, walaupun mencatatkan peningkatan 5.21% YoY.

Trend dalam pasaran hartanah bertanah ini menunjukkan bahawa kediaman bertanah terus menjadi pilihan utama pembelian, walaupun buat masa ini bakal pembeli rumah terjejas oleh isu kemampuan dan kesulitan kewangan, sekali gus mengakibatkan permintaan yang lebih perlahan.

Shylendra Nathan, Pengurus Negara, Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my) berkongsi, “Walaupun kita perlahan-lahan melihat penambahbaikan dalam pasaran, sentimen pengguna masih terjejas oleh kesan berlarutan pasca COVID-19. Disebabkan kebimbangan terhadap peningkatan inflasi, bakal pembeli rumah lebih berhati-hati, mencari penstabilan semula dan jaminan pekerjaan yang lebih baik dalam iklim ekonomi semasa. Dengan kekurangan insentif kewangan untuk dimanfaatkan, pembeli mungkin teragak-agak untuk meneruskan rancangan pembelian mereka sehingga ekonomi stabil semula.”

Beliau menambah, “Sentimen pengguna dalam pasaran besar kemungkinan akan bertambah baik seiring dengan pemulihan ekonomi negara, yang kami harap dapat dilihat pada tahun ini. Sementara itu, kami dapati potensi untuk permintaan hartanah akan mula pulih pada suku akan datang, kerana rakyat Malaysia yang berkemampuan akan melihat hartanah sebagai lindung nilai terhadap inflasi. Dengan mengambil kira kelebihan nilai tanah, kenaikan harga hartanah bertanah menawarkan margin yang lebih besar untuk naiknilai modal dalam jangka panjang.”

Pasaran Perumahan Terus Berdepan Isu Jumlah Tinggi Unit Tidak Terjual

Menurut Tinjauan Kestabilan Kewangan 2H 2021 Bank Negara Malaysia (BNM), secara keseluruhannya terdapat penambahbaikan nyata dalam sektor ekonomi dan kewangan. Namun begitu, jumlah tinggi hartanah tidak terjual kekal sebagai isu utama bagi industri perumahan. Laporan menyatakan bahawa lebih 180,000 unit dalam pasaran perumahan masih tidak terjual, mencerminkan isu ketidakmampuan sedia ada yang diburukkan lagi oleh pandemik.

Ini konsisten dengan Indeks Bekalan MPMR, dengan trend peningkatan terus berlaku, memperoleh 0.31% QoQ dan 19.10% YoY pada Q1 2022 berdasarkan jumlah keseluruhan hartanah yang disenarai.

Dengan peningkatan inflasi global disebabkan pandemik, pertambahan semula permintaan akan menyebabkan kejejalan komoditi penting seperti bahan mentah, sekali gus mendorong kenaikan harga. Jumlah semasa unit rumah tidak terjual yang tinggi di Malaysia pula boleh menjadi peluang terakhir untuk membeli hartanah sebelum kemungkinan berlakunya kenaikan kos pembinaan.

Indeks Harga Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi Meningkat Walaupun Persekitaran Ekonomi Tidak Stabil

Menurut Indeks Harga Jualan Hartanah Bertingkat Tinggi MPMR, harga untuk hartanah berstrata jatuh sebanyak 0.23% QoQ pada Q1 2022 dan hanya mencatatkan kenaikan 0.51% YoY dalam tempoh sama. Walau bagaimanapun, bekalan hartanah bertingkat tinggi terus meningkat sebanyak 3.25% QoQ dan 18.24% YoY. Ini menunjukkan ketidakpadanan harga dengan hasrat pembeli untuk faktor-faktor lain seperti lokasi, kemudahan dan kebolehcapaian.

Walau bagaimanapun, dari sudut sewaan, Indeks Harga Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi naik sedikit sebanyak 0.91% QoQ dan meningkat sebanyak 0.20% YoY, manakala Indeks Permintaan Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi mencatatkan peningkatan QoQ sebanyak 6.08% dan lonjakan 111.23% YoY pada suku lepas. Ini menunjukkan bahawa bakal pembeli rumah terutamanya mereka yang telah menangguhkan rancangan pembelian buat sementara waktu bagi menunggu penstabilan ekonomi telah mengubah keutamaan mereka kepada menyewa.

“Hasrat pembelian pengguna sedang terjejas buat masa ini, seperti yang dapat dilihat dengan peningkatan dalam Indeks Permintaan Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi. Kami telah melihat corak permintaan yang stabil bagi golongan milenial yang menyatakan hasrat terhadap kondominium di lokasi strategik.  Bagaimanapun, kekurangan perolehan dan penanggungan bagi unit bertingkat tinggi ini, walaupun banyak yang tidak terjual, telah menunjukkan ketidakpadanan harga terhadap ‘selera’ semasa pembeli”, sambung Shylendra.

Walaupun terdapat petunjuk optimis yang pasaran akan bertambah baik dan pemulihan beransur-ansur dijangka berlaku pada separuh kedua tahun ini, pembeli rumah terus dihalang oleh ketidakmampuan, ketidakupayaan untuk mendapatkan pembiayaan, jaminan pekerjaan dan kestabilan ekonomi secara keseluruhan. Selain itu, dengan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) baru-baru ini oleh Bank Negara Malaysia daripada 1.75% kepada 2%, faedah gadai janji pembeli dan pemilik rumah sedia ada dan masa hadapan akan terjejas, seterusnya melemahkan keyakinan pembelian.

“Disebabkan itu, kita berkemungkinan hanya akan melihat penambahbaikan sentimen pengguna seiring dengan pemulihan persekitaran ekonomi dan ketersediaan inisiatif kerajaan yang akan menghasilkan jaminan kewangan yang lebih baik dalam tempoh ini. Pendekatan “tunggu dan lihat” yang diambil pembeli diburukkan lagi oleh ketidakstabilan politik yang berterusan dan ketidaktentuan dasar ekonomi dan kesihatan, yang terus melembapkan pasaran. Sementara kita menunggu penambahbaikan terhadap faktor-faktor luaran ini, penjual perlu mengambil inisiatif untuk memberi insentif kepada pembeli dengan pakej menarik untuk merangsang pasaran”, kata beliau.

Baca juga :