Review Subang Bestari Untuk Pelaburan Hartanah (2021)

Subang Bestari merupakan sebuah kawasan kediaman dan komersial perbandaran baru yang terletak di negeri Selangor dengan keluasan 500 ekar.

Kampung Subang terletak bersebelahan dengan Subang Bestari dan atmosfera di sini adalah lebih santai dan tenang, berbeza dengan yang terdapat di Shah Alam, Subang Jaya dan Damansara.

Lokasi yang berhampiran dengan Subang Bestari adalah Kota Damansara, Shah Alam, Setia Alam dan Sungai Buloh.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Banyak pembangunan yang berlaku di Subang Bestari semenjak tahun 2010 lagi dan majoriti penduduk di Subang Bestari terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India.

Ramai yang tidak mengetahui bahawa Subang Bestari tersenarai sebagai lokasi hotspot oleh penyelidik hartanah tersohor Ho Chin Soon pada satu ketika dahulu.

Kalau nak tahu, Ho Chi Soon merupakan sebuah syarikat ikonik yang menawarkan perkhidmatan pemetaan hartanah dan harta tanah di Malaysia.

Subang Bestari boleh digambarkan sebagai sebuah kawasan perindustrian, kediaman dan pusat pengajian tinggi.

Adakah Subang Bestari sesuai dijadikan lokasi terbaru pelaburan hartanah? Ayuh kita baca ulasannya.

Pengangkutan Awam

10 tahun dahulu, agak mustahil untuk membayangkan akan ada pengangkutan awam seperti LRT dan MRT di kawasan ini.

Kini, Subang Bestari mampu diakses dengan MRT 2 (SSP LINE) dengan stesen terdekat adalah MRT Kwasa Sentral.

Dengan jaringan MRT 2, anda mampu pergi ke pusat bandaraya Kuala Lumpur dan Putrajaya dalam masa kurang daripada 90 minit.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Selain itu, Subang Bestari terletak hanya 8 minit memandu atau 6KM perjalanan ke Subang Skypark Terminal.

Anda tidak mempunyai sebarang isu tertinggal kapal terbang untuk penerbangan domestik.

Peluang Pekerjaan

Subang Bestari terletak bersebelahan dengan banyak lokasi yang menawarkan peluang pekerjaan. Antaranya :-

  • Kota Damansara
  • Sungai Buloh
  • Shah Alam
  • Subang

Ramai golongan pekerja dan keluarga yang tinggal di Subang Bestari dan bekerja di kawasan – kawasan yang dinyatakan di atas.

Baca : 6 Perkara Dalam Dunia Pekerjaan Yang Telah Berubah Disebabkan Covid-19

Seperti yang kita sedia maklum, Shah Alam dan Subang sendiri merupakan antara lubuk perindustrian terbesar di Selangor.

Wujud banyak kilang dalam sektor pembuatan, perindustrian dan juga kilang – kilang kecil dan syarikat sub-sektor yang mendukung sektor pembuatan dan perindustrian di sini.

Pusat Komersial & Kemudahan

Photo by Pixabay from Pexels

Subang Bestari mempunyai kemudahan asas yang mencukupi seperti pejabat pos, balai polis, klinik, restoran dan kedai serbaneka 24 jam.

Sementara itu, pusat komersial di sekitar kawasan Subang Bestari tidak kurang hebatnya juga. Ini antaranya :-

  • Citta Mall
  • Mydin Subang Bestari
  • Star Avenue Lifestyle Mall

Dengan menggunakan Lebuhraya Persekutuan, anda mampu pergi ke Lapangan Subang, Batu Tiga dan Sungai Buloh dalam masa kurang daripada 15 minit.

Di sini juga terletaknya HELP University dengan keluasan 24 ekar yang mampu menempatkan 13,000 orang pelajar dalam satu-satu masa.

Baca : 6 Elemen Yang Mempengaruhi Kejayaan Pelaburan Hartanah Anda

Subang Bestari mempunyai banyak potensi di masa hadapan sekiranya terdapat lebih banyak infrastruktur di kawasan tersebut, sedangkan lokasinya terletak di antara Damansara dan Shah Alam.

Berdasarkan data dan statistik, harga rumah teres dan apartmen jenis subsale di Subang Bestari pada tahun 2020 berada dalam lingkungan harga RM600,000 – RM700,000 dan RM230,000 – RM300,000.

Manakala harga median rumah di Subang Bestari, Selangor adalah RM260,000 atau RM290 kaki persegi.

Baca : Ketahui 5 Perkara Ini Sebelum Terbeli Hartanah Undercon

Kesimpulannya, dengan keluasan bank tanah yang luas di Subang Bestari, tidak mustahil potensinya akan menjadi lebih besar dalam tempoh 5 tahun ke 10 tahun yang akan datang.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 30 Mei 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Pasaran Hartanah Kekal Kukuh Walaupun OPR Naik – Rehda Malaysia

PETALING JAYA, 13 Mei (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia kekal kukuh walaupun kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan sebanyak 25 mata asas kepada 3.0 peratus, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) Malaysia. 

Presiden Rehda Datuk NK Tong berkata keadaan kesan dorongan di tengah-tengah persekitaran inflasi terutamanya selepas sektor hartanah dibuka selepas tiga tahun pandemik. 

“Bagaimanapun, saya fikir orang ramai menyedari hartanah adalah cara terbaik bagi melindungi mereka daripada inflasi. Jadi saya rasa pelaburan dalam hartanah masih lagi menguntungkan. 

“Kami melakukan tinjauan setiap enam bulan dan keputusan yang keluar pada Februari untuk akhir 2022 menunjukkan kebanyakan pemaju lebih optimistik mengenai separuh kedua 2023,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Rehda di Wisma Rehda hari ini. 

Tong ketika mengulas mengenai harga simen bersubsidi berkata langkah kerajaan mengurangkan harga simen bagi pemaju yang membina rumah mampu milik berharga RM300,000 dan ke bawah merupakan inisiatif terpuji dalam menggalakkan pembeli memiliki rumah pertama mereka. 

Pemaju telah giat membina rumah mampu milik selama hampir 50 tahun dengan majoriti daripada perumahan itu dibina oleh ahli-ahli Rehda. 

Rehda Malaysia berpandangan sudah tiba masanya untuk pemain industri berkaitan menawarkan inisiatif dalam usaha menjadikan perumahan lebih mampu milik. 

“Mekanisme itu masih perlu diusahakan. Pemaju ingin tahu berapa banyak yang sebenarnya dapat kita jimat daripada diskaun yang diberikan kepada simen?. 

“Adakah ia berbeza-beza bergantung kepada sama ada iabya adalah hartanah strata disebabkan terdapat lebih banyak konkrit dan simen yang terlibat berbanding harta tanah,” katanya lagi. 

Pada 18 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan inisiatif itu berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada kumpulan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) serta kumpulan berpendapatan 40 pertengahan (M40) kerana ia akan menyaksikan pengurangan maksimum RM5,000 dalam harga rumah bergantung kepada jenis dan harga rumah tersebut.

— BERNAMA