Covid-19 Jadikan Ahli Perniagaan China Bertambah Kaya Sebanyak USD1.5 Trilion

Tular bahawa China adalah negara yang sangat untung ketika pandemik Covid-19 berlaku. Hanya pada fasa permulaan sahaja ia menunjukkan kadar pengangguran yang agak tinggi. Namun, kini sangat jauh perbezaannya berbanding ketika wabak ini baru nak bermula pada awal tahun 2020 yang lalu.

Hartawan dari China telah dikatakan memperolehi keuntungan sebanyak USD1.5 trilion ketika pandemik Covid-19 ini. Siapakah mereka ini?

Individu Dengan Kekayaan Yang Meningkat

Didapati bahawa ada seramai 2,000 orang individu dengan nilai bersih lebih daripada 2 Bilion Yuan (USD300 juta) pada bulan Ogos lalu. Jack Ma, pengasas Alibaba, sekali lagi mendahului senarai apabila kekayaannya melonjak 45% menjadi USD58.8 bilion.

Diikuti oleh Pony Ma, bos permainan video dan pemilik WeChat. Tencent menjana keuntungan yang besar walaupun terdapat kebimbangan mengenai syarikatnya di Amerika Syarikat yang diancam dengan larangan untuk beroperasi di sana.

Zhong Shanshan yang terkenal dengan jenama air botol Nongfu pula menduduki tempat ketiga untuk pertama kalinya dengan kekayaan yang bernilai USD53.7 bilion selepas IPO syarikatnya di Hong Kong pada bulan September. Ramai yang tidak pernah melihat kekayaan sebanyak ini dihasilkan hanya dalam satu tahun.

Usahawan penjagaan kesihatan juga turut dikatakan telah mendapatkan keuntungan yang berlipat ganda. Di antaranya adalah Jiang Rensheng, pengasas pembuat vaksin Zhifei, yang telah meraih keuntungan sekitar USD19.9 bilion.

Disebabkan oleh pandemik Covid-19 pada tahun ini, kita telah melihat China telah membangun dengan sangat pesat sekali. Walaupun pada awal tahun yang lalu, dikatakan bahawa China akan mengalami pengangguran yang luar biasa. Ditambah lagi dengan perang perdagangan yang berlaku dengan Amerika Syarikat.

Namun, apa yang terjadi adalah sangat di luar jangkaan kita semua di mana kadar pengangguran telah menurun sebanyak 5.4%.

Kesimpulannya, walaupun kesan daripada virus ini telah memberikan impak yang besar kepada negara China pada awal tahun 2020, namun ianya tidak melunturkan semangat mereka untuk bangkit menaikkan ekonomi negara.

Kini, China telah membantu rakyatnya agar dapat berniaga secara kecil-kecilan bagi mengharungi cabaran pandemik Covid-19 ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!