Hukum Bitcoin Oleh Para Ulama Kewangan Islam

Masih ramai tertanya-tanya adakah harus kita melabur dalam Bitcoin atau mata wang kripto yang lain seperti Ethereum, Ripple dan Litecoin?

Secara ringkasnya, terdapat dua jenis perbincangan dalam isu ini. Pertamanya adalah sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini adalah mata wang dan hukum berkaitan transaksi mata wang atau al-Sarf (jualbeli mata wang) dalam Shariah perlu diaplikasikan.

Kedua, sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini dikategorikan sebagai aset digital dan seperti aset-aset lain dalam pasaran wang, maka ia boleh dilaburkan atau tidak.

Berdasarkan fatwa oleh Majlis Agama di Malaysia antaranya Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Majlis Agama Islam Perlis, masing-masing menetapkan bahawa Bitcoin bukanlah mata wang daripada sudut Shariah, maka hukum al-Sarf (pertukaran mata wang) tidak terpakai. Kedua, didapati bahawa Bitcoin adalah aset digital yang diharuskan untuk kita melabur ke dalamnya.

Di bawah dikongsikan beberapa pandangan ulama Malaysia di dalam bidang kewangan terhadap Bitcoin dengan harapan dapat menambahkan ilmu kita:

Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, Pengerusi Majlis Penasihat Shariah Bank Negara Malaysia dan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Dalam satu pembentangan pada 29 November 2017, beliau menyimpulkan bahawa Bitcoin adalah patuh Shariah dan pelaburan dalam Bitcoin adalah harus, dan keuntungan yang diperoleh perlu dikenakan zakat.

Beliau telah menolak hujah mereka yang tidak bersetuju dengan Bitcoin bahawa ia mempunyai elemen Gharar (ketidakpastian) kerana nilai yang sangat tidak stabil dan kemungkinan sistem digital itu sendiri akan runtuh pada bila-bila masa. Bagi beliau itu adalah risiko yang perlu diketahui dan ditanggung oleh para pelabur.

Beliau berkata risiko tidak mempunyai kesan ke atas hukum sesuatu perkara, dan ia harus dibezakan dengan Gharar yang memberi kesan ke atas hukum. Risiko adalah perkara yang normal dalam setiap perkara sama ada pelaburan, perniagaan dan apa jua bidang.

Contohnya pelaburan dalam emas, yang mana nilainya tidak stabil, namun ia tidak bermakna jual belinya perlu diharamkan. Langkah yang perlu diambil adalah memperkenalkan peraturan dan regulasi untuk mengawal kestabilan nilai dan mengurus transaksinya. Hal yang sama juga harus diperkenalkan untuk Bitcoin.

Dr. Zaharuddin Abd Rahman (CEO Elzar Shariah Advisory Sdn Bhd)

Dalam beberapa perkongsian melalui media, Dr. Zaharuddin telah menyebut beberapa perkara penting berkenaan isu ini termasuklah mengakui telah mencuba sendiri Bitcoin ini bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang isu ini.

Menurutnya lagi, elemen Gharar tidak ditemui pada peringkat penciptaan dan penghasilan Bitcoin itu sendiri, tapi ditemui sewaktu peringkat transaksi di dalam ‘exchange’ di mana kita tidak boleh benar-benar memastikan transaksi itu benar-benar telah berlaku tanpa sebarang penipuan.

Walaubagaimanapun, beliau mengharuskan penyimpanan Bitcoin dan mengingatkan bagi sesiapa yang telah melibatkan diri dengan Bitcoin untuk membayar zakat simpanan apabila cukup setahun (Haul). Beliau turut menambah kepentingan kajian yang mendalam bagi sesiapa yang ingin melibatkan diri dengan Bitcoin atau mana-mana mata wang kripto agar tidak terjebak dengan skim penipuan dan SCAM yang banyak muncul atas nama pelaburan Bitcoin yang wujud di kalangan masyarakat.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani.

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

Ray Dalio Mengubah Pandangannya Terhadap Pelaburan Bitcoin

Ray Dalio merupakan orang yang sangat berpengaruh di Wall Street. Beliau berjaya mengemudi syarikat hedge fund terbesar di dunia iaitu Bridgewater Associates, dan menjadikanya salah seorang pengurus hedge fund yang terkaya di dunia.

Beliau terkenal dengan teknik pelaburan diversification dengan melabur ke dalam pelbagai portfolio yang berbeza untuk memastikan wang pelaburan tidak hangus jika sesuatu sektor pelaburan itu ditimpa musibah.

Antara portfolio pelaburan yang dilakukanya adalah seperti saham, bon dan juga emas. Teknik diversification ini sangat berbeza dengan teknik pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett yang mana hanya melabur di dalam saham dan ke dalam syarikat yang difahaminya sahaja.

Disebabkan perkara tersebut, Ray Dalio mengkritik pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett yang menurutnya tidak lengkap kerana tidak mempunyai emas dalam portfolio pelaburan mereka.

Walaubagaimanapun, mereka mempunyai falsafah yang sama apabila melibatkan pelaburan Bitcoin yang mana tidak bersetuju dengan pelaburan Bitcoin yang dianggap sebagai aset yang tidak mempunyai intrinsic value dalam dunia pelaburan.

Ray Dalio Kini Memiliki Bitcoin Dalam Portfolio

Kredit Gambar: Invest Like A Pro

Tahun ini, Ray Dalio telah mengejutkan dunia pelaburan saham apabila dia mengaku bahawa dia memiliki pegangan dalam Bitcoin. Jika sebelum ini, Ray Dalio dilihat tidak berminat terhadap Bitcoin, kini mula melihat Bitcoin sebagai salah satu aset pelaburan yang penting dalam portfolio pelaburannya.

Beliau melihat Bitcoin sebagai sesuatu yang penting ketika berlakunya pandemik pada hari ini.

Bitcoin yang dilihat sentiasa menaik daripada segi nilai ketika dolar dilihat semakin lemah. Menurut Ray Dalio lagi, jika ditanya kepada dirinya di antara pelaburan bon atau Bitcoin, beliau akan memilih Bitcoin sebagai aset pelaburan. Ini kerana bon dilihat berada dalam keadaan tidak stabil ketika berlakunya pandemik.

Walupun begitu, Ray Dalio tetap bimbang dengan pelaburan yang dilakukan terhadap Bitcoin jika dilakukan dalam kuantiti yang besar kerana ia akan melibatkan campur tangan kerajaan Amerika Syarikat. Buat masa ini, ketua Federal Reserve, Jerome Powell tidak bergitu berminat dengan Bitcoin.

Ini kerana ia belum lagi mengganggu sistem ekonomi negara Amerika Syarikat.

Kisah Kerajaan Amerika Syarikat Mengharamkan Emas Untuk Simpanan Peribadi

Kredit Gambar: US Money Reserve

Ray Dalio mengingatkan pelabur Bitcoin supaya berhati-hati dengan campur tangan kerajaan Amerika Syarikat terhadap mata wang kripto tersebut, terutamanya peristiwa yang berlaku di era 1930-an.

Pada ketika itu, Amerika Syarikat telah mengalami kemelesetan yang sangat teruk sehinggakan ramai pelabur pada ketika itu diisytiharkan bankrap. Pada ketika itu, kerajaan Amerika Syarikat telah mengharamkan mana-mana individu menyimpan emas dan emas hanya boleh dipegang oleh bank pusat.

Mana-mana transaksi yang melibatkan emas dianggap tidak sah dan melanggar peraturan undang-undang negara. Ini menyebabkan orang ramai panik sehingga mengosongkan emas mereka yang ada di dalam bank.

Perlu diingat pada ketika itu juga, segala mata wang yang digunakan oleh kebanyakan kerajaan di dunia ini adalah bersandarkan kepada emas. Jika pihak bank tidak mempunyai emas yang secukupnya, mata wang mereka boleh jatuh dengan mendadak akibat ketidakpercayaan orang ramai.

Akhirnya pada tahun 1970-an, Amerika Syarikat mula menarik sandaran wang mereka terhadap emas dan dolar kini tidak mempunyai sebarang cagaran melainkan interest rate yang dipegang oleh Federal Reserve mereka. Selepas itu, kerajaan Amerika Syarikat melonggarkan sekatan terhadap emas.

Ray Dalio yang ingat akan perkara tersebut kerana Bitcoin dilihat sangat volatility dan menggugat sistem perbankan dunia. Sekiranya Amerika Syarikat mengharamkan Bitcoin seperti mereka mengharamkan emas pada era 1930-an selepas The Great Depression, para pelabur Bitcoin akan hilang segala pelaburan yang mereka lakukan dalam sekelip mata sahaja.

Begitulah bahayanya pelaburan Bitcoin jika kita mempunyai dalam kuantiti yang sangat besar dan hanya bergantung harap kepada wang kripto tersebut sebagai sumber pelaburan utama kita.

Sumber Rujukan: Forbes