Hukum Bitcoin Oleh Para Ulama Kewangan Islam

Masih ramai tertanya-tanya adakah harus kita melabur dalam Bitcoin atau mata wang kripto yang lain seperti Ethereum, Ripple dan Litecoin?

Secara ringkasnya, terdapat dua jenis perbincangan dalam isu ini. Pertamanya adalah sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini adalah mata wang dan hukum berkaitan transaksi mata wang atau al-Sarf (jualbeli mata wang) dalam Shariah perlu diaplikasikan.

Kedua, sama ada Bitcoin atau mata wang kripto ini dikategorikan sebagai aset digital dan seperti aset-aset lain dalam pasaran wang, maka ia boleh dilaburkan atau tidak.

Berdasarkan fatwa oleh Majlis Agama di Malaysia antaranya Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Majlis Agama Islam Perlis, masing-masing menetapkan bahawa Bitcoin bukanlah mata wang daripada sudut Shariah, maka hukum al-Sarf (pertukaran mata wang) tidak terpakai. Kedua, didapati bahawa Bitcoin adalah aset digital yang diharuskan untuk kita melabur ke dalamnya.

Di bawah dikongsikan beberapa pandangan ulama Malaysia di dalam bidang kewangan terhadap Bitcoin dengan harapan dapat menambahkan ilmu kita:

Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, Pengerusi Majlis Penasihat Shariah Bank Negara Malaysia dan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Dalam satu pembentangan pada 29 November 2017, beliau menyimpulkan bahawa Bitcoin adalah patuh Shariah dan pelaburan dalam Bitcoin adalah harus, dan keuntungan yang diperoleh perlu dikenakan zakat.

Beliau telah menolak hujah mereka yang tidak bersetuju dengan Bitcoin bahawa ia mempunyai elemen Gharar (ketidakpastian) kerana nilai yang sangat tidak stabil dan kemungkinan sistem digital itu sendiri akan runtuh pada bila-bila masa. Bagi beliau itu adalah risiko yang perlu diketahui dan ditanggung oleh para pelabur.

Beliau berkata risiko tidak mempunyai kesan ke atas hukum sesuatu perkara, dan ia harus dibezakan dengan Gharar yang memberi kesan ke atas hukum. Risiko adalah perkara yang normal dalam setiap perkara sama ada pelaburan, perniagaan dan apa jua bidang.

Contohnya pelaburan dalam emas, yang mana nilainya tidak stabil, namun ia tidak bermakna jual belinya perlu diharamkan. Langkah yang perlu diambil adalah memperkenalkan peraturan dan regulasi untuk mengawal kestabilan nilai dan mengurus transaksinya. Hal yang sama juga harus diperkenalkan untuk Bitcoin.

Dr. Zaharuddin Abd Rahman (CEO Elzar Shariah Advisory Sdn Bhd)

Dalam beberapa perkongsian melalui media, Dr. Zaharuddin telah menyebut beberapa perkara penting berkenaan isu ini termasuklah mengakui telah mencuba sendiri Bitcoin ini bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang isu ini.

Menurutnya lagi, elemen Gharar tidak ditemui pada peringkat penciptaan dan penghasilan Bitcoin itu sendiri, tapi ditemui sewaktu peringkat transaksi di dalam ‘exchange’ di mana kita tidak boleh benar-benar memastikan transaksi itu benar-benar telah berlaku tanpa sebarang penipuan.

Walaubagaimanapun, beliau mengharuskan penyimpanan Bitcoin dan mengingatkan bagi sesiapa yang telah melibatkan diri dengan Bitcoin untuk membayar zakat simpanan apabila cukup setahun (Haul). Beliau turut menambah kepentingan kajian yang mendalam bagi sesiapa yang ingin melibatkan diri dengan Bitcoin atau mana-mana mata wang kripto agar tidak terjebak dengan skim penipuan dan SCAM yang banyak muncul atas nama pelaburan Bitcoin yang wujud di kalangan masyarakat.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani.

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

5 Perkara Dalam Maqasid Syariah Yang Perlu Kita Tahu Dan Lindungi

Maqasid syariah penting dalam kehidupan setiap manusia di mana ianya adalah pertimbangan sesuatu perkara demi untuk menjamin kemaslahatan dan menolak keburukan. 

Terdapat 5 perkara penting dalam Maqasid Syariah yang perlu kita tahu dan lindungi. Tapi sebelum itu, mari ketahui apakah yang dimaksudkan dengan Maqasid Syariah ini terlebih dahulu.

Maksud Maqasid Syariah

Daripada segi bahasa, ia merupakan perkataan yang telah dijamakkan iaitu maqsad dan juga syariah. Maqsad bermaksud punca, sasaran, pegangan, kelurusan, keadilan dan kesederhanaan.

Manakala Syariah daripada sudut syara’ pula bermaksud sumber air yang tidak pernah putus dan terus mengalir.

Daripada segi istilah pula, maqasid syariah bermaksud segala yang Allah SWT turunkan kepada umat manusia melalui Rasulullah SAW. Antara perkara yang diamanahkan oleh Allah SWT kepada manusia adalah melindungi 5 perkara ini sepanjang kita hidup di atas muka bumi ini.

1. Agama

Maqasid syariah menegaskan bahawa agama adalah perkara utama yang perlu dijaga tak kira apapun yang berlaku. Walaupun melibatkan apa jua perkara, agama tetap menjadi keutamaan yang paling tinggi yang harus kita ambil peduli.

Selaras dengan kandungan Perlembagaan Persekutuan, kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan telah ditetapkan sejak dulu lagi. Agama-agama lain juga boleh diamalkan dengan baik secara aman dan harmoni.

2. Nyawa

Pastinya kita semua akan menjaga diri sendiri, namun secara tak sedar banyak risiko yang mungkin berlaku pada diri dan keluarga kita sepanjang hari. Sama ada di tempat kerja, di rumah atau di luar sekalipun.

Demi menjaga kemaslahatan ini, pelbagai produk takaful telah disediakan.

3. Akal

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-pok-rie-683833-700x466.jpg

Menjaga intelek atau akal adalah penting bagi setiap manusia. Dengan melindungi maqasid syariah daripada segi intelek, barulah ilmu dan teknologi dapat dikembangkan lagi.

Faedahnya adalah supaya semua orang mampu untuk belajar dan seterusnya dapat berkhidmat untuk agama dan negara.

4. Harta

Menjaga harta melibatkan ekonomi diri, keluarga, masyarakat dan negara. Kes-kes riba, penyelewengan, rasuah dan penipuan perlu dibendung.

Begitu juga di dalam institusi keluarga yang melibatkan pembahagian harta pusaka dan sebagainya.

5. Keturunan

Zuriat juga merupakan salah satu perkara yang perlu dilindungi dalam Maqasid Syariah. Ya, anak-anak adalah keturunan kita yang akan memanfaatkan kita kelak.

Oleh itu, penting untuk kita membentuk pewarisan yang akan memimpin agama dan negara tercinta kita selepas ketiadaan kita nanti.

Itulah dia 5 Prinsip Maqasid Syariah yang perlu kita tahu dan lindungi pada setiap masa.

Sumber Rujukan: JAKIM

Kredit Gambar: JAKIM

Majalah Labur