Sistem AP Perlu Dikekalkan Untuk Sokong Industri Tempatan – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 19 Okt (Bernama) — Sistem permit import (AP) terhadap kenderaan bermotor perlu dikekalkan bagi memastikan keutamaan diberikan kepada industri tempatan dan pembangunan industri automotif yang inklusif seiring aspirasi Dasar Automotif Nasional 2020.

Ia juga bagi mengekang lambakan kenderaan import sepenuhnya (CBU) termasuk kenderaan elektrik (EV) yang tidak mematuhi piawaian keselamatan dan berbahaya kepada pengguna jalan raya, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Justeru, langkah mengenakan AP ke atas CBU masih relevan dan perlu dikekalkan berdasarkan justifikasi tambahan, katanya sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab persoalan dibangkitkan Lim Lip Eng (DAP-Kepong) berhubung langkah kerajaan untuk tidak memansuhkan sistem AP, mengecualikan cukai termasuk duti eksais dan import terhadap semua jenis EV termasuk kenderaan komersial dan motosikal.

Tengku Zafrul berkata sistem AP merupakan satu mekanisme pengumpulan data dan maklumat bagi tujuan pengawalseliaan, penambahbaikan dasar dan garis panduan semasa bagi pembangunan sektor automotif di Malaysia.

Pada masa, ia juga memastikan syarat kenderaan kenderaan CBU baharu atau terpakai mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan MITI.

Seperti diumumkan dalam Belanjawan 2023, pengecualian duti import dan duti eksais disediakan oleh kerajaan adalah terpakai kepada semua jenis EV termasuk komersial dan motosikal. 

EV yang diimport dalam bentuk CBU, insentif ini terpakai sehingga 2025 dan bagi kenderaan pemasangan tempatan (CKD) jenis EV pula ia adalah sehingga tahun 2027. 

Selain itu, pengecualian cukai jualan sepenuhnya diberikan kepada EV CKD sehingga 2027. 

Bilangan EV berdaftar di Malaysia sejak 2011 sehingga September 2023 secara khususnya jenis kenderaan elektrik bateri (BEV) termasuk semua jenis kenderaan komersial dan motosikal mencecah 12,000 unit. 

EV berdaftar berjumlah 3,000 unit pada 2022 dan 7,500 unit sehingga September 2023 berbanding purata 300 unit bagi tahun-tahun sebelumnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kedah Aerotropolis Ambil Kira Dapatan Kajian NASP, Dipertimbang Selepas Kajian Dimuktamad – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Kajian Pelan Strategik Lapangan Terbang Negara (NASP) yang sedang dilaksanakan Kementerian Pengangkutan akan menilai keperluan sebenar projek pembangunan lapangan terbang termasuk Kedah Aerotropolis, menurut Kementerian Ekonomi.

Kementerian itu menjelaskan kajian yang dijangka siap pada awal Januari 2024 itu turut menilai pembangunan infrastruktur, keperluan ruang udara, ekonomi dan strategik projek pembangunan lapangan terbang negara.

“Dalam hubungan ini, cadangan pelaksanaan projek Kedah Aerotropolis perlu mengambil kira dapatan kajian NASP dan akan hanya dapat dipertimbangkan selepas kajian tersebut dimuktamadkan.

“Ini bagi memastikan pelaksanaan projek Kedah Aerotropolis adalah komprehensif dan berdaya maju serta mempunyai kebolehupayaan dan pulangan/hasil yang mampan,” menurut kementerian itu dalam jawapan bertulis Dewan Negara bertarikh 30 Nov, 2023 yang disiarkan menerusi laman web Parlimen.

Kementerian Ekonomi memaklumkan demikian bagi menjawab soalan Senator Abdul Nasir Idris mengenai hasrat kerajaan bagi meneruskan projek Kedah Aerotropolis yang diletakkan di bawah Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER).

Kedah Aerotropolis adalah projek inisiatif kerajaan Kedah dan merupakan pembangunan berkonsepkan perbandaran moden melibatkan industri aeroangkasa, menurut Kementerian Ekonomi.

Cadangan pembangunan adalah di atas tanah yang belum pernah dibangunkan seluas 9,841 ekar (3,982.51 hektar) berdekatan kawasan daerah Kuala Muda yang bersempadan dengan daerah Kulim dan Baling.

“Projek tersebut dicadangkan untuk dilaksanakan melalui kaedah Kerjasama Awam-Swasta (PPP).

“Walau bagaimanapun, terdapat komponen yang perlu ditanggung oleh kerajaan Persekutuan, antaranya pengambilan balik tanah, penyediaan infrastruktur asas dan akses jalan serta operasi menara kawalan trafik dan akan melibatkan implikasi kewangan yang besar kepada kerajaan,” jelasnya.

— BERNAMA