LHDN Jangka Sasaran Kutipan Cukai RM185 Bilion Dapat Dicapai

CYBERJAYA, 1 Nov (Bernama) — Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dijangka mampu mencapai sasaran kutipan cukai berjumlah RM185.02 bilion untuk 2023, dengan mengambil kira kutipan cukai sehingga 30 Okt yang telah mencapai RM151.49 bilion, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan.

Beliau berkata sasaran kutipan cukai itu mampu dicapai kerana pelbagai usaha gigih dan inovasi yang dilaksanakan LHDN, namun, idea kreatif dan inovatif sentiasa diperlukan bagi memastikan tahap kecekapan, ketelusan serta keberkesanan sistem percukaian LHDN dapat dipertingkatkan.

“Saya doakan dalam tempoh berbaki dua bulan ini, LHDN terus berprestasi secara optimum dan kemuncaknya memberikan kesan signifikan serta sejarah baharu kepada pencapaian hasil negara,” katanya pada sidang media selepas merasmikan sambutan Hari Inovasi dan Integriti LHDN 2023 di sini hari ini.

Tahun lepas, LHDN melakar pencapaian terbaik dalam sejarah dengan kutipan hasil sebanyak RM175 bilion berbanding RM140 bilion pada 2021.

Mengenai kredit e-tunai RM100, Ahmad berkata rakyat berusia 21 tahun ke atas serta berpendapatan tahunan RM100,000 dan ke bawah akan menerima inisiatif itu pada Disember ini, yang dianggarkan melibatkan 10 juta penerima golongan B40 dan M40 serta dana sebanyak RM1 bilion.

“Inisiatif ini merupakan satu contoh apabila kita kutip cukai lebih, maka kita dapat kembalikan kepada rakyat.. dapat lebih, kita bagi lebih,” katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika Majlis Peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai lepas mengumumkan bantuan e-tunai RM100 kepada rakyat Malaysia berumur 21 tahun dan ke atas, susulan kejayaan dan kesan besar program e-tunai kepada masyarakat.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pakar Ekonomi Gesa Laksanakan Pembaharuan Sistem Percukaian Malaysia

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) – Sistem percukaian Malaysia memerlukan pembaharuan berikutan pengagihan hasil bukan cukai yang tidak seimbang dan cenderung mengecilkan asas cukai, kata seorang pakar ekonomi.

Dr Nungsari Ahmad Radhi yang merupakan ahli lembaga pengarah Bank Negara Malaysia (BNM) berkata sistem percukaian negara mesti melalui pembaharuan untuk memberikan daya apungan yang lebih besar kepada hasil kerajaan dan meluaskan asas cukai.

“Masalah asas cukai kita ialah ia tidak memberangsangkan untuk menunjukkan satu peratus pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menghasilkan lebih daripada satu peratus hasil cukai,” katanya pada Simposium Sasana 2024 anjuran BNM hari ini.

Nungsari merupakan salah seorang ahli panel dalam sesi bertemakan “Navigating Economic Cycles: Interactions Between Monetary and Fiscal Policies”.

Beliau menegaskan bahawa sistem percukaian semasa bergantung kepada cukai langsung, seperti cukai pendapatan dan korporat dan pembayar cukai akan memantau perbelanjaan kerajaan.

Nungsari berkata pergantungan kepada hasil bukan cukai dalam bentuk dividen daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas) adalah tidak mampan dalam jangka masa panjang.

“Kita telah mengambil begitu banyak daripada Petronas, mereka tidak berupaya membuat pelaburan yang mencukupi untuk meneroka lebih banyak telaga bagi membayar dividen yang telah mereka salurkan sebelum ini.

“Kita perlu bersedia untuk senario pascakarbon, pascaminyak (mentah) yang mana hasil berasaskan petroleum tidak lagi sebanyak seperti pada masa lalu,” katanya.

Nungsari, yang dilantik sebagai ahli Jawatankuasa Penasihat Dasar kepada Perdana Menteri pada April tahun ini berkata bahawa dari segi jangka panjang, isu struktur yang diketengahkan dalam rangka kerja Ekonomi MADANI memerlukan pemerhatian yang teliti.

Jawatankuasa Penasihat Dasar kepada Perdana Menteri ditubuhkan untuk memberi khidmat nasihat terkait soal pembangunan negara dan daya tahan ekonomi sejajar dengan Ekonomi MADANI.

Simposium Sasana 2024 berlangsung selama dua hari dari 12-13 Jun, 2024 yang bertemakan  “Structural Reforms: Making it a Reality for Malaysia”. 

— BERNAMA