Formula Penting Dalam Analisis Pelaburan Hartanah

Keresahan kebanyakan pelabur – pelabur hartanah amatur semenjak harga rumah turun sejak pandemik melanda, kini semakin memuncak.

Rata – ratanya mempunyai masalah dalam mengatur strategi, teknik dan taktik bagi memastikan pelaburan hartanah mereka tepat dan tidak kecundang seperti cerita – cerita kegagalan pelaburan hartanah yang akhirnya menjurus kepada muflis dan sebagainya.

Pertama sekali, anda perlu tahu bahawa asas pelaburan adalah untuk mendapatkan keuntungan semaksimum yang boleh. Pelaburan hartanah bukanlah skim cepat kaya, sebaliknya merupakan skim lambat kaya.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Saat anda membaca artikel ini, tolong lupakan sebentar tentang formula rental yield dan pelbagai kiraan yang kompleks.

Tulang belakang dalam pelaburan hartanah anda adalah formula pelaburan hartanah yang bermula sebelum anda mula melabur.

Fasa awal ini adalah sangat penting kerana sekiranya anda tersalah strategi dan taktik, risiko anda untuk gagal dalam pelaburan hartanah adalah sangat tinggi.

Antara cara terbaik, murah dan mudah untuk anda faham formula pelaburan hartanah adalah melalui pembacaan artikel seperti ini, ebook hartanah, webinar dan sebagainya.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Ini seiring dengan nasihat dari pakar pelabur tersohor dunia, Warren Buffet yang mengatakan;

“Pelaburan terbaik yang anda boleh lakukan adalah melabur kepada diri anda.

Lebih banyak anda belajar, lebih banyak wang anda akan jana.”

Jom kita tengok formula penting dalam analisis pelaburan hartanah.

Image by USA-Reiseblogger from Pixabay

1. Analisis Kawasan

1.1 Demografik

Siapakah penduduk bagi kawasan pilihan anda? Adakah mereka golongan pekerja kilang, pelajar IPTA atau IPTS, pekerja kelas menengah atau majoritinya pekerja kerajaan?

Mengenal pasti demografi bagi kawasan tersebut penting untuk anda dapat gambaran tingkah laku dan permintaan bagi penduduk di situ.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

1.2 Kualitatif

Adakah terdapat aktiviti ekonomi atau peluang pekerjaan di kawasan tersebut? Sekiranya ada, apakah industri yang memainkan peranan yang besar kepada kawasan tersebut?

Adakah penduduk di situ terdiri daripada golongan dengan pendapatan B40, M40 atau T20?

Baca : Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

1.3 Kuantitatif

Bagaimana harga rumah di kawasan tersebut? Adakah trend kenaikannya harganya seiring dengan data dari NAPIC 1990 – 2016?

1.4 Booster Hartanah

Apakah kemudahan pengangkutan awam, fasiliti, infrastruktur yang terdapat di kawasan tersebut?

Adakah terdapat pusat beli belah, pusat komersial, restoran makanan segera dan sebagainya?

Photo by Pixabay from Pexels

2. Analisis Persaingan

2.1 Tawaran Sedia Ada

Anda perlu semak tawaran sedia ada projek hartanah dalam radius 1KM – 5KM dari kawasan tersebut.

Sekiranya ada, lihat perbezaannya menggunakan formula SWOT Analysis bagi mengenal pasti hartanah mana yang lebih baik.

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

2.2 Tawaran Mendatang

Ramai orang gagal dalam pelaburan hartanah kerana terlepas pandang melihat tawaran mendatang projek di kawasan yang sama.

Biasanya, pemaju hartanah yang sama akan membina projek di kawasan berdekatan di masa hadapan.

2.3 Kategori Hartanah

Sila semak kategori hartanah lain yang terdapat di kawasan tersebut dan lakukan sedikit kajian permintaan semasa kategori hartanah.

Untuk rekod, masyarakat di kawasan bandar semakin neutral dengan hartanah jenis high rise berbanding masyarakat luar bandar.

3. Analisa Pembangunan

3.1 Lokasi

Ya, lokasi dalam pelaburan hartanah adalah tetap keutamaan utama. Pastikan pembangunan hartanah tersebut sesuai dengan pembangunan setempat dan tidak berlaku masalah kesesakan lalu lintas di pintu utama, masalah parkir dan sebagainya.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

3.2 Kelebihan Projek

Rujuk pamplet dan brochure dari pemaju hartanah dan kenal pasti apakah pros dan cons projek hartanah tersebut. Adakah terdapat taman, tek jogging, gymnasium, dewan serbaguna, surau dan sebagainya.

3.3 USP

USP yang diguna pakai kebanyakan pemaju hartanah terkemuka di Malaysia seperti Sime Darby, SP Setia, Mah Sing adalah gaya hidup, keselesaan, keselamatan dan kehidupan berkomuniti.

3.4 Risiko

Tiada pelaburan yang tidak mempunyai sebarang risiko. Tugas anda adalah mengenal pasti cara untuk mengurangkan risiko yang anda boleh kawal.

Contoh yang anda boleh semak adalah rekod prestasi pemaju hartanah, review kawasan yang semuanya boleh dibuat secara online seperti di forum Lowyat, Propsocial atau FB Group komuniti kawasan tersebut.

4. Dapatkan Hartanah

4.1 Pelaburan

Tetapkan jenis pelaburan yang anda ingin menerusi pelaburan hartanah yang anda ceburi samada aliran tunai (cashflow) menerusi sewaan atau lumpsum menerusi flipping atau disimpan dalam satu tempoh masa sehingga anda untung besar.

4.2 Pinjaman

Semak sumber pinjaman yang ditawarkan oleh bank yang bersesuaian dengan strategi pelaburan anda. Pastikan adna dapatkan tawaran pinjaman yang terbaik dari bank atau institusi kewangan.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Dan anda juga perlu tahu perundangan semasa yang ditetapkan bank agar anda tidak mengalami kerugian akibat dari RGPT dan Lock In Period.

Formula yang dikongsikan di atas hanyalah formula untuk mengurangkan risiko pelaburan hartanah anda.

Apa yang penting adalah anda perlu tahu strategi pelaburan hartanah yang anda ingin ceburi supaya aliran tunai bulanan anda tidak menghadapi sebarang masalah yang boleh menyebabkan anda berdarah poket dan muflis.

Baca : Amaran Warren Buffett Mengenai ‘Kesilapan Nombor Satu Ibu Bapa’ Berkenaan Kewangan

Di sini jugalah terbukti betapa pentingnya analisis secara holistik merangkumi luaran dan dalaman hartanah tersebut sebelum anda terjebak dengan pelaburan hartanah.

Di hujung hari, apa yang penting adalah keuntungan.

Sumber Rujukan:

Baca : 4 Tugas Dan Tanggungjawab Pentadbir Harta Pusaka Orang Mati

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!