Apa Yang Perlu Isteri Tahu Berkenaan Wasiat?⁣

Alhamdulillah, dah semakin ramai orang yang celik tentang pentingnya ilmu perancangan harta. Tapi kita hanya mampu untuk merancang, selebihnya kita serahkan kepada Allah.

Banyak juga kes berlaku perebutan harta selepas kematian seseorang, maklumlah kita dah penat-penat bekerja mengumpul harta, tetapi tak dapat kepada mereka yang sepatutnya.

Jom kita dengarkan perkongsian daripada pihak Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) mengenai topik apa yang perlu seorang isteri tahu berkenaan wasiat.

1. Jika suami tidak membuat wasiat, semua harta pusakanya akan dibahagikan secara faraid kepada waris-waris yang berhak;⁣

2. Jika suami membuat wasiat secara lisan, isteri atau mana-mana waris atau mana-mana wasi/pentadbir yang dilantik perlu ke Mahkamah Tinggi Syariah untuk memohon perintah pengesahan wasiat; ⁣

3. Jika suami membuat wasiat secara bertulis, isteri atau mana2 waris atau mana-mana wasi/pentadbir yang dilantik perlu ke Mahkamah Tinggi Syariah untuk memohon perintah pengesahan wasiat; ⁣

4. Jika suami mewasiatkan hartanya kepada waris-waris, wasiatnya tidak akan berkuatkuasa melainkan dipersetujui oleh waris-waris yang lain;⁣

5. Jika suami mewasiatkan hartanya kepada bukan waris (orang yang terhalang menerima pusaka suami, anak angkat, anak susuan, anak tak sah taraf, anak li’an, ipar duai, keluarga mertua, institusi kebajikan, masjid-masjid dan surau-surau) pada kadar tidak melebihi daripada 1/3, wasiatnya wajib dilaksanakan kepada penerima wasiat tersebut; ⁣

6. Jika suami mewasiatkan hartanya kepada bukan waris pada kadar melebihi daripada 1/3, wasiatnya perlu mendapatkan persetujuan daripada waris2 yang lain untuk kadar yang lebih tersebut. Sekiranya tidak dipersetujui oleh waris-waris, penerima wasiat yang bukan waris hanya layak menerima setakat 1/3 harta sahaja; ⁣

7. Jika suami mewasiatkan hartanya kepada waris (isteri, anak-anak, ibu dan bapa atau kepada adik beradik jika suami tiada anak lelaki) pada kadar tidak melebihi 1/3 harta atau melebihi 1/3 harta, wasiatnya hanya boleh dilaksanakan dengan persetujuan waris-waris yang lain; ⁣

8. Jika suami mewasiatkan kepada isteri melarang isteri berkahwin lain selepas kematiannya, wasiat tersebut tidak perlu dilaksanakan kerana bertentangan dengan hukum syarak;⁣

9. Jika suami mewasiatkan kepada anak-anak supaya melakukan amal soleh, ia bukanlah wasiat sebaliknya adalah pesanan sahaja. Wasiat menurut syarak adalah berkaitan pembahagian harta sahaja; ⁣

10. Pembahagian harta yang diwasiatkan oleh suami dilaksanakan selepas diselesaikan segala urusan berkaitan jenazah suami dan hutang-piutang suami. ⁣

Layari: www.mais.gov.my

Selain daripada wasiat, kita juga ada hibah dan faraid. Jemput baca juga:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: