Apakah Status Wasiat Yang Dibuat Secara Lisan Sahaja?

“Arwah ayah semasa hayatnya pernah menyatakan secara lisan untuk memberikan sebidang tanah di Kedah kepada saya selaku anak sulungnya. Namun berlaku pertikaian dalam kalangan kami sesama ahli waris disebabkan pesanan (wasiat) tersebut dibuat secara lisan.”

Apakah hukum pesanan ini?
Adakah sah dari sudut syarak?

Membuat pesanan ke atas harta, sama ada untuk diberikan kepada waris melalui hibah ataupun sebagai wasiat sedekah ⅓ harta kepada bukan waris sebenarnya sudah lama diamalkan oleh masyarakat kita.

Biasanya ketika seorang bapa atau ibu merasakan dirinya sudah di hujung usia, mereka akan membuat ‘wasiat’ untuk mengagihkan harta-harta miliknya kepada anak-anak.

Selepas berlaku kematian, anak-anak akan duduk dan berbincang tentang kaedah pengagihan harta pusaka arwah. Lalu ketika inilah dibincangkan tentang wasiat atau pesanan arwah.

Jika semua bersetuju maka diagihkanlah mengikut pesanan tersebut. Jika tidak, maka kembali semula agihan mengikut faraid.

Masalah yang timbul adalah dari sudut pembuktian tentang status wasiat atau pesanan tersebut. Adakah benar arwah pernah membuat pesanan tersebut? Siapakah yang menjadi saksi?

Hukum Berwasiat Secara Lisan Sahaja

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Hukum asal berwasiat secara lisan adalah sah selagi mana ianya tidak mengandungi perkara-perkara yang diharamkan oleh syarak. Walaubagaimanpun, dalam konteks dunia hari ini, pesanan atau wasiat yang dibuat sebaiknya didokumentasikan dengan baik secara bertulis.

Ini bagi memudahkan proses selepas berlaku kematian.

Sebagai contoh di Selangor, di bawah Seksyen 61(3)(b)(v), Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003, wasiat yang disampaikan secara lisan perlulah dibuktikan dan disahkan oleh Mahkamah Syariah  melalui permohonan perintah pengesahan wasiat.

Perintah pengesahan wasiat akan mengambil kira setiap syarat, bukti dan saksi yang jelas ketika wasiat secara lisan itu dibuat.

Oleh itu, wasiat yang dibuat secara lisan, hanya dapat dilaksanakan sekiranya Mahkamah Syariah memberikah pengesahan dan berpendapat bahawa wasiat tersebut adalah sahih.

Sebaliknya jika Mahkamah Syariah memutuskan bahawa wasiat itu tidak sah, maka kaedah pengagihan harta pusaka arwah perlulah dibahagikan secara faraid kepada waris-waris yang berhak.

Kesimpulan

Sebenarnya banyak ruang untuk masalah yang boleh berlaku akibat wasiat yang hanya disampaikan secara lisan sahaja dan tanpa dokumen khusus atau dokumen wasiat yang rasmi.

Mana taknya, apabila berlaku kematian, tiba-tiba salah seorang anak mendakwa, arwah bapa pernah memesan untuk beri sebidang tanah kepadanya selepas arwah bapa mati. Ata arwah dah pesan nak beri harta sekian-sekian.

Tetapi waris lain pula tidak mengetahui langsung tentang pesanan tersebut. Waris-waris lain boleh sahaja mengatakan bahawa beliau ‘memandai-mandai’ sahaja menyatakan arwah bapa ada membuat pesanan (wasiat) tersebut demi nak mendapatkan harta arwah.

Oleh itu sebaiknya bagi mana-mana individu yang ingin membuat pesanan wasiat ataupun hibah laksanakanlah secara profesional dengan membuat dokumentasi rasmi. Dapatkan bantuan pihak profesional untuk melaksanakan hasrat tersebut.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: