Teknik Kenal Pasti Lokasi Sesuai Beli Rumah Untuk Hidup Berkeluarga

Anda yang sedang mencari rumah untuk hidup berkeluarga pasti buntu memilih lokasi rumah yang sesuai untuk keluarga anda bukan?

Tolak tepi rumah untuk pelaburan, ini artikel beli rumah untuk diduduki.

Masalah yang kerap anda alami tentu mencari jenis rumah yang selesa, lokasi yang ideal dengan fasiliti dan kemudahan dan tentunya harga rumah yang sesuai dengan poket anda.

Bertenang…

Sebenarnya, ada banyak rumah yang sesuai untuk anda beli dengan syarat rumah tersebut menepati ciri-ciri yang akan dinyatakan di dalam artikel ini.

Ada orang kata, jangan beli rumah high rise. Rugi.

Baca : Rumah Mana Patut Kita Beli, High Atau Low Density?

Beli rumah jenis landed seperti teres, townhouse atau semi detached sungguhpun lokasinya terletak di pinggir bandar.

Sebenarnya, anggapan itu 50% tepat dan 50% kurang tepat.

Untuk rumah dengan kehidupan berkeluarga, memiliki rumah landed adalah bonus. Anak-anak anda ada ruang untuk bermain dan pasangan anda ada ruang untuk aktiviti menanam pokok-pokok bunga.

Tetapi kebanyakan projek hartanah landed baharu terletak di pinggir bandar dan lokasinya mungkin tidak sesuai untuk kebanyakan orang.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Sanggupkah anda memandu hampir 30 minit semata-mata untuk pergi ke hospital, sekolah anak-anak dan masjid? Ada orang mungkin sanggup.

Membeli rumah yang sesuai untuk kehidupan berkeluarga ada tekniknya. Ini tekniknya.

1. Hospital

Kriteria wajib untuk anda yang nak beli rumah kelak adalah memastikan terdapat hospital yang berdekatan dengan rumah anda.

Hospital merupakan kemudahan paling asas yang perlu ada dalam sesebuah lokasi.

Bayangkan kelak apabila keluarga anda bertambah atau keluarga anda sakit, mempunyai hospital yang berdekatan dengan rumah adalah satu kelebihan.

2. Sekolah

Setiap ibu bapa mempunyai keinginan untuk memberikan pendidikan terbaik untuk anak-anak mereka.

Makanya, mempunyai sekolah yang berdekatan dengan rumah anda meruapakan satu kelebihan yang besar kepada anda dan anak – anak.

Anda tidak perlu risau sekiranya perlu menghantar anak – anak anda ke sekolah bagi pembelajaran kelas malam atau aktiviti kokurikulum pada hujung minggu.

3. Universiti / Kolej

Ada sesetengah orang tidak kisah jika tiada universiti atau kolej berdekatan dengan rumah mereka. Sebenarnya, ada kelebihan sekiranya rumah anda berdekatan dengan universiti dan kolej.

Anak- anak anda bakal didedahkan dengan budaya pembelajaran universiti dan kolej menerusi program Hari Terbuka Universiti / Kolej tersebut.

Dan sekiranya ada rezeki, anda tidak perlu lagi menghantar anak anda belajar ke universiti atau kolej yang jauh dari rumah anda.

4. Pusat Keagamaan

Seiring dengan peningkatan usia, anda berkemungkinan besar ingin mendekatkan diri kepada tuhan dan mempraktikkan cara hidup agama anda dengan penuh disiplin.

Oleh yang demikian, adalah penting untuk anda berkumpul bersama komuniti tersebut di pusat keagamaan.

Anak-anak anda juga berpeluang menghadiri kelas keagamaan yang dianjurkan sekaligus membina kekuatan rohani mereka.

Jika anda seorang penganut Buddha, tokong adalah tempatnya. Jika anda seorang Muslim, maka masjid adalah tempatnya.

5. Pasaraya

Pasaraya yang besar membolehkan anda menyediakan kelengkapan keperluan asas keluarga anda seperti makanan, minuman, pakaian dan juga peralatan persekolahan anak-anak anda.

Anda hanya perlu pandai memilih pasaraya yang menawarkan diskaun yang menarik pada hari-hari tertentu sekiranya ingin membuat penjimatan setiap kali membeli barang keperluan rumah anda.

6. Restoran Makanan Segera

Budaya orang Malaysia memang sukakan makanan segera tidak kira pagi petang dan malam.

Kewujudan restoran makanan segera dalam radius 5 kilometer dari rumah anda membolehkan anda meluangkan masa bersama keluarga di sana.

Atau sekiranya anda malas untuk memasak, boleh gunakan khidmat pesanan makanan online seperti FoodPanda dan Grabfood untuk membeli makanan.

7. Pusat Rekreasi

Keperluan mempunyai pusat rekreasi atau taman awam di sekitar rumah sebenarnya tidak perlu dijelaskan secara terperinci.

Dengan pusat rekreasi, anda boleh membina karakter anak – anak anda supaya menjadi lebih kompetitif dan membina semangat sukan sejak kecil lagi.

Selain daripada itu, anda dan pasangan juga tidak perlu menggunakan perkhidmatan gimnasium untuk kekal sihat.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Membeli rumah untuk kehidupan berkeluarga sebenarnya lebih mencabar daripada membeli rumah untuk pelaburan hartanah.

Anda perlu pastikan suasana, komuniti dan keselamatan kawasan itu berada pada tahap optimum dan sesuai untuk proses membesarkan anak-anak.

Untuk membina keluarga yang bahagia, anda harus berada di dalam komuniti yang sihat kerana persekitaran memainkan peranan paling besar dalam membentuk keluarga anda kelak.

Memang ada banyak projek hartanah landed dengan ciri iri di atas di pinggir bandar yang dibangunkan pemaju hartanah bereputasi tinggi.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Tetapi, harganya mungkin terlalu mahal. Solusinya?

Terokalah pasaran hartanah subsales atau lelong.

This image has an empty alt attribute; its file name is beli-rumah-tanpa-modal-27-jan-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 21 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!