Elak Makan Duit Haram, Penama KWSP Perlu Agih Ikut Faraid

Sebenarnya masih banyak salah faham yang berlaku dalam kalangan masyarakat awam berkaitan dengan penamaan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Masih ramai yang menyangka bahawa penama bagi akaun KWSP si mati adalah pemilik mutlak wang simpanan tersebut.

Apakah Maksud Dan Fungsi Penama KWSP?

Penamaan adalah sebuah pengisytiharan secara bertulis yang dibuat oleh ahli dalam Borang KWSP 4 bagi melantik atau menamakan seseorang atau mana-mana orang sebagai “benefisiari” (bagi orang bukan Islam) atau bertindak sebagai wasi/pentadbir (bagi orang yang beragama Islam) ke atas simpanan KWSP ahli apabila ahli meninggal dunia.

Tujuan utama penamaan dibuat adalah untuk memudahkan waris kepada pemilik akaun KWSP yang meninggal dunia, mudah keluar dan tadbir wang simpanan tersebut.

Ini kerana jika tiada penamaan dibuat oleh pemilik akaun KWSP semasa hayatnya, maka waris perlu mendapatkan Surat Kuasa Mentadbir dan melalui proses pentadbiran pusaka yang panjang sebelum boleh keluarkan duit simpanan dalam KWSP.

Ini sudah tentu menyusahkan waris yang perlu mentadbir harta pusaka si mati.

Oleh itu sangat penting bagi semua pemilik akaun KWSP untuk membuat penamaan semasa hidup. Boleh dibuat di mana-mana cawangan KWSP atau secara atas talian sahaja.

Ianya sangat penting kerana berdasarkan laporan sehingga Disember 2018, hanya 4.43 juta daripada 14.19 juta ahli KWSP atau 31 peratus sahaja yang telah membuat penamaan untuk akaun mereka.

Tugas Penama KWSP

Muzakarah Jawatan kuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Ke-49 pada 19 September 2000, telah membuat ketetapan bahawa wang KWSP dan yang disimpan ialah harta pusaka mesti dibahagikan mengikut hukum faraid.

Fatwa tersebut turut menyatakan penama KWSP hanyalah bertindak sebagai wasi atau pentadbir harta dan bertanggungjawab menguruskannya mengikut aturan harta pusaka seperti melunaskan hutang si mati dan mengagihkannya kepada waris mengikut hukum faraid.

Malangnya, masih ramai penama/wasi/pentadbir tidak memahami tanggungjawab sebenar mereka. Mereka beranggapan peratus bahagian yang pemilik akaun KWSP (si mati) letakkan atas nama mereka adalah hak mutlak mereka.

Sebagai contoh, seorang suami meletakkan isteri sebagai penama, maka isteri bertanggunjawab mengeluarkan wang KWSP suaminya (yang telah meninggal dunia), dan menguruskannya mengikut aturan harta pusaka. Si isteri tidak boleh terus menggunakan semua wang simpanan KWSP tersebut untuk dirinya sahaja.

Haram hukumnya bagi isteri tersebut mengambil dan menggunakan terus wang simpanan tersebut tanpa menguruskannya mengikut aturan hukum faraid.  

Masalah ini juga berpunca daripada pemilik akaun KWSP yang tidak benar-benar faham fungsi penamaan. Ini kerana ada yang terus meletakkan terus siap-siap peratus atau bahagian kepada warisnya seperti isteri dan anak-anak.

Contohnya 50%  kepada isteri, dan 10% kepada setiap seorang daripada 5 orang anak-anak. Pemilik menganggap dengan membahagikan peratus sebegini, waris terus mendapat bahagian masing-masing mengikut peratus. Ini adalah satu kefahaman yang salah.

Oleh itu bagi mengelakkan daripada berlakunya perkara tersebut, pemilik akaun KWSP perlu menjelaskan peranan penama yang dilantik agar wang simpanan tersebut dapat diagihkan mengikut hukum yang sebenar.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka secara Syariah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Perkara Wajib Tahu Tentang Wasiat

Pernah dengar tak setiap kali ada kematian, pasti waris si mati berebut harta pusaka. Ada yang berebut antara adik-beradik, ada juga kes mak ayah berebut harta dengan menantu. Lagi teruk, ada yang sampai berbunuh! Itulah hakikat yang kita kena telan bila ramai yang ambil mudah dengan penulisan wasiat.

Kenyataan paling pahit yang anda perlu tahu ialah, ada RM70 billion nilai harta pusaka yang tak dituntut sejak merdeka, sehingga tahun 2020. Aset ini dibekukan kerana waris si mati tidak ambil tahu dan si mati pula tidak meninggalkan wasiat.

Kenapa kena tulis wasiat?

Wasiat daripada si mati boleh mengelakkan konflik yang mungkin berlaku pada masa hadapan apabila berlaku kematian. Bila sudah ada wasiat, kebajikan waris akan terjamin kerana anda tahu apa yang perlu ditinggalkan, hutang apa yang perlu dibayar, siapa yang diamanahkan untuk menjaga anak-anak anda dan banyak lagi.

Ini adalah kelebihan menulis wasiat dan kesan apabila tiada wasiat:

Paling penting adalah apabila anda mempunyai wasiat, keselamatkan keluarga anda bakal terjamin daripada campur tangan orang yang tidak sepatutnya.

Wasiat perlu dikemas kini?

Ya, wasiat perlu dikemas kini dari masa ke semasa bagi merangkumi semua aset yang baru diambil alih atau sebarang perubahan waris.

Contohnya:

  • Perkahwinan, perkahwinan semula atau perceraian
  • Memulakan atau menamatkan perniagaan
  • Kematian ahli keluarga atau benefisiari
  • Pembelian atau pelupusan aset
  • Pertukaran agama; contohnya kepada agama Islam di mana wasiat terikat kepada Undang-undang Syariah

Wasiat bukan sekadar duit sahaja tetapi merangkumi seluruh harta pusaka anda. Contoh aset seperti, rumah, tanah, akaun bank atau saham yang didaftarkan atas nama anda.
 

Bila anda beli kereta baru atau tambah lot tanah baru, anda perlu kemas kini bagi mengelakkan aset tercicir dari wasiat.

Bila boleh guna wasiat ini?

Untuk pengetahuan anda, wasiat akan berkuatkuasa apabila penulis wasiat sudah meninggal dunia dan syarat wasiat ini mestilah ditulis oleh orang yang sempurna akal, berusia 18 tahun ke atas dan ada tandatangan si mati.

Bila si mati meninggal dunia, wasiat ini akan dijalankan oleh individu atau organisasi yang dilantik untuk pastikan hasrat si mati dilaksanakan dan mengikut undang-undang terpakai oleh wasi atau pentadbir.

Ini antara perkhidmatan wasiat yang ditawarkan:

Bagi orang Islam, wasiat perlu  ditulis mengikut undang-undang Islam. Penting bagi seorang Muslim  untuk mempunyai wasiat. Kalau tak ada wasiat, harta pusaka akan dibahagikan mengikut Faraid, di mana anak angkat atau anak tiri tidak layak mewarisi apa-apa harta.

Wasiat boleh terbatal?

Wasiat akan terbatal apabila digantikan dengan wasiat yang baru atau mansuhkan secara bertulis. Katakanlah kalau anda bergaduh antara adik-beradik, anda tidak mahu memberikan harta kepada mereka, anda boleh buat wasiat baru. Secara automatik, wasiat lama akan terbatal dan tak boleh diguna pakai lagi.

Jadi, secara keseluruhannya, wasiat ditulis untuk kepentingan orang tersayang. Tak salah pun merancang awal. Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perancangan yang terbaik untuk ditinggalkan demi masa depan keluarga. 

Boleh dapatkan juga ilmu di artikel ini: