Elak Makan Duit Haram, Penama KWSP Perlu Agih Ikut Faraid

Sebenarnya masih banyak salah faham yang berlaku dalam kalangan masyarakat awam berkaitan dengan penamaan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Masih ramai yang menyangka bahawa penama bagi akaun KWSP si mati adalah pemilik mutlak wang simpanan tersebut.

Apakah Maksud Dan Fungsi Penama KWSP?

Penamaan adalah sebuah pengisytiharan secara bertulis yang dibuat oleh ahli dalam Borang KWSP 4 bagi melantik atau menamakan seseorang atau mana-mana orang sebagai โ€œbenefisiariโ€ (bagi orang bukan Islam) atau bertindak sebagai wasi/pentadbir (bagi orang yang beragama Islam) ke atas simpanan KWSP ahli apabila ahli meninggal dunia.

Tujuan utama penamaan dibuat adalah untuk memudahkan waris kepada pemilik akaun KWSP yang meninggal dunia, mudah keluar dan tadbir wang simpanan tersebut.

Ini kerana jika tiada penamaan dibuat oleh pemilik akaun KWSP semasa hayatnya, maka waris perlu mendapatkan Surat Kuasa Mentadbir dan melalui proses pentadbiran pusaka yang panjang sebelum boleh keluarkan duit simpanan dalam KWSP.

Ini sudah tentu menyusahkan waris yang perlu mentadbir harta pusaka si mati.

Oleh itu sangat penting bagi semua pemilik akaun KWSP untuk membuat penamaan semasa hidup. Boleh dibuat di mana-mana cawangan KWSP atau secara atas talian sahaja.

Ianya sangat penting kerana berdasarkan laporan sehingga Disember 2018, hanya 4.43 juta daripada 14.19 juta ahli KWSP atau 31 peratus sahaja yang telah membuat penamaan untuk akaun mereka.

Tugas Penama KWSP

Muzakarah Jawatan kuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Ke-49 pada 19 September 2000, telah membuat ketetapan bahawa wang KWSP dan yang disimpan ialah harta pusaka mesti dibahagikan mengikut hukum faraid.

Fatwa tersebut turut menyatakan penama KWSP hanyalah bertindak sebagai wasi atau pentadbir harta dan bertanggungjawab menguruskannya mengikut aturan harta pusaka seperti melunaskan hutang si mati dan mengagihkannya kepada waris mengikut hukum faraid.

Malangnya, masih ramai penama/wasi/pentadbir tidak memahami tanggungjawab sebenar mereka. Mereka beranggapan peratus bahagian yang pemilik akaun KWSP (si mati) letakkan atas nama mereka adalah hak mutlak mereka.

Sebagai contoh, seorang suami meletakkan isteri sebagai penama, maka isteri bertanggunjawab mengeluarkan wang KWSP suaminya (yang telah meninggal dunia), dan menguruskannya mengikut aturan harta pusaka. Si isteri tidak boleh terus menggunakan semua wang simpanan KWSP tersebut untuk dirinya sahaja.

Haram hukumnya bagi isteri tersebut mengambil dan menggunakan terus wang simpanan tersebut tanpa menguruskannya mengikut aturan hukum faraid.  

Masalah ini juga berpunca daripada pemilik akaun KWSP yang tidak benar-benar faham fungsi penamaan. Ini kerana ada yang terus meletakkan terus siap-siap peratus atau bahagian kepada warisnya seperti isteri dan anak-anak.

Contohnya 50%  kepada isteri, dan 10% kepada setiap seorang daripada 5 orang anak-anak. Pemilik menganggap dengan membahagikan peratus sebegini, waris terus mendapat bahagian masing-masing mengikut peratus. Ini adalah satu kefahaman yang salah.

Oleh itu bagi mengelakkan daripada berlakunya perkara tersebut, pemilik akaun KWSP perlu menjelaskan peranan penama yang dilantik agar wang simpanan tersebut dapat diagihkan mengikut hukum yang sebenar.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka secara Syariah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boleh Ke Waris Tak Bersetuju Dengan Wasiat Arwah?

Secara umumnya, kita sedia maklum bahawa membuat wasiat adalah ibadah yang sangat dituntut di dalam Islam. Membuat wasiat adalah salah satu bentuk persediaan seseorang Muslim untuk menghadapi kematian.

Daripada Abdullah bin Umar r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda:

ู…ุง ุญูŽู‚ูู‘ ุงู…ู’ุฑูุฆู ู…ูุณู’ู„ูู…ูุŒ ู„ู‡ ุดูŠุกูŒ ูŠูุฑููŠุฏู ุฃูŽู†ู’ ูŠููˆุตููŠูŽ ูููŠู‡ูุŒ ูŠูŽุจููŠุชู ู„ูŽูŠู’ู„ูŽุชูŽูŠู’ู†ูุŒ ุฅูู„ูŽู‘ุง ูˆูŽูˆูŽุตููŠูŽู‘ุชูู‡ู ู…ูŽูƒู’ุชููˆุจูŽุฉูŒ ุนูู†ู’ุฏูŽู‡ู

Yang bermaksud: โ€œTidak sepatutnya seseorang Muslim yang mempunyai sesuatu ingin diwasiatkan tidur dua malam melainkan dia menulis wasiat di sisinya.โ€ (Hadis Riwayat Muslim)

Walaubagaimanapun, masih ramai yang keliru dengan fungsi dan prosedur pelaksanaan wasiat. Masyarakat ada yang menganggap semua wasiat wajib diikuti dan dipenuhi oleh waris.

Kekeliruan ini ditambah pula dengan babak-babak daripada drama dan filem tempatan yang menyampaikan mesej yang salah berkenaan wasiat. Kita banyak melihat babak di mana bapa mewasiatkan hartanya kepada anak-anak. Kemudian anak-anak tidak bersetuju dan akhirnya membawa kepada perbalahan dalam keluarga.

Babak-babak ini memberikan gambaran yang salah tentang wasiat.

Di Malaysia, wasiat boleh dibahagikan kepada dua.

  1. Wasiat pentadbiran. Wasiat melantik wasi atau pentadbir yang bertanggungjawab untuk mentadbir harta pusaka si pembuat wasiat.
  2. Wasiat pengagihan maksimum โ…“ kepada bukan waris. Wasiat ini juga dikenali sebagai wasiat sedekah.

Kembali pada persoalan pada tajuk kita, apakah boleh waris boleh menentang wasiat yang telah dibuat oleh si pembuat wasiat? Sekali lagi untuk memudahkan kefahaman, kita datangkan satu contoh.

Seorang bapa telah mewasiatkan semua hartanya untuk diberikan kepada 2 orang anak lelakinya sahaja, walaupun hakikatnya dia mempunyai seorang anak perempuan lagi.

Jadi adakah anak perempuan ini boleh menolak wasiat yang dibuat oleh si bapanya?

Ya anak perempuan tersebut dibolehkan untuk menentang wasiat bapanya itu. Ini kerana wasiat yang dilakukan dalam contoh ini adalah wasiat kepada waris dan ianya tidak wajib diikuti oleh waris.

Daripada segi hukum, wasiat tidak harus diberikan kepada waris bersandarkan kepada sebuah hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

โ€œTidak harus wasiat kepada waris kecuali diizinkan oleh waris yang lain.โ€

(Hadis Riwayat Abu Daud)

Dalam contoh ini, sekiranya waris-waris bersetuju dengan wasiat yang dibuat oleh pewasiat selepas pewasiat meninggal dunia, maka wasiat tersebut boleh dilaksanakan.

Tetapi jika waris-waris tidak setuju, ia kembali kepada hukum faraid iaitu harta pusaka si mati hendaklah dibahagikan kepada waris-waris yang berhak.

Bahkan jika si bapa mewasiatkan semua hartanya kepada yang bukan waris (seperti anak angkat) juga, waris boleh tentang. Ini kerana wasiat ini hanya terhad maksimum โ…“ daripada jumlah keseluruhan harta si pembuat wasiat.

Hanya โ…“ harta yang diwasiatkan itu sahaja yang sah, manakala baki โ…” lagi akan kembali menjadi hak waris dan diagihkan mengikut faraid. Seorang sahabat Nabi Muhammad SAW pernah berhasrat untuk mewasiatkan semua hartanya tetapi dilarang oleh Nabi.

Saโ€™ad Bin Abu Waqqas berkata: โ€œTelah datang Rasulullah s.a.w untuk melihatku sedang aku berada di Makkah. Aku berkata, โ€œWahai Rasulullah, apakah aku harus mewasiatkan semua hartaku.โ€ Baginda menjawab, โ€œTidak.โ€ Aku berkata, โ€œSebahagiannya.โ€ Baginda menjawab, โ€œTidak.โ€ Aku berkata, โ€œSepertiga.โ€ Baginda menjawab, โ€œYa, sepertiga.โ€ Dan sepertiga itu banyak. Sesungguhnya apabila engkau meninggalkan ahli waris kaya itu lebih baik daripada engkau meninggalkan mereka miskin, meminta-minta kepada manusia dengan tangan merekaโ€

(Hadis Riwayat al-Bukhari)

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah patuh syariah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!