Cyber Monday, Aktiviti Shopping Online Yang Terbesar Di Amerika Syarikat

Sebelum ini kita ada baca mengenai Black Friday yang terkenal dengan kegiatan membeli-belah yang menjadi tradisi rakyat Amerika Syarikat selepas menyambut hari Thanksgiving pada setiap hari Khamis terakhir bulan November. Aktiviti membeli-belah ini meriah tetapi sangat ganas dan ianya lebih fokus kepada pembelian di dalam gedung dan pasaraya.

Baca: Sejarah ‘Black Friday’ Dan Kesannya Ketika Musim Pandemik

Selain daripada Black Friday, Amerika Syarikat mempunyai satu lagi acara membeli-belah yang dapat menyaingi kehebatan Black Friday dengan jualan yang mencecah berbilion dollar dalam masa sehari. Hari tersebut dikenali sebagai Cyber Monday yang berlaku selepas Black Friday pada hari Isnin setiap tahun.

Jika Black Friday terkenal dengan membeli-belah dalam pasaraya, Cyber Monday pula merupakan acara membeli-belah yang khusus diadakan secara online.

Asal-Usul Cyber Monday

This image has an empty alt attribute; its file name is Cyber-Monday-Aktiviti-Shopping-Online-Yang-Terbesar-Di-Amerika-Syarikat-Setiap-Tahun2-700x494.jpg
Kredit Gambar: NBC News

Aktiviti membeli-belah yang dikenali sebagai Cyber Monday ini diperkenalkan oleh Ellen Davis dari National Retail Federation, yang merupakan sebuah institusi yang membuat tawaran potongan jualan yang hampir menyaingi hari Black Friday pada tahun 2005. Pada ketika itu, perniagaan E-commerce tidaklah meriah seperti sekarang kerana ia baru saja bangkit selepas krisis bubble dot.com.

Ellen Davis yang mencipta aktiviti ini disebabkan beliau melihat trend rakyat Amerika Syarikat yang tidak sempat untuk shopping ketika Black Friday disebabkan sebahagian daripada mereka tidak mahu bersesak untuk memasuki ke pasaraya pada hari tersebut.

Selain itu juga, ada sebahagian rakyat Amerika Syarikat yang mengambil peluang untuk bercuti bersama keluarga mereka dan golongan ini akan terlepas daripada terlibat dengan aktiviti Black Friday. Oleh yang demikian, Ellen Davis telah melancarkan kempen Cyber Monday untuk golongan ini bagi membantu mereka berbelanja.

Pada hari Cyber Monday, ia merupakan hari bekerja seperti biasa. Mereka akan melakukan pembelian secara online di tempat kerja. Aktiviti ini mula diterima oleh rakyat Amerika Syarikat dari tahun ke tahun seiring dengan perkembangan industri E-commerce yang semakin berkembang.

Jualan Cyber Monday di Amerika Syarikat mula mencecah nilai satu bilion pada tahun 2010 dan mencapai angka $2 bilion pada tahun 2014.

Siapa Pemain Utama Cyber Monday?

Kredit Gambar: Business Insider

Apabila melibatkan perniagaan E-commerce di Amerika Syarikat, nama-nama biasa yang akan muncul. Pada Cyber Monday tahun lepas, Amazon telah menakluki pasaran peruncitan online sebanyak 56%, dengan tempat kedua diduduki oleh Best Buy sebanyak 11%. Manakala gergasi gedung membeli-belah terbesar di dunia, Walmart hanya menguasai sebanyak 6% pasaran di dalam Cyber Monday.

Sambutan Cyber Monday Di Musim Pandemik

Seperti yang kita sedia maklum, Black Friday yang sinonim dengan aksi perebutan ketika memasuki pasaraya kini telah bertukar kepada pembelian online ketika musim pandemik. Ianya telah menyumbang sebanyak USD4 bilion daripada USD7 bilion jualan pada tahun ini.

Cyber Monday yang sememangnya khusus untuk pembelian secara online telah mendapat jualan yang sebanyak USD10.4 bilion pada tahun ini, berbanding tahun lalu sebanyak USD9.4 bilion.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!