Cyber Monday, Aktiviti Shopping Online Yang Terbesar Di Amerika Syarikat

Sebelum ini kita ada baca mengenai Black Friday yang terkenal dengan kegiatan membeli-belah yang menjadi tradisi rakyat Amerika Syarikat selepas menyambut hari Thanksgiving pada setiap hari Khamis terakhir bulan November. Aktiviti membeli-belah ini meriah tetapi sangat ganas dan ianya lebih fokus kepada pembelian di dalam gedung dan pasaraya.

Baca: Sejarah ‘Black Friday’ Dan Kesannya Ketika Musim Pandemik

Selain daripada Black Friday, Amerika Syarikat mempunyai satu lagi acara membeli-belah yang dapat menyaingi kehebatan Black Friday dengan jualan yang mencecah berbilion dollar dalam masa sehari. Hari tersebut dikenali sebagai Cyber Monday yang berlaku selepas Black Friday pada hari Isnin setiap tahun.

Jika Black Friday terkenal dengan membeli-belah dalam pasaraya, Cyber Monday pula merupakan acara membeli-belah yang khusus diadakan secara online.

Asal-Usul Cyber Monday

This image has an empty alt attribute; its file name is Cyber-Monday-Aktiviti-Shopping-Online-Yang-Terbesar-Di-Amerika-Syarikat-Setiap-Tahun2-700x494.jpg
Kredit Gambar: NBC News

Aktiviti membeli-belah yang dikenali sebagai Cyber Monday ini diperkenalkan oleh Ellen Davis dari National Retail Federation, yang merupakan sebuah institusi yang membuat tawaran potongan jualan yang hampir menyaingi hari Black Friday pada tahun 2005. Pada ketika itu, perniagaan E-commerce tidaklah meriah seperti sekarang kerana ia baru saja bangkit selepas krisis bubble dot.com.

Ellen Davis yang mencipta aktiviti ini disebabkan beliau melihat trend rakyat Amerika Syarikat yang tidak sempat untuk shopping ketika Black Friday disebabkan sebahagian daripada mereka tidak mahu bersesak untuk memasuki ke pasaraya pada hari tersebut.

Selain itu juga, ada sebahagian rakyat Amerika Syarikat yang mengambil peluang untuk bercuti bersama keluarga mereka dan golongan ini akan terlepas daripada terlibat dengan aktiviti Black Friday. Oleh yang demikian, Ellen Davis telah melancarkan kempen Cyber Monday untuk golongan ini bagi membantu mereka berbelanja.

Pada hari Cyber Monday, ia merupakan hari bekerja seperti biasa. Mereka akan melakukan pembelian secara online di tempat kerja. Aktiviti ini mula diterima oleh rakyat Amerika Syarikat dari tahun ke tahun seiring dengan perkembangan industri E-commerce yang semakin berkembang.

Jualan Cyber Monday di Amerika Syarikat mula mencecah nilai satu bilion pada tahun 2010 dan mencapai angka $2 bilion pada tahun 2014.

Siapa Pemain Utama Cyber Monday?

Kredit Gambar: Business Insider

Apabila melibatkan perniagaan E-commerce di Amerika Syarikat, nama-nama biasa yang akan muncul. Pada Cyber Monday tahun lepas, Amazon telah menakluki pasaran peruncitan online sebanyak 56%, dengan tempat kedua diduduki oleh Best Buy sebanyak 11%. Manakala gergasi gedung membeli-belah terbesar di dunia, Walmart hanya menguasai sebanyak 6% pasaran di dalam Cyber Monday.

Sambutan Cyber Monday Di Musim Pandemik

Seperti yang kita sedia maklum, Black Friday yang sinonim dengan aksi perebutan ketika memasuki pasaraya kini telah bertukar kepada pembelian online ketika musim pandemik. Ianya telah menyumbang sebanyak USD4 bilion daripada USD7 bilion jualan pada tahun ini.

Cyber Monday yang sememangnya khusus untuk pembelian secara online telah mendapat jualan yang sebanyak USD10.4 bilion pada tahun ini, berbanding tahun lalu sebanyak USD9.4 bilion.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.