Kenapa Amazon Gagal Dalam Pembangunan Telefon Pintar?

Amazon merupakan syarikat paling berjaya di dalam dunia e-commerce apabila menjadi syarikat terbesar daripada segi market capitalization dalam industri ini. Dengan fokus terhadap kegembiraan pelanggan, Amazon di lihat berjaya menewaskan pesaing mereka dalam pelbagai bidang yang diceburi mereka.

Banyak syarikat terkesan dengan kehadiran Amazon dalam apa-apa bidang yang diceburi mereka. Di antara cabang perniagaan Amazon yang terkenal selain daripada e-commerce adalah Amazon Web Services (AWS) untuk penyimpanan awan dan juga Amazon Prime Video untuk hiburan.

Kedua-dua perniagaan ini berjaya memberi saingan yang sengit kepada pesaing lain. Penyertaan Amazon akan menyebabkan syarikat kecil gulung tikar kerana tidak mampu untuk melawan dominasi Amazon di dalam pasaran.

Baca: Bagaimana Amazon Menghancurkan Pesaingnya Dan Memonopoli Pasaran?

Walaupun Amazon berjaya dalam pelbagai jenis perniagaan yang diceburinya, mereka tidak terlepas daripada menghadapi kegagalan. Kegagalan yang paling besar adalah melibatkan perniagaan telefon pintar yang dikenali sebagai Fire Phones.

Mengapa Amazon Membangunkan Telefon Pintar Mereka Sendiri?

This image has an empty alt attribute; its file name is Kenapa-Amazon-Gagal-Dalam-Pembangunan-Telefon-Pintar1-700x367.jpg
Kredit Gambar: Office Chai

Amazon membangunkan telefon pintar mereka sendiri disebabkan Jeff Bezos yang melihat kejayaan Kindle yang merupakan sebuah e-book reader.

Kejayaan yang diperolehi oleh Kindle sangat memmbanggakan dan menyebabkab Jeff Bezos yakin bahawa sekiranya Amazon memasuki pasaran telefon pintar, kejayaan yang sama bakal diperolehi oleh mereka.

Selain itu juga, Amazon ingin mengabungkan semua aplikasi yang dibangunkan di dalam Fire Phones supaya pelanggan mereka dapat berinteraksi dengan syarikat itu dengan lebih dekat lagi.

Kenapa Telefon Pintar Amazon Gagal?

Apa yang diharapkan oleh Amazon tentang kejayaan Fire Phones mereka adalah tidak seperti yang diharapkan. Ketika pelancaran telefon pintar ini pada tahun 2014, sambutan yang diterima tidak begitu memberangsangkan.

Dalam tempoh 25 hari, Fire Phones hanya berjaya dijual sebanyak 35,000 unit sahaja. Ia merupakan satu kegagalan yang sangat besar bagi syarikat gergasi seperti Amazon.

Terdapat beberapa faktor utama yang penting menyebabkan Fire Phones ini gagal di dalam pasaran. Di antaranya adalah harga yang ditawarkan adalah sangat mahal dan masih dianggap baru pada ketika itu.

Sebagai contoh, telefon pintar Apple dijual pada harga USD750 dan Samsung dijual pada harga USD650 tetapi Amazon Fire Phones dijual pada harga USD600 sedangkan telefon ini masih lagi tidak mempunyai nama sekukuh Apple dan Samsung dalam pasaran telefon pintar.

Faktor lain kenapa Fire Phones ini gagal adalah disebaban telefon ini tidak mempunyai aplikasi yang banyak seperti Apple App Store dan Google Play Store. Walaupun ianya menggunakan perisian Android tetapi versinya adalah tidak sama.

Selain itu juga, pasaran telefon pintar dunia telah dibanjiri dengan telefon pintar dari China. Faktor lewat tiba di dalam pasaran ini menyebabkan telefon ini dipandang sepi oleh oleh orang ramai.

Microsoft yang memasuki segmen telefon pintar pada tahun 2011 pun telah dianggap sebagai terlalu lewat, apatah lagi dengan Amazon yang memasukinya pada tahun 2014.

Baca: Microsoft Kecundang Dalam Perlumbaan Peranti Pintar Disebabkan Gagal Membaca Trend Semasa

Pengajaran Yang Diperolehi Daripada Kegagalan Tersebut

Kegagalan projek telefon pintar ini merupakan salah satu kegagalan terbesar oleh Amazon (bukan daripada sudut kewangan tetapi daripada sudut produk). Amazon kerugian sebanyak USD170 juta namun ianya adalah kecil jika dibandingkan dengan nilai syarikat tersebut.

Jeff Bezos mengambil pengajaran daripada peristiwa tersebut dengan mengatakan kegagalan adalah satu perkara yang normal dalam menuju kejayaan. Menurut beliau, beberapa kali gagal tidak mengapa jika satu sahaja kejayaan dapat mengatasi beberapa kegagalan yang lain.

Sumber Rujukan: Slide Bean

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee