Lambat Kahwin Berpunca Daripada Masalah Kewangan?

Baru-baru ini kami tertarik dengan topik berkenaan hasrat mereka yang bujang untuk berkahwin, tetapi banyak keadaan yang menghalangnya terutamanya yang berkaitan dengan kekangan kewangan. Rupa-rupanya, ia diambil daripada sebuah kajian yang dijalankan beberapa tahun yang lepas tetapi kini kembali hangat diperkatakan.

Jom kita dalami fakta-fakta yang disebut dalam laporan tersebut.

Kajian Keluarga dan Penduduk Malaysia Kelima 2014

Sumbernya adalah daripada Kajian Keluarga dan Penduduk Malaysia Kelima 2014 yang dijalankan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN).

Untuk fail PDF yang penuh, boleh muat turun di sini.

Siapa Yang Tak Nak Kahwin Kan?

Eh, ada rupanya yang taknak kahwin ni. Secara keseluruhannya, sebanyak 86.8 peratus penduduk bujang mempunyai hasrat untuk berkahwin. Hasrat untuk berkahwin adalah lebih tinggi di kalangan lelaki (90.7%) berbanding dengan perempuan (80.3%).

Sudah, kenapa lelaki yang beria-ia nak kahwin pulak? Perempuan kurang sikit.

Masalah Kewangan Punca Utama Tak Berkahwin

Analisis mengikut jantina yang dijalankan mendapati tiga sebab utama masih belum berkahwin bagi lelaki adalah

  • Masalah kewangan (56.0%)
  • Tiada calon sesuai (18.4%)
  • Ingin tumpukan kepada kemajuan kerjaya (9.4%)

Manakala tiga sebab utama masih belum berkahwin bagi perempuan pula adalah

  • Tiada calon sesuai (35.7%)
  • Masalah kewangan (26.0%)
  • Ingin menumpukan kepada kemajuan kerjaya (18.1%)

Kalau digabungkan kedua-dua keputusan bagi pihak lelaki dan perempuan, maka:

  • Masalah kewangan (41.0%)
  • Tiada calon sesuai (27.05%)
  • Ingin tumpukan kepada kemajuan kerjaya (13.75%)

Kos Kahwin Yang Mahal Merupakan Penyebab

Kahwin mesti nak buat yang grand-grand, maklumlah kahwin setahun sekali je kan? Kalau boleh nak buat kat hotel, makan nak yang sedap-sedap, perhiasan nak yang cantik-cantik, hadiah berkat bagi tetamu yang hadir nak yang mahal-mahal.

Tapi realitinya, mampukah kita untuk menanggung kos perkahwinan yang sebegitu rupa? Bukankah sederhana itu lebih baik?

Yang penting, tujuan kita buat majlis perkahwinan adalah untuk meraikan pasangan yang baru bernikah, nak bagi orang ramai tahu yang mereka sudah mendirikan rumahtangga, sambil dapat juga jumpa saudara-mara yang dah bertahun lamanya tak jumpa. Yalah, biasanya nak jumpa ramai-ramai ni time kenduri kahwin atau kematian sahaja.

Buatlah Perancangan Sebelum Nak Berkahwin

Biasanya kita dating dan bercinta bertahun-tahun baru plan nak kahwin kan? Bukan harini berkenalan, esok dah nak kahwin.

Oleh itu, buatlah perancangan yang sebaiknya. Bukan apa, kalau dah habis duit untuk majlis perkahwinan, lepas kahwin nanti dugaan yang lebih besar akan mendatang.

Jemput baca:

Belajar Melabur Untuk Tingkatkan Pendapatan

Bagi mereka yang sedang tercari-cari peluang untuk tambah pendapatan untuk berkahwin, ketahuilah cara untuk kembangkannya sebanyak 10% ke 30% dalam masa setahun atau tak sampai setahun, kami syorkan untuk hadir simposium ini.

Belajarlah dari pagi sampai ke malam.
Belajar sampai lebam.
Belajar dari orang yang betul.

Simposium ini dibarisi ahli-ahli panel yang hebat-hebat, sudah pasti ianya juga bakal pecah panggung. CEO Bursa Malaysia ada, pusat zakat ada, Pengarah DNEX Bhd ada, sifu-sifu Technical Analysis ada, ustaz-ustaz terkenal pun ada juga. Fuh, ustaz pun sempat melabur saham?

Korang tak minat saham Petron? Tak apa, boleh pilih 694 saham patuh syariah yang lain. Dah peram saham Nestle? Saham F&N? Saham Tenaga Nasional?

What, belum?

Tak perlu tunggu duit dalam bank ada RM100,000 baru nak mula, ada RM1,000 pun dah boleh mula melabur. Eh, RM100 pun boleh la bro.

Cepat rebut peluang untuk hadiri majlis ilmu yang cukup hebat ini. Daftar sekarang di sini!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.