Multi Level Marketing Dan Manipulasi Skim Cepat Kaya

Bila sebut Multi Level Marketing (MLM), ramai yang akan membayangkan skim-skim cepat kaya mahu pun skim-skim penipuan bersiri. Hakikatnya MLM adalah model perniagaan yang SAH di Malaysia.

“Eh, biar betul MLM ni legal dekat Malaysia?”

Multi Level Marketing (MLM) ni dalam Bahasa Melayu dipanggil sebagai Pemasaran Bertingkat. Ia adalah  sebuah strategi pemasaran secara jualan langsung yang digunakan untuk menggalakkan pengedar sedia ada untuk merekrut pengedar baru yang dibayar peratusan jualan rekrut mereka.

Orang yang direkrut digelar ‘dowline’ manakala orang yang merekrut di panggil ‘upline’.

Bagi setiap jualan yang dilakukan, sebahagian keuntungan akan diberikan kepada penjual di dalam bentuk komisyen. Dalam bahasa mudahnya ‘upah’. Ada upah berbentuk jualan peribadi dan ada dalam bentuk jualan kumpulan.

MLM adalah sebuah strategi perniagaan yang sah. Bukan saja di Malaysia, tetapi seluruh dunia. Produk-produk ternama seperti Mary Kay, Shaklee, Herbalife, Avon dan Amway adalah merupakan syarikat yang menggunakan strategi jualan langsung MLM dalam memasarkan produk-produk mereka.

Ia berbeza dengan teknik pemasaran tradisional, di mana pemborong membeli barang daripada pengilang dan seterusnya menjual pula kepada pengguna secara kos produk ditambah keuntungan yang mahu diambil.

Manipulasi Skim Cepat Kaya

Walaupun MLM adalah satu teknik pemasaran yang sah, ia mudah dimanipulasikan bagi membentuk skim-skim cepat kaya atau skim penipuan kerana struktur komisyen nya dan pembentukan kumpulan (rekrut) downline.

Jika MLM menjual produk, mereka menjual janji atau pulangan pelaburan. Inilah yang digunakan oleh scammer seperti Pak Man Telo.

Seandainya mahu berjaya dalam skim-skim tersebut, kita perlu melabur dalam jumlah yang besar. Selepas melabur, mereka perlu mencari pelabur baru tanpa perlu menjual apa-apa.

Berbeza dengan MLM yang sah, di mana modal permulaan yang kecil (tak sampai ribu), dan seandainya mahu berjaya perlu menjual produk-produk untuk memperolehi pendapatan dari komisyen hasil jualan. Kalau tak menjual, maka tiadalah komisyen pendapatan.

Namun ada sebahagian scammer yang pandai mengatakan mereka menjual produk seperti kopi, minuman kolagen, gamat dan terkini platform e-dagang (e-commerce).

Hakikatnya itu adalah satu bentuk penyamaran kerana bila ditanya lebih lanjut, mereka mengatakan pelabur tak perlu menjual. Mereka yang akan tolong jualkan. Pelabur hanya perlu mencari pelabur baru saja.

Hakikatnya, wang-wang pelaburan yang pelabur awal perolehi, adalah dari hanya sebahagian kecil wang pelabur downline mereka. Bukan keuntungan pelaburan/perniagaan pun seperti yang dicanangkan.

Manakala sebahagian besar wang itu diambil oleh scammer. Inilah yang dipanggil manipulasi wang (money game).

Akta Jualan Langsung Dan Skim Anti-Piramid 1993

Oleh kerana sistem Multi Level Marketing ini banyak dimanipulasikan oleh scammer-scammer, kerajaan Malaysia telah menggubal Akta Jualan Langsung Dan Skim Anti-Piramid 1993

Melalui akta ini, mana-mana individu/syarikat yang mahu membuat jualan atau promosi secara jualan langsung/MLM, perlu memperolehi lesen AJL daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna. Menawarkan satu skim MLM tanpa memperolehi Lesen AJL adalah merupakan satu kesalahan.

Kesimpulannya, teliti terlebih dahulu apabila kita ditawarkan sesuatu skim berbentuk MLM. Bukan terus mengatakan ia adalah scam. Cuba cari fokus utama skim tersebut.

Adakah dengan menjual barang atau mencari downline? Sekiranya fokus utama mencari downline, berhati-hatilah dengan skim tersebut walaupun mereka beri alasan yang mereka jual barang.

Sebaik mungkin, semak dengan pihak berkuasa. Jika MLM, semak dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna. Bila melibatkan pelaburan, semak dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Labuan Financial Services Authority (Labuan FSA).

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di [email protected]

Jemput baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa. Semoga kita dijauhkan daripada terlibat dalam skim-skim haram jadah ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cuaca Panas Pacu Permintaan Minyak Sawit, Harga Diunjur Sehingga RM4,000 Satu Tan

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Permintaan minyak sawit Malaysia dijangka meningkat pada tahun ini, didorong oleh faktor cuaca panas yang turut memacu harga sekitar RM3,800 hingga RM4,000 satu tan, kata Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Sehubungan itu, Ketua Pengarahnya Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata pihaknya berharap pengeluaran komoditi itu dapat ditingkatkan pada tahun ini.

“Kita berharap dapat mengeluarkan kira-kira 19 juta tan (pada tahun ini) daripada 18 juta tan pada 2022.

“Ini berikutan faktor seperti kemasukan semula pekerja asing pada tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penghargaan Media di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Ahmad Parveez berkata usaha penanaman sawit juga dijangka dijejaskan oleh fenomena El Nino pada tahun depan yang boleh mengurangkan pengeluaran sehingga 10 peratus.

Cuaca panas tersebut juga akan memberi kesan kepada sebahagian besar kawasan penanaman di Sabah dan Sarawak.

Malah, Ahmad Parveez berkata, suhu panas melampau boleh menjejaskan kehadiran kumbang yang berperanan untuk melakukan proses pendebungaan.

“Pada masa sama, tanaman itu sendiri turut memberi reaksi terhadap cuaca panas yang menyaksikan perubahan nisbah penghasilan bunga betina dan jantan, termasuk lebih banyak bunga jantan.

“Pokok yang mengalami tekanan akan menghasilkan lebih banyak bunga jantan (dan mengurangkan hasil pengeluaran),” katanya.

Beliau turut merujuk senario pada 2016 apabila pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) susut sebanyak 20 peratus disebabkan oleh El Nino.

“Namun, kali ini, mujurlah kita mempunyai peralatan penanaman lebih baik serta penambahbaikan keadaan pekerja yang dapat menampan impak tersebut,” katanya.

Sementara itu, mengulas perkembangan berkaitan misi dua hari Malaysia-Indonesia ke Brussels mulai 30 Mei ini, Pengerusi MPOB Mohamad Helmy Othman Basha berkata ini merupakan misi pertama membabitkan kedua-dua negara ke pasaran besar tersebut.

“Bagi Malaysia, Kesatuan Eropah (EU) adalah pasaran ketiga terbesar dan kita mahu memberi mesej jelas bahawa Malaysia dan Indonesia yang juga dua pengeluar utama minyak sawit dunia, sudah melakukan banyak usaha sejak 10-15 tahun dalam aspek alam sekitar, hutan…kita mahukan pihak EU memperakui fakta tersebut.

“Banyak penambahbaikan yang telah kita lakukan, tapi (malangnya) mereka tidak memperakuinya. Mesej yang kita mahu tekankan atau sampaikan kepada Brussels pada minggu depan adalah kita tidak mahu EU menggubal sebarang undang-undang baharu yang mendiskriminasi industri kita,” tegasnya.

Malaysia dan Indonesia secara gabungannya menyumbang sebanyak 80 peratus dalam pasaran minyak sawit.

Pada majlis hari ini, wartawan Bernama, Nurul Hanis Izmir menjadi antara penerima anugerah MPOB di atas sumbangan terhadap industri minyak sawit negara.

— BERNAMA