Multi Level Marketing Dan Manipulasi Skim Cepat Kaya

Bila sebut Multi Level Marketing (MLM), ramai yang akan membayangkan skim-skim cepat kaya mahu pun skim-skim penipuan bersiri. Hakikatnya MLM adalah model perniagaan yang SAH di Malaysia.

“Eh, biar betul MLM ni legal dekat Malaysia?”

Multi Level Marketing (MLM) ni dalam Bahasa Melayu dipanggil sebagai Pemasaran Bertingkat. Ia adalah  sebuah strategi pemasaran secara jualan langsung yang digunakan untuk menggalakkan pengedar sedia ada untuk merekrut pengedar baru yang dibayar peratusan jualan rekrut mereka.

Orang yang direkrut digelar ‘dowline’ manakala orang yang merekrut di panggil ‘upline’.

Bagi setiap jualan yang dilakukan, sebahagian keuntungan akan diberikan kepada penjual di dalam bentuk komisyen. Dalam bahasa mudahnya ‘upah’. Ada upah berbentuk jualan peribadi dan ada dalam bentuk jualan kumpulan.

MLM adalah sebuah strategi perniagaan yang sah. Bukan saja di Malaysia, tetapi seluruh dunia. Produk-produk ternama seperti Mary Kay, Shaklee, Herbalife, Avon dan Amway adalah merupakan syarikat yang menggunakan strategi jualan langsung MLM dalam memasarkan produk-produk mereka.

Ia berbeza dengan teknik pemasaran tradisional, di mana pemborong membeli barang daripada pengilang dan seterusnya menjual pula kepada pengguna secara kos produk ditambah keuntungan yang mahu diambil.

Manipulasi Skim Cepat Kaya

Walaupun MLM adalah satu teknik pemasaran yang sah, ia mudah dimanipulasikan bagi membentuk skim-skim cepat kaya atau skim penipuan kerana struktur komisyen nya dan pembentukan kumpulan (rekrut) downline.

Jika MLM menjual produk, mereka menjual janji atau pulangan pelaburan. Inilah yang digunakan oleh scammer seperti Pak Man Telo.

Seandainya mahu berjaya dalam skim-skim tersebut, kita perlu melabur dalam jumlah yang besar. Selepas melabur, mereka perlu mencari pelabur baru tanpa perlu menjual apa-apa.

Berbeza dengan MLM yang sah, di mana modal permulaan yang kecil (tak sampai ribu), dan seandainya mahu berjaya perlu menjual produk-produk untuk memperolehi pendapatan dari komisyen hasil jualan. Kalau tak menjual, maka tiadalah komisyen pendapatan.

Namun ada sebahagian scammer yang pandai mengatakan mereka menjual produk seperti kopi, minuman kolagen, gamat dan terkini platform e-dagang (e-commerce).

Hakikatnya itu adalah satu bentuk penyamaran kerana bila ditanya lebih lanjut, mereka mengatakan pelabur tak perlu menjual. Mereka yang akan tolong jualkan. Pelabur hanya perlu mencari pelabur baru saja.

Hakikatnya, wang-wang pelaburan yang pelabur awal perolehi, adalah dari hanya sebahagian kecil wang pelabur downline mereka. Bukan keuntungan pelaburan/perniagaan pun seperti yang dicanangkan.

Manakala sebahagian besar wang itu diambil oleh scammer. Inilah yang dipanggil manipulasi wang (money game).

Akta Jualan Langsung Dan Skim Anti-Piramid 1993

Oleh kerana sistem Multi Level Marketing ini banyak dimanipulasikan oleh scammer-scammer, kerajaan Malaysia telah menggubal Akta Jualan Langsung Dan Skim Anti-Piramid 1993

Melalui akta ini, mana-mana individu/syarikat yang mahu membuat jualan atau promosi secara jualan langsung/MLM, perlu memperolehi lesen AJL daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna. Menawarkan satu skim MLM tanpa memperolehi Lesen AJL adalah merupakan satu kesalahan.

Kesimpulannya, teliti terlebih dahulu apabila kita ditawarkan sesuatu skim berbentuk MLM. Bukan terus mengatakan ia adalah scam. Cuba cari fokus utama skim tersebut.

Adakah dengan menjual barang atau mencari downline? Sekiranya fokus utama mencari downline, berhati-hatilah dengan skim tersebut walaupun mereka beri alasan yang mereka jual barang.

Sebaik mungkin, semak dengan pihak berkuasa. Jika MLM, semak dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna. Bila melibatkan pelaburan, semak dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Labuan Financial Services Authority (Labuan FSA).

Ditulis oleh Hanif Yahaya. Seorang perancang kewangan dan penasihat kewangan yang berlesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Beliau juga adalah pelajar terbaik Shariah Registered Financial Planner (ShRFP). Berpengalaman memberi khidmat nasihat kewangan individu dan korporat. Boleh hubungi beliau di [email protected]

Jemput baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa. Semoga kita dijauhkan daripada terlibat dalam skim-skim haram jadah ini.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kadar Asas, BLR dan Kadar Pinjaman Efektif Indikatif Institusi Kewangan setakat 14 Jun 2019

Umum tahu pada awal bulan Mei yang lalu, Kadar Dasar Semalaman (OPR) Turun 25 Mata Asas Kepada 3% Untuk Galakkan Rakyat Berbelanja yang merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan untuk merancakkan ekonomi. Bila instalment bulanan rumah lebih murah, kita ada duit lebih untuk belanja, sekaligus memberikan rangsangan ekonomi negara.

Jom kita tengok siapa yang mempunyai kadar terbaik.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Institusi Kewangan Konvensional

1. Kadar Asas Terendah
Public Bank dan Standard Chartered – 3.52%

2. Kadar Pinjaman Asas Terendah
Bank of China (Malaysia Berhad) – 6.60%

3. Kadar Pinjaman Efektif Indikatif Terendah
Maybank dan Public Bank – 4.35%

Institusi Kewangan Islamik

1. Kadar Asas Terendah
Maybank Islamic – 3.00%

2. Kadar Pembiayaan Asas Terendah
Maybank Islamic – 6.65%

3. Kadar Pembiayaan Efektif Indikatif Terendah
Maybank Islamic dan Public Islamic – 4.35%

Institusi Kewangan Pembangunan

1. Kadar Asas Terendah
Bank Pertanian Malaysia (Agrobank) – 3.60%

2. Kadar Pembiayaan Asas Terendah
Bank Simpanan Nasional – 6.75%

3. Kadar Pinjaman Efektif Indikatif Terendah
Bank Simpanan Nasional – 4.45%

Boleh Shopping Dengan Kadar Terendah

Sekarang dah tahu institusi kewangan mana yang menawarkan kadar yang terendah, boleh mula shopping rumah lepas ni. Ini bagi memastikan kita dapat tawaran yang terbaik, maklumlah tempoh pembiayaan rumah biasanya 30 ke 35 tahun. Sudah pasti kita nak kadar yang terbaik, agar dapat berjimat.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Iklan

4 Kesilapan ‘Estate Planning’ Yang Sering Dilakukan

Ramai di kalangan kita yang masih lagi mengambil mudah tentang pembahagian harta di Malaysia. Bagi yang beragama Islam, kita boleh melakukan pembahagian harta tanah ini mengikut hibah dan wasiat.

Tetapi bayangkan kalau kita tidak mempuyai anak lelaki dan hanya mempunyai anak perempuan. Saudara lelaki kita masih berhak untuk mendapatkan bahagian daripada pembahagian harta ini.

Kalau dapat saudara yang jenis tamakkan harta, bagaimana agaknya nasib anak dan isteri sekiranya kita pergi dahulu?

Sebab itulah penting untuk kita melakukan perancangan yang sewajarnya semasa masih hidup.

Jauhkan diri daripada 4 kesilapan di bawah bagi menjamin keselesaan keluarga yang bakal kita tinggalkan nanti.

1. Tak Ada Duit Berjuta-juta

Kebanyakan orang merasakan bahawa hibah atau wasiat ini hanya untuk oleh golongan berada sahaja. Sebenarnya, tidak kira berapa banyak pun aset yang kita ada, memang sangat-sangat digalakkan untuk membuat hibah atau wasiat.

Selagi mana kita mempunyai rumah, dana persaraan, kereta, tanah atau apa sahaja, aset ini akan diberi dan diagihkan mengikut kehendak kita.

2. Muda Lagi, Relaks Dulu

Mati tak mengenal usia. Jadi sementara masih muda inilah, seeloknya kita mencari rezeki bersungguh-sungguh.

Dan sewaktu masa muda inilah kita perlu membuat perancangan kewangan yang baik demi masa depan kita, keluarga dan insan tersayang.

Jika kita membuat pembahagian aset-aset ini semasa masih hidup, sekurang-kurangnya kita tidak perlu risau dengan masa depan anak-anak sekiranya kita tiada nanti.

Sekurang-kurangnya mereka mempunyai sedikit wang untuk meneruskan kehidupan tanpa kita di sisi.

3. Dah Pernah Buat Sebelum Ini

Jika kita pernah membuat hibah atau wasiat sebelum ini, tahniah kami ucapkan. Tetapi kita tetap perlu update tentang soal ini. Terutamanya jika kita jenis yang memang suka mengumpul aset dan melabur.

Kita perlu peka dan bersedia untuk mengubahsuai dengan keadaan dan situasi semasa. Sekurang-kurangnya ia akan memudahkan urusan keluarga untuk menguruskannya nanti kerana semua dokumen adalah lengkap dan yang terkini.

4. Mahal Sangatlah

Ramai yang beranggapan nak buat hibah atau wasiat ini perlu mengeluarkan duit yang banyak. Dalam contoh wasiat, nak kena gunakan khidmat peguam dan sebagainya.

Tetapi sebenarnya kos yang diperlukan untuk membuat wasiat tidaklah semahal mana. Masih dalam kategori mampu lagi.

Bagi hibah pula, dah banyak syarikat Takaful yang menyediakan perkhidmatan ini. Selagi kita membayar sumbangan setiap bulan, selagi itu kita akan mendapat manfaatnya.

Tetapi sekiranya kita ditakdirkan meninggal dunia tanpa mempunyai sebarang hibah atau wasiat, segala aset dan hartanah akan dibekukan pula. Kesian pula kepada anak-anak dan pasangan kita terpaksa melalui proses yang mungkin mengambil masa berbulan atau bertahun lamanya untuk ‘mencairkannya’.

Sumber Rujukan: https://www.imoney.my/articles/online-will-malaysia

Jemput baca juga:

Iklan

Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

Pada 23 Mac – 31 Mac 2020 yang lalu, Jabatan Perangkaan Malaysia telah menjalankan satu kaji selidik terhadap Kesan COVID-19 Kepada Individu Dan Ekonomi.

Hasil dapatan daripada 168,182 responden ini adalah sangat mengejutkan!

Ditambah pula dengan tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) yang mengunjur ekonomi Malaysia pada kadar -2.0% hingga 0.5% untuk tahun 2020 berikutkan impak negatif COVID-19.

Untuk rekod, ekonomi negara dijangka menguncup 2.9% pada 2020.

Lebih parah apabila sektor pelancongan yang menyumbang RM86.14 bilion kepada ekonomi Malaysia pada tahun 2019 terus lumpuh dek penularan wabak COVID-19.

Dijangka 2.4 juta pekerjaan akan hilang dan sebahagian besar adalah dari sektor komoditi dan perkhidmatan.

Pendapatan isi rumah akan jatuh RM95 bilion atau 12% sekaligus menyebabkan perbelanjaan pengguna dijangka turun sebanyak 11%.

Apa yang menyedihkan adalah sebahagian besar industri yang terjejas teruk adalah dalam segemen perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Buat pengetahuan anda, 98.5% pernigaan di Malaysia adalah PKS dengan 907,065 PKS berdaftar di seluruh Malaysia.

Untuk tahun 2016 sahaja, PKS Menyumbang 36.6% daripada KDNK Malaysia!

Kesan Covid-19 Kepada Industri

Berdasarkan data yang dikongsikan, industri agrikultur turut terkesan dengan wabak pandemik COVID-19 dengan 21.9% pekerja dari industri ini telah hilang pekerjaan.

Untuk rekod, kluster perikanan antara yang paling terjejas dengan 33% pekerja hilang pekerjaan dan 19% lagi hilang pekerjaan dari sektor perladangan.

Manakala kluster yang paling kurang terjejas adalah perhutanan dan pembalakan dengan 11.8% pekerja hilang pekerjaan.

Industri seterusnya yang terjejas adalah dari perkhidmatan dengan 14 jenis kluster yang menyumbang 53% daripada KDNK Malaysia pada tahun 2018.

Kluster industri perkhidmatan yang paling terjejas adalah seni, hiburan & rekreasi yang menyaksikan 38% daripada pekerja dalam kluster industri ini hilang pekerjaan.

Perkhidmatan makanan pula menyaksikan 35.4% orang hilang pekerjaan dan pengangkutan sebanyak 18.7% orang hilang pekerjaan.

Kluster yang paling kurang terjejas adalah dari bahagian informasi & komunikasi yang hanya menjejaskan 4.4% orang hilang pekerjaan.

Kesan Covid-19 Kepada Simpanan Kewangan

Data dan statistik yang dikongsikan menunjukkan satu trend yang menarik kerana simpanan kewangan rakyat Malaysia rupa – rupanya dipengaruhi oleh jenis syarikat dan tempoh bekerja.

Simpanan kewangan ini dipecahkan kepada :-

i. Bekerja sendiri.

ii. Majikan.

iii. Pekerja.

iv. Pekerja GLC. (Syarikat Berkaitan/Milik Kerajaan)

v. Pekerja MNC. (Syarikat multinasional yang beroperasi di negara-negara lain di dunia)

Untuk rekod, 71.4% golongan yang bekerja sendiri hanya mempunyai simpanan sebulan gaji.

82.7% pekerja mempunyai simpanan 2 bulan gaji dan 77.2% majikan mempunyai simpanan 2 bulan gaji.

Untuk pekerja GLC dan MNC pula, masing-masing merekodkan 78.9% pekerja GLC mempunyai simpanan 4 bulan gaji dan 75.2% pekerja MNC mempunyai simpanan 4 bulan gaji.

Mereka yang telah bekerja 4 ke 10 tahun mempunyai simpanan kewangan untuk menghadapi COVID-19 sehingga 2 bulan.

Manakala mereka yang bekerja 21 tahun hingga 30 tahun mempunyai simpanan kewangan yang mencukupi sehingga 4 bulan.

Kesan Covid-19 Kepada Pendapatan Individu & Industri

Kajian menunjukkan 94.8% daripada golongan yang bekerja sendiri terjejas dengan COVID-19. Rata-rata golongan ini adalah mereka yang menawarkan produk dan servis mereka pada kadar gaji hari.

86.1% majikan turut terkesan dan 41.1% pekerja swasta terkesan dengan COVID-19. Ini menyebabkan ramai majikan terpaksa mengurangkan kos dengan menamatkan kontrak para pekerja dan mengurangkan gaji para pekerja.

Apa yang menakjubkan adalah hanya 14.2% pekerja MNC yang terkesan dengan COVID-19.

Ini mungkin ada kaitan dengan data yang menunjukkan 84.1% daripada mereka yang bekerja di GLC dan 85.2% dengan MNC kurang terjejas dan menerima pendapatan bulanan seperti biasa tanpa sebarang potongan gaji.

Apabila kita melihat sendiri kesan COVID-19 kepada pendapatan berdasarkan individu, barulah kita akan faham dan hadam akan tindakan sesetengah majikan yang terpaksa menamatkan kontrak pekerja dan mengurangkan pendapatan pekerja mereka.

Buat pengetahuan anda, industri agrikultur mengalami penyusutan pendapatan sebanyak 70% kesan dari COVID-19.

Industri perladangan dan perikanan lebih teruk lagi dengan 72.3% impak penyusutan pendapatan dan 79.1% penyusutan pendapatan dari hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Industri pembuatan dan pembetungan pula masing-masing menerima impak penyusutan pendapatan sebanyak 48.7% dan 40.2%.

Seterusnya, kita beralih pula kepada sektor perkhidmatan yang sekian lama menjadi tunjang belakang KDNK Malaysia buat semenjak tahun 2014 lagi.

Industri perkhidmatan makanan paling teruk terjejas dengan 85.9% penyusutan pendapatan dan industri seni, hiburan & rekreasi pula pada angka 75.3% penyusutan pendapatan.

Kesediaan Jika PKP Dilanjutkan

Ramai pekerja dari semua sektor tidak bersedia sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan.

Golongan bekerja sendiri adalah yang paling ramai tidak bersedia dengan angka 81.9%.  Diikuti golongan majikan dengan 71.3% tidak bersedia dan 65.1% pekerja swasta.

45% pekerja GLC turut tidak bersedia andai PKP dilanjutkan dan hanya 36.2% MNC tidak bersedia.

Apa yang jelas menerusi kajian ini, COVID-19 telah menyebabkan berlakunya ‘new normal’ dalam trend berbelanja rakyat Malaysia.

Barang asas dan makanan melonjak berbanding sebelum COVID-19 dan aktiviti hiburan ditangguhkan atau diberhentikan secara total.

Fokus kebanyakan orang ramai adalah untuk menyimpan bagi hari-hari mendatang yang penuh dengan cabaran.

Sumber Rujukan:

Jemput juga baca:

Iklan

Bisikkan 3 Pesanan Kewangan Ini Dekat Telinga Mereka Yang Berkenaan

Ada tak kawan yang selalu menunjuk-nunjuk kaya, tapi semuanya dengan berhutang? Bawa kerete Honda baru, tapi nak makan pun minta anda ‘payung’?

Kadang-kadang kita dah beri nasihat yang penuh sopan santun pun buat-buat tak dengar. Mungkin mereka yang tergolong dalam kategori hati kering ini perlukan nasihat yang lebih padu.

Berikut merupakan contoh yang boleh anda gunakan jika nak mereka terasa sentap:

1. Kau Pastikan Ada Dana Kecemasan Sebelum Berangan Update Profile Picture Dengan Kereta Baru

Semua orang inginkan sebuah kereta yang kononnya melambangkan status mereka walaupun berhutang 9 tahun lamanya (3,285 hari). Lebih-lebih lagi mereka yang bujang dan baru merasa 3 bulan gaji. Jangan gelojoh nak nampak kaya di mata si anak dara. Siap jadikan profile picture lagi…menyampah!

Sama ada tak sedar atau buat-buat tak tahu kos-kos lain yang bakal ditanggung selepas beli kereta, selain daripada bayaran ansuran bulanan kepada bank.

Apabila anda miliki kereta, semestinya anda perlu duit untuk:

 • isi minyak
 • bayar cukai jalan
 • bayar insurans
 • hantar servis
 • parking
 • tol
 • saman
 • sport rim

Jika segala perbelanjaan telah anda salurkan hanya kepada kereta sahaja, bagaimana pula dengan dana kecemasan ketika susah atau saat memerlukan?

Malang memang tak berbau. Anda sendiri tidak tahu bila:

 • jatuh sakit
 • jiran nak pinjam duit
 • kemalangan
 • tayar kereta bocor

Tanpa dana kecemasan, agak-agak macam mana nak cari duit?

Teringat lirik lagu Salih Yaacob…

Nampak bergaya
Siapa tau papa kedana
Duit tak ada
Nampak macam orang kaya…

Hutang tak hutang
Yang penting semuanya ada
Kalau tak hutang
Memang tak nampak apa benda…

2. Kau Jangan Gatal Ambil Pinjaman Peribadi Demi Nafsu

Buat pinjaman peribadi atas dasar memenuhi kehendak, bakal membuatkan anda terjerumus ke lembah hutang yang dalam. Contohnya seperti buat pembiayaan peribadi untuk tujuan menampung kos belanja kahwin, melancong, beli kereta mahal dan sebagainya.

Jika anda membuat pinjaman peribadi untuk tujuan perkahwinan, sebenarnya sangatlah rugi. Selain daripada kena ‘tangkap basah’, jarang orang kahwin secara mengejut-ngejut. Logiknya kita seharusnya boleh rancang jauh lebih awal.

Kalau dah planning nak kawin lagi setahun, anda harus bijak untuk menyimpan setahun daripada sekarang. Sanggupkan anda untuk menjadi hamba hutang puluhan ribu ringgit, semata-mata untuk digunakan sehari?

Tak perlu nak terikut-ikut orang lain sehingga menganiaya diri sendiri. Hutang yang anda pikul akan mempengaruhi segala perbelanjaan, pelaburan dan simpanan anda pada masa akan datang.

3. Kau Nak Ke, Orang Lain Cukup Umur Bersara, Tapi Kau Masih Kena Kerja Sebab Simpanan Tak Ada?

Sementara kita masih sihat dan muda, sudah pasti kita rasa macam boleh bekerja cari duit untuk berpuluh-puluh tahun lagi sampaikan tak terfikir yang satu hari nanti akan bersara.

Kerja berpuluh tahun, bila dah tua tiada simpanan. Apa yang tinggal hanyalah duit dari akaun KWSP atau duit pencen.

Kalau ikut statistik KWSP, majoriti pencarum akan menghabiskan duit dalam akaun mereka dalam tempoh kurang daripada 3 tahun. Ini bermakna, jika bersara pada umur 60 tahun, pada umur 63 tahun duit KWSP akan licin. Jika ditakdirkan anda hidup sehingga 70 tahun, bagaimana nak teruskan baki kehidupan? Kajian juga menunjukkan menjelang tahun 2050, 1 daripada 3 lelaki berusia 65 tahun hingga 69 tahun akan perlu terus bekerja!

Jadi semasa masih muda dan bertenaga anda perlu berusaha lebih membuat simpanan. Sama ada kurangkan hutang atau tambahkan pendapatan. Bila dah tua nanti, tak perlu risau pasal duit lagi.

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!