Perkara Yang Perlu Anda Tahu Tentang CCRIS

Ramai ada idea kasar apa sebenarnya CCRIS dan CTOS. Tapi, kebanyakannya tak tahu bagaimana ia berfungsi. Semua perkara yang perlu anda tahu tentang CCRIS akan dijelaskan – termasuk bagaimana CCRIS boleh membantu korang apabila membuat permohonan pinjaman.

Apakah CCRIS?

CCRIS bermaksud Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit (Central Credit Reference Information System). Ia adalah sistem yang dicipta oleh Bank Negara Malaysia (BNM) yang mensintesiskan maklumat kredit mengenai peminjam atau peminjam yang berpotensi ke dalam laporan kredit yang seragam. Maklumat ini boleh diberi kepada institusi kewangan (Bank) dan individu (atau pengarah syarikat) atas permintaan.

Sistem bank-bank individu biasanya sudah bersepadu dengan sistem CCRIS dan secara automatik mengeluarkan laporan kredit/entiti individu semasa proses kelulusan kredit/pinjaman.

Setiap institusi kewangan yang mengambil bahagian (Termasuk semua bank perdagangan, bank-bank Islam, bank pelaburan, bank pembangunan, beberapa syarikat-syarikat insurans, pengeluar instrumen pembayaran dan institusi pemulihan) dikehendaki mengemukakan amalan kredit pelanggan mereka untuk sistem berpusat ini.

Apa Yang Tidak Benar Tentang CCRIS?

Satu senarai hitam.

Apakah Kategori Maklumat yang Terdapat Dalam Laporan CCRIS?

Terdapat 3 Kategori Utama:

  • Pinjaman Terkumpul
    • Pinjaman perumahan, sewa beli, kad kredit, pinjaman peribadi, overdraft dan lain-lain.
    • Termasuk maklumat jumlah baki, had, kelakuan pembayaran, dan status undang-undang jika ada.
  • Akaun Perhatian Khas
    • Biasanya akaun yang dianggap Pinjaman Tidak Berbayar (NPL), atau di bawah jadual pengurusan hutang khas. Seperti yang dirundingkan oleh AKPK.
  • Permohonan pinjaman atau kemudahan kredit yang dibuat dalam satu tahun yang lalu.
    • Berapa banyak yang telah diluluskan / tidak diluluskan.

Bagaimana Rupa Laporan CCRIS?

A, B dan C adalah kategori maklumat yang dinyatakan di atas manakala D pula adalah jumlah terkumpul dan E adalah had jumlah atau jumlah pinjaman asal. F merujuk kepada tingkah laku pembayaran balik. Nombor menunjukkan bilangan pembayaran terlepas. (Dalam contoh laporan CCRIS, ‘1 ‘bermakna ada 1 pembayaran terlepas dalam bulan Julai 2012).

Berapa Lama Rekod Disimpan?

CCRIS menunjukkan rekod pembayaran balik 12 bulan lepas sahaja, selepas itu data tertua dihapuskan.

Apa Perkara Yang Biasa Bank Cari Untuk Dapat Gambaran Yang Tak Baik?

  1. Akaun di bawah status undang-undang (Tindakan undang-undang yang diambil) atau akaun perhatian khas.
  2. Terlepas atau pembayaran yang lewat.
  3. Penggunaan had kredit. Contohnya: Penggunaan kad kredit yang tinggi atau had kredit overdraft yang tinggi merupakan penunjuk yang kurang baik.
  4. Nisbah Khidmat Hutang (DSR) yang tinggi. Ini dilakukan dengan membandingkan jumlah pendapatan dan jumlah baki kredit / Pinjaman
  5. Permohonan Kredit atau pinjaman aktif yang berganda. Semakin banyak permohonan pinjaman yang di buat semakin terdesak anda kelihatan di mata bank-bank.

Apa Tips Untuk Baiki Laporan CCRIS Saya Bagi Meningkatkan Peluang Untuk Pinjaman Diluluskan?

  • Jika korang ada penggunaan kredit yang tinggi, jelaskan beberapa jumlah kad kredit korang sebelum hantar permohonan pinjaman.
  • Maklumat CCRIS korang dikemaskini pada 15 haribulan pada setiap bulan. Contohnya, maklumat untuk Januari 2020 hanya akan dikemaskini pada 15 Februari 2020. Jadi jika korang dah jelaskan kredit antara 1-31 Januari 2020, masa penyerahan permohonan pinjaman korang adalah 16 Februari.
  • Rentetan ‘1’ yang konsisten dalam tingkah laku pembayaran balik korang boleh menunjukkan tarikh pembayaran yang lebih awal daripada hari gaji . Cuba minta bank korang lambatkan kitaran bil.
  • Jika korang dikenalpasti mempunyai rekod pembayaran lewat, tunggu 12 bulan dari tarikh korang kenalpasti lewat sebelum mengemukakan permohonan pinjaman.
  • Hadkan jumlah permohonan pinjaman dan kredit korang. Jika nak tengok, ambil masa sebanyak mungkin, baru pilih produk pinjaman terbaik. Guna alat perbandingan pinjaman perumahan Loanstreet. Kalau terlalu banyak permohonan pinjaman/kredit, perkara ini akan mengurangkan peluang korang untuk mendapatkan pinjaman.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA